Thanks to visit codestin.com
Credit goes to www.scribd.com

0% found this document useful (0 votes)
14 views6 pages

Introduction To Business Environment

The document consists of a series of questions and answers related to business environments, focusing on key concepts such as the importance of customer satisfaction, the dynamic nature of business environments, and the distinction between micro and macro environments. It highlights the significance of adapting to changes, understanding internal and external factors, and the interdependence of various elements within the business landscape. The answers provided clarify the roles of different environments and factors that influence business operations.

Uploaded by

sabinaa
Copyright
© © All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as TXT, PDF, TXT or read online on Scribd
0% found this document useful (0 votes)
14 views6 pages

Introduction To Business Environment

The document consists of a series of questions and answers related to business environments, focusing on key concepts such as the importance of customer satisfaction, the dynamic nature of business environments, and the distinction between micro and macro environments. It highlights the significance of adapting to changes, understanding internal and external factors, and the interdependence of various elements within the business landscape. The answers provided clarify the roles of different environments and factors that influence business operations.

Uploaded by

sabinaa
Copyright
© © All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as TXT, PDF, TXT or read online on Scribd
You are on page 1/ 6

1. What is the main aim of business?

A. To earn profit only


B. To produce maximum goods
C. To satisfy the needs of customers
D. To develop technology
ANSWER: C
2. Business must adapt itself to changes in:
A. Products
B. Environment
C. Employees
D. Customers only
ANSWER: B
3. Which of the following affects business operations indirectly and distantly?
A. Micro environment
B. Macro environment
C. Internal environment
D. Supplier network
ANSWER: B
4. Who defined business environment as “the aggregate of all conditions, events and
influences that surround and affect it”?
A. Peter Drucker
B. Keith Davis
C. Philip Kotler
D. Fayol
ANSWER: B
5. Business environment consists of:
A. Only controllable factors
B. Internal policies
C. Complex, dynamic and uncontrollable factors
D. Only legal rules
ANSWER: C
6. Which of the following is an example of macro environment?
A. Supplier
B. Competitor
C. Customer
D. Technological advancement
ANSWER: D
7. Which of the following is not a nature of business environment?
A. Static
B. Inter-related
C. Complex
D. Uncertain
ANSWER: A
8. Internal environment is composed of:
A. Customers and competitors
B. Technology and economy
C. Men, money, material, machine and method
D. Political parties and laws
ANSWER: C
9. Dynamic nature of business environment means:
A. It remains the same over time
B. It changes frequently
C. It is controlled by government
D. It is simple to understand
ANSWER: B
10. The micro environment includes:
A. Technology
B. Political policies
C. Suppliers and customers
D. Climate
ANSWER: C
11. External environment includes all the following except:
A. Competitors
B. Suppliers
C. Employees
D. Government policies
ANSWER: C
12. Which of the following is a specific environment force?
A. Customers
B. Technology
C. Politics
D. Economy
ANSWER: A
13. The political/legal environment is part of:
A. Micro environment
B. Internal environment
C. Specific environment
D. Macro environment
ANSWER: D
14. What provides raw materials and energy to the firm?
A. Political environment
B. Natural environment
C. Technological environment
D. Internal environment
ANSWER: B
15. What is a key factor in the internal environment of a business?
A. Government regulations
B. Human resource quality
C. Taxation system
D. Import-export policy
ANSWER: B
16. Who are considered as part of the public in micro environment?
A. Government
B. Media and pressure groups
C. Suppliers
D. Investors
ANSWER: B
17. Profit is considered as:
A. Cost of business
B. Reward for taking risk
C. A loss margin
D. Taxable value
ANSWER: B
18. Mission and objectives are part of:
A. External environment
B. Corporate culture
C. Internal environment
D. Economic conditions
ANSWER: C
19. What impacts business both in short-term and long-term?
A. Technology only
B. Business environment
