Thanks to visit codestin.com
Credit goes to www.scribd.com

0% found this document useful (0 votes)
29 views9 pages

MDA Interview

Uploaded by

Muhammad Jamil
Copyright
© © All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
0% found this document useful (0 votes)
29 views9 pages

MDA Interview

Uploaded by

Muhammad Jamil
Copyright
© © All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
You are on page 1/ 9

HOUSING & URBAN PUBLIC HEALTH ENGINEERING

MDA WASA
PPSC Member
01- Introduce Your Self
02- Taunsa K Loag Itny Parhy Likhay Q hain
Answer: Kam Wasail Hony k Bawjood Taunsa Talimi Moamly main Ek Zarkhaiz Kgita hyAor sir Logon K parhny
Ki Chahat Ziada hy
Departmental Member
01- Sewer line k Minimum Soil Cover Kitna Hona Chahiay ..?
Answer: 01Meter
02- Sewer main Self Cleaning Velocity Kitni Honi Chahiy..?
Answer: 0.6-0.75 M/Sec
03- Abbreviation of BOD..?
Answer: Bio Chemical Oxygen Demond
04- Explain Krain
Answer: Organic Meters ko Decompose krnay k liay Bacterias ko Jinti Amount of Oxygen Ki Zarorat hoti hy Usy
BOD kaha jata
05- Plinth Beam and DPC ka Decision kaysy lain ga Kis Building Main DPC and Kis Main Plinth Beam Dayna
hy..?
Answer: DPC to Her Building Main Provied krty hai…

Interview 01-02-2024
Ppsc Member
Introduce
01- DGK main Uranium k Zakhair btao..
Answer: ?
01- What ia BOD
Answer: Orgainc metters ko Decompose krny k liay Bacteria ko jitni Amount of Oxygen ki Zarorat hoti hy usay
Bio Chemical Oxygen Demond kaha jata hy
02- Components of Sewerage..?
Answer: House Sewer lateral sewer branch sewer main sewer trunk sewer Main holes and Appurtenances
Disposal Station
03- What is DPC..?
Answer: Damp proof Course (Ye Concrete ya Mortar ki layer hoti hy to Between Plinth level and Ground level
Provide ki jati hy And Above Ground Level Provide ki Jati hy )
04- DPC main Concrete Kon c Use Hoti hy ..?
Answer: M15 , 1:2:4 , Ordinary Concrete

Interview 01-02-2024
MDA WASA
1- Bach Filling Ktni Honi Chahiay
Answer:
2- Port Able Water kia hy ..?
Answer: Use for Drinking And Cocking
3- Portable water ki Ph Value kitni hy..?
Answer: 6.5-8
4- What us Turbidity ..?
Answer: Solid Matters ki Waja say Pani Ka Rung Dhundhla Nazar ata hy Isy Turbidity Kaha Jata hy ..
5- Who Recommend TDS .
Answer: Less than 250PPM

Interview 01-02-2024
MDA WASA
1- Meer Chaker kon Tha
Answer: ?
2- What is GPS
Answer: Global Positioning System
3- Test Of Sewer Line ..?
Answer: Colure Test Smook Test Air Test Hydraulic Test
4- What is BOD..?
Answer: Already Given
5-What is Prism..?
Answer: ..?
6-Size Of Brick..?
Answer: 9" × 4.5" ×3" (19cm×9cm×9cm)

Interview 01-02-2024
MDA WASA
1- Components Of Sewerage System..?
Answer: House Sewer Lateral Sewer Branch Sewer Main Sewer Trunk Sewer Man Holes and Appurtenances
Vent Shafts Disposal Station Out Fall Sewer
2- Why We Provide DPC..?
Answer: To Prevent Dampness and Counter The Capillary Action
3- Why we Provide Concrete Cover..?
Answer: Reinforcement ko Atmospheric Action such Corrosion and Fire say Protect rakhna
4- Soler k Nechay Base Q bnaty hain..?
Answer: Wind load and Seismic Load Ko Bear krna
5- Brick Size ..?
Answer: Already Given

