Thanks to visit codestin.com
Credit goes to www.scribd.com

0% found this document useful (0 votes)
8 views6 pages

Chapter - I Questions

The document contains a series of chemistry questions and answers covering topics such as molarity, empirical and molecular formulas, significant figures, and the concept of limiting reagents. It includes multiple-choice questions, assertion and reason questions, and detailed explanations for various concepts. Additionally, it features calculations related to molecular mass, empirical formulas, and the behavior of chemical reactions.

Uploaded by

rtyuvagirish
Copyright
© © All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
0% found this document useful (0 votes)
8 views6 pages

Chapter - I Questions

The document contains a series of chemistry questions and answers covering topics such as molarity, empirical and molecular formulas, significant figures, and the concept of limiting reagents. It includes multiple-choice questions, assertion and reason questions, and detailed explanations for various concepts. Additionally, it features calculations related to molecular mass, empirical formulas, and the behavior of chemical reactions.

Uploaded by

rtyuvagirish
Copyright
© © All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
You are on page 1/ 6

Questions Answer

1. Which of the following is dependent on temperature? (a)


(a) Molarity (b) Molality (c) Mole fraction (d) Mass percentage

2. If the concentration of glucose (C6H12O6) in blood is 0.9 g L molarity of


glucose in blood? (c)
a) 5M b) 50M c) 0.005 M d) 0.5 M

3. What is the mass percent of carbon in carbon dioxide? (b)


a) 0.034% b) 27.27% c) 3.4% d) 28.7%

4. The empirical formula and molecular mass of a compound are CH2O and 180 (c )
g respectively. What will be the molecular formula of the compound?
a) C9H18O9 b) CH2O c) C6H12O6 d) C2H4O2

5. the total number of ions present in 111 g of CaCl2 is (c)


(a) One Mole (b) Two Mole (c) Three Mole (d) Four Mole

6. Which one will have maximum numbers of water molecules?


(a) 18 molecules of water (b) 1.8 grams of water (d)
(c) 18 grams of water (d) 18 moles of water

7. There are two chlorides of sulphur S2Cl2 and SCl2. What is the equivalent mass of
Sin SCl2 (c)
(a) 64.8 g/mole (b) 32 g/mole (c) 16 g/mole (d) 8 g/mole

8. Which is not a unit of pressure:


(a) Bar (b) N/m² (c) Kg/m² (d) Torr (c)

9. What is the normality of a 1 M solution of H3PO4


(a) 0.5 N (b) 1.0 N (c) 2.0 N (d) 3.0 N (d)

10. The significant figures in 3400 are


(a) 2 (b) 5 (c) 6 (d) 4 (d)

11. Which of the following contains the same number of carbon atoms as are in 6.0 g
of carbon (C – 12)? (b)
(a) 6.0 g Ethane (b) 8.0g Methane (c) 21.0g Propane (d) 28.0 g CO

ASSERTION AND REASON QUESTIONS


In the following questions a statement of Assertion (A) followed by a statement of Reason (R) is given.
Choose the correct option out of the choices given below each question.
a) If both Assertion & Reason are true and the reason is the correct explanation of the assertion.
b) If both Assertion & Reason are true but the reason is not the correct explanation of the assertion.
c) If Assertion is a true statement but Reason is false.
d) If both Assertion and Reason are false statements.
1. Assertion (A): The empirical mass of ethene is half of its molecular mass.
Reason (R): The empirical formula represents the simplest whole number ratio of various atoms present in
a compound. Answer : (b)
2.Assertion (A) : One atomic mass unit is defined as one twelfth of the mass of one carbon-12 atom.
Reason (R) : Carbon-12 isotope is the most abundant isotope of carbon and has been chosen as standard.
10
Answer : (b)
3.Assertion (A) : Significant figures for 0.200 is 3 whereas for 200 it is 1.
Reason (R) : Zero at the end or right of a number are significant provided they are not on the right side of
the decimal point. Answer: (c)
4. Assertion (A): Combustion of 16 g of methane gives 28 g of water.
Reason (R): In the combustion of methane, hydrogen is one of the products. Answer: (d)
5. Assertion: Molarity is number of moles of solute in 1 lit of solution
Reason: Molality does not change with temperature. Answer: (b)
One Mark questions with answers
1.Calculate the molecular mass of the of the following
(i)H2SO4 (ii)NaOH
Ans: Molar mass of H2SO4= 2+32+4*16=98 amu
Molar mass of NaOH = 23+16+1=40amu
2. What do mean by Mole fraction?
Ans. Mole Fraction is the ratio of number of moles of one component to the total number of moles
(solute and solvents) present in the solution. It is
expressed as 'x'.
3.What is the limiting reagent?
Ans. The reactant which gets consumed first or limits the amount of product formed is known as
limiting reagent
4.What is the relation between temperature in degrees Celsius and degree Fahrenheit?
Ans.

