We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF or read online on Scribd
You are on page 1/ 73
ii Hands On Tip
SAPHR
INTERVIEW QUESTIONS
BY KS
300 Real time Interview Questions
Transaction Codes & ReportsUe POA OOP Ce
Hands On Tips For Cracking The Interview
SAP HR
REAL TIME INTERVIEW QUESTIONS
By KS
300 Real time Interview Questions & Answers,
Transaction Codes, ReportsW QUESTIONS
Introduction :
Thanks For Buying This SAP HR INTERVIEW QUESTIONS Book. This
book is designed to suit the needs of students / professionals who intend to prepare
for interview calls on SAP HR . Often for the purpose of preparing you to struggle
to look for important topics & browse through some voluble concepts, which you
feel might be asked in an interview. Such a frantic search consumes a lot of time &
energy, as it requires goes through huge volume of SAP HR Technology. So in
order to solve this dilemma we come up with SAP HR INTERVIEW
QUESTIONS Ebook, which will equipped to deal with such problems.
All the best .ae
What is SAP HR?
Answer:
In this article we are going to discuss what is SAP HR and it importance. SAP HR (Human
Resource management) also known as "Human Capital Management" (HCM) and it is an
important module in ERP SAP systems that supports all the process of human resource
management in the enterprise.
‘SAP HR records the data from the hiring an employee to its final termination in organization. [t
store the employee data such as designation, role, salary details, working shifts, address and so
on.
‘SAP HR is divided in to various sub modules such as
1. Organizational management
2. Personnel Administration
3. Time Management
4. Payroll
4. Personnel Development
Let discuss briefly about SAP hr sub modules.
1. Organization management: — Organization management is one of the important sub module
of
SAP HR and enables the organization to represent the organizational plan, analysis current
plan, create
additional plans and create better work flow management.
2. Personnel Administration: Personnel Administration is one of the important sub module of
‘SAP systems and records essential employee information. It performs various administration
tasks such
as hiring the employees, personnel data, travel expenses, payroll accounting and so on.
3. Time Management (TM) : Time management is one of the important sub module of HR and
records the employee data related to attendance, absence, time evaluation,shifts and so on.ae
4. Payroll: — SAP payroll process the payment that work done by a employees. It includes
wages,
benefits, medical benefits, taxes and so on. Payroll is integrated with other modules such
personal
administration, time management, financial accounting and so on.
4. Personnel Development: — Personnel development is one of the important sub module of
HR
Where the organization maximize the employees performance. The main objectives of personal
development is to qualify the employees so that they meet the requirements, increase the
employees
motivation and productivity and reduce the employee tumover.
I. How workflow is related to SAP HR?
Answer: Workflow is used to bring out more efficencies and transparencies in processes within
SAP.
For example, a leave application by an employee using ESS needs to be sent to the employees
direct supervisor/Manager for approval. Workflow can be used for this. If the manager does not
approve leave within the specified time, certain events like escalation, notification etc can be
initiated.
You can map many processes of SAP that involves the participation of many dialogue users to
be implemented using workflow.
There are many SAP Standard workflows that you can use or cam be customised for specific
use.
In SAP HR, you can have workflows for CATS Approval, Higer duties approval, contract
extension, position change approval, etc. You can program the worflows to update the
infotypes, ete.
2. i) Which are the sub-modules in SAP HR?
Answer: Following are the modules in SAP-HR —
-Recruitment -Personnel AdministrationAP HR INT
~Organization Management
-Personnel Development
Training and Event Management
~Compensation Management
-Personnel Time Management
-Payroll
-MSS - Manager Self Service
-ESS - Employee Self Service
2.ii) Describe the various structures in SAP - HR?
Answer: Structures are required to represent statutory, regional, and organizational conditions
in an organization. Following are three structures in SAP HR.
--Enterprise Structure - gives Information about the location of work on an employee. It
comprises of Client, Company Code, Personnel Area, and Personnel Subarea
--Personnel Structure - gives information about the employees job function. [t comprises of
Employee Group and Employee Subgroup
+-Organizational Structure - gives relations between employee and his corresponding
departments or business unit. [t comprises of organizational plan, which includes Job, position,
organizational unit etc.
3. What is an Infotype?
Answer: Individual Information such as last name, first name, DOB etc is defined in data
fields. Data fields are grouped into information units according to their content, these
information units are called Inforypes. Infotypes have names and 4 digit keys.
For Ex. Infotype 0002 is for Personal Data, which stores Employees Full Name, Date of Birth,
etc.Riga ae
An Infotype can have a sub-type.
