Thanks to visit codestin.com
Credit goes to www.scribd.com

0% found this document useful (0 votes)
6 views22 pages

10 T Distribution

The document discusses the t-distribution, its characteristics, and its application in statistics, particularly for small sample sizes. It explains degrees of freedom and provides examples of how to find critical t-values and percentiles using the t-distribution table. The document also includes examples illustrating the calculation of t-values and percentiles in various scenarios.

Uploaded by

dianelaput21
Copyright
© © All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
0% found this document useful (0 votes)
6 views22 pages

10 T Distribution

The document discusses the t-distribution, its characteristics, and its application in statistics, particularly for small sample sizes. It explains degrees of freedom and provides examples of how to find critical t-values and percentiles using the t-distribution table. The document also includes examples illustrating the calculation of t-values and percentiles in various scenarios.

Uploaded by

dianelaput21
Copyright
© © All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
You are on page 1/ 22

STATISTICS AND

PROBABILITY
Science, Technology, Engineering and
Mathematics
Learning Outcomes:
At the end of the lesson, the learner shall be
able to:

1. Illustrate the 𝑡 distribution; and


2. Identifies percentiles using 𝑡 table.
The 𝒕 Distribution
The 𝒕 Distribution
The 𝒕 distribution (also called Student’s t-distribution) is
a family of distributions that look almost identical to the
normal distribution curve, only a bit shorter and stouter.
The t-distribution is used instead of the normal
distribution when you have small samples. The larger
the sample size, the more the t distribution looks like
the normal distribution.
Characteristics of the 𝒕 Distribution
The 𝑡 distribution is similar to the standard normal
distribution in these ways:

1. It is bell-shaped.
2. It is symmetric about the mean.
3. The mean, median, and mode are equal to 0
and are located at the center of the distribution.
4. The curve never touches the x axis.
Degrees of Freedom and
𝒕 Distribution as Family of Curves
The degrees of freedom are the number of values that are
free to vary after a sample statistic has been computed,
and they tell the researcher which specific curve to use
when a distribution consists of a family of curves.
Degrees of Freedom and
𝒕 Distribution as Family of Curves
Note that the symbol 𝑑. 𝑓. Will be used for degrees
of freedom. It is found by subtracting the sample
size 𝑛 by 1. That is 𝑑. 𝑓 = 𝑛 − 1.
The 𝒕 Distribution Table
The bold italic t Distribution Table
Example 1:
Find the value of 𝑡 to the right of the mean when
𝑛 = 22 taken from a normally distributed population
and 𝛼 = 0.01.
Answer:
𝑑𝑓 = 𝑛 − 1
= 22 − 1
= 21

𝑡0.01 = 2.5176
Example 2:
Find the value of 𝑡 to the left of the mean when 𝑛 =
26 taken from a normally distributed population and
has a 95% confidence level.
Answer:
𝑑𝑓 = 𝑛 − 1
= 26 − 1
= 25
𝑡0.05 = −1.7081
Example 3:
Find the value of 𝑡 to the left and to the right of the
mean when 𝑛 = 26 and 𝛼 = 0.20.

Answer:
𝑑𝑓 = 𝑛 − 1
= 26 − 1
= 25
𝑡0.20 = ±1.3163
ANOTHER
EXAMPLES
1. A sample of size n=20 is a simple random sample
selected from a normally distributed population.
Find the value of t such that the shaded area to the
left of t is 0.05.

Answer:

𝑡0.05 = −1.7291
2. Suppose you have a sample of size n=12
from a normal distribution. Find the critical
value 𝑡∝ to the right that correspond to a 95%
2
confidence level.
Answer:

𝑡∝ = 2.201
2
3. For a t-distribution with 18 degrees of
freedom, find the values of t such that the
area to the right of t is 0.05.

Answer:

𝑡0.05 = 1.7341
4. For a t-distribution with 25 degrees of
freedom, find the values of t such that the
area between -t and t is 0.90.

Answer:

𝑡0.1 = ±1.7081
5. . For a t-distribution with 15 degrees of
freedom, find the values of t such that the
area between -t and t is 0.95.

Answer:

𝑡0.05 = ±2.1009
The graph of a distribution with df=15 is shown below.

a. If the shaded area on the right is 0.05, what is the area to left
of t?

b. What does t represent?

c. What is the value of t?


Percentiles
Percentiles divide the data set into 100 equal groups. Percentile
rank indicates the position of a certain value of a random
variable with respect to the other values.

For example, if a student get a raw score of 72 out of 100 items


and this corresponds to the 64𝑡ℎ percentile, this means that she
did better compared to the 64% of the students in her class.
Example 4:
Find the 90𝑡ℎ percentile using the 𝑡 distribution when
𝑛 = 20.
Example 5:
What is the area to the right of 𝑡 = 1.323 under the 𝑡
distribution with a 𝑑. 𝑓. = 21?
Example 6:
What is the area to the left of 𝑡 = −1.711 under the 𝑡
distribution with a 𝑑. 𝑓. = 24?

You might also like