Motion
Multiple Choice Questions
Question 1.
Who gave the equations of motion for the first time?
(a) Bernhard Nobel
(b) Issac Newton
(c) C. V. Raman
(d) Einstein
Answer
Answer: (b) Issac Newton
Question 2.
The displacement of the object in a unit time is called:
(a) speed
(b) velocity
(c) acceleration
(d) average speed
Answer
Answer: (b) velocity
(b) velocity
(c) acceleration
(d) average speed
Answer
Answer: (b) velocity
Question 3.
The rate of change of velocity per second is known as:
(a) acceleration
(b) speed
(c) average velocity
(d) linear motion
Answer
Answer: (a) acceleration
Question 4.
If the velocity of an object changes from an initial value u to the final value v in time t, the
acceleration a will be:
(a) a =v−u
(b) a =
v+u
(c) a = t
v−u
(d) a = t
v+u
Answer
Answer: (a) a = v−u
Question 5.
What is the unit of acceleration?
(a) m/s
(b) m/s2
(c) ms
(d) m/s3
Answer
Answer: (b) m/s2
Question 6.
The unit of speed and velocity both is:
(a) ms-1
(b) ms-2
(c) ms2
(d) ms
Answer
Answer: (a) ms-1
Question 7.
A particle is moving in a circular path of radius r. The displacement after half a circle would be:
(a) zero
(b) πr
(c) 2r
(d) 2πr
Answer
Answer: (c) 2r
Question 8.
A body is thrown vertically upward with velocity u, the greatest height h to which it will rise is:
(a) u/g
(b) u2/2g
(c) u2/g
(d) u/2g
Answer
Answer: (b) u2/2g
Question 9.
The slope of a velocity-time graph gives:
(a) the distance
(b) the displacement
(c) the acceleration
(d) the speed
Answer
Answer: (c) the acceleration
Question 10.
If the displacement of an object is proportional to the square of time, then the object moves with:
(a) uniform velocity
(b) uniform acceleration
(c) increasing acceleration
(d) decreasing acceleration
Answer
Answer: (b) uniform acceleration
Fill in the Blanks.
Question 11.
Newton’s ________ law is based on the concept of inertia.
Answer
Answer: first
Question 12.
Negative acceleration is known as __________
Answer
Answer: retardation
Question 13.
If the path of a moving object is a straight line then, such a motion is known as a _________
Answer
Answer: linear motion
Question 14.
_______ and ______ laid down the scientific foundation of concept of motion.
Answer
Answer: Galileo, Newton
Question 15.
Velocity is _______ quantity.
Answer
Answer: vector
Question 16.
During the uniform motion of an object along a straight line, the velocity remains _______ with
time.
Answer
Answer: constant
Question 17.
The initial velocity of an object moving from the position of rest is _________
Answer
Answer: zero
Question 18.
The displacement of the object in a unit time is called __________
Answer
Answer: velocity
True/False.
Question 19.
Acceleration is a measure of the change in the velocity of an object per unit of time.
Answer
Answer: True
Question 20.
The acceleration of an object is indirectly proportional to the net applied force.
Answer
Answer: False
Question 21.
Motion is a change of position, it can be described in terms of the distance moved or the
displacement.
Answer
Answer: True
Question 22.
The simplest type of motion is the motion along a straight line.
Answer
Answer: True
Question 23.
Automobiles are fitted with a device that shows the distance travelled. Such a device is known as an
odometer.
Answer
Answer: True
Match the Column.
Question 24.
A B
1. C.G.S. unit of
(i) Distance
acceleration
2. Motion of a
pendulum (ii) cm/s2
(iii) Simple
3. Scalar quantity
harmonic motion
4. Momentum (iv) Velocity/time
5. Acceleration (v) Vector quantity
Answer
Answer:
A B
1. C.G.S. unit of
acceleration (ii) cm/s2
2. Motion of a (iii) Simple
pendulum harmonic motion
3. Scalar quantity (i) Distance
4. Momentum (v) Vector quantity
5. Acceleration (iv) Velocity/time
Answer in one Word/Sentence.
Question 25.
Write the unit of momentum.
Answer
Answer: kg m/s or kg ms-1
Question 26.
Give one example of simple harmonic motion.
Answer
Answer: Motion of the pendulum of a clock
Question 27.
A body is moving with constant velocity, then what will be the acceleration of that body?
Answer
Answer: zero (0)
Question 28.
What does the odometer of an automobile measure?
Answer
Answer: The distance travelled
Question 29.
The motion of an athlete moving along a circular path, is an example of what type of motion?
Answer
Answer: An accelerated motion