P5 classes
Chapter 4 Physics by Pushpender sir
Magnetic Effect of Current
Questions related to Biot-Savart Law
1. A 2 cm segment of wire carrying 5A current in the positive y-direction lies along the y-axis. Find the magnetic field
at point (3m, 4m, 0) due to this segment. [CBSE OD 24]
y
R (3, 4,
Q ⃗
𝒓 0)
⃗⃗⃗⃗
𝒅𝒍
θ
90 - θ
x
3m
Z P
Answer: ⃗⃗⃗⃗⃗
𝑑𝐵 = (-0.24 mT)𝑘̂
2. An element at Δ𝑙̂ =x 𝑖̂ is placed at the origin and carries a large current I = 10A. What is the magnetic field on the
y-axis at a distance of 0.5m? x = 1cm. [NCERT, CBSE OD 19, JEE Main 24]
Answer: B = 4 × 10⁻8 T
3. An element at Δ𝑙̂ =x 𝑖̂ is placed at the origin and carries and current I = 2A. Find the magnetic field at a point P on
the y-axis at a distance of 1m due to the element Δx = 1cm. Give the direction of the field produced.
[CBSE D09C]
XI I
O
→ x
l
z
Answer: B = 2 × 10⁻9 T, in the +z direction
Questions related to Magnetic Field due to a Straight Current-Carrying Conductor
4. A long wire with a small current element of length 1cm is placed at the origin and carries a current of 10A
along the x-axis. Find the magnitude and direction of the magnetic field due to the element on the y-axis at a
distance of 0.5m from it. [CBSE OD 19]
Answer: B = 4 × 10⁻8 T
Page 1 of 13
5. Figure shows two current-carrying wires 1 and 2. Find the magnitudes and directions of the magnetic field at
points P, Q, and R.
20 cm
20 A 30 A
P R
10 cm 10 cm 10 cm 10 cm 10 cm
1 2
Answer:
o Bₚ = 2 × 10⁻⁵ T, pointing normally outward
o BQ = 1 × 10⁻4 T, pointing normally inward
o Bᵣ = 4.67 × 10⁻5 T, pointing normally outward
6. As shown in figure, a current of 2A is flowing in an equilateral triangle of side 4√3 cm. Find the magnetic field
at the centroid O of the triangle. (height the effect of earth’s magnetic field).
[JEE MAIN JAN 23]
4√𝟑 2A
O
600 600
𝟐√𝟑
Ans. 3√3 x 10–5 T. The field is directed normally inwards.
7. Two long parallel wire carrying currents 8A and 15A in opposite directions are placed at a distance of 7cm
from each other. A point P is equidistant from both the wires such that the lines joining the point P to the
wires are perpendicular to each other. The magnitude of magnetic field at P is _________ x10– 6T. (√2 = 1.4)
[JEE Main Jan 23]
Ans. 68 x 10–6T. The field acts towards the midpoint of QR.
8. Two infinitely long insulated wires are kept perpendicular to each other. They carry currents I1 = 2A and I2 =
1.5A.
(i) Find the magnitude and direction of the magnetic field at P.
(ii) If the direction of current is reversed in one of the wires, what would be the magnitude of the field B?
Ans. (i) 2x10-5T, normally into the plane of paper. (ii) zero
9. The current of 5A flows in a square loop of side 1m placed in air. The magnetic field at the centre of the loop in
x√2 x 10–7T. The value of x is ____________. [JEE Main Jan 24]
Ans. x = 40
Page 2 of 13
Question related to the magnetic field due to a circular coil.
10. A circular coil, having 100 turns of wire, of radius (nearly) 20 cm each, lies in the X4 plane with its centre at the
origin of co-ordinates. Find the magnetic field, at the point (0, 0, 20√3𝑚, when this coil carries a current of
2
(𝜋) 𝐴. [CBSE D 16C]
Ans. 25T.
11. Two coaxial circular loops L1 and L2 of radii 3cm and 4cm are placed as shown. What should be the magnitude
and direction of the current in the loop L2 so that the net magnetic field at the point O be zero?
[CBSE SP 08]
Ans. 0.56A
12. The wire shown in figure carries a current of 10A. determine the magnitude of the magnetic field at the centre
O. given radius of the bent coil is 3cm. [Punjab 01, AIIMS 13]
Ans. 1.57 x 10 – 4T.