Infotypes are classified as follows
1000 - 1999 == OM related
2000 - 2999 = Time related
9000 and above Customer Specific
4. What Time Constraint I on an Infotype ?
Answer: Infotype with Time Constraint 1(TC 1) must be unique, Le. only one valid record can
exist for a given period. There can be no gaps between the records. When we add a new record
to an Infotype with TC1, the system delimits the overlapping record on the key date and adds
new record,
5. How can you maintain information for an Infotype?
Answer: To maintain information in an Infotype you could use =
PA30 - Personal Administration Maintenance
PA4O - Personal Actions
Altematively, Fast Entry Sereen.
6. Which Personal Actions have you performed on an employee?
Answer: Hire
‘Change Organizational Unit/Position
Change of Pay
Transfer
Terminate
Retirementge
ete.
7. Where are payroll results stored?
Answer: Payroll results are store in PCL? cluster, which can be accessed using the transaction
pe_payresult
& What is Matehcode W?
Answer: Match Code W provides a list of all personnel numbers in the selected payroll area
that have been rejected by the payroll run because of incorrect data. This means that the payroll
has not run for them successfully. Personnel numbers are also included in Matchcode W if
personnel data is changed in the correction phase of the payroll run.
9. List the Time Related Infotypes that you have used?
Answer: 2001 - Absences
2002 - Attenances
2003 - Substitutions
2007- Time Quotas
0007- Personnel Work Schedule
10. How would record time in your SAP HR system?
Answer: We can record time using one of the following methods
-Online by time administrators
-Separate time recording systems
~Cross-Application Time Sheet (CATS)gee
-Employee Self-Service (ESS) applications
-Customer systems with an interface to the R/3 System
HH. What is meant by payscale structure? How did you configure payscale structure? (I said 1
created various payroll areas and defaulted them using the feature ABKRS. Seemed he was
expecting more than this from me.)
Answer: Pay Scale Structure means creation of Payroll area , Pay scale type.area, group and
levels with EmpSub group grouping for PCR & CAP's.
12. How do you import payscale data from non SAP to SAP? (Somebody told me that there's
a toal called LEGACY to transfer non SAP data to SAP. I said the same. ds it the same for
payroll also? He wanted a clearer explanation of how I did it.
Answer: Yes you have to say from which transaction code you are transfeing data from Non
SAP in to sap.
13. How to assign a person two different pers no.s and allacate him twa different comp.
codes and generate a single invoice? Suppose for a person I have to pers no.s A and BI
want to send him to one company in the morning and the other in the noon. How should I
do this. (only know one person can be given more than one position by giving percentage
in OM. I said that this process is concurrent employment.)
Answer: No, even with Concurrent employment also it is not possible to assign two personnel
numbers for one person. You can assign him to work wih two Personnel 1D Numbers with the
same number and make invoice.
14. What is meant by a schema? (I said I'm only aware that it is a set of rules which is copied
and renamed, but never worked on that.)
Answer: No, you have to say him that schema is a set of instructions ( Programs ) madified as
per requirements and its process is to collect the data as from all the defined instuctutions with
sub schemas and PCR's. As | was not authorised to work on them | know just the process of
schemas only, (you should have said like this.)
15. How do you restrict the data to be entered in payroll area?
Answer: No, data is entered in a payroll area , but the employees are defined depending on
their payscale structure. If you are restricting any data to be entered for pay stres this is for
indirectly for payroll area.
16. What is meant by authorization? Did you ever work on it?
Answer: Authorisations are the transactions given to the end users or the developers for only
some areas to work, infotyopes, transaction codes, org units and others depending on the
requirement of the client or the develping enterprise. Check this at PPCG toode.
17, What is the difference between Indian and US Payroll. (1 said each of them have their
own ITs and the taxation differs.)ee
Answer: Yes it correct and even you have to say about the Benefits which are more important
in US. In US unemployment tax will come. Garnishments will come, Residence taxation, Work
tax and others, you have to say it in broad way then only they can know that you are working,
or confident enough.
18. Give me a brief description of the [T Tax.
Answer: No IDEA.
19. How do you differentiate Tax for different countries?
Answer: Taxation has so many use exits to be created which means it all happens only from
the new versions which SAP Releases.
20. What is meant by slab? How is Indian slab and US slab? (He was talking about some
Yeages. I don't know what they are. )
Answer: Grouping of employees depending on their allowances and PERKS is nothing but
Slab system and it also even comes for Professonal Tax.
21. What are Dynamic Actions? Give a few examples. What are the IT's you used in them. (1
know only Birth of Child action, and the [T's used in it are Personal Data, Additional
Payments)
Answer: Dynamic actions which are triggered by the system. They are result of some personnel
action. If you make a change (personnel action) to the personnel data of an info type that then
has an effect on the data of a second info type, the system automatically displays the info type.
