Thanks to visit codestin.com
Credit goes to www.scribd.com

0% found this document useful (0 votes)
66 views10 pages

Extra Question

This document contains extra questions for Class 7 Maths chapter on triangles and their properties. It includes 14 short answer questions and 4 higher order thinking skills questions on different properties of triangles like types of triangles, angles, sides, Pythagoras theorem etc.
Copyright
© © All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
0% found this document useful (0 votes)
66 views10 pages

Extra Question

This document contains extra questions for Class 7 Maths chapter on triangles and their properties. It includes 14 short answer questions and 4 higher order thinking skills questions on different properties of triangles like types of triangles, angles, sides, Pythagoras theorem etc.
Copyright
© © All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
You are on page 1/ 10

The Triangles and its Properties Class 7 Extra Questions

Maths Chapter 6
learncbse.in/the-triangles-and-its-properties-class-7-extra-questions/

Sastry CBSE June 11, 2019

Extra Questions for Class 7 Maths Chapter 6 The Triangles and its Properties

The Triangles and its Properties Class 7 Extra Questions Very Short Answer Type

Question 1.
In ∆ABC, write the following:
(a) Angle opposite to side BC.
(b) The side opposite to ∠ABC.
(c) Vertex opposite to side AC.

Solution:
(a) In ∆ABC, Angle opposite to BC is ∠BAC
(b) Side opposite to ∠ABC is AC
(c) Vertex opposite to side AC is B

Question 2.
Classify the following triangle on the bases of sides
Solution:
(i) PQ = 5 cm, PR = 6 cm and QR = 7 cm
PQ ≠ PR ≠ QR
Thus, ∆PQR is a scalene triangle.
(ii) AB = 4 cm, AC = 4 cm
AB = AC
Thus, ∆ABC is an isosceles triangle.
(iii) MN = 3 cm, ML = 3 cm and NL = 3 cm
MN = ML = NL
Thus, ∆MNL is an equilateral triangle.

Question 3.
In the given figure, name the median and the altitude. Here E is the midpoint of BC.
Solution
In ∆ABC, we have

AD is the altitude.
AE is the median.

Question 4.
In the given diagrams, find the value of x in each case.
Solution:
(i) x + 45° + 30° = 180° (Angle sum property of a triangle)
⇒ x + 75° – 180°
⇒ x = 180° – 75°
x = 105°
(ii) Here, the given triangle is right angled triangle.
x + 30° = 90°
⇒ x = 90° – 30° = 60°
(iii) x = 60° + 65° (Exterior angle of a triangle is equal to the sum of interior opposite angles)
⇒ x = 125°

Question 5.
Which of the following cannot be the sides of a triangle?
(i) 4.5 cm, 3.5 cm, 6.4 cm
(ii) 2.5 cm, 3.5 cm, 6.0 cm
(iii) 2.5 cm, 4.2 cm, 8 cm
Solution:
(i) Given sides are, 4.5 cm, 3.5 cm, 6.4 cm
Sum of any two sides = 4.5 cm + 3.5 cm = 8 cm
Since 8 cm > 6.4 cm (Triangle inequality)
The given sides form a triangle.

(ii) Given sides are 2.5 cm, 3.5 cm, 6.0 cm


Sum of any two sides = 2.5 cm + 3.5 cm = 6.0 cm
Since 6.0 cm = 6.0 cm
The given sides do not form a triangle.

(iii) 2.5 cm, 4.2 cm, 8 cm


Sum of any two sides = 2.5 cm + 4.2 cm = 6.7 cm
Since 6.7 cm < 8 cm
The given sides do not form a triangle.

Question 6.
In the given figure, find x.

Solution:
In ∆ABC, we have
5x – 60° + 2x + 40° + 3x – 80° = 180° (Angle sum property of a triangle)
⇒ 5x + 2x + 3x – 60° + 40° – 80° = 180°
⇒ 10x – 100° = 180°
⇒ 10x = 180° + 100°
⇒ 10x = 280°
⇒ x = 28°
Thus, x = 28°

Question 7.
One of the equal angles of an isosceles triangle is 50°. Find all the angles of this triangle.
Solution:
Let the third angle be x°.
x + 50° + 50° = 180°
⇒ x° + 100° = 180°
⇒ x° = 180° – 100° = 80°
Thus ∠x = 80°

Question 8.
In ΔABC, AC = BC and ∠C = 110°. Find ∠A and ∠B.
Solution:
In given ΔABC, ∠C = 110°
Let ∠A = ∠B = x° (Angle opposite to equal sides of a triangle are equal)
x + x + 110° = 180°
⇒ 2x + 110° = 180°
⇒ 2x = 180° – 110°
⇒ 2x = 70°
⇒ x = 35°
Thus, ∠A = ∠B = 35°

The Triangles and its Properties Class 7 Extra Questions Short Answer Type

Question 9.
Two sides of a triangle are 4 cm and 7 cm. What can be the length of its third side to make
the triangle possible?
Solution:
Let the length of the third side be x cm.
Condition I: Sum of two sides > the third side
i.e. 4 + 7 > x ⇒ 11 > x ⇒ x < 11
Condition II: The difference of two sides less than the third side.
i.e. 7 – 4 < x ⇒ 3 < x ⇒ x > 3
Hence the possible value of x are 3 < x < 11
i.e. x < 3 < 11

Question 10.
Find whether the following triplets are Pythagorean or not?
(a) (5, 8, 17)
(b) (8, 15, 17)
Solution:
(a) Given triplet: (5, 8, 17)
172 = 289
82 = 64
52 = 25
82 + 52 = 64 + 25 = 89
Since 89 ≠ 289
52 + 82 ≠ 172
Hence (5, 8, 17) is not Pythagorean triplet.

