Thanks to visit codestin.com
Credit goes to www.scribd.com

0% found this document useful (0 votes)
252 views6 pages

Computer GK - Questions From Internet Technology

Vint Cerf and Bob Kahn are considered the fathers of the Internet for inventing the Transmission Control Protocol and Internet Protocol (TCP/IP). Tim Berners-Lee invented the World Wide Web in 1990 and Marc Andreessen co-authored the Mosaic web browser and founded Netscape Communications. The first computer was installed in India at the Indian Statistical Institute in Kolkata.

Uploaded by

anuarul hoque
Copyright
© © All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as DOCX, PDF, TXT or read online on Scribd
0% found this document useful (0 votes)
252 views6 pages

Computer GK - Questions From Internet Technology

Vint Cerf and Bob Kahn are considered the fathers of the Internet for inventing the Transmission Control Protocol and Internet Protocol (TCP/IP). Tim Berners-Lee invented the World Wide Web in 1990 and Marc Andreessen co-authored the Mosaic web browser and founded Netscape Communications. The first computer was installed in India at the Indian Statistical Institute in Kolkata.

Uploaded by

anuarul hoque
Copyright
© © All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as DOCX, PDF, TXT or read online on Scribd
You are on page 1/ 6

Computer GK -> Questions from Internet technology

1. "The fathers of the Internet" is


Ans : Vint Cerf

2. Which is the news search engine introduced by Rediff.com in 2012?


Ans : Realtime News Search

3. The inventor of the World Wide Web?


Ans : Tim Berners-Lee --> The first web browser was invented in 1990 by Sir Tim Berners-Lee. It
was called WorldWideWeb and was later renamed Nexus.)

4. The founder of Netscape Communications?


Ans : Marc Andreessen -co-authored Mosaic, the first widely-used web browser and he founded
Netscape Communications.

5.Where was the first computer installed in India?


Ans : Indian Statistical Institute, Kolkata

6.In internet terminology IP means


Internet Protocol

7. The first page of a website is called the


Ans : Home page

8. A website addresss is a unique name that identifies a specific ____________ on the web.
Ans : Link

9. A ______ is a computer attached to the internet that runs a special web server software and can
send web pages out to the other computer over the internet.
Ans : Web sever

10. Which software application is used for accessing sites or information on a network ( as the world
wide web)?
Ans : Web browser

11. It is a small piece of text stored on a user's computer by a web browser for maintaining the state.
What we are talking about?
Ans : Cookie

12. Which company is nicknamed "Big Blue" ?


Ans : IBM(International Business Machines Corporation)

13. Which was the first ever web server software?


Ans : CERN httpd(later also known as W3C httpd) - was a web server (HTTP) daemon originally
developed at CERN , it live on 25 December 1990.

14. The standard protocol of the Internet is


Ans : TCP/IP

15. The first web based e-mail sevice?


Ans : Hot mail
Sabeer Bhatia of India and Jack Smith founded the first free web-based email service, Hotmail, in
1995. Hotmail was commercially launched in 4 July 1996 as "HoTMaiL" on American Independence
Day. So why the name HoTMaiL.

ACL Access Control List

ADC Analog-to-Digital Converter

ADF Automatic Document Feeder


ADSL Asymmetric Digital Subscriber
Line

AGP Accelerated Graphics Port

AIFF Audio Interchange File Format

AIX Advanced Interactive Executive

ALU Arithmetic Logic Unit

ANSI American National Standards


Institute

API Application Program Interface

ARP Address Resolution Protocol

ASCII American Standard Code for


Information Interchange

Charles Babbage: The Analytical Engine(1822)

Alan Turing: The Turing Machine


The English mathematician and computer scientist- provided a platform for formulating the basic
concept of algorithm and destined the Turing machine, that was able to test the intelligence of a
machine.

Konrad Zuse: The Z Series Computers


The German engineer, Konrad Zuse, in 1936, invented the first electrical binary programmable
computer - the Z1. Z2 and Z3 were also introduced by Zuse in 1939 and 1941 respectively.

John Vincent Atanasoff & Clifford Berry: Atanasoff-Berry Computer (ABC)


Developed in the war phase of 1942, Atanasoff-Berry Computer (ABC) was the world's first fully
electronic digital computer.