‘One of the main purpose of the dynamic action (of the system) is to have a consistent and
coherent data. These actions are started automatically by the system, unlike the Personnel
actions which you start by yourself. The best example is when you carry out an action lets say
hiring, you need to populate a set of info types. Your initial entry of details in infotype 0000 is
personnel action. When you do this system automatically displays next infotpes- which is result
of dynamic action
22.What is Recruitment Cycle?
Answer: Its is the complete process of recruitment right from identifying the vacancies
displaying the same, notifying them, inviting the applicants, screening the applicants,
interviewing them, selecting them, and recruiting them and appointing them(giving an
organizational position in the organization--- all theses processes constitute the recruitment
cycles
23.What is Qualification Deficiency? How will you come to know that a Person does not
have certain skills/qualificatio ns? (This was posed after I said that { worked an Training
and Events alsa).
Answer: Generally the required qualifications are stored in Required Qualifications (Infotype
5129). So any deficient qualifications can be viewed in this infotype.
What is IT 41 used for? How do I default 1T 41?gee IEW QUESTIONS
Answer: Date Specifications (Info type 0041). The following information is recorded in the
Date Specifications info type (0041). The Date type specifies the type of information. A
conerete Date type (specified by the user) is used in a series of reports, for example to evaluate
an entry date that cannot be derived from the organizational assignment history but which is
stored in the Date Specifications info type(0041). This info type can be used in payroll as well
as for the leave program. The standard system contains twelve combinations of Date type and
Date. If you require more than twelve date specifications for an employee at the same time, you
can use time constraint 3.
24.Suppose the client wants me the vacancy to be displayed on a website as well as ESS. How
should I do it? (1 only know ESS means Employee Self Service, please explain about ESS
also).
Answer: Employee Self-Serviceenables employees to create, display, and change their own
HR-related data in the Enterprise Portal generally related to. Benefits and Payments,, Working
Time, Career and Job, Employee Search, Personal Data, Travel Management, Corporate
Information and Life and Work Events. So the kind of data the employees can edit, change or
delete depending upon the authorizations the employees (users and roles) have. The
authorization to have access to the vacancies by employees is given, generally the vacancies
will be displayed for all the employees i.e all the employees will have authorizations.
25.Explain the uses of the simple maintenance interface?
Answer: Simple Maintenance is used when Staff assignments and reporting structure are to be
changed. There are three main areas in Simple Maintenance. Each area contains particular
maintenance functions, depending on whether you want to edit organizational structure, staff
assignments or task profiles. For Organizational Management users, Simple Maintenance is
best used to establish the basic framework in organizational plan development. For complete,
detailed editing of individual organizational objects in your organizational plan (editing
particular positions or organizational units, for example), we recommend that you switch to
Info-type Maintenance. Simple maintenance uses a tree structure, which allows you to create a
basic framework for organizational plans, using streamlined procedures. In this way, we can
create an organizational and reporting structures step by step.
26. What is the use of INFOGROUPS?
Answer: The infotype group (commonly known as infogroup) guarantees that during the
personnel action, all information needed for the business processes is stored. The infogroup isgee
processed when you perform a personnel action. = An infogroup exists in the standard system
for every personnel action type. — In Customizing for Personnel Administration, you can tailor
ithe make-up of the various infogroups to the requirements of your company. — You can define
infogroups as user-group dependent. Infogroups are used in Personnel Actions to define a set of
sequencial infotypes that you would be using while performing an action. For example, when
you hire, you would want to use [T0000,0001 ,0002,0006,0007,0008 etc in a sequence- in a
particular order. So define an Infogroup for this purpose which contains all these infotypes,
their order of execution and the user groups it is applicable for. Then you assign this infogroup
to the action that you had defined.
27. What is PROCESSING CLASS, where we do them and why?
Answer: Wage type characteristic that determines how processing is conducted during the
payroll run.
28. What is EVALUTION PATH, where do we do it and why?
Answer: A chain of relationships between objects in a hierarchical structure. for eg. O-S-
P(Organization->Position->Persan).
29. What is INTERNAL PAYROLL PROCESS?
Answer: Payroll process(program) is run at a specific point in time, not only to calculate an
employee's basic remuneration but also any special payments, overtime payments or bonuses
that must be effected for the period in question.
30. What is meant by payscale structure? How did you configure payscale structure? (I said I
created various payroll areas and defaulted them using the feature ABKRS. Seemed he was
expecting more than this from me.)
Answer: Pay Scale Structure means creation of Payroll area , Pay scale type.area, group and
levels with EmpSub group grouping for PCR & CAP’s.
31. How do you import payscale data from non SAP to SAP? (Somebody told me that there's
a toal called LEGACY to transfer non SAP data to SAP. I said the same. Js it the same for
payroll also? He wanted a clearer explanation of how I did it.
