UT-1/Worksheet/V/CSC/Ch 1,9
Fill in the blanks
Hints (Cortana, Peek button, Desktop, Task view, Disk Cleanup, Files, File Explorer, Bill Gates, Paul Allen, Control
panel, Folder, Mentimeter, Mentimeter, Windows 10, file Explorer, Word Cloud)
1. manages all the software and hardware on the computer. Operating System
2The feature lets you manage multiple windows and apps. Task View
3. Digital assistant is a powerful search tool.cortana
4. displays the desktop after minimizing all opened applications in the computer system. Peek
button
5. The main workspace of a Windows computer is called the desktop
6. helps to view and select the various files available on the system.file Explorer
7. is a collection of related information stored together.file
8. and Founder of Microsoft windows operating system. Bill Gates , Paul Allen
9. A in a computer is like a cabinet where we keep relevant files.folder
10. feature of Windows is used to delete unnecessary files from your hard disk.disk Cleanup
11. is an online polling tool.Mentimeter
12. A. is one of the most popular operating systems launched by Microsoft windows 10.
13. is a visualization of students submitted one word responses.word cloud
14. . requires you to sign-up to start using the service.Mentimeter
Answer the following questions
Q1 Write the components of the file Explorer window and explain them.
Ans: The main components of File Explorer are:
Ribbon: It is present just below the title bar of the window. It contains different options
or commands grouped as tabs such as File tab, Home tab, Share tab, View tab etc.
Navigation Pane: It is used to access folders, drives, libraries, pinned files or folders,and
network locations.
Address bar: It is used to open the contents of any folder.
. Right pane: Shows the contents of the selected folder in the left pane.
Q2 What is File Explorer?
Ans: File Explorer is a file manager application that allows us to navigate through folders and
manage your files.
Q3 What is Recycle bin?
Ans: The Recycle Bin is a temporary storage area on your computer where deleted files and
folders are placed before they are permanently removed
Q4 What is the Peek button?
Ans: Peek button displays the desktop after minimizing all opened application in the computer
system.
Q5 What is Cortana?
Ans: Cortana is a powerful search tool that allows you to search for information on the system
or on the web directly.
Q6 What is an Mentimeter?
Ans: Mentimeter is polling tool.
Q8 What is the use of Mentimeter?
Ans: Mentimeter is used to create presentations with real-time feedback.
Q9 Write any 2 feature of Mentimeter?
Ans: It can be used as a learning and as an assessment tool.
Used for class assignments that allow for a presentation.
Q10. Who is the founder of Microsoft and Windows operating systems?
Ans: Bill Gates and Paul Allen founded Microsoft and Windows operating system.
Q11 Write all the components of the control panel and explain them.
Ans: 1. System and Security: This option has features to protect the data and information from
theft, corruption and other types of damage and can also keep backup copies of your files.
2. Hardware and Sound: The Hardware and Sound option includes settings related to
adding a hardware device
3. Programs: This option allows us to install or uninstall programs in the computer system.
4. Appearance and personalization: This option has features that are used to change the looks
of Windows,
5. Clock and Region: This option has features to change date, time or number formats.
Q12. What is the use of Disk Cleanup?
Ans: Disk Cleanup feature of Windows is used to delete unnecessary files from your hard disk
MCQ
a. The main workspace of a Windows computer is called .
i. Wallpaper ii. Desktop iii. Icons
b. button displays the desktop after minimizing all opened applications in the
computer system.
i. Task view ii. Cortana iii. Peek
c. Mentimeter is a company based in Stockholm.
i. America ii.USA iii. Swedish
d. Mentimeter was launched in the year .
i..2002 ii.2022 iii.2012
e. is a powerful search tool that allows you to search for information on the system or
on the web directly.
i. Mentimeter ii. Task View iii. Cortana
f. A is a collection of related information stored together on some storage device
i. Folder ii. File iii. Music
g. is a file manager application that allows us to navigate through folders and
manage your files.
I. File ii. File manager iii. File Explorer
h. ____________ a question with a pre-defined list of possible answers.
i. Multiple choice ii. Word Cloud iii. Scales
i. _____________ a visualization of students submitted one-word responses.
i. Multiple choice ii. Word Cloud iii. Scales
j._______________ is a free-form text responses.
i. Multiple choice ii. Word Cloud iii. Open ended
k. It allows your audience to rate certain statements i.e. how much they disagree or
agree.
i. Scales ii. Word Cloud iii. Open ended
l. ______________ allows students rank their preferences for a series of options.
i. Ranking ii. Word Cloud iii. Open ended
m. _______________allows the audience to submit questions to ask the presenter.
i. Q & A ii. Word Cloud iii. Scales
TRUE OR FALSE
a. Navigation pane is used to access folders, drives, libraries, pinned files or folders and network
locations. True
b. Mentimeter requires dedicated hardware and software to download. False
c. clock and region option has features to change date, time or number formatsTrue
d.Mentimeter is free to use. true
e. Right pane Shows the contents of the selected folder in the left paneTrue
f. Address bar is used to open the contents of any folder. true
g. Once deleted, we can also get the file from recycle bin by using Resave option false
Match the Following
i. Cortana a.Browse the internet(ii)
ii. Microsoft Edge b) Voice assistant (i)
iii. Task View c) Create multiple desktops (iii)
iv. File Explorer d) See files and folders(iv)
v. Shows the content of the selected e) Open Ended(viii)
folder in the left pane
vi. Online Polling tool f). Recycle Bin(vii)
g). Right Pane(v)
vii. Deleted files moved to
viii. free form Responses h).Mentimeter(vi)
Define the Following
a. File b. Folder c. Operating system d. Disk Cleanup
e. Cortana f. Programs g. Appearance and personalization