JAYPEE UNIVERSITY OF INFORMATION
TECHNOLOGY
(Established by H.P. State Legislature vide Act No. 14 of 2002)
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
18B11EC211 : Electrical Sciences
Practice Problems -10
Alternating Voltage and Current
1. The maximum value of a sinusoidal alternating current of frequency 50 Hz is 25 A. Write
the equation for instantaneous value of the alternating current. Determine its value at 3 ms
and 14 ms. [Ans. i 25 sin 100t A, 20.225 A, -23.78 A]
2. Calculate the rms value of a triangular wave in which voltage rises uniformly from zero
to Vm, and completes the cycle by falling instantly back to zero. Find also its form factor
and peak factor. [Ans. 0.577Vm, 1.1554, 1.733]
3. An ac voltage is mathematically expressed as
v 141.42 sin(157.08t / 2) volts.
Find its (a) effective value, (b) frequency, and (c) periodic time.
[Ans. (a) 100 V; (b) 25 Hz; (c) 40 ms]
4. The equation of an alternating current is given as i 62.35 sin 323t amperes. Determine
its maximum value, frequency, rms value, average value and form factor.
[Ans. 62.35 A, 51.4 Hz, 44.1 A, 39.7 A, 1.11]
5. Find the rms value of the current given by i 10 5 cos(628t 30). [Ans. 10.6 A]
6. Determine the effective value of the voltage waveform represented by
v 200 sin t 100 sin 2t 50 sin 3t V [Ans. 162.02 V]
7. Find the rms value of a resultant current in a wire, which carries simultaneously a direct
current of 5 A and a sinusoidal alternating current with a peak value of 5 A.
[Ans. 6.1237 A]
8. The waveform of a nonsinusoidal voltage has a form factor of 1.15 and a peak factor of
1.4. The peak value of the voltage is 322 V. Find (a) the rms value, and (b) the average
value of this voltage. [Ans. (a) 230 V, (b) 200 V]
9. A 10-Ω resistor is connected across 200-V, 50-Hz ac supply. Find the peak value,
average value and the rms value of the current and the power dissipated by the resistor.
[Ans. 28.28 A, 18 A, 20 A, 4 kW]
10. Two phasors A and B are given as A = 3 + j1, and B = 4 + j3. Calculate the values of
(a) A + B; (b) A – B; (c) AB; (d) A/B. Express the results in both polar and rectangular
coordinates.
[Ans. (a) 7 j 4 8.0629.7 ; (b) 1 j 2 2.24 116.57 ;
(c) 15.855.3 8.99 j12.99; (d ) 0.632 18.44 0.6 j 0.02 ]
11. A 60-Hz sinusoidal current has an instantaneous value of 7.07 A at t = 0, and rms value of
10 2 A. Assuming the current wave to enter positive half at t = 0, determine (a) the
1
JAYPEE UNIVERSITY OF INFORMATION
TECHNOLOGY
(Established by H.P. State Legislature vide Act No. 14 of 2002)
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
18B11EC211 : Electrical Sciences
Practice Problems -10
Alternating Voltage and Current
expression for current, (b) the magnitude of current at t = 0.0125 s and at t = 0.025 s after t
= 0. [Ans. (a) i 20 sin (120t 20.7) A; (b) -18.71 A, -7.07 A]
12. A 200-mH inductance is connected across 230-V, 50-Hz ac supply. Find the inductive
reactance and the current in the circuit. [Ans. 62.832 Ω, 3.66 90 A]
13. A 40-μF capacitor is connected to a 230-V, 50-Hz ac supply. Find the capacitive
reactance and the current in the circuit. [Ans. 79.57 Ω, 2.89 90 A]
14. A voltage v 141sin(314t 60) V is applied separately to (a) a 20-Ω resistor, (b) a 0.1-H
inductor, and (c) a 100-μF capacitor. Write, in each case, the expression for
instantaneous current and find the rms value of current, power dissipated and power
factor. [Ans. (a) i 7.05 sin(314t 60) A, 4.985 A, 497 W, 1;
(b) i 4.49 sin(314t 30) A, 3.176 A, 0 W, 0;
(c) i 4.43 sin(314t 150) A, 3.13 A, 0 W, 0]
15. The instantaneous values of two emfs are e1 30 sin t V and e2 π 20/ 4)
sinV.(t
Derive the expression for the instantaneous value of (a) e1 + e2, and (b) e1 - e2.
[Ans. (a) e 46.35sin (t 17.76) V ; (b) e 21.24sin (t 41.72) V ]
16. There are three conducting wires connected to a junction. The currents flowing into the
junction in two wires are i1 10 sin 314t A and i2 15 sin (314t 45) A. What is the
current leaving the junction in the third wire ? What is its value at t =0 ?
[Ans. i3 23.17 sin (314t 27.23) A, 10.6 A ]
17. Following impedances are connected in parallel. Find the equivalent impedance of this
combination.
Z1 (8 j 6) ; Z 2 (8 j 6) ; and Z3 (8.66 j 5) .
[Ans. (3.89 + j0.79) Ω]