(b) Given triplet: (8, 15, 17)


172 = 289
152 = 225
82 = 64
152 + 82 = 225 + 64 = 289
172 = 152 + 82
Hence (8, 15, 17) is a Pythagorean triplet.

Question 11.
In the given right-angled triangle ABC, ∠B = 90°. Find the value of x.

Solution:
In ΔABC, ∠B = 90°
AB2 + BC2 = AC2 (By Pythagoras property)
(5)2 + (x – 3)2 = (x + 2)2
⇒ 25 + x2 + 9 – 6x = x2 + 4 + 4x
⇒ -6x – 4x = 4 – 9 – 25
⇒ -10x = -30
⇒x=3
Hence, the required value of x = 3

Question 12.
AD is the median of a ΔABC, prove that AB + BC + CA > 2AD (HOTS)

Solution:
In ΔABD,
AB + BD > AD …(i)
(Sum of two sides of a triangle is greater than the third side)
Similarly, In ΔADC, we have
AC + DC > AD …(ii)
Adding (i) and (ii), we have
AB + BD + AC + DC > 2AD
⇒ AB + (BD + DC) + AC > 2AD
⇒ AB + BC + AC > 2AD
Hence, proved.

Question 13.
The length of the diagonals of a rhombus is 42 cm and 40 cm. Find the perimeter of the
rhombus.

Solution:
AC and BD are the diagonals of a rhombus ABCD.
Since the diagonals of a rhombus bisect at the right angle.
AC = 40 cm
AO = \(\frac { 40 }{ 2 }\) = 20 cm
BD = 42 cm
OB = \(\frac { 42 }{ 2 }\) = 21 cm
In right angled triangle AOB, we have
AO2 + OB2 = AB2
⇒ 202 + 212 = AB2
⇒ 400 + 441 = AB2
⇒ 841 = AB2
⇒ AB = √841 = 29 cm.
Perimeter of the rhombus = 4 × side = 4 × 29 = 116 cm
Hence, the required perimeter = 116 cm

Question 14.
The sides of a triangle are in the ratio 3 : 4 : 5. State whether the triangle is right-angled or
not.
Solution:
Let the sides of the given triangle are 3x, 4x and 5x units.
For right angled triangle, we have
Square of the longer side = Sum of the square of the other two sides
(5x)2 = (3x)2 + (4x)2
⇒ 25x2 = 9x2 + 16x2
⇒ 25x2 = 25x2
Hence, the given triangle is a right-angled.

Question 15.
A plane flies 320 km due west and then 240 km due north. Find the shortest distance
covered by the plane to reach its original position.
Solution:
Here, OA = 320 km
AB = 240 km
OB = ?

Clearly, ∆OBA is right angled triangle


OB2 = OA2 + AB2 (By Pythagoras property)
⇒ OB2 = 3202 + 2402
⇒ OB2 = 102400 + 57600
⇒ OB2 = 160000
⇒ OB = √160000 = 400 km.
Hence the required shortest distance = 400 km.

The Triangles and its Properties Class 7 Extra Questions Higher Order Thinking
Skills (HOTS) Type
Question 16.
In the following figure, find the unknown angles a and b, if l || m.
Solution:
Here, l || m
∠c = 110° (Corresponding angles)
∠c + ∠a = 180° (Linear pair)
⇒ 110° + ∠a = 180°
⇒ ∠a = 180° – 110° = 70°
Now ∠b = 40° + ∠a (Exterior angle of a triangle)
⇒ ∠b = 40° + 70° = 110°
Hence, the values of unknown angles are a = 70° and b = 110°

Question 17.
In figure (i) and (ii), Find the values of a, b and c.

Solution:
(i) In ∆ADC, we have
∠c + 60° + 70° = 180° (Angle sum property)
⇒ ∠c + 130° = 180°
⇒ ∠c = 180° – 130° = 50°
∠c + ∠b = 180° (Linear pair)
⇒ 50° + ∠b = 180°
⇒ ∠ b = 180° – 50° = 130°
In ∆ABD, we have
∠a + ∠b + 30° = 180° (Angle sum property)
⇒ ∠a + ∠130° + 30° = 180°
⇒ ∠a + 160° = 180°
⇒ ∠a = 180° – 160° = 20°
Hence, the required values are a = 20°, b = 130° and c = 50°

(ii) In ∆PQS, we have


∠a + 60° + 55° = 180°(Angle sum property)
⇒ ∠a + 115° = 180°
⇒ ∠a = 180° – 115°
⇒ ∠a = 65°
∠a + ∠b = 180° (Linear pair)
⇒ 65° + ∠b = 180°
⇒ ∠b = 180° – 65° = 115°
In ∆PSR, we have
∠b + ∠c + 40° = 180° (Angle sum property)
⇒ 115° + ∠c + 40° = 180°
⇒ ∠c + 155° = 180°
⇒ ∠c = 180° – 155° = 25°
Hence, the required angles are a = 65°, b = 115° and c = 25°

Question 18.
I have three sides. One of my angle measure 15°. Another has a measure of 60°. What kind
of a polygon am I? If I am a triangle, then what kind of triangle am I? [NCERT Exemplar]
Solution:
Since I have three sides.
It is a triangle i.e. three-sided polygon.
Two angles are 15° and 60°.
Third angle = 180° – (15° + 60°)
= 180° – 75° (Angle sum property)
= 105°
which is greater than 90°.
Hence, it is an obtuse triangle.

Extra Questions for Class 7 Maths

NCERT Solutions for Class 7 Maths

You might also like