13. A very long conducting wire is bent in a semicircular shape from A to B as shown (a) Find the magnetic field at
point P for a steady current configuration. [NEET 23]
𝜇0𝑖 2
Ans. 4𝑅 (1 − 𝜋) , 𝑝𝑜𝑖𝑛𝑡𝑒𝑑 𝑎𝑤𝑎𝑦 𝑓𝑟𝑜𝑚 𝑡ℎ𝑒 𝑝𝑎𝑔𝑒.
14. The current loop PQRSTP formed by two circular segments of radius R1 and R2 current of I ampere. Find the
magnetic field at the common centre O. What will be the field of angle ∝ = 900?
𝜇0 𝐼 1 3
Ans. 8
[𝑅 + 𝑅1
]
2
Page 3 of 13
15. Two identical coils P and Q each of radius R are lying in perpendicular planes such that they have a common
centre. Find the magnitude and direction of the magnetic field at the common centre of the two coils, if they
carry currents equal to I and √3 𝐼 respectively. [CBSE F16, OD 17]
𝜇 𝐼
Ans. Resultant field at centre, ( 𝑅0 ) 𝜃 = 300
16. Two identical circular wires P and Q each of radius R and carrying current ‘I’ are kept in perpendicular lanes
such that they have a common centre as shown in figure. Find the magnitude and direction of the net
magnetic field at the common centre O of the two coils. [CBSE D12, 23, JEE Main Jan 24]
𝜇0 𝐼
Ans. ( ) 𝑎𝑡 𝑎𝑛 𝑎𝑛𝑔𝑙𝑒 𝑜𝑓 450
√2𝑅
17. Two identical loops P and Q each of radius 5cm are lying in perpendicular planes such that they have a
common centre as shown in the figure. Find the magnitude and direction of the net field at the common
centre of the two coils, if they carry currents equal to 3A and 4A respectively. [CBSE OD 17]
4
Ans. 20T, θ = tan–1 3
18. Figure shown two semicircular loops of radii R1 and R2 carrying current I. Find the magnitude and direction of
the magnetic field at the common centre O.
𝜇𝑜 𝐼 1 1
Ans. 4
(𝑅 + 𝑅2
), normally downward.
1
Page 4 of 13
19. A metallic wire is bent into the shape shown in figure and carries a current I. if O is the common centre of all
the three circular area of radii r, 2r and 3r, find the magnetic field at the point O.
5𝜇 𝐼
𝑜
Ans. 24𝜋𝑟 𝜃, normally inward
Question related to Ampere’s circuital law and magnetic field due to (i) straight solenoid (ii) toroidal solenoid
20. A solenoid coil of 300 turns/m is carrying a current of 5A. the length of the solenoid is 0.5m and has a radius of
1cm. find the magnitude of the magnetic field inside the solenoid. [CBSE F04]
Ans. 1.9x10–3T
21. A solenoid of length 0.5m has a radius of 1cm and is made up of 500 turns. It carries a current of 5A. what is
the magnitude of the magnetic field inside the solenoid?
Ans. 6.28 x 10–3T
22. (i) a straight thick long wire of uniform cross section of radius ‘s’ ais carrying a steady current I. use Ampere’s
circuital law to obtain a relation showing the variation of the magnetic field (Br) inside and outside the wire
with distance r1 (r a) and (r>a) of the field point from the centre of its cross-section. Plot a graph showing the
variation of field B with distance r.
(ii) Calculate the ratio of magnetic field at a point a/2 above the surface of the wire to that at a point a/2 below
its surface. What is the maximum value of the field of this wire? [NCERT, CBSE D10 OD 16C]
23. A solenoid of length 0.5m has a radius of 1cm and is made up of ‘m’ member of turns. It carries a current of
5A. if the magnitude of the magnetic field inside the solenoid is 6.28 x 10–3 T, then the value of m is
___________. [JEE MAIN APRIL 24]
Ans. 500
Question related to force on moving charges in a magnetic field.
24. An infinite straight conductor is kept along XXI axis and carries a current I. A charge q at point P(O, r) starts
moving with velocity 𝑣 = 𝑣0 𝑗 as shown. Find the direction and magnitude of force initially experienced by the
charge. [CBSE OD 24]
𝜇0 𝑞𝑣0 𝐼
Ans. F= 2𝜋𝑟
This force acts on the charge q along +x-axis.
