1. An object experiences a net zero external unbalanced force.
Is it possible for the object to be
travelling with a non-zero velocity? If yes, state the conditions that must be placed on the magnitude
and direction of the velocity. If no, provide a reason.
Answer: Yes, an object can move with a non-zero velocity even if the net external unbalanced force
is zero. This happens when the object is moving with constant velocity in a straight line. This is in
accordance with Newton's First Law of Motion.
2. When a carpet is beaten with a stick, dust comes out of it. Explain.
Answer: When the carpet is beaten, it is suddenly set into motion. The dust particles tend to remain
at rest due to inertia and thus separate from the carpet.
3. Why is it advised to tie any luggage kept on the roof of a bus with a rope?
Answer: It is advised to tie the luggage on the roof of a bus with a rope so that it doesnt fall off due
to inertia when the bus suddenly starts, stops or turns.
4. A batsman hits a cricket ball which then rolls on a level ground. After covering a short distance,
the ball comes to rest. The ball slows to a stop because
(a) the batsman did not hit the ball hard enough.
(b) velocity is proportional to the force exerted on the ball.
(c) there is a force on the ball opposing the motion.
(d) there is no unbalanced force on the ball, so the ball would want to come to rest.
Answer: Answer: (c) there is a force on the ball opposing the motion.
5. A truck starts from rest and rolls down a hill with a constant acceleration. It travels a distance of
400 m in 20 s. Find its acceleration. Find the force acting on it if its mass is 7 tonnes (Hint: 1 tonne =
1000 kg).
Answer: s = 400 m, u = 0, t = 20 s
Using s = ut + at -> 400 = 0 + a 400 -> a = 2 m/s
Mass = 7000 kg
Force = ma = 7000 2 = 14000 N
6. A stone of 1 kg is thrown with a velocity of 20 m/s across the frozen surface of a lake and comes
to rest after travelling a distance of 50 m. What is the force of friction between the stone and the ice?
Answer: u = 20 m/s, v = 0, s = 50 m
Using v = u + 2as -> 0 = 400 + 2 a 50 -> a = -4 m/s
Force = ma = 1 (-4) = -4 N
(The negative sign indicates friction acts opposite to motion)
7. A 8000 kg engine pulls a train of 5 wagons, each of 2000 kg, along a horizontal track. If the
engine exerts a force of 40000 N and the track offers a friction force of 5000 N, then calculate:
(a) the net accelerating force and
(b) the acceleration of the train.
Answer: Total mass = 8000 + 52000 = 18000 kg
Net force = 40000 - 5000 = 35000 N
Acceleration = F/m = 35000 / 18000 1.94 m/s
8. An automobile vehicle has a mass of 1500 kg. What must be the force between the vehicle and
road if the vehicle is to be stopped with a negative acceleration of 1.7 m/s?
Answer: F = ma = 1500 (-1.7) = -2550 N (negative sign shows direction opposite to motion)
9. What is the momentum of an object of mass m, moving with a velocity u?
(a) mu (b) mu (c) mu (d) mu
Answer: Answer: (d) mu
10. Using a horizontal force of 200 N, we intend to move a wooden cabinet across a floor at a
constant velocity. What is the frictional force that will be exerted on the cabinet?
Answer: If velocity is constant, net force = 0 -> Friction = Applied force = 200 N
11. Two objects, each of mass 1.5 kg, are moving in the same straight line but in opposite
directions. The velocity of each object is 2.5 m/s before the collision...
Answer: This question is incomplete in the image. Please provide full question for solution.