The US Army: ENIAC -Financed by the US army and developed by scientists John Presper Eckert &
John W. Mauchly, in 1946, the Electronic Numerical Integrator and Computer (ENIAC) is considered to
be the first mainstream digital computer ever made.

Father of the personal computer - Henry Edward Roberts released Altair 8800 on December 19,
1974
The first laptop or portable computer - IBM 5100 (1975)
The first Apple computer - Steve Wozniak designed the first Apple known as the Apple I (1976)

Inventors in computer programming and development

Dennis Ritchie : He created the C programming language

Brian Kernighan : contributed to the development of Unix, He is also coauthor of the AWK and AMPL
programming languages.

Bjarne Stroustrup : developed C++ programming language.

Niklaus Wirth : developed PASCAL programming language

James Gosling : Father of the Java programming language.

Larry Wall : Developed Perl programming language in 1987.

Guido van Rossum : Author of the Python programming language.

Richard Matthew Stallman : foundi Free Software Foundation, developing the GNU Compiler
Collection and GNU Emacs, and writing the GNU General Public License.
Bill Joy: co-founder of Sun Microsystems in 1982 along with Vinod Khosla, Scott McNealy and Andy
Bechtolsheim.

Philippe Kahn : who is credited with creating the first camera phone sharing pictures instantly on
public networks.

Important founders in the field of Computer Technology

Paul Allen : Co-founder of Microsoft Corporation along with Bill Gates, a leading developer of
personal-computer software systems and applications.

Bill Gates : William Henry "Bill" Gates III is an American business magnate and philanthropist. Gates
is the former chief executive and current chairman of Microsoft, the world’ s largest personal-
computer software company, which he co-founded with Paul Allen.

Larry Ellison : Lawrence Joseph "Larry" Ellison is an American business magnate, co-founder and
chief executive of Oracle Corporation, one of the world's leading enterprise software companies.

Larry Page : Lawrence "Larry" Page is an American computer scientist and internet entrepreneur
who, with Sergey Brin, is best known as the co-founder of Google. On April 4, 2011, he took on the
role of chief executive officer of Google, replacing Eric Schmidt.

Sergey Brin : Sergey Mikhaylovich Brin is a Soviet-born American computer scientist and Internet
entrepreneur who, with Larry Page, co-founded Google, one of the most profitable Internet
companies. As of 2012, his personal wealth is estimated to be $20.3 billion.

Steve Jobs : Steven Paul "Steve" Jobs was an American entrepreneur. He is best known as the co-
founder, chairman, and chief executive officer of Apple Inc

Robert Taylor :Robert William Taylor, known as Bob Taylor, is an Internet pioneer, who led teams
that made major contributions to the personal computer, and other related technologies.

Paul Baran : Paul Baran was a Polish American engineer who was a pioneer in the development of
computer networks

Vint Cerf : Vinton Gray "Vint" Cerf is an American computer scientist, who is recognized as one of
"the fathers of the Internet", sharing this title with American computer scientist Bob Kahn.

Robert E. Kahn : Robert Elliot "Bob" Kahn is an American Internet pioneer, engineer and computer
scientist, who, along with Vinton G. Cerf, invented the Transmission Control Protocol and the Internet
Protocol.

Inventors of Computer Hardware

(1) Key board — Herman Hollerith, first keypunch device in 1930’ s


(2) Transistor — John Bardeen, Walter Brattain & Wiliam Shockley (1947 - 1948)
(3) RAM — An Wang and Jay Forrester (1951)
(4) Trackball — Tom Cranston and Fred Longstaff (1952)
(5) Hard Disk — IBM , The IBM Model 350 Disk File (1956 )
(6) Integrated Circuit— Jack Kilby & Robert Noyce (1958)
(7) Computer Mouse — Douglas Engelbart (1964)
(8) Laser printer— Gary Stark weather at XEROX in (1969)
(9) Floppy Disk— Alan Shugart & IBM( 1970)
(10) Microprocessor — Faggin, Hoff&Mazor – Intel 4004

