Thanks to visit codestin.com
Credit goes to www.scribd.com

0% found this document useful (0 votes)
53 views7 pages

Motion

The document contains multiple choice, fill in the blank, true/false, and matching questions about motion and Newton's laws of motion. It tests understanding of key concepts such as velocity, acceleration, momentum, and examples of linear and circular motion.

Uploaded by

Himanshu Tonk
Copyright
© © All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
0% found this document useful (0 votes)
53 views7 pages

Motion

The document contains multiple choice, fill in the blank, true/false, and matching questions about motion and Newton's laws of motion. It tests understanding of key concepts such as velocity, acceleration, momentum, and examples of linear and circular motion.

Uploaded by

Himanshu Tonk
Copyright
© © All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
You are on page 1/ 7

Motion

Multiple Choice Questions

Question 1.
Who gave the equations of motion for the first time?
(a) Bernhard Nobel
(b) Issac Newton
(c) C. V. Raman
(d) Einstein

Answer

Answer: (b) Issac Newton


Question 2.
The displacement of the object in a unit time is called:
(a) speed
(b) velocity
(c) acceleration
(d) average speed

Answer

Answer: (b) velocity


(b) velocity
(c) acceleration
(d) average speed

Answer

Answer: (b) velocity

Question 3.
The rate of change of velocity per second is known as:
(a) acceleration
(b) speed
(c) average velocity
(d) linear motion

Answer

Answer: (a) acceleration

Question 4.
If the velocity of an object changes from an initial value u to the final value v in time t, the
acceleration a will be:
(a) a =v−u

(b) a =
v+u

(c) a = t

v−u

(d) a = t

v+u

Answer

Answer: (a) a = v−u

Question 5.
What is the unit of acceleration?
(a) m/s
(b) m/s2
(c) ms
(d) m/s3

Answer

Answer: (b) m/s2

Question 6.
The unit of speed and velocity both is:
(a) ms-1
(b) ms-2
(c) ms2
(d) ms

Answer

Answer: (a) ms-1

Question 7.
A particle is moving in a circular path of radius r. The displacement after half a circle would be:
(a) zero
(b) πr
(c) 2r
(d) 2πr

Answer

Answer: (c) 2r

Question 8.
A body is thrown vertically upward with velocity u, the greatest height h to which it will rise is:
(a) u/g
(b) u2/2g
(c) u2/g
(d) u/2g

Answer

Answer: (b) u2/2g

Question 9.
The slope of a velocity-time graph gives:
(a) the distance
(b) the displacement
(c) the acceleration
(d) the speed

Answer

Answer: (c) the acceleration

Question 10.
If the displacement of an object is proportional to the square of time, then the object moves with:
(a) uniform velocity
(b) uniform acceleration
(c) increasing acceleration
(d) decreasing acceleration

Answer

Answer: (b) uniform acceleration

Fill in the Blanks.

Question 11.
Newton’s ________ law is based on the concept of inertia.

Answer

Answer: first

Question 12.
Negative acceleration is known as __________

Answer

Answer: retardation

Question 13.
If the path of a moving object is a straight line then, such a motion is known as a _________

Answer

Answer: linear motion

Question 14.
_______ and ______ laid down the scientific foundation of concept of motion.

Answer

Answer: Galileo, Newton

Question 15.
Velocity is _______ quantity.

Answer

Answer: vector
Question 16.
During the uniform motion of an object along a straight line, the velocity remains _______ with
time.

Answer

Answer: constant

Question 17.
The initial velocity of an object moving from the position of rest is _________

Answer

Answer: zero

Question 18.
The displacement of the object in a unit time is called __________

Answer

Answer: velocity

True/False.

Question 19.
Acceleration is a measure of the change in the velocity of an object per unit of time.

Answer

Answer: True

Question 20.
The acceleration of an object is indirectly proportional to the net applied force.

Answer

Answer: False

Question 21.
Motion is a change of position, it can be described in terms of the distance moved or the
displacement.

Answer

Answer: True
Question 22.
The simplest type of motion is the motion along a straight line.

Answer

Answer: True

Question 23.
Automobiles are fitted with a device that shows the distance travelled. Such a device is known as an
odometer.

Answer

Answer: True

Match the Column.

Question 24.

A B
1. C.G.S. unit of
(i) Distance
acceleration
2. Motion of a
pendulum (ii) cm/s2
(iii) Simple
3. Scalar quantity
harmonic motion
4. Momentum (iv) Velocity/time
5. Acceleration (v) Vector quantity
Answer

Answer:

A B
1. C.G.S. unit of
acceleration (ii) cm/s2
2. Motion of a (iii) Simple
pendulum harmonic motion
3. Scalar quantity (i) Distance
4. Momentum (v) Vector quantity
5. Acceleration (iv) Velocity/time

Answer in one Word/Sentence.

Question 25.
Write the unit of momentum.
Answer

Answer: kg m/s or kg ms-1

Question 26.
Give one example of simple harmonic motion.

Answer

Answer: Motion of the pendulum of a clock

Question 27.
A body is moving with constant velocity, then what will be the acceleration of that body?

Answer

Answer: zero (0)

Question 28.
What does the odometer of an automobile measure?

Answer

Answer: The distance travelled

Question 29.
The motion of an athlete moving along a circular path, is an example of what type of motion?

Answer

Answer: An accelerated motion

You might also like