Thanks to visit codestin.com
Credit goes to www.scribd.com

0% found this document useful (0 votes)
118 views16 pages

English 1st Lesson

This digital lesson plan discusses teaching about Lal Bahadur Shastry to 8th grade English students. It includes general and specific objectives like developing students' knowledge of the English language and Lal Bahadur Shastry's life. Teaching materials listed are an LED projector, laser, audio/video, and pictures. Questions are provided to evaluate students' understanding and a recapitulation questions section reviews key facts about Lal Bahadur Shastry.

Uploaded by

balaji xerox
Copyright
© © All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
0% found this document useful (0 votes)
118 views16 pages

English 1st Lesson

This digital lesson plan discusses teaching about Lal Bahadur Shastry to 8th grade English students. It includes general and specific objectives like developing students' knowledge of the English language and Lal Bahadur Shastry's life. Teaching materials listed are an LED projector, laser, audio/video, and pictures. Questions are provided to evaluate students' understanding and a recapitulation questions section reviews key facts about Lal Bahadur Shastry.

Uploaded by

balaji xerox
Copyright
© © All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
You are on page 1/ 16

DIGITAL LESSON PLAN

MOTHER TERESA COLLEGE OF


EDUCATION (B.Ed)
Name :
R.No. : 20
Class : 8th
Reg. No :
Subject : ENGLISH
Unit Topic : Lal Bhadur Shastry
General Objectives :
 To develop the knowledge of the ENGLISH fact
among the students.
 To develop the understanding the concept of
language.
 Students applies the English gramer in their daily
lives
 To develop about the English language.
 To develop the vocavulary amoung the students.
SPECIFIC OBJECTIVES :
1. KNOWLEDGE - Pupil will be able to difine
the thoughts of Lal Bhadur Shastry.
2. UNDERSTAND - Pupil will be able to tells
about life of Lal Bhadur Shastry.
3. Application - Pupil will be able to Explains
Education of Lal Bhadur Shastry.
4. Skill - Pupil will be able to READ the
lesson
TEACHING LEARNING MATERIALS

 LED projector
 Laser
 Audio and Video
 Pictures
1 )Which is our country ?
Ans : My country is India .

2) Name any two political parties of our country ?


Ans : Congress & BJP of political parties in our
country.

3) Who is the first Pri-Minister of India ?


Ans : Jawahar Lal Nehru was a first Pri-Minister of
India.

4) Who is the Second Pri-Minister of India ?


Ans : Lal Bahadur Shastry was second Pri-Minister of
India.
STATEMENT OF AIM

Today studying about Lal


Bhadur Shastry Lesson.
GLOSSARY
1) Vitality: Energy
2) Stroll : Walk
3) Vender: Seller on the street
4) Facilities: Comfort
MODEL READING
The story of the great- - - - - - - - - -
- - - - - - - -- - - - - - - - - - - - - - - - - - -
- - - - - - - - - - - - - - -Never forget
Central Question

1) Briefily Explain the life of Lal Bahadur Bhastry ?


2) Briefily Explain the Family Situcation of the Lal
Bahadur Bhastry ?
Discussion Questions
1) Why is October 02 a special day in the history of india?
Ans : October 02 the birthday of two great son’s of India. Father
of our nation Mahatama Gandhi & Lal Bahadur Shastri
2) Where did Lal Bahadur have his education after his studies at
school ?
Ans : After his school education lal bahadur had his studies at
vidyapita in varanashi.
3) Who was selling the Mangoes?
Ans: The old man was selling Mangoes.
NOUN

'' A word used to name of person place, thing, animal an


idea or quality of mind is called is a noun'' .
Example:
1) Dictionary is useful for students.

2) Peacock is our National Bird.

3) Knowledge brings wisdom.


RECAPITULATION QUESTIONS
1) When was born Lal Bahadur Shastry?
Ans : Lal Bahadur Shastry was born on October 02 , 1904.

2) Who is father of Lal bahadur Shastry?


Ans : Father Name is Sharada Prasad.

3) Who is mother of Lal Bahadur Shastry ?


Ans : Mother Name is Dulari Devi

4) What is Noun ?
Ans : A word used to name of person place, thing, animal
an idea or quality of mind is called is a noun.
SUMMARY
Lal Bahadur Shastry was born on October
02 , 1904. Father Name is Sharada
Prasad. Mother Name is Dulari Devi. A
word used to name of person place,
thing, animal an
idea or quality of mind is called is a noun.
Evaluation
Fill the Blanks
1) He had to walk _____miles each way
2) He was so poor that he could not buy a ______
3) He had to lead a _____Life
4) Lal bahadur Shastry was _______ of India.
Ans:
1) Eight.
2) Bicycle. House
3) Critical.
4) Prime minister.
HOME WORK

Write About the Lal Bahadur Shastry Life


History?

Activities

Collect the photos Other Pri Minister in our


Country ?

You might also like