5.Define one mole?


Ans. One mole is the amount of a substance that contains as many particles as there are atoms in
exactly 12 g of the carbon-12.
6.Write the empirical formula of the following:
(a)N2O4 (b)6H12O6 (c) H2O (d) H2O2
Ans. (a)NO2 (b) CH2O (c) H2O (d) HO
7.Briefly explain the difference between precision and accuracy.
Ans. Precision refers to the closeness of various measurements for the same quantity. However,
accuracy is the agreement of a particular value to the true value of the result.
8.Define the law of multiple proportions. Explain it with one example. Ans.When two
elements combine to form two or more compounds, then the different masses of one
element, which combine with a fixed mass of the other, bear a simple ratio to one another.
For example- carbon combines with oxygen to form two compounds CO and CO2.
Compound CO CO2
Mass of C 12 12
Mass of O 16 32
Masses of oxygen which combine with a fixed mass of carbon (12g) bear a simple ratio of
16:32 or 1:2.
9. Chlorine has two isotopes of atomic mass units 34.97 and 36.97. The relative abundance of the
isotopes is 0.755 and 0.245 respectively. Find the average atomic mass of chlorine.
Ans. Average atomic mass = 34.97 x 0.755 +36.97 x 0.245 = 35.46 u
10. How are 0.50 mol Na2CO3 and 0.50 M Na2CO3 different?
Ans. Molar mass of Na2CO3= 2 x 23 +12 + 3 x 16 = 106 g / mol
0.50 mol Na2CO3 and 0.50 x 106 = 53 g
0.50 M Na2CO3 means 0.50 mol i.e. 53 g of Na2CO3 are present in I L of the solution.

11
Three Marks questions with answers-
1.How many molecules approximately do you expect to be present in a small crystal of sugar which
weighs 10 mg?
Answer:
10 mg sugar (C12H22O11) = 0.01 g = 0.01/342 mol
= 2.92 × 10-5 mole
= 2.92 × 10-5 × 6.02 × 1023 molecules
= 1.76 × 1019 molecules.

2. What do mean by molarity .Calculate the molarity of NaOH in the solution prepared by dissolving its
4 g in enough water to form 250 mL of the solution.
And. The number of moles of solute dissolved per litre (dm3) of the solution is called molarity
Since molarity (M) =
.3. Express the following in the scientific notation with 2 significant figures-
(a) 0.0048 (b) 234,000 (c) 200.0
Ans. (a) 4.8 x 10-3 (b) 2.3 x 105 (c) 2.0 x 102
4.Calcium carbonate reacts with aqueous HCl according to the reaction
CaC03 (s) + 2HCl (aq) ———->CaCl2 (aq) +C02(g) +H2O(l).
What mass of CaC03 is required to react completely with 25 mL of 0.75 M
Step 1. To calculate mass of HCl in 25 mL of 0.75 m HCl
1000 mL of 0.75 M HCl contain HCl = 0.75 mol = 0.75 x 36.5 g = 24.375 g

Step 2. To calculate mass of CaC03reacting completely with 0.9125 g of HCl


CaC03 (s) + 2HC1 (aq)———->CaCl2(aq) +C02(g) + H2O
2 mol of HCl, i.e., 2 x 36.5 g = 73 g HCl react completely with CaC03 = 1 mol = 100 g

5.Chlorine is prepared in the laboratory by treating manganese dioxide (Mn02) with aqueous hydrochloric
acid according to the reaction.
4 HCl (aq) + Mn02 (s) ———–> 2 H2O (l) + MnCl2(aq) +Cl2(g)
How many grams of HCl react with 5.0 g of manganese dioxide? (Atomic mass of Mn = 55 u)
Answer: 1 mole of Mn02, i.e., 55 + 32 = 87 g Mn02 react with 4 moles of HCl, i.e., 4 x 36.5 g = 146 g of
HCl.

