Thanks to visit codestin.com
Credit goes to www.scribd.com

0% found this document useful (0 votes)
5 views20 pages

Functions of Several Variables

The document covers various mathematical concepts related to functions of several variables, including homogeneity, composite functions, Taylor's series, and stationary points. It includes problems and solutions that demonstrate the application of Euler's theorem, differentiation, and conditions for maxima and minima. The document also addresses specific functions and their properties, providing detailed calculations and results.

Uploaded by

kalai6185
Copyright
© © All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as DOCX, PDF, TXT or read online on Scribd
0% found this document useful (0 votes)
5 views20 pages

Functions of Several Variables

The document covers various mathematical concepts related to functions of several variables, including homogeneity, composite functions, Taylor's series, and stationary points. It includes problems and solutions that demonstrate the application of Euler's theorem, differentiation, and conditions for maxima and minima. The document also addresses specific functions and their properties, providing detailed calculations and results.

Uploaded by

kalai6185
Copyright
© © All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as DOCX, PDF, TXT or read online on Scribd
You are on page 1/ 20

UNIT 2- FUNCTIONS OF SEVERAL VARIABLES- TWO MARKS

Ans:

2.
Ans:

So, u(x, y) is homogeneous of degree 0.

So, by Euler's theorem

3.
Ans:

⸫ f(x, y) is a homogeneous of degree 1/2.


By Euler's theorem.

4.

Ans:
Ans: Given z = f(x, y) and x and y are functions of u and v. So z is a composite
function of u and v.

x = u - v, y = uv
5.

Ans:

6. If u If u = f(x, y) and x = r + s, y = r - s

prove that
Ans: u is a composite function of r and s.
Given x = r + s and y = r - s

7.
Ans:
We know that
8.
Ans:

⸫ u(x, y, z) is homogeneous of degree 0.

9. Find

Ans:

10.
Ans:
Given the implicit equation xy + yx = a

11.

Given xy = yx ⇒ xy - yx = 0 which is an implicit equation


Ans:

12.

Ans:
13.
Ans: Given x = r cos θ, y = r sin θ
⸫ r2 = x2 + y2
Differentiating partially w.r.to x

14.

Ans:
15.
Ans:
Given z = f(x + ay) + g(x − ay)

16.
Ans:

17.
Ans:

⸫ u = x + uv ⇒ x = u - uv
Given u = x + y, y = uv
18.
Ans:
Given x = u(1 + v) y = v(1 + u)

= (1 + u)(1 + v) - uv
= 1 + u + v + uv - uv
=1+u+v
19. Ans:

20.
Ans:
Given u and v are functions of x, y and x and y are functions of r, θ. So, u, v are
composite functions of r, θ.
= 4x2 + 4y2
= 4(x2 + y2) = 4r2
Since x = r cos θ, y = r sin θ

21.
Ans:
22. If x2y + 3y – 2 is expanded as Maclaurin's series, find the value at the point (1,
0).
Ans:
Let f(x, y) = x2y + 3y – 2. Since f(x, y) is a polynomial in x and y, when it is expanded
as a Maclaurin's series, we will get the same polynomial.
⸫ f(1, 0) = −2.

23. Find the Taylor's series expansion of xy near the point (1, 1) upto first degree
terms.
Ans:
Given f(x, y) = xy
Taylor's expansion about (1, 1) is

24. Evaluate [(1.03)1/3 + (0.98)1/4 −1] approximately using linear appropriation of


Taylor's series.
Ans:
Let ƒ(x, y) = x1/3 + y1⁄4 − 1.
Required value at the point (1.03, 0.98) which is close to (1, 1).
So we shall expand about (1, 1)
is the linear
approximation.
ƒ(1, 1) = 1 + 1 − 1 = 1

