Thanks to visit codestin.com
Credit goes to www.scribd.com

0% found this document useful (0 votes)
16 views4 pages

2025 - It QP Cbse

The document provides the answer key for the CBSE Class 10th Information Technology exam for 2025, covering various topics including employment skills, OpenOffice Writer, spreadsheet functions in Calc, database management in LibreOffice Base, and workplace safety. Each section consists of multiple-choice questions with the correct answers indicated. The key serves as a resource for students to verify their responses and understand key concepts in information technology.

Uploaded by

Aruna Simsarah
Copyright
© © All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as DOCX, PDF, TXT or read online on Scribd
0% found this document useful (0 votes)
16 views4 pages

2025 - It QP Cbse

The document provides the answer key for the CBSE Class 10th Information Technology exam for 2025, covering various topics including employment skills, OpenOffice Writer, spreadsheet functions in Calc, database management in LibreOffice Base, and workplace safety. Each section consists of multiple-choice questions with the correct answers indicated. The key serves as a resource for students to verify their responses and understand key concepts in information technology.

Uploaded by

Aruna Simsarah
Copyright
© © All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as DOCX, PDF, TXT or read online on Scribd
You are on page 1/ 4

CBSE Class 10th Information Technology Answer Key 2025

1. Answer any 5 out of the given 6 questions on employment


skills.

1."The school is organizing a Career Counselling Workshop. Which of the following will
be the most effective method of communication to inform students?"

Ans: (A) Notice/Poster

2. Which of the following is the most suitable term for the ability to regulate one’s own
emotions and help others also do the same?

Answer: (A) Managing emotions

3. Roshin studies in class X and is practising hard with a lot of sample papers to get
good marks in her exams. She gets up early in the morning to study and completes her
revision work. This is an example of -

Answer: (B) Self-motivation

4. ______ is a location where a group of files can be stored in a computer.

Answer: (A) Folder

5. Which of the following is a myth about entrepreneurs?

Answer: (B) Every business idea must be unique or special.

6. Which one of the following is the most important factor for sustainable development
and helps us become aware of our role as a responsible citizen?

Answer: (C) Education

2. Answer any 5 out of the given 6 questions:

1. Ravi has to prepare a project report. He wants to save certain formatting features
and then apply them on the project report. He can use the ______ feature of OpenOffice
Writer.

Answer: (A) Styles

2. During a recent excursion, Roshni has taken some pictures for making a report in
Writer. She wants to increase the contrast of the images. Which one of the following
image filters should she use in Writer?
Answer: (C) Sharpen

3. Which one of the following image arrangement options in Writer sends the drawing
object behind the text?

Answer: (A) To background

4. ______ feature of Writer is based on different types of heading styles and is used to
give the listing of the contents of the document.

Answer: (D) Table of Contents

5. ______ is the default template for the files being created in Writer.

Answer: (C) Blank document

6. Shanta is creating a project report in Writer and wants to apply the same style on
headings/titles in the entire document as she has done at the beginning of the
document. She can use the ______ feature of Writer to apply the same format on each
line/word, wherever needed.

Answer: (B) Fill Format

3. Answer any 5 out of the given 6 questions:

1. To add your own comments in Calc, select ______ → Track changes → Comment.

Answer: (C) Insert

2. To add a new sheet in the spreadsheet, click on the ______ sign located at the left
bottom of the spreadsheet.

Answer: (D) +

3. ______ is a set of values that can be used within the calculations in the spreadsheet
to explore and compare various alternatives depending on changing conditions.

Answer: (C) What-if Scenarios

4. The recorded macros are actually stored as ______.

Answer: (A) a set of instructions in a programming language.


5. When creating a hyperlink in Calc, if the complete path along with the filename is
given, then it is an example of ______.

Answer: (C) Absolute hyperlink

6. This tool in Calc allows you to create a group of cells automatically and apply
common functions like sum, average on the grouped data. It is known as ______ tool.

Answer: (B) Subtotal

4. Answer any 5 out of the given 6 questions:

1. ______ is the database software that is used to create, manipulate and manage data.

Answer: (A) Ingress

2. The process of arranging data in ascending or descending order is known as ______.

Answer: (D) Sorting

3. With reference to LibreOffice Base, which of the following is a valid data type to
indicate monetary values?

Answer: (B) Currency

4. Data can be retrieved and displayed from one or more tables in a DBMS using a
______.

Answer: (C) Query

5. While designing a form, it is suggested to get the date input by adding the ______ to
the date field to prevent entering invalid dates.

Answer: (A) Calendar

6. While designing a form, titles, headings, or sub-headings may be added using ______
tool available on the Form Controls toolbox.
Answer: (B) Label

5. Answer any 5 out of the given 6 questions:

1. ______ is a state of physical, mental, and social well-being.

Answer: (C) Health

2. Which one of the following is a class B ignition material?

Answer: (B) Gas

3. The ______ has prepared the policy to provide employees with a healthy and safe
work environment.

Answer: (B) DoIT

4. RSI stands for:

Answer: (D) Repetitive Strain Injury

5. ______ is the science that deals with designing and arranging things at the workplace
so that people can use them easily and safely.

Answer: (B) Ergonomics

6. Which one of the following is a wrong safety guideline?

Answer: (C) Wear loose clothing or jewelry while working with machines.

You might also like