Quiz Sample Question
Quiz Sample Question
NATURAL HERITAGE
1. Which highly endangered bird, also the State bird of Rajasthan, was
recommended by Dr. Salim Ali for the distinction of National bird of India?
Ans. Great Indian Bustard
6. Out of the six species of the river shark, it is the only species endemic to
India. Name the species.
Ans. Ganges Shark
11. Which act legally protects the Sacred Groves as 'community reserves' in
India?
Ans. The Wildlife (Protection) Amendment Act, 2002
12. . India has a 'mixed ' UNESCO world heritage site in the north eastern
state of
Sikkim . It hos culturol as well as natural significance . Which site is being
referred to?
Ans. Khangchondzonga Notional Park
16. Rivers such as the Luni, Bhuki, Bharud, Nara , Kharod, Banas,
Saraswati,
Rupen , Bambhan. and Machchhu flow into this particular area
in western India.
Name it.
Ans. The Rann of Kutch
20. Name the Tibetan antelope from whose coat 'Shahtoosh' was extract
ed? (It is
now a banned commodity)
Ans. Chiru
22. Two national parks make up the core zone of the Nandadevi
Biosphere
Reserve. One of them is the Nandadevi National Park. Name the
other.
Ans. Valley of Flowers National Park
j
24. What is the other more common name of Asian Wild Dog?
Ans. Dhole
25. In which Indian state will you find the Namdapha National Park?
Ans.ArunachalPradesh
26. INTACH is working on the plantation of a 10,000 of which tree in the Ganga
Basin?
Ans. Rudraksha
28. Which marine mammal found in the eastern waters of India is known as the
'Queen of the Sea'?
Ans.Dugong
29. Which fruit, known as the poor man's apple, is offered to Lord Shiva during
Shivratri?
Ans. Ber
31. Which river forms India's largest estuary on the Arabian Sea and is not known
for delta formation?
Ans. Narmada
33. What landform is formed by ancient volcanic lava flows and known for its fertile
black soil and cotton farming , reflects India's geological and agricultural heritage?
Ans. Deccan Trap
34. Which river valley project is built on the Krishna River and located in Andhra
Pradesh?
Ans.NagarjunaSagarDam
35. Which river is the lifeline of Tamil Nadu and is venerated during the festival of
Aadi Perukku?
Ans. Kaveri
36. Which ancient landform in Gujarat, once part of the seabed and uplifted due to
tectonic forces, now forms the largest salt desert in India and is celebrated during
the Rann Utsav?
Ans. Rann of Kutch
37. Which large bird, known for the prominent casque on its beak, is listed as
Vulnerable on the IUCN Red List and is also the state bird of Arunachal Pradesh?
Ans. Great Hornbill
39. Which unique sanctuary in Jharkhand is India's first and only protected area
dedicated to the conservation of Indian wolves?
Ans. Mahuadanr Wolf Sanctuary (Latehar)
40. Which sanctuary in Karnataka houses over 1,000 peacocks inside an old fort and
is protected for both cultural and ecological reasons?
Ans. Bankapura Peacock Sanctuary
41. Othalanga (Cerbera odollam) is a tree species South east Asia , also known as
pong pong is commonly known as?
Ans. Suicide Tree
42 . Which traditional farming method , also known as 'slash and burn' agriculture, has
led to deforestation in parts of the Northeastern and Central India tribal belts?
Ans. Jhum
43. Which biosphere reserve, spread across Kerala , Tamil Nadu , and Karnataka , is a
UNESCO World Heritage site known for its rich biodiversity in the Western
Ghats?
Ans. Nilgiri Biosphere Reserve
44. Which tree, known as the "Flame of the Forest," is associated with Hali and tribal
folklore in central India?
Ans. Palash
45. Which thorny desert plant, common in Rajasthan , is used by local communities
for fuel and fencing and has ecological value?
Ans. Khejri Tree (Prosopis cineraria)
BUilT HERITAGE
1. Where in India will you find the ancient city of lndraprastha? It is also an
important archaeological site.
Ans: Purana Qila, New Delhi
3. Which temple in South India are both a rock and a free-standing structural
temple?
Ans: Shore Temple, Mahabalipuram
5. Situated on the northern bank of the Dal Lake, this shrine has the relic, 'Moi-e-
Muqqadas', believed to be the hair of the prophet Muhammad.