Answer: Yes you have to say from which tansaction code you are transfeing data from Non
SAP in to sap.gee
32. How to assign a person two different pers no.s and allocate him two different comp. codes
and generate a single invoice? Suppose for a person I have to pers no.s A and B. 1 want to
send him to one company in the morning and the other in the noon. How should I do this. (1
only know one person can be given more than one position by giving percentage in OM. 1
said that this pracess is concurrent employment.)
Answer: No, even with Concurrent employment also it is not possible to assign two personnel
numbers for one person. You can assign him to work wih two Personnel 1D Numbers with the
same number and make invoice.
33. What is meant by a schema? (I said I'm only aware that it is a set of rules which is copied
and renamed, but never worked an that.)
Answer: No, you have to say him that schema is a set of instructions ( Programs ) madified as
per requirements and its process is to collect the data as from all the defined instuctutions with
sub schemas and PCR’s. As | was notauthorised to work on them | know just the process of
schemas only, (you should have said like this:
34. How do you restrict the data to be entered in payrall area?
Answer: No, data is entered in a payrollarea , but the employees are defined depending on
their payscale structure. If yoware restricting any data to be entered for pay strcs this is for
indirectly for payroll area.
35. What is meant by authorization? Did you ever work on it?
Answer: Authorisations are the transactions given to the end users or the developers for only
some areas to work, infotyopes, transaction codes, org units and others depending on the
requirement of the client or the develping enterprise. Check this at PPCG tcode.
36. What is the difference between Indian and US Payroll. (1 said each of them have their
own ITs and the taxation differs.)
Answer: Yes it correct and even you have to say about the Benefits which are more important
in US. In US unemployment tax will come. Garnishments will come, Residence taxation, Work
tax and others, you have to say it in broad way then only they can know that you are working,
or confident enough.
37. How do you differentiate Tax for different countries?
Answer: Taxation has so many use exits to be created which means it all happens only from
the new versions which SAP Releases.gee
38. What is meant by slab? How is Indian slab and US slab? (He was talking about some
Yoages. J don’t know what they are. )
Answer: Grouping of employees depending on their allowances and PERKS is nothing but
Slab system and it also even comes for Professonal Tax.
What are Dynamic Actions? Give a few examples. What are the IT’s you used in them. (I know
only Birth of Child action, and the [T’s used in it are Personal Data, Additional Payments)
Dynamic actions which are wiggered by the system. They are result of some personnel action.
If you make a change (personnel action) to the personnel data of an info type that then has an
effect on the data of a second info type, the system automatically displays the info type. One of
the main purpose of the dynamic action (of the system) is to have a consistent and coherent
data. These actions are started automatically by the system, unlike the Personnel actions which
you start by yourself. The best example is when you carry out an action lets say hiring, you
need to populate a set of info types: Your initial entry of details in inforype 0000 is personnel
action. When you do this systenrautomatically displays next infotpes- which is result of
dynamic action
39, What is Recruitment Cycle?
Answer: Its is the complete process of recruitment right from identifying the vacancies
displaying the same, notifying them, inviting the applicants, screening the applicants,
interviewing them, selecting them, and recruiting them and appointing them(giving an
organizational position in the organization— all theses processes constitute the recruitment
cycles
40. What is Qualification Deficiency? How will you come ta know that a Person does not
have certain skills(qualificatio ns? (This was posed after I said that 1 worked on Training
and Events also).
Answer: Generally the required qualifications are stored in Required Qualifications (Infotype
5129). So any deficient qualifications can be viewed in this infotype.
41. What is IT 41 used for? How do I default IT 41?
Answer: Date Specifications (Info type 0041). The following information is recorded in the
Date Specifications info type (0041). The Date type specifies the type of information. A
concrete Date type (specified by the user) is used in a series of reports, for example to evaluategee
an entry date that cannot be derived from the organizational assignment history but which is
stored in the Date Specifications info type(0041). This info type can be used in payroll as well
as for the leave program. The standard system contains twelve combinations of Date type and
Date. If you require more than twelve date specifications for an employee at the same time, you
can use time constraint 3.
42.Suppose the client wants me the vacancy to be displayed on a website as well as ESS. How
should I do it? (I only know ESS means Employee Self Service, please explain about ESS
also).
Answer: Employee Self-Serviceenables employees to create, display, and change their own
HR-related data in the Enterprise Portal generally related to. Benefits and Payments,, Working
Time, Career and Job, Employee Search, Personal Data, Travel Management, Corporate
Information and Life and Work Events. So the kind of data the employees can edit, change or
delete depending upon the authorizations the employees (users and roles) have. The
authorization to have access to the vacancies by employees is given, generally the vacancies
will be displayed for all the employees i.e all the employees will have authorizations.