Page 5 of 13
25. An alpha particle is projected with velocity (𝑣 = 3 × 105 𝑚/𝑠)I into a region in which magnetic field 𝐵 ⃗ =
[(. 4𝑇)𝑖̂ + (.3𝑡)𝑗̂] exists. Calculate the acceleration of the particle in the region. 𝑖̂, 𝑗̂ 𝑎𝑛𝑑 𝑘̂ are unit vectors
along x, y and z axis respectively and charge to mass ration for alpha particle is
4.8x107c kg–1. [CBSE OD 23]
12 ̂ –2
Ans. 4.32 x 10 𝑘 ms
26. A long straight wire AB carries a current of 5A. A proton P travels at 2x106 m/s, parallel to the wire, 0.2m from it
and in a direction opposite to the current as shown in figure. Calculate the force which the magnetic field of
current exerts on the proton. Also specify the direction of the force.
0.2mA
5A P
2X106m/s
A
Ans. 1.6x10–18N [CBSE OD 19, ISCE 23]
Question related to motion of charges in electric and magnetic field.
27. An electron moving horizontally with a velocity of 4x104m/s enters a region of uniform magnetic field of 10–5T
acting vertically downward as shown in figure. Draw its trajectory and find out the time it takes to come out of
the region of magnetic field. [CBSE F15]
Ans. 1.8 x 10–8s
28. An electron after being accelerated through a potential difference of 104V enters a uniform magnetic field of
0.04T perpendicular to tis direction of motion. Calculated the radius of curvature of its trajectory.
[CBSE F17]
Ans. 8.43mm
29. If a particle of change q is moving with velocity v along the z-axis and the magnetic field B is acting along the y-
axis, use the expression 𝐹 = 𝑞(𝑣 × 𝑏⃗) to find the direction of the force F acting on it.
A bean of proton passes undeflected with a horizontal velocity v, through a region of electric and magnetic
field, mutually perpendicular to each other and normal to the direction of the beam. If the magnitudes of the
electrif and magnetic field of 100k V/M and 50mT respectively. Calculate (i) velocity v of the beam (ii) force
with which it strikes a target on a screen, if the proton beam current is equal to 0.80mA. [CBSE OD 08]
Ans. 1.675 x 10–5N
30. A monoenergetic electron beam of initial energy 10KeV moving horizontally is subjected to a horizontal
magnetic field of 0.4G normal to its initial direction. Calculate the vertical deflection of the bean over a
distance of 30cm. [CBSE SP 98]
Ans. 4mm
Page 6 of 13
31. A beam oof protons enters a uniform magnetic field of 0.3T with a velocity of 4x105m/s at an angle of 600 to
the field. Find the radius of the helical path taken by the beam. Also find the pitch of the helix. (distance
travelled by a proton parallel to the magnetic field during one period of rotation) Mass of proton
is 1.67 x 10–27 kg. [JEE MAIN SEPT 20]
Ans. 1.2cm
32. An electron with kinetic energy 5ev enters a region of uniform magnetic field of 3T perpendicular to its
direction. An electric field E is applied perpendicular to the direction of velocity and magnetic field. The value
of E, so that electrons moves along the same path, is ________ NC–1. [JEE MAIN APRIL 24]
Ans. 4NC–1
𝜋
33. A proton with a kinetic energy of 2ev moves into a region of uniform magnetic field of magnitude 2 × 10−3 𝑇.
The angle between the direction of magnetic field and velocity of proton is 600. The pitch of the helical path
taken by the proton is _______cm. [JEEE MAIN APRIL 23]
Ans. 40cm
Questions related to Cyclotron
34. A cyclotron’s oscillator frequency is 10MHz. what should be the operating magnetic field for accelerating
protons? if the radius of the ‘dees’ is 60cm, what is the kinetic energy of the protons bean produced by the
accelerator? Express your answer is with of Mev. (1 Mev = 1.602 x 10–13J)
Ans. 7.4 MeV [CBSE OD 05, NCERT]
Question related to force on a current carrying conductor in a magnetic field.
⃗ = Bo(𝑖̂+𝑗̂+𝑘̂) tasla exist in apace. Find
35. A wire of length l carries a current I along the x-axis. A magnetic field 𝐵
the magnitude of the magnetic force on the wire.
Ans. √2 𝐵0 𝐼𝑙 newton
36. A straight wire of mass 200g and length 1.5m carries a current of 2A. it is suspended in mid-air by a uniform
horizontal magnetic field 𝐵 ⃗ . What is the magnitude of the magnetic field?
[NCERT, CBSE F15]
Ans. 0.65T
37. A massless square loop of wire of resistance 10 supporting a mass of 1g, hangs vertically with one of its sides
in a uniform magnetic field of 103Q directed outwards in the shaded region. A d.c. voltage V is applied to the
loop. For what value of V, the magnetic force will exactly balance the weight of the supporting mass of 1g?