Ans: Hazratbal Shrine
6. Name the famous temple known where Buddha is said to have gained
enlightenment in Bodhgaya.
Ans: Mahabodhi Temple
9. Which place is also known as the Kishkindha of Ramayana where Bali and
Sugriva fought their mortal battle?
Ans: Hampi or Pampakhshetra
12. Where was the peacock throne, commissioned by Shah Jahan, located?
Ans: Diwan-i-Khas in Red Fort
13. In which city of India will you find the famous Paradesi Synagogue? It is the
oldest Synagogue in India.
Ans: Kochi
14. In which famous church of Goa are the material remains of St. Francis Xavier
kept?
Ans: Basilica of Born Jesus
15. Built in 629 CE by Malik Bin Dinar, in Thrissur district of Kerala, this is the
oldest monument of its type in the country. Name it
Ans: Cheraman Juma Mosque
16. Which palace in Gujarat was built in the lndo-Saracenic style during the reign
of Sayajirao Ill?
Ans: Laxmi Vilas Palace
17. In which fort will you find the seven impenetrable gates - Hanuman, Jodla,
Bhairon, Lakshman, Padan, Ganesh and the main entrance Ram Gate? It is a
UNESCO World Heritage Site.
Ans. Chittorgarh Fort
19. The annual 'Urs' festival is celebrated to commemorate the anniversary of the
death of Sufi Saint Moinuddin Chishti. Where is it held?
Ans. Dargah Ajmer Sharif, Ajmer
20. Where in India will you find the Kachari Rajbari ruins? These are a group of
mushroom domed structures or megaliths.
Ans. Dimapur, Nagaland
21. A UNESCO World Heritage site, Rani ki Vav is situated in which state?
Ans: Gujarat
22. Which is the oldest surviving stupa structure and Buddhist sanctuary ,n India?
Ans: Sanchi Stupa, Madhya Pradoeh
23. Situntod in Control lnnia, theso earliest rock shelters cover Paleolithic, and
Mesolithic periods. Nnme it.
Ans: Bhimbotka rock Sholtors, Madhya Pradesh
25. Which monastery literally meaning 'horse chosen belongs to the Gekupa
School and was constructed on the wish of the 5th Dalai Lama. It is the largest
monastery in India.
Ans. Tawang Monastery
26. This 16th-century Deccani landmark's upper floor once housed a mosque, while
its foundations allegedly conceal a secret tunnel.
Ans. Channinar
27. Once one of the largest medieval cities, this UNESCO site's Vitthala Temple
features musical pillars. Name the ancient capital.
Ans. Hampi
28. In which colonial Indian city would you find a marble structure commemorating
the Empress of India, constructed in lndo-Saracenic style?
Ans. Kolkata
29. Which monument in Fatehpur Sikri, often cited as the tallest gateway in the world,
marks Akbar's military triumph in Gujarat?
Ans. Buland Darwaza
30. Which fort, a blend of Rajput and Mughal design, overlooks Maota Lake and is
known for its Sheesh Mahal (Mirror Palace)?
Ans. Amber Fort
31. Located in Mumbai, the foundation stone for this site was laid for a royal visit, but
its design was altered last-minute to include Hindu motifs. Name the monument.
Ans. Gateway of India
32.Agra Fort's Mina Masjid used this material from Bharatpur quarries, chosen for its
heat-resistant properties. Name it.
Ans. Red Sandstone
33. This Delhi tomb's char bagh layout and Persian double dome directly inspired
later Mughal mausoleums.
Ans. Humayun's Tomb
34 Wh;ch tC'mple town in K~mntok~ ~lwwcnsP.s a fu ~ion of Nagata and Dravidian
architectural fo(ms and 1s A UNLSGO World Horif ;_100 rnte?
Ans. Pa.ttadakal
~6 \\"1teh tomb m Agra, built for Nur Jahan·s father, is nicknamed the "Baby Taj" for
its re~emblanc:e to the Taj Mahal?
Ans. Tomb of ltimad-ud-Oau1ah
37.Whdl Indian city became the first to be declared a UNESCO World Heritage City
tn 2017?
An$. Ahmedabad
38.The Jagannath temple, central to the annual Rath Yatra , is located in which
coastal pilgrimage town of Odisha?
Ans . Puri
40.The dargah of Sufi saint Khwaja Moinuddin Chishti, a prominent pilgrimage site,
is located in which city?