43. What is internal recruitment ?
Answer: Internal recruitment is search for internal applicants. when you integrate with personal
development, you can use profile match up which help to search for resources internally.
Also In recruitment it is represented by *P* as Person and *AP" as external person.
44. What are problems generally faced while posting result to FICO ?
Answer: Normally mismatching of amount get posted.
45. What is controlling area, what does it do, and haw were is it assigned ?
Answer: Controlling area is under of Fl person which helps to set for costing purposes also
based on these fiscal variant is set.
What is the purpose of creating symbolic afc, what is transaction code for same ? Can we
assign one symbolic a/c to multiple wage types ?gee
Answer: It depends upon your payrol requirement to create salary head like expense account
etc.
46. Where can we see the integrations is switch on, is there a table?
Answer: Use T77s0 for PLOGI ORGA.
47. Can u tell me how ta find the UGR of an country?
Answer: To find User Group, Go to System -> User Profile <> > Own Data ->> Parameters ->
UGR IMG > Personnel Management > Personnel Admin > BasicSettings> User Parameters
48. How can we give abscence quota’s for a group of employees.
Answer: | known that by running the report RPTQTAOO we can give but what are the
customizations we have to do in IMG
49. Creation of wage type
Answer: See you can create wage type in> PM—PA—-Payroll dat—basic> pay—wagetypes
—create Wteatalogue./ Wage> type group> For running a payroll you need to create a payroll
areas and that you need to fine with client about his requirement.
50. I want the T-cade of that window where it asks for evaluation path. I want to generate the
report in OM.
Answer: Transaction §_AHR_ 61016529 or program RHNAVIGO.
SI. How to find the UGR of an country?
Answer: An UGR would be only to users, as thename indicates is a User Group and is notae
related to a country_If you want to find the user group of a person, then you can go to: System-
>User Profile->Own Data-> Parameters.Here you can find the UGR settings for the user.
52. Do you want to know the country grouping (molga)
Answer: Then see “Mol” in *System->User Profile->Own Data->Parameters screen
If you are looking for Usergroup then See UGR An UGR would be only to users, as the
nameindicates is a User Group and is not related to a country.If you want to find the user group
of a person, then you can go toSystem->User Profile>Qwn Data-> Parameters-Here you can
find the UGR settings for the user.
33. J have to create a root organisation unit in Development system. Now I want fo transport
the changes to Test and production system. The Transport settings in The IMG is *X" that no
transport request should be generated. So, is it advisable to change the settings to blank and
then develop the transport request and arrange the settings back to normal once the transpor
Answer: If you only need to create one root object, it’s simpler to do it manuallly in all three
systems. Don’t forget to check the range number in all the systems, though.
54. Or is there any other way to transport the changes made in PPOCE or shall I do that
manually in every system. I have to only create a Root organisational wnit with same object
id in all the systems.
Answer: Just find with the basis consultant he will make it for you. Give sugestion becoz
generally we release the transport request in dev. server from there the basis consutlant will
transport to QAS and production server. There are so many transport request goes to system. Soae
if it get jam. You can tell your basis consultant to restart server. Then it will be clear.
55. I need to execute one scenario. “Coordinators will try te book one emplayee for one
business event, but on that day he will be on leave”, what should be the process incase J need
to see that the person is not booked.
Answer: : For checking whether the person is booked or not, go to transaction psvl
trequest is generated for PPOCE.
56. What is the difference between PCR and CAP?
Answer: PCR.. Personnel calculation Rules Conditions that are written to the Schemas (in pay
roll and TM). To edit them to met the specific requirement of the Clients Time and Wages
evaluation.CAP is Collective Agreement Provision based on which the different groups of
Employees are eligible for different kinds of pay scale structures and benefits and son on. CAP
is based on the following components :
1) Pay scale type
2) Pay scale area
3) Employee subgroup grouping for CAP
4) Pay Scale Group and Pay Scale Level
57. How do you run payroll?
Answer: There are the steps to run the pay roll
a) Simultaion.. to see wheather everything is fine or not
b) Release Pay roll( here you are actually changing the staus in the pay roll control reord)
¢) Start pay roll
d) Check the pay roll
) Correction and Exit the pay roll
58. How do your correct payroll?ae
Answer: In the pay roll log you would see the errors or thriugh the Check tpay roll and make
necessary correction in Corrections (PCOO_M99_PA0Q3_CORR)
59. If 1 want to include some more wage types, say bonus from today. How should I do that?
Answer: you have to configure those wage types.
60. What is meant by payroll area? What are the uses of payroll area?
Answer: Pay roll area indicates group of Employees for Whom pay roll is run at the same
time.*Payroll can be run* separately for different employee groups, using different payroll
areas Which payroll area the employee belongs to dependsorganizational assignment.