[Take side of the loop = 10cm, g = 10 m/s2] [JEE MAIN JAN 23]
Ans. 10V
38. The horizontal component of earth’s magnetic field at a place is 3.5 x 10–5T. A vary long straight conductor
carrying current of √2 A in the direction from south-0eath of north-west is placed. The force per unit length
experienced by the conductor is _________ x 10–6 NM–1. [JEE MAIN JAN 24]
Ans. 35 x 10–6 N/M
39. A 2A current carrying straight metal wires of resistance 1, respectively 2x10–6m, area of cross section
10mm2 and mass 500g is suspended horizontally is midair by applying a uniform magnetic field 𝐵 ⃗ . The
–1 2
magnitude of B is _______ x 10 J. (g=10m/s ) [JEE MAIN APRIL 24]
–1
Ans. 5x10 T
40. Find the magnitude of the magnetic force on the segment PQ placed in a magnetic field of 0.25T, if a current of
5A flows through it, as shown in figure.
Ans. 0.32N.
Page 7 of 13
Questions related to force between parallel current carrying wires.
41. A rectangular loop of side 25cm and 10cm carrying a current of 15A is placed with its longer side parallel to a
long straight conductor 2cm apart carrying a current of 25A. what is the net force on the loop?
[CBSE OD 05]
Ans. 7.8 x 10–4N (Attractive)
42. A long, straight horizontal wire XIX is held stationary and carries a current of 3A. a square loop MNPS of side
10cm, carrying a current of 1A is kept near the wire XIX as shown in figure. Find the magnitude and direction of
the net magnetic force acting on the loop due to the wire. [CBSE 24C]
Ans. F=10–7N The net force acts away from the wire XIX.
43. A circular coil with cross-sectional area 0.2cm2 carries a current of 4A. it is kept in a uniform magnetic field of
magnitude 0.5T normal to the plane to a coil. Calculate : (a) the net force on the coil (b) the torque on the coil
(c) the average force on each electron in the coil is 1028m–3. [CBSE OD 24]
–23
Ans. (a) 0 (b) 0 (c) 10 N
Question Related to moving coil galvanometer and its sensitivity.
44. A galvanometer needs 50mv for a full scale deflection of 50 divisions. Find its voltage sensitivity. What must be
its resistance if its current sensitivity is 1 division/A?
Ans. Vs=103div v–1, Rg = 1000
45. To increase the current sensitivity of a moving coil galvanometer by 50%, its resistance is increased 80 that the new
resistance becomes twice its initial resistance. By what factor dies its voltage sensitivity change? [CBSE OD 01]
3
Ans. IIs = 𝐼𝑠, VIS = 0.75Vs Thus new voltage sensitivity becomes 75% of its initial value i.e., it decreases by
2
25%.
46. The coil of a galvanometer is 0.02m x 0.08m. if consist of 200 turns of five wire and is in a magnetic field of 0.2
tesla. The restoring torque constant of the suspension fibre is 10–6 Nm deg–1. Assuming the magnetic field to be
radial, (a) what is the maximum current that can be measured by this galvanometer, if the scale can
accommodate 300 deflection? (b) What is the smallest current that can be detected, if the minimum
observable deflection is 0.1 degree? [CBSE OD 13C]
Ans. (a) 4.69x10–4A (b) 1.56 x 10–6A
47. If the current sensitivity of moving coil galvanometer in increased by 20%, its resistance also increased by 1.5
times. How will the voltage sensitivity of the galvanometer by affected?
Ans. Decreases by 20% [CBSE OD 99]
Question related to conversion of galvanometer into (i) Ammeter and (ii) voltmeter and measurement of current and
voltage.
48. A galvanometer with a coil of resistance 12 shows full scale deflection for a current 2.5mA. how will you
convert the meter into: [NCERT, CBSE D05]
(i) An ammeter of range of 0 to 7.5A,
(ii) A voltmeter of range 0 to 10V?
Determine the net resistance of the meter in each case. When an ammeter is put in a circuit, does it read
(slightly) less or more than the actual current in the original circuit? When a voltmeter is put across a part of
the circuit, does it read (slightly) less or more than the original voltage drop? Explain.
Ans. (i) 4x10–3 (ii) 3988, net resistance = 4000 because voltmeter draws small current for its
deflection, so it reads slightly less than the original voltage drop.