Answer. Ajmer
41 . Which Tamil city is home to a temple complex renowned for its vibrant sculptures
and goddess Meenakshi's sanctum?
Answer; Madurai
42. In Zoroastrian fire temples, what is the name for the eternal flame kept burning as
a symbol of purity?
Ans. Atash
43. The Dilwara Temples on Mount Abu, known for marble craftsmanship, are
affiliated with which ancient Indian religion?
Answer: Jainism
45. Which city, along with Haridwar, Nashik, and Ujjain, hosts the Kumbh Mela at the
confluence of holy rivers?
Answer: Prayagraj
MATERIAL HERITAGE
2. What is the name of the wooden lacquered toys that come from a small town
of the same name in Karnataka?
Ans: Channapatna Toys
3. The traditional embroidery of West Bengal which uses old sarees and cloths
is known as?
Ans: Kantha
4. What is the GI-tagged wax metal casting craft from Chhattisgarh called?
Ans: Dhokra craft
5. The city of Moradabad in Uttar Pradesh is famous for which type of craft?
Ans: Brassware
6. Which unique weaving technique are the handloom sarees from Pochampally
in Telangana famous for?
Ans: lkat
7. Which traditional Indian metal craft involves creating delicate filigree work
using silver wires, primarily practiced in Cuttack, Odisha?
Ans: Tarakasi
9. Which ancient Indian city is famous for its exquisite Bidriware, a type of metal
craft that involves inlaying silver or gold onto a blackened alloy of zinc and copper?
Ans: Bidar, Karnataka
10. The bronze figure of Nataraja Shiva was patronized and popularised by which
South Indian dynasty?
Ans: Cholas
oil-based paint to
11. The art of "Rogan painting," which involves using castor
Indian state?
create intricate designs on fabric, is a unique craft from which
Ans: Gujarat
etric patterns,
12. The Toda embroidery, known for its red and black geom
originates from which region in India?
Ans: Nilgiri Hills/Tamil Nadu
the Geographical
14. Chakhesang or Chakkeshang Shawls were registered under
indications in 2016. How do we better know them as?
Ans: Naga Shawl
intricate white
16. Name the traditional embroidery known for its delicate and
thread work on white fabric from Lucknow.
Ans: Chikankari Embroidery
designs, comes
17. The blue pottery, famous for its eye-catching blue and white
from which Indian city?
Ans: Jaipur
its intricate
18. Which traditional textile art form from Gujarat is known for
embroidery and mirror work?
Ans: Kutch Work
is adorned with
19. Name the sari that is characterized by its fine muslin which
floral patterns.
Ans: Jamdani
India?
20. Chamba Rumal embroidery is popular in which state of
Ans: Himachal Pradesh
te dolls and
21. Which craft from West Bengal involves the creation of delica
figurines made from plant matter?
Ans: Sholapith
w puppetry from
22. Which traditional Indian art form is a unique form of shado
Andhra Pradesh?
Ana: Tholu Bommalata
origin In
23. What is the name of tho fine silk some wtlh rich pnlllls, known for its
Maharashtra ?
Ans: Paithanl Sar&o9
is
2$. \.\'hat is the narne of the traditional handwoven fabric from Kerala that
characterized by its gold-bordered design?
Ans:K asavu
old fabrics
:!6. Which traditional craft from Bengal is particularly known for utilising
and making geometric patterns on it with a running stitch and is widely
practised in Murshidabad district. Identify the craft.
Ans. Kantha
the word
28. ft is a form of embroidery with Persian origin deriving its name from
location
·suzan" meaning needle , when Persian craftsmen migrated to this
around 15t11 century. Identify the form of embroidery and the location.
Ans. Sozni Embroidery, Kashm ir
was
2.9. V'Jhat is the name of the style of painting originating from Bihar, which
first created at the location of Mithila .
Ans. Madhubani Painti ngs
before
31. It is a style of painting which was originally referred to as "Vraata Pani"
age of
the now-widely used term began to be used beginning from the patron
Golconda Sultanate. Identify the painting style.
An,. Kalamkari paintings
from
32. It is a type of pottery distinct for its black colour and minimalistic design
Manipur, primarily worked on by the men of Tangkhul Naga community.
Identify the type of pottery.
