Dynamics of Machinery Test Questions Set 1
1) Which of the following conditions should be satisfied for static balancing?
1. Dynamic forces acting on the system should be zero
2. Couple acting on the system due to dynamic force should be zero
3. Centrifugal forces acting on the system should be zero
4. Couple acting on the system due to centrifugal forces should be zero
a. Condition 1 and condition 2
b. Condition 1 and condition 3
c. Condition 3 and condition 4
d. All of the above
2) Which of the following factors are not responsible for unbalancing in rotating systems?
a. Errors
b. Tolerances
c. Shape of the rotor
d. None of the above
3) Determine magnitude of balancing mass required if 250 mm is the radius of rotation.
Masses of A, B and C are 300 kg, 250 kg and 100 kg which have radii of rotation as 50 mm,
80 mm and 100 mm respectively . The angles between the consecutive masses are 110o and
270o respectively.
a. 45.36 kg
b. 47.98 kg
c. 40.50 kg
d. None of the above
ANSWER: 47.98 kg
4) The unbalanced force caused due to reciprocating mass is given by the equation
a. mrω2 sin θ + mrω2 (sin 2θ/n)
b. mrω2 sin θ + mrω2 (cos 2θ/n)
c. mrω2 cos θ + mrω2 (cos 2θ/n)
d. mrω2 (sin θ + sin 2θ/n)
ANSWER: mrω2 cos θ + mrω2 (cos 2θ/n)
5) Which among the following is the fundamental equation of S.H.M.?
a. x + (k / m) x =0
b. x + ω2x =0
c. x + (k/ m)2 x =0
d. x2 + ωx2 =0
ANSWER: x + ω2x =0
6) What are discrete parameter systems?
a. Systems which have infinite number of degree of freedom
b. Systems which have finite number of degree of freedom
c. Systems which have no degree of freedom
d. None of the above
ANSWER: Systems which have finite number of degree of freedom
7) In which type of vibrations, amplitude of vibration goes on decreasing every cycle?
a. Damped vibrations
b. Undamped vibrations
c. Both a. and b.
d. None of the above
ANSWER: Damped vibrations
8) Which of the following vibrations are classified according to magnitude of actuating
force?
a. Torsional vibrations
b. Deterministic vibrations
c. Transverse vibrations
d. All of the above
ANSWER: Deterministic vibrations
9) What are deterministic vibrations?
a. Vibrations caused due to known exciting force
b. Vibrations caused due to unknown exciting force
c. Vibrations which are aperiodic in nature
d. None of the above
ANSWER: Vibrations caused due to known exciting force
10) According to which method, maximum kinetic energy at mean position is equal to
maximum potential energy at extreme position?
a. Energy method
b. Rayleigh's method
c. Equilibrium method
d. All of the above
ANSWER: Rayleigh's method
11) Which among the following is the value of static deflection (δ) for a fixed beam with
central point load?
a. (Wl3) /(192 EI)
b. (Wl2) /(192 EI)
c. (Wl3) /(384 EI)
d. None of the above
ANSWER: (Wl3) /(192 EI)
12) δ = (W a2b2) / (3 EIl) is the value of deflection for ______
a. simply supported beam which has central point load
b. simply supported beam which has eccentric point load
c. simply supported beam which has U.D.L. point load per unit length
d. fixed beam which has central point load
13) Determine natural frequency of a system, which has equivalent spring stiffness of
30000 N/m and mass of 20 kg?
a. 12.32 Hz
b. 4.10 Hz
c. 6.16 Hz
d. None of the above
ANSWER: 6.16 Hz
14) Which formula is used to calculate mass moment of inertia (IG) of a circular rim about
the axis through centre of gravity?
a. mr2/2
b. mr2/12
c. mr2/4
d. mr2
ANSWER: mr2
15) The equation m(d2x/ dt2) + c (dx/dt) + Kx = F0 sin ωt is a second order differential
equation. The solution of this linear equation is given as
a. complementary function
b. particular function
c. sum of complementary and particular function
d. difference of complementary and particular function
ANSWER: sum of complementary and particular function
16) What is meant by phase difference or phase angle in forced vibrations?
a. Difference between displacement vector (xp) and velocity vector Vp
b. Angle in which displacement vector leads force vector by (F0 sinωt)
c. Angle in which displacement vector (xp) lags force vector (F0 sinωt)
d. None of the above
ANSWER: Angle in which displacement vector (xp) lags force vector (F0 sinωt)
17) Consider the steady-state absolute amplitude equation shown below, if ω / ωn =
√2 then amplitude ratio (X/Y) =?