Employees who belong to different company codes can, also be grouped in the same payroll
area. Sap recommends to have as less no pay roll areas as possible.
61. What is meant by a control record.
Ans) It controls the Activites of the Pay roll. You can see the status of pay roll in this record.
You can change the status of pay rol! manually here.( tcode PAO3).
62. What is meant by retroactive accounting?
Answer: Running pay roll from a previosus date. if you dont do any thing in the system, the
system will take the Earliest Retoactive account date stored In Pay roll staus Infotype that 003.
63. How do you create customized 11s? What is the no. range for customer specific ITs?
Answer: It can be done through PMO] and the range is 9000 to 9999
64. What are day types? How many day types exist? What are they? Where do pouconfigure
them?ae
Answer: The day type determines the payment relevance for a day and the relevancy of the day
for calculating attendancesthe for each day of DWS. 0,(work paid) 1--Off—paid 2-Off-unpaid 3
off—special day and 4 to 9 are customer specific are the days types, They configured in after
Work schedules in TM.
65. What is a counting rule?
Answer: Counting rules ar rules used to count absences and special attendances.
66. What is absence type?
Answer: Absence types are nothing but leave type, Basing on the type Absence Type, payroll
is affected.
67. How do you configure absence? Give an example.
Answer: In Time record administration you will have to configure the absences.firstyou group
the employees for the absences and configure the different absences in the next screen.
68. What is absence quota type?
Answer: Absence quota is the quota up to which an employee can be absent from
work.Generally sickness leave, Annual leave, Casual leave ete are types of absence Quotas
whei vary according to ESGs.
69. What are the features you used in benefits?
Answer: Common Features Used in benefits:
P0167 defaulting screens for [T0167..
PO168 defaulting screens for T0168ae
Answer: The day type determines the payment relevance for a day and the relevancy of the day
for calculating attendancesthe for each day of DWS. 0,(work paid) 1--Off—paid 2-Off-unpaid 3
off—special day and 4 to 9 are customer specific are the days types, They configured in after
Work schedules in TM.
65. What is a counting rule?
Answer: Counting rules ar rules used to count absences and special attendances.
66. What is absence type?
Answer: Absence types are nothing but leave type, Basing on the type Absence Type, payroll
is affected.
67. How do you configure absence? Give an example.
Answer: In Time record administration you will have to configure the absences. firstyou group
the employees for the absences and configure the different absences in the next screen.
68. What is absence quota type?
Answer: Absence quota is the quota up to which an employee can be absent from
work.Generally sickness leave, Annual leave, Casual leave ete are types of absence Quotas
whei vary according to ESGs.
69. What are the features you used in benefits?
Answer: Common Features Used in benefits:
PO167.defaulting screens for IT0167__
PO168 defaulting screens for T0168P0169 defaulting screens for IT 0169
POI70 defaulting screens for IT170
P0171 defaulting screens for 0171
P0172 defaulting screens for [T 0172
70. How many health plans have you configured, what are they?
Answer: This is always your choice.but general names are
= Health Dental Plan
= Medical Plan fro children
= Health Medical Plan 2
= Medical plan with Partner
= Medical plan for Singles
71. What are the most important ITs in benefits?
Answer: = General Benefits Information 0171
= Adjusiment Reasons | 0378
Health Plans 0167
— Insurance Plans 0168
— Savings Plans 0169
—- Stock Purchase Plans 0379
— Credit Plans 0236
- Miscellaneous Plans 0377
— Retirement Plan Cumulations 0602ae
— Retirement Plan Cumulations 0602)
— Retirement Plan Valuation Results 0565
— Benefits Medical Data 0376
72. What is the feature used for Personnel Administrator. What group should you use in
that?
Answer: PINCH
73. What are the [T's used in NUMKR? (1 said NUMKR is associated with Org. Assgnmt.)
Answer: Its for defaulting No range in [T 0000,0002,0001,0006,007,0008,0009 ete .Infact this
feature enable to default no range in all the [Ts of Hiring infogroup which again customized on
clients specifications.
74. What is an applicant group?
Answer: An Applicant Group(AG) is used to group together applicants on the basis of the type
of work relationship for which they have applied for example,permanent employees ,
temporary employees, Casual workers etc... TheApplicant Class is a characteristic of the
AG.Theapplicantelassindicates whether the applicant is internal (class *P*) or external (class
*AP). The required configuration has to be done for the groups.*
75. What is an unsolicited applicant group?
Answer: the group of Applicants who have applied without any advertisement or requirement
from the company.(the best example is , these days, most of the job seekers, go to companysge
URL and and load their cv details.. these details get stored as UNSOLICITED APPICANTS in
the Companys Intranet.