Ans. Longpi Pottery
I 33 . T~e .first museum in India wa
An s . As ,at,c Society of Bo
ng al
s oponod by which society ?
ltan?
ich mu seu m is ho me to the famous sword of Tipu Su
42 . Wh
w De lhi
Ans. Na tio na l Mu se um in Ne
using wo od ?
Karnataka which are ma de
43. Na me the toys hailing from
Ans. Channapatna toys
a uses which ancient
ok ra art practic ed in We st Bengal and Odish
44. Dh
?
tec hn iqu e to cast its items
Ans. Lost wax technique
I 45 · It is a st Yle of painting popular In Odisha and Beng
al deriving its name from
th ~ ~anskrit word of "Palla'' and has colour scheme ~attemsimilar to the
de1t1es of Puri, especially Lord Jagannath.
Ans. Pattachltra
LIVING HERITAGE
Hornbill Festival, celebrating the
1• Which state in India is known for its vibrant
tribal culture and traditions of the region?
Ans: Nagaland
pur, resembling a drum made
2. The traditional musical instrument from Mani
from wood and goat skin, is called?
Ans: Pena
ns using colored rice powder,
3. The traditional art of creating intricate desig
and Karnataka, is called?
particularly seen during festivals in Tamil Nadu
Ans: Kolam
ilineal society and traditional
4. The Garo tribe, known for their distinctive matr
songs, is found in which Indian state?
Ans: Meghalaya
Indian state?
6. Dance form called Cheraw belongs to which
Ans: Mizoram
Lakshadweep?
9. What language is spoken by the people of
Ans: Malayalam
10. Which Indian festival k
elephants, and cultural perfor~an:ow~ for its elaborate processions, decorated
Ans: Thrissur Pooram es, is celebrated in Kerala?
12
·Th~ traditional martial art form from Kerala, known for its agility and wooden
weapons, 1s called?
Ans: Kalaripayattu
13 - Jammu and Kashmir is the only state in India to produce this spice. Name the
spice.
Ans: Saffron
14. What is the traditional art of creating intricate patterns using colored rice
powder, particularly seen during festivals in Tamil Nadu and Karnataka, called?
Ans: Kolam
15. The famous Shigmo festival, celebrated with folk dances, processions, and
cultural programs, is associated with which Indian state?
Ans: Goa
17. What is the traditional art of creating intricate designs using colored rice
powder, particularly seen during festivals in Tamil Nadu and Karnataka , called?
Ans: Kolam
19. Which Indian state is known for its vibrant Hornbill Festival, celebrating the
tribal culture and traditions of the region?
Ans: Nagaland
20. What is the famous desert festival celebrate d in Rajasthan known for its
cultural performa nces, camel races , and traditiona l attire?
Ans: The Pushkar Camel Fair
21. The famous Kala Ghoda Arts Festival, showcas ing various art forms and
cultural performa nces, takes place annually in which Indian city?
T
I
I Ans. Mumbai
22.
I e
Which Indian t 'b e, known for their vibrant beadwork and traditional dances
l'k "Ch
. apchar Kut,"
n
resides mainly in Mizoram? ·
Ans M1zo Tribe
4 0. Which Maharashtrian custom marks the beginning of the New Year by raising
a decorated bamboo staff?
Ans. Gudi Padwa
41 . Which Indian language was the first to be granted classical status by the
Government of India, apart from Sanskrit?
Ans. Tamil
42. Which Indian language, written in the Perso-Arabic script, developed through
lndo-Persian cultural exchange across northern India?
Ans: Urdu
43. Which lndo-Aryan language is spoken in both Goa and parts of coastal
Kamataka and has Portuguese influence?
Ans: Konkani
46. Which Indian language is taught in schools in Singapore and has been given
official status there as well?
Ans: Tamil
47. Which Buddhist festival celebrated in Ladakh marks the Tibetan New Year
and includes masked Cham dances?
Ans: Losar
48. Which Sikh festival commemorates the release of Guru Hargobind Ji and
coincides with Diwali?
Ans: Bandi Chhor Divas
50. Which Sikh festival marks the creation of the Khalsa Panth by Guru Gobind
Singh in 1699?
Ans: Vaisakhi
pra sad
Wh ich food item, mad e with ghe e, sugar, and lentil flour, is served as
59.
at the Golden Temple in Amritsar?
Ans: Kada Prasad