C. Suppliers
D. Employees’ attitude
ANSWER: B
20. Why should a business scan its environment?
A. To eliminate competition
B. To avoid production
C. To adapt and survive
D. To increase tax
ANSWER: C
21. Demographic environment refers to:
A. Machinery used
B. Customer satisfaction
C. Population and life expectancy
D. Import-export
ANSWER: C
22. Which is not part of internal environment?
A. Organisation structure
B. Mission
C. Supplier network
D. Value system
ANSWER: C
23. Global environment influences business due to:
A. Closed economy
B. National limitations
C. Globalisation
D. Village-based economy
ANSWER: C
24. Which of these is a part of the controllable environment?
A. Legal rules
B. Employees
C. Government policy
D. Social trends
ANSWER: B
25. Which environment provides opportunities and threats to business?
A. Only internal
B. Only competitors
C. External environment
D. Internal audit
ANSWER: C
26. Business environment is:
A. Entirely stable
B. Always predictable
C. Ever-changing
D. Not related to politics
ANSWER: C
27. Which component is considered uncontrollable?
A. Corporate structure
B. Competitor policies
C. Government laws
D. Raw material management
ANSWER: C
28. Example of inter-dependence in business is:
A. Fixed cost remains same
B. Customer affects production decisions
C. Employees fix price
D. Company avoids technology
ANSWER: B
29. Early warning signals help business to:
A. Increase price
B. Maintain balance sheet
C. Prepare and plan against threat
D. Decrease profits
ANSWER: C
30. Market intermediaries are part of:
A. Macro environment
B. Internal environment
C. Micro environment
D. Natural environment
ANSWER: C
31. A good understanding of business environment helps in:
A. Ignoring global changes
B. Delayed decisions
C. Effective planning
D. Avoiding responsibilities
ANSWER: C
32. Business environment is a mixture of:
A. Fixed and variable costs
B. Internal profits
C. Complex and uncontrollable forces
D. Customer feedback
ANSWER: C
33. The success of business depends on:
A. Internal control alone
B. Adapting to environment
C. Fixing prices
D. Marketing
ANSWER: B
34. Which of the following is a technological factor?
A. Inflation rate
B. Currency fluctuation
C. Internet innovation
D. Population growth
ANSWER: C
35. Who are the buyers of the firm's products?
A. Suppliers
B. Distributors
C. Customers
D. Competitors
ANSWER: C
36. Environmentalists and consumer groups belong to:
A. Internal environment
B. Competitors
C. Public
D. Government
ANSWER: C
37. Internal environment can be:
A. Ignored
B. Controlled and managed
C. Legally regulated
D. Replaced by competitors
ANSWER: B
38. The economic environment includes:
A. Media and newspapers
B. National income and trade cycles
C. Religions and festivals
D. Earthquakes
ANSWER: B
39. A business firm and environment are:
A. Unrelated
B. Opponents
C. Interdependent
D. Mutually exclusive
ANSWER: C
40. Global environment is important because:
A. Firms export only
B. Whole world is a market
C. Government provides subsidy
D. Population increases
ANSWER: B
41. Which is an example of demographic factor?
A. Mission of company
B. Competitor’s pricing
C. Educational level of people
D. Investment decisions
ANSWER: C
42. Suppliers provide:
A. Legal advice
B. Raw materials
C. Tax returns
D. Loans
ANSWER: B
43. Which of the following changes frequently?
A. Technology
B. Mission
C. Structure
D. Resources
ANSWER: A
44. Human resources refer to:
A. Machines and capital
B. Employees’ skills and commitment
C. Bank loans
D. Government audits
ANSWER: B
45. Complexity in business environment arises due to:
A. Lack of competition
B. Many interacting factors
C. Single policy system
D. No changes
ANSWER: B
46. Internal environment helps to:
A. Attract foreign investment
B. Control macroeconomic policies
C. Improve efficiency
D. Reduce taxes
ANSWER: C
47. Specific environment factors have:
A. No influence on business
B. Direct impact
C. Delayed result
D. Purely legal aspects
ANSWER: B
48. Inter-relatedness of environment means:
A. Every factor works independently
B. Factors affect each other
C. Only economic factors matter
D. Policies remain unchanged
ANSWER: B
49. Socio-cultural environment includes:
A. Laws and judiciary
B. Climate and rainfall
C. People's lifestyle and attitude
D. Currency policies
ANSWER: C
50. Which is not a component of macro environment?
A. Competitors
B. Political system
C. Technology
D. Economy
ANSWER: A

You might also like