Page 8 of 13
49. A galvanometer with a scale divided into 100 equal divisions has a current sensitivity of 10 division per mA and
a voltage sensitivity of 2 divisions per mV. What adoptions are required to read (i) 5A for full scale and (ii) 1
division per volt? [IIT]
5 5
Ans. (i) Rs = 499 Ω So, shunt of 499 should be connected across the galvanometer to record 5A for full scale
deflection.
(ii) R=9995 So, a resistance of 9995 should be connected in series with the given galvanometer to read 1
div per volt.
50. An ammeter of resistance 0.80 can measure currents upto 1A. (i) what must be the shunt resistance to
enable the ammeter to measure current upto 5A? (ii) What is the combined resistance of the ammeter and the
shunt? [NCERT, CBSE D13, OD 20]
(i) Rs = 0.20 (ii) RA = 0.16
51. In the circuit, the current is to be measured. What is the value of the current if the ammeter shown (a) is a
galvanometer with a resistance Rg = 60, (b) is a galvanometer described is (a) but converted to an ammeter
by a shunt resistance R3 = 0.02 and (c) is an ideal ammeter with zero resistance ?
[NCERT]
Ans. (a) I = 0.048A (b) 0.49A (c) 1A
52. In a galvanometer there is a deflection of 10 division per mA. The internal resistance of the galvanometer is
60. If a shunt of 2.5 is connected to the galvanometer and there are 50 divisions in all, on the scale of
galvanometer, what maximum current can this galvanometer read?
[CBSE DO1C]
Ans. 125mA
53. A moving coil galvanometer when shunted with a resistance of 5 gives a full scale deflection for 25vol. Find
the resistance of the galvanometer. [JEE MAIN APRIL 23]
Ans. 50
54. The deflection produced in a galvanometer is reduced to 45 division from 55 when a shunt of 8 is used.
Calculate the resistance of the galvanometer. [JEE MAIN JAN 24]
Ans. Rg = 36
55. A galvanometer of resistance G is converted into a voltmeter of range (O – V) by using a resistance R. Find the
𝑉
resistance, in terms of R and G, required to convert it into a voltmeter of range (0 − 2 ).
𝑅−𝐺
Ans. RI = 2 [CBSE OD 15C, 24]
56. A galvanometer is converted into a voltmeter of range (O-V) volt using a resistor of 9900. If a resistor of
𝑉
4900 is used, the range becomes half i.e. (0 − 2 ) 𝑣𝑜𝑙𝑡. Calculate (a) resistance of the galvanometer (b)
resistance required to convert it into a voltmeter of range (0 – 2V) volt.
[CBSE 24C]
Ans. G = 100, RI = 19900
57. A galvanometer can be converted into a voltmeter of certain range by connecting a resistance of 980 in series
with it. When the resistance is 470 connected in series, the range is halved. Find the resistance of the
galvanometer. [CBSE OD 19]
Rg = 40
Page 9 of 13
58. A voltmeter reads 5V at full scale deflection and is graded according to its resistance per volt at full scale
deflection of 4000V–1. How will you convert it into a voltmeter that reads 20V at full scale deflection? Will it
still be graded at 5000V–1? Will you prefer this voltmeter to one that is graded as 2000V–1?
[NCERT, CBSE D 01C]
Ans. (ii) 5000V–1 (i) to convert the given voltmeter (0 – 5V range) into a voltmeter of range 0 to 20V, a
resistance of 75000 should be connected in series with the given galvanometer.
(iii) The higher the resistance per volt, of the meter, the lesser is the current it draw3s from the circuit ant the
better it is. So, this meter is more accurate than the one graded as 2000V–1.
59. A voltmeter V of resistance 400 is used to measure the potential difference across of 100 resistor in the
circuit shown in figure. (i) what will be the reading on the voltmeter ? (ii) Calculate the potential difference
across 100 resistor before the voltmeter is connected. [CBSE D98]
Ans. (i) 24V (ii) 28V
60. A d.c. supply of 120V is connected to a large resistance X. a voltmeter of resistance 10K placed in series in the
circuit reads 4V. what is the value of X? What do you think is the purpose in using a voltmeter instead of an
ammeter, to determine the large resistance X? [NCERT]
Ans. 290k
61. A multirange voltmeter can be constructed by using a galvanometer circuit as shown in figure. We went to
construct a voltmeter that can measure 2V, 20V and 200V using a galvanometer of resistance 10 and that
produce maximum deflection for current of 1mA. Find the value of R1, R2 and R3 that have to be used.