(X/Y) = √{1 + [ 2ξ (ω/ωn)]2} / √{[1 – (ω/ωn)2]2 + {2ξ (ω/ωn)2}
a. 0
b. 1
c. less than 1
d. greater than 1
ANSWER: 1
18) Magnification factor is the ratio of ______
a. zero frequency deflection and amplitude of steady state vibrations
b. amplitude of steady state vibrations and zero frequency deflection
c. amplitude of unsteady state vibrations and zero frequency distribution
d. none of the above
ANSWER: amplitude of steady state vibrations and zero frequency deflection
19) Which of the following statements is/are true?
1. Magnification factor is minimum at resonance
2. The maximum value of amplification factor increases as damping factor decreases
3. The maximum value of amplification factor increases as damping factor increases
4. Magnification factor is maximum at resonance
a. Statement 1 and statement 2
b. Statements 1,2 and 3
c. Statement 2 and statement 4
d. All the above statements are true
ANSWER: Statement 2 and statement 4
20) A vertical circular disc is supported by a horizontal stepped shaft as shown below.
Determine equivalent length of shaft when equivalent diameter is 20 mm.
a. 1.559 m
b. 0.559 m
c. 0.633 m
d. None of the above
ANSWER: 0.559 m
21) What is meant by geometric modeling?
a. Representation of an object with graphical information
b. Representation of an object with non-graphical information
c. Both a. and b.
d. None of the above
ANSWER: Both a. and b.
22) Simulation is a process which _________
a. involves formation of a prototype
b. explores behavior of a model by varying input variables
c. develops geometry of an object
d. all of the above
ANSWER: explores behavior of a model by varying input variables !
23) In the diagram shown below, if rotor X and rotor Z rotate in same direction and rotor
Y rotates in opposite direction, then specify the type of node vibration.
a. Three node vibration
b. Two node vibration
c. Single node vibration
d. None of the above
ANSWER: Two node vibration
24) Which of the following statements is/are true?
a. Torsional vibrations do not occur in a three rotor system, if rotors rotate in same direction
b. Shaft vibrates with maximum frequency when rotors rotate in same direction
c. Zero node behavior is observed in rotors rotating in opposite direction
d. All of the above
ANSWER: Torsional vibrations do not occur in a three rotor system, if rotors rotate in
same direction
25) Seismometer can be used to measure acceleration of any instrument only if _____
a. it's natural frequency is high
b. it generates output signal which is proportional to relative acceleration of the vibrating object
c. both a. and b.
d. none of the above
ANSWER: both a. and b.
26) Which type of monitoring system uses stroboscope to measure speed of the machine?
a. Portable condition monitoring system
b. Basic condition monitoring system
c. Computer based condition monitoring system
d. None of the above
ANSWER: Basic condition monitoring system
27) In graph of (Transmissibility vs Frequency Ratio) shown below, the shaded region is
called as____
a. Spring controlled region
b. Damping controlled region
c. Mass controlled region
d. None of the above
ANSWER: Mass controlled region
28) Which of the following vibrometers have frequency ratio (ω/ωn) << 1?
a. Accelerometers
b. Velometers
c. Both a. and b.
d. None of the above
ANSWER: Accelerometers
29) Which of the following conditions is/are to be satisfied by the seismometer for it to be
used as velometer?
a. It's natural frequency should be large
b. It's natural frequency should be small
c. It's output signal should be proportional to relative acceleration of the vibrating body
d. None of the above
ANSWER: It's natural frequency should be small
30) Which of the following methods can be used to reduce excitation level at the source?
a. Lubrication of joints
b. Balancing inertia forces
c. Both a. and b.
d. None of the above
ANSWER: Both a. and b.
31) Which of the following is a type of untuned vibration absorber?
a. Houdaille damper
b. Torsional vibration absorber
c. Centrifugal pendulum absorber
d. All of the above
32) In the graph shown below, the region in which frequency ratio (ω/ωn) > √2 is known
as____
a. Amplification region
b. Isolation region
c. Spring controlled region
d. None of the above
ANSWER: Isolation region
33) Which basic document describes general requirements for measurement and
evaluation of machine vibrations using shaft measurements?
a. ISO – 10816-1
b. ISO – 7919-1
c. Both a. and b.
d. None of the above
ANSWER: ISO – 7919-1
34) Which among the following is not considered when reference standards are used in the
field of mechanical vibration and shock, monitoring and analysis of machines?
a. Terminology
b. Methods of testing
c. Methods of measurement
d. None of the above
ANSWER: None of the above