= 1 + 0.01– 0.005 = 1.005

25. Find the stationary points of f(x, y) = x2 − xy + y2 − 2x + y


Ans:
Given f(x, y) = x2 − xy + y2 − 2x + y
Its stationary points are given by fx = 0, ƒy = 0
fx = 2x - y −2, fy = −x + 2y + 1
Solving 2x - y − 1 = 0 and -x + 2y + 1 = 0, we get
x = 1, y = 0
⸫ the stationary point is (1, 0)

26. Find the stationary points of f(x, y) = x3 + 3xy2 - 15x2 – 15y2 + 72x
Ans:
Given f(x, y) = x3 + 3xy2 - 15x2 – 15y2 + 72x
The stationary points are given by ƒx = 0, ƒy = 0
Now ƒx = 3xy2 + 3y2 - 30x + 72
fy = 6xy - 30y
⸫ the points are (5, 1), (5, −1).
So, the stationary points are (6, 0), (4, 0), (5, 1) and (5, −1).

27. Find the maximum value of 3x2 - y2 + x3.


Ans:
Let f(x, y) = 3x2 - y2 + x3

28. State the necessary and sufficient condition for f(x, y) to have a relative
maximum at (a, b).
Ans:
The conditions are fx = 0, fy = 0 and rt - s2 > 0 and r < 0 at (a, b)

29. State the condition for the stationary point (a, b) of f(x, y) be a minimum.
Ans:
At the point (a, b), rt - s2 > 0 and r < 0, where r = fxx, s = ƒxy, t = fyy
30. If (1, 1) is a stationary point of a function f(x, y) and if fxx = 6xy3, fxy = 9x2y, fyy
= 6x3y, then find the nature of (1, 1).
Ans: At the point (1, 1), r = fxx = 6, s = fxy = 9, t = fyy = 6
⸫ rt - s2 = 6.6 - 92 < 0
⸫ (1, 1) is a saddle point.

31. Find the nature of the stationary point (0, −1) of the function f(x, y) if fxx = 4 -
12x2, fxy = 0, fyy = −4 + 12y2.
Ans: At the point (0, -1), r = fxx = 4
s = fxy = 0, t = fyy = −4 + 12 = +8
⸫ rt - s2 = 32 > 0, r > 0
⸫ (0, -1) is a minimum point.

33. Using the definition of total derivative, find the value of du/dt, given u = y2 -
4ax, x = at2, y = 2at
Ans:
Given u = y2 - 4ax; x = at2, y = 2at
So, u is a composite function of t.

34.
Ans: Given u = x3y2 + x2y3 where x = at2, y = 2at
So, u is a composite function of t.
36.
Ans:

So, f(x, y) is a homogeneous of degree 0.


Hence, by Euler's theorem
37.
Ans: Given x = r cos θ, y = r sin θ
⸫ x2 + y2 = r2
Differentiating partially w.r.to ‘x'

38. Find the minimum value of F = x2 + y2 subject to the constraint x = 1.


Ans: Given F = x2 + y2 and x = 1
⸫ F = 1 + y2
Differentiating w.r.to y,

⸫ F is minimum at (1, 0) and minimum value of F = 1.

39.
Ans:
40.
Ans:

41.
Ans:

42. Find the stationary points of f(x, y) = x3 + y3 - 3x - 12y + 20


Ans: Given f(x, y) = x3 + y3 - 3x - 12y + 20
⸫ fx = 3x2 - 3
fy = 3y2 - 12

⸫ 3x2 – 3 = 0 ⇒ x2 = 1 ⇒ x = ±1
For a stationary point fx = 0 and fy =0

and 3 y2 – 12 = 0 ⇒ y2 = 4 ⇒ y = ±1
⸫ the stationary points are
(1, 2), (−1, 2), (1, −2), (−1, −2)

43.
Ans:

44.
Ans: Given u = x2 + y2, x = at2, y = 2at u is a function of x, y and x, y are functions of
t.
= 4a(tx + y) = 4[t.at2 + 2at] = 4a2t[t2 + 2]

You might also like