76. What is the t.code for authroizations?
Answer: PFCG for roles authorizations and SUO1 for creating Users
77. Differentiate between Payroll area and payscale area.
Answer: Pay roll area indicates the group of employees for whom pay roll is run together, Pay
scale area iis geographical are or groups of employees for whom a particular CAP is Valid.
78. Which characteristics does a day with day type I have?
Answer: Its OFF and Paid
74. Can a posting run be deleted?
Answer: Yes It can be reversed before the Bank transfer.Once the transfer is done the pay
menets need to be adjusted in the next payments.
$0. What activities are possible when the payroll control record is set to" Released for
Payroll “?
When you set the status to Released for pay roll “* you cant make any changed tomaster data.
Its actully released for pay roll
81. How does the system know when to trigger retrocative accounting for a particular
employee?AP HR INT
Answer: You have to mention the retro active accounting date in IT 0003 in the relevant feild.
other wise it will take the earliesr hiring date.
2s it possible to branch directly from the payroll log to maser data and time data
maintenance?
Answer: Yes you can go in a seperate sessions.
$3. How to create payroll area, pay scale types and levels for different employee groupand
subgroup?
Answer: To create Payroll Area you need to go to PM-PA-Organisation Assignment — Create
Payroll Area-Check Default Payroll Area To create Payscale Type and Payscale Area u need to
follow : PM-PA-Payroll Data-Check Payscale type/ Check Payscale AreaPayscale Levels and
groups are created while doing the step Revise Payscale groups and levels and Define Salary
ranges.
$4, We have this problem at work, on the org. side the new jobs are there but when we check
in infotype I it does mot pull through. We've tried doing the updates using the LSMW and
also a programme but nothing helped. We've tried to run RHINTE3O but still it does nat
update infotype I record. The PLOGI ORGA switch is on. Where can we check or what can
we do to fix this problem
Answer: Hope that is to facilitate the workflow process. That is if you need the flow either up
ward only or downward only. Also it may be useful in ESS, MDT/MSSfor leave and
attendance, appraisals, HR info of the employee and updation, etc_,see the switches if it is
related to jobs on the switches not only orga textc,texto.texts switch on and try it it will come it
wont work out onlywith orga
&5. Where can we see the integrations is switch on, is there a table?Answer: Use T7780 for PLOGI ORGA.
$6. Can u tell me how to find the UGR of an country?
Answer: To find User Group, Go to System -> User Profile > > Own Data ->> Parameters >
UGR
IMG > Personnel Management > Personnel Admin > BasicSettings > User Parameters
7. How can we give abscence quota’s for a group of employees.
Answer: | known that by running the report RPTQTAOO we can give but what are the
customizations we have to do in IMG
88. Creation of wage type
Answer: See you can create wage type in> PM—PA—-Payroll dat—basic> pay—
wagetypes—create Wt catalogue.
Wage> type group>
For running a payroll you need to create a payroll areas and that you need to fine with client
about his requirement.
$9. I want the T-code of that window where it asks for evaluation path. [ want to generate the
report in OM.
Answer: Transaction §_AHR_61016529 or program RHNAVIGO.ae
90. How to find the UGR of an country?
Answer: An UGR would be only to users, as thename indicates is a User Group and is not
related to a country_If you want to find the user group of a person, then you can go to:
System->User Profile->Own Data-> Parameters. Here you can find the UGR settings for the
user.
91. Do you want to know the country grouping (molga)
Answer: Then see “Mol” in *System->User Profile->Qwn Data-> Parameters screen
If you are looking for Usergroup then See UGR
An UGR would be only to users, as the name indicates is a User Group and is not related to a
country.If you want to find the user group of a person, then you can go toSystem->Lser Profile-
>OQwn Data-> Parameters.Here you can find the UGR settings for the user.
92. J have to create a root organisation unit in Development system. Now I want fo transport
the changes to Test and production system. The Transport settings in The IMG is *X" that no
nransport request should be generated. So, is it advisable to change the settings to blank and
then develop the transport request and arrange the settings back to normal once the
transport request is generated for PPOCE.
Answer: If you only need to create one root object, it's simpler to do it manuallly in all three
systems. Don‘t forget to check the range number in all the systems, though.
93. Or is there any other way to transport the changes made in PPOCE or shall Ido that
manually in every system. I have to only create a Root organisational wnit with same object
id in all the systems.
Answer: Just find with the basis consultant he will make it for you. Give sugestion becoz
generally we release the transport request in dev. server from there the basis consutlant will
transport to QAS and production server. There are so many transport request goes to system. So
if it get jam. You can tell your basis consultant to restart server. Then it will be clear.gee
94. I need to execute one scenario. “Coordinators will try te book one emplayee for one
business event, but on that day he will be on leave”, what should be the process incase I need
to see that the person is not booked.
