Thanks to visit codestin.com
Credit goes to www.scribd.com

0% found this document useful (0 votes)
3 views2 pages

Database Chapter 8

Uploaded by

ashu1201bhatia
Copyright
© © All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
0% found this document useful (0 votes)
3 views2 pages

Database Chapter 8

Uploaded by

ashu1201bhatia
Copyright
© © All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
You are on page 1/ 2

Unit 3

Database Management System


Chapter 8: Introduction to Database Management System Using
LibreOffice Base

1.What is database?
Ans. Database is a collection of logically related data in an organised manner. It is just like a
container of information. It is an integrated collection of data, records, files and other objects.
2. What are the advantages of database?
Ans. Advantages of database are:
● Reduce data redundancy
● Sharing of data
● Data consistency
● Data security
● Data integration
● Privacy
● Backup and recovery
3. What are the features of database?
Ans. Features of database are as follows:
● A database can have one or many tables
● Each table in a database contains information about one type of item.
● Every table has a key field which ensures that there are hundred percent unique values
throughout the database.
● Every database table should have one or more fields designated as key.
4. What is DBMS?
Ans. A database management system is a software package with computer program that
controls the creation, maintenance and use of database. It allows organisations to conveniently
develop databases for various applications. A database is an integrated collection of dat, record,
files and other objects. DBMS allows different user application programs to concurrently access
the same database. Examples: Oracle, IBM DB2, Microsoft SQL Server, Microsoft Access,
PostgreSQL MySQL, FoxPro and SQLite.
5. Explain different types of database.
Ans. There are two types of database:
● Flat file database: Data is stored in a single table. Usually suitable for less amount of
data.
● Relational database: data is stored in multiple tables and the tables are link using a
common field. Relational database is suitable for medium to large amount of data.
6. What is RDBMS?
Ans. RDBMS stands for Relational Database Management System. It is a system that is based
on relational model. The purpose of relational model is to provide a declarative method for
specifying data and queries.A relational model enables users to store data in several tables. It
has the capability to retrieve data from related tables.
7. How is data organised in RDBMS?
Ans. RDBMS is a DBMS which manages relational database. A relational database stores data
in tables. Tables are organised into columns and each column stores one type of data. The data
for a single entity is stored in a row.
8. What is the Primary key? Give some examples.
Ans. Primary key is a field that uniquely identifies each and every record in a table. It can never
have duplicate value or null(blank) value. It can be used to index the database which makes
searches of any record faster. Examples: RollNo, AdmNo, AadharNo, PanNo, AccNo, etc.
9. What is a foreign key? Give some examples.
Ans. Foreign key is a field in the table which is assigned to primary key in any other table.
Table: Student

R.No. Name. Address. Phone. DOB

(In this example R.No. is the Primary Key)


Table: Result

R.No. Eng. Maths. Science. IT

(In this Table R.No. acts as a Foreign key, as it is Primary key of Student's Table)
10. What is the composite key? Give examples.
Ans. A key which has multiple attributes to uniquely identify rows in a table is called composite
key. But the attributes which together form the composite key are not a key independently or
individually.
Std_Id Sub_id Marks Semester

1 1 59 1

2 1 40 1

1 2 60 1

3 2 30 1

(In this table Std_id and Sub_id behaves as a composite key)


11. What is candidate key? Give examples.
Ans. A table might have one or more fields that may uniquely identify the records. Such fields
are called candidate keys as they are eligible to become a primary key. A table can have more
than one candidate key. Example In student table RNo. and AdmNo can be the primary key, so
they both are candidate keys.
Q12. What are Database Servers?
Ans. Database servers are dedicated computers that hold the actual databases and run only
the DBMS and related software. Typically databases available on the database servers are
accessed through command line or graphic user interface tools referred to as Frontends;
database servers are referred to as Back-ends. Such type of data access is referred to as a
client-server model.

You might also like