[EXAMPLER PROBLEM, CBSE SP18]
Ans. 2k
62. A multirange current meter can be constructed by using a galvanometer circuit as shown in figure. We went a
current meter that can measure 10mA, 100mA and 1A using a galvanometer of resistance 10 and that produces
maximum deflection for current of 1mA. Find S1, S2 and S3 that have to be used. [EXAMPLER PROBLEM]
Ans. S1 1 S2 0.1 S30.01
Page 10 of 13
63. (a) A battery of emf 9v and negligible internal resistance is connected to a 3k resistor. The potential drop
across a part of the resistor (between point A and B) is measured by (i) a 20k voltmeter (ii) a 1 k voltmeter
In (iii) both the voltmeters are connected across AB. [NCERT]
In which case would you get the (1) height (2) lowest reading?
(b) Do your answer of this problem after if the potential drop across the entire resistor is measured? What if
the battery has non-negligible resistance ?
20
Ans. (a) (i) Rv = 20K (ii) Rv = 1k (iii) Rv = 21 𝑘
(1) It will show maximum reading (2) It will show lowest reading
(b) in all cases, the voltmeter reading will be same if the battery has negligible internal resistance. But it
the internal resistance is non-negligible, then the answer will be similar to those in (a).
HOTS (Higher Order Thinking Skills)
64. A long wire is bent into a circular coil of one turn and them into a circular coil of smaller radius having n turns.
If the same current passes in both the cases, find the ratio of the magnetic fields produced at the centre in the
two cases. [NEET 16 11]
Ans. 1:n2
65. Two long insulated straight wires carrying currents of 3A and 5A are arranged in X4 plane as shown in figure.
Find the magnitude and direction of the net magnetic field at points P1 (2m, 2m) and P2 (-1m, 1m).
[CBSE OD 09]
66. The wire loop PQRSP formed by joining two semi circular wines of radii R1 and R2 carries a current I, as shown
in figure. Find the magnitude and direction of the magnetic field at the centre O. [IIT 88]
𝜇𝑜 𝐼 1 1
Ans. [ − ] directed normally upward.
4 𝑅1 𝑅2
Page 11 of 13
67. A -particle and a proton are released from the centre of the cyclotron and made to accelerate.
(i) Can both be accelerated at the same cyclotron frequency? Give reason to justify your answer.
(ii) When they are accelerated in turn, which of the two will have higher velocity at the exist slit of the dees?
[CBSE OD 13]
Ans. (i) -particles and protons will not accelerate at the same cyclotron frequency.
(ii) exit velocity of protons is twice the exit velocity of -particles.
68. A proton, a deutron and an alpha particle having the same kinetic energy are allowed to pass through a
uniform magnetic field perpendicular to their direction of motion. Compare the radii circular paths.
Ans. 1:√2 ∶ 1 [AIEEE 12]
69. A straight wire, of length L, carrying a current I stay suspended horizontally in mid air in a region where there is
a uniform magnetic field 𝐵 ⃗ . the linear mass density of the wire is . Obtain the magnitude and direction of the
magnetic field. [CBSE OD 04C]
𝜆𝑔
Ans. B = 𝐼
70. A circular loop of radius 10cm carrying current of 1A lies in a x-y plane. A long straight wire lies in the same
plane parallel to x-axis at a distance of 20cm as shown. Find the direction and value of current that has to be
maintained in the wire so that the net magnetic field at O is zero. [CBSE OD 24]
Ans. 6.28A.
71. A galvanometer of resistance G is connected into a voltmeter to measure upto V volts by connecting a
𝑉
resistance R1 in series with the coil. If a resistance R2 is connected in series with it, then it can measure upto 2
volts. Find the resistance, in terms of R1 and R2, required to be connected to convert it into a voltmeter that
can read upto 2V. Also find the resistance G of the galvanometer in terms of R1 and R2.
[CBSE D 15]
Ans. G = R1 – 2R2 R3 = 3R1 – 2R2
72. A uniform magnetic field of 3000G is established along the positive Z direction. A rectangular loop of sides
10cm and 5cm carries a current of 12A. what is the torque on the loop in the different cases shown? What is
the force on each case? Which case corresponds to stable equilibrium?
Page 12 of 13
Ans. (a) 1.8 x 10 – 2 Nm acts along negative y-axis.
(b) Torque of 1.8 x 10 – 2 Nm acts along negative y-axis.
(c) Torque of 1.8 10 – 2 Nm acts along negative X-axis.
(e) 0
(f) 0
Page 13 of 13