Answer: For checking whether the person is booked or not, go to transaction psv1
95. Can somebody explain me with examples about the following terms?
= Staffing Status
= Staffing Percent
— Percentage Approved
— Percentage Reserved
Answer: This is reg your 4 terminologies staffing status is related to “position” in OM as
vacancy, or no vacancy or obselete etcstaffing percentage is related to a particular personnel
no . Its stored in Relationship table HRP1001. You can understand that some % of working
time is spent in specified position.the other 3 terminologies “percentage approved and
“percentage reserved” to be explored.
96. First of all we wanna tell you what we are doing step by step. After logon process, we
entered the transaction code PMO1 to access “Create InfoType” screen. Then we selected the
tab “SingleScrn” to generate new objects into existing infotype. To do this, we entered
“0003” as infotype no and “YU” as infotype version for Serbia. And then we just clicked on
the button “Generate Objects” which exists right hand side of the screen. We got the error
message “HCMT_BSP_PA_YU_R0005 does not exist”.
Answer: IT0005 is a standard IT and already exists, you cannot CREATE it. If you want to
create a customer infotype, it has to start with 9*.
97, We are in the service industry and have employees working in multiple cities an the same
day. The system seems to allow one taxing authority per day. But the taxing authority needs
to be picked up from the Service Order ideally. Can we achieve this?gee
Answer: You can create multiple infotypes 0208 (work tax area) for the same employee and the
same day. Use the ‘allocation percent’ field . There is no integration however between time
management and the work tax area. You may copy infotype 0208 to IT 9208. Infotype 0208
may be used to store the default work tax area and IT 9208 may be used to store the multiple
work tax area. Create [T 9208 based on data from your external time management system.
98. We use clocking machine for recording employee clock-in/four . All the data is stored in a
‘flat’ file which is supposed to be uploaded into SAP. When tried to open and read the flat
file using OPEN DATASET and READ DATASET commands, the Sy-subre value returned
is & and the error message ‘the specified file not found’ is displayed. We checked the path
and the file is in the correct location. What is missing?
Answer: Check the path once again. Check the upper and lower cases. Define you parameter
file name like filename-fileextern. Depending on the place where the flat file resides, the
procedure varies. OPEN DATASET is used for upload of file from the host system. If your flat
(text) file is on the PC, you can use the function WS_UPLOAD which will upload your text file
into an internal table. This internal table data can be loaded into SAP. The syntax is as follows:
CALL FUNCTION ‘WS_UPLOAD®
EXPORTING
FILENAME = pefile
IMPORTING
FILELENGTH = fileleng
TABLES
DATA_TAB = internal table name
Please note that you have to specify the pefile of length 128.
99. We want to make a copy of an organizational structure from one plan variant to another.
This copy should include all assignments like purchasing groups to organizational units
made in PFOM . Can we do this?
Answer: Make sure that the plan number is established through the IMG. (And that it is not the
active plan.)gee
Go Human Resources -> Organizational Management Tools -> Plan version -> Copy.
Itruns RHCOPLOO. All or any portion of the plan maybe copied and manipulated and then
copied back in to the active plan.
100. We have a requirement to calculate leave entitlement at the anniversary year not
calendar year. The leaves have both paid and unpaid components. The paid component is
based on time worked. The unpaid component is based on years af service. Leave taken is
reduced from both entitlements depending on employee's request. We are using a Schema
based on TM04 which calls Cycles TS1S, TS10. What is th ebest way to handle this?
Answer: You can use field ‘DAUER* for seniority based vacation entitlement in the VACO1-
>VAC99 features. Time worked is not part of the feature structure (PME03). However you may
create your own source code to make a decision on any field even if it does not belong to the
feature structure. Check feature VACOI_
101, We have multiple ORGs as we have many subsidiaries of our Parent company. These
subsidiaries are defined as ORG and are assigned an ORG-ID. Within each ORG, we have
Divisions (e.g. Human Resources, Finance, Materials ete.) and within each division we have
Departments (e.g. Payroll, Labor Relations, etc.). We plan to use Personnel
Development( PD). What is that we have to consider in this case?
Answer: You have to consider how the company wants to see its reports while designing the
HR organizational structure in PD. You have address the question: for headcount or regulatory
reports to which level does the company need to report, to the division, department, group or
team level. You have to design the SAP organizational structure to support the lowest level
required. Lower the more levels of detail, the more maintenance required.
102. How can we configure the options for the Assgn Form. No. field on Infotype 210. [tis
the alternate formula to assign tax field and we have been unable to locate the table in the