Case based questions with answers


1.The mass of one mole of a substance in grams is called its molar mass. the molar mass in grams is
numerically equal to atomic molecular/formula mass in u. An empirical formula represents the simplest
whole number ratio of various atoms present in a compound, whereas, the molecular formula shows the
exact number of different types of atoms present in a molecule of a compound. If the mass per cent of
various elements present in a compound is known, its empirical formula can be determined. Molecular
formula can further be obtained if the molar mass is known. Many a time, reactions are carried out with the
Amounts of reactants that are different than The amounts as required by a balanced chemical reaction. In
such situations, one Reactant is in more amount than the amount required by balanced chemical reaction.
The reactant which is present in the least amount Many a time, reactions are carried out with the amounts
of reactants that are different than the amounts as required by a balanced chemical reaction. In such
situations, one reactant is in more amount than the amount required by balanced chemical reaction. The
reactant which is present in the least amount gets consumed after sometime and after that further reaction

12
does not take place whatever be the amount of the other reactant. Hence, the reactant, which gets consumed
first, limits the amount of product formed and is, therefore, called the limiting reagent.

1) One atomic mass unit (amu) is defined as a mass exactly equal to one-twelfth of the mass of one …atom.
(a) Hydrogen – 1 (b) carbon – 12 (c) Oxygen -12 (d) Chlorine – 35
Ans – b) carbon – 12
2) The mass of one mole of a substance in grams is called its..
(a) Atomic mass (b) Molecular Weight (c) Molecular mass (d) molar mass.
Ans – d) molar mass
3) … is the sum of atomic masses of the elements present in a molecule.
(a) Atomic mass (b) Molecular Weight (c) Molecular mass (d) molar mass.
Ans – c) Molecular mass
4) One mole contains exactly …elementary entities.
(a) 02214076 × 1021 (b) 02214076 × 1022 (c) 02214076 × 1023 (d) 02214076 × 1024
Ans – c) 6.02214076 × 1023

Five Marks questions with answers-

1. What is the difference between empirical and molecular formula? A compound contains 4.07
% hydrogen, 24.27 % carbon and 71.65 % chlorine. Its molar mass is 98.96 g. What are its
empirical and molecular formulas?
Ans. An empirical formula represents the simplest whole number ration of various atoms present in a
compound whereas the molecular formula shows the exact number of different types of atoms present
in a molecule of a compound

The empirical formula of the above compound is CH2Cl. empirical formula


mass is 12 + (1x2) + 35.5 = 49.5
n= molecular mass/ empirical formula mass =98.96/49.5 = 2 Hence molecular
formula is C2H4Cl2
2. . Dinitrogen and dihydrogen react with each other to produce ammonia according to the
following chemical equation:(i) N2 (g) + 3H2(g) —–> 2NH3 (g)
(ii) Will any of the two reactants remain unreacted?
(iii) If yes, which one and what would be its mass?
Answer:

13
3.A welding fuel gas contains carbon and hydrogen only. Burning a small sample of it in oxygen
gives 3.38 g carbon dioxide, 0.690 g of water and no other products. A volume of 10.0 L
(measured at STP) of this welding gas is found to weigh 11.6 g. Calculate (i) empirical formula,
(ii) molar mass of the gas, and (iii) molecular formula.
We know that
44g of CO2 contains 12 g of carbon.
3.38 g of CO2 will contain carbon

18 g of water contains 2 g of hydrogen.


0.690 g of water will contain hydrogen =

Since carbon and hydrogen are the only constituents of the compound, the total mass of

the compound is:= 0.9217 g + 0.0767 g= 0.9984 g

Percent of C in the compound =


Percent of H in the compound =

Moles of carbon in the compound =

Moles of hydrogen in the compound =


Ratio of carbon to hydrogen in the compound = 7.69: 7.68= 1: 1 Hence, the
empirical formula of the gas is CH.
(ii) Given,
Weight of 10.0L of the gas (at S.T.P) = 11.6 g
Weight of 22.4 L of gas at STP = = 25.984 g=26g

Hence, the molar mass of the gas is 26 g.


Empirical formula mass of CH = 12 + 1 = 13 g
n= =2
Molecular formula of gas = (CH)n= C2H2

HOTS (Higher Order Thinking Skills


1. A compound made up of two elements A and B has A= 70 %, B = 30 %. Their relative number
of moles in the compound are 1.25 and 1.88. calculate
a. Atomic masses of the elements A and B
14
b. Molecular formula of the compound , if its molecular mass is found to be 160
Ans: No. of moles = , Atomic mass =

Atomic mass of A = =

Atomic mass of B = =
Empirical formula
Element Relative Simplest molar ratio Simplest whole
no. of no.
moles molar ratio
A 1.25 1.25/1.25 = 1 2
B 1.88 1.88/1.25 = 1.5 3
Empirical formula = A2B3
Calculation of molecular formula-
Empirical formula mass = 2 x 56 + 3x 16 = 160
N= =

Molecular formula = A2B3

15

You might also like