1. Which Penguin is the mascot of Linux Operating system?


Ans : TUX
2. i pad is manufactured by
Ans : Apple
3. Which IT company got name from Sanfrancisco?
Ans : CISCO
4. "Connecting people" is the tagline of ....
Ans : Nokia
5. What is IMEI?
Ans : International Mobile Equipment Identity.
6. What is e-zine?
Ans : Electronic Magazines.
7. What is the expansion of ASCII?
Ans : American Standard Code for Information Interchange.
8. Who developed first portable computer?
Ans : Adam Osborne
9. What is NIC?
Ans : Network Interface Card
10. Whose motto is "wisdom of mass principle?
Ans : Wikipedia
11. Who is the father of computer ethics?
Ans : Norbetweiner.
12. Which Indian state implemented 'Cyber Grameen' ?
Ans : Andhra Pradesh
13. What is a blog?
Ans : Online journals and diaries.
14. What is NISG?
Ans : National Institute of Smart Governance
15. Tic-Tac-Toe is .....
Ans : 1st graphical game
16. "Oruma" is Linux based software development by?
Ans : Kerala State Electricity Board.
17. ABC (computer) was developed by ?
Ans : Atanasoff Berry (ABC means Atanasoff Berry Computer)
18. GPS was developed by?
Ans : US Army
19. Expand SUN in sun Micrsystem.
Ans : Stanford University Network
20. 'Being digital' is a famous book written by ?
Ans : Nicholars Negroponte.
21. What is Blue Brain project?
Ans : Cloning of human brain.
22. Which famous web site was found by Jeffry Bezos?
Ans : Amazon.com
23. What is Cyber bulling?
Ans : Threatening through internet
24. Cyber-check is software developed by .....
C-DAC
25. What is pod slumping?
Ans : Information theft by portable devices.
26. In which year the first legalized personal computer sold in Cuba?
Ans : 2008(May)
27. What is three finger salutes?
Ans : Pressing Ctrl + Alt + Del
28. In which year Microsoft Office was launched?
Ans : 1989
29. What is meant by Mouse potato?
Ans : It means a person who spends too much time in front of a computer.
30. Who wrote 'Just for fun' ?
Ans : Linus Torvalds. ( Just for Fun : The Story of an Accidental Revolutionary is a humorous
autobiography of Linus Torvalds, the creator of the Linux kernel)

1. Who invented Compact Disc?


Ans : James T Russel
2. Which day is celebrated as world Computer Literacy Day?
Ans : December 2
3. Who invented Java?
Ans : James A Gosling
4. Longhorn was the code name of ?
Ans : Windows Vista
5. Who is known as the Human Computer of India?
Ans : Shakunthala Devi
6. What is mean by Liveware?
Ans : People who work with the computer
7. Which computer engineer got Nobel Prize for literature in 2003?
J.M. Coetzee
8. 'Weaving The Web' was written by.....
Ans : Tim Burners Lee

9. What is Beta Test?


Ans : Trial test of a computer or software before the commercial launch

10. 'Do no evil' is tag line of ......


Ans : Google

11. First Indian cinema released through internet is .....


Ans : Vivah

12. Rediff.com was founded by.....


Ans : Ajith Balakrishnan and Manish Agarwal

13. What is the extension of PDF?


Ans : Portable document format

14. Mows is a type of mouse for ........ people


Ans : Physically handicapped people

15. Expand RDBMS?


Ans : Relational Data Base Management System

16. Difference engine was developed by.....


Ans : Charles Babbage

17. Orkut.com is now owned by ......


Ans : Google

18. World's first microprocessor is .....


Ans : Intel 4004

19. What is SQL?


Ans : Structured Query Language

20. What is the expansion of COBOL?


Ans : Common Business Oriented Language

21. What is the expansion of SMS?


Ans : Short Message Service

22. Which IT company's nickname is ' The Big Blue ' ?


Ans : IBM

23. What is the full form of IEEE?


Ans : Institute of Electric and Electronic Engineers
24. Who developed COBOL?
Ans : Grace Murry Hopper
25. Email was developed by......
Ans : Raymond Samuel Tomlinson (Ray Tomlinson)

26. Green dam is ......


Ans : Web Filter
27. What is the expanded form of CMOS ?
Ans : Complementary Metal Oxide Semoconductor

28. Who is Netizen ?


Ans : Net Citizen (Citizen who uses internet)

29. What is Scareware?


Ans : Fake antivirus softwares
30. When was the first smart phone launched?
Ans : 1992 (IBM Simon)

You might also like