Interview 01-02-2024
MDA WASA
1- Types of Foundation
Answer: Deep foundation and Shallow Foundation
2- Taso Ka Size..?
Answer: 9" × 4.5"
3- What is Self Cleaning Velocity ..?
Answer: Jis Velocity main Solid Matters Bottom Main Settle Na Hoon Self Cleaning Velocity Kahlati hy
4- What is Plinth Beam ..?
Answer: Plinth Level Per jo Beam Cost kia Jata hy Usay Plinth Beam Kaha Jata hy Is Ka Purpose Distribute the
load of Column prevent settlement and Dampness and Crack and Provide Stability of Structure.

Interview 01-02-2024
MDA WASA
1- Components of Sewerage..?
Answer: Already Given
2- Drop Main Hole ..?
Answer: Different Elevation k Sewer pipe ko milany k liay jo Manhole provide kia jata hy Drop Manhole
kahlata hy
3- Elevation Of Drop ManHole..?
Answer: 2.5 ft to 5 ft.
4- Super Elevation..?
Answer: At the Point of Curve Road K Inner edge and Outer Edge k Between Level K difference ko Super
Elevation kaha jata hy
5- What is Alided..?
Answer: Alided ek Scale hota hy jis k deno Edges pr Veins bani hoti hain jin k Madad say Object ko sight kia
jata hy
06-What is WCB..?
Answer: Whole circle bearing Reading Clock Wise 0-360°

Interview 01-02-2024
MDA WASA
1- Components of Water Supply..?
Answer: Collection of Water Treatment of water Transmission of Water Distribution of Water
2- Components Of Sewerage ..?
Answer: Already Given
3- TST And DST main Difference..?
Answer: TST Triple Surface Treatment DST Double Surface Treatment Road ki Top Surface per Bitumen and
Aggregate ki 2 Layer provide ki gai hoon to DST and 3 Layer Provide ki Gai Hoon to TST
4- Sub Base And Base Thickness.?
Answer: Sub Base Thickness ( 3"-4" for Garden Path , 4"-6" for Driveway and Foot path , 6"-9" For Heavy used
Roads such ass Highway Motorway Etc)
5- What is Sill Level..?
Answer: Window and Door k Bottom k Level ko Sill level kaha jata hy
6- Motorway main Crossing kion nai Hoti..?
Answer: Because Motor way Fast Speed…

Interview 01-02-2024
MDA WASA
1- What is Invert level..?
Answer: Lowest level inside the sewer pipe is Called Invert Level
2- What is Sill Level ..?
Answer: Window and Door k Bottom k level ko Sill level kaha jata hy
3- History of Bahawal Pur..?
Answer: ?
4- Popullation of Bahawal pur..?
Answer: ?
5- Difference Between Beam And Lintel ..?
Answer: Beam ek Horizontal Compression Member hy jo load ko Cloumn per Transfer krta hy Lintel Horizontal
Constructional member hy jo Window door and opening k uper cost kia jata hy.

Interview 01-02-2024
1- Compnenta of Septic Tank..?
Answer: Inlet Pipe Outlet pipe Buffle walls Sedimentation Zoon Ventilation Pipe
2- Difference between Sewage and Sewerage..?
Answer: Used waste water is Called Sewage Total Sewage ko Collect krny aor usy Disposal Station tak lay jany
k liay bnay gay structure ko Sewerage kaha jata hy
3- Ghazi Khan Kon Tha..?
Ans=..?
04-How to Find Concrete workability..?
Answer: Slump Con Test Compaction Factor Test Vee Bee Test
05-What is Slump Value ..?
Answer: Reading or Measurement Between Material and Slump Con is called Slump Value
6- What is Water cement Ratio..?
Answer: Volume of water over Volume of Cement Or Weight of Water over Weight of Cement is Called Water
Cement Ratio
7- Roof Finishing..?
Answer: Tile And Polythene paper and Soil and Tasu and Grout
8- Kachi Canal Ka Clint kon tha..?
Answer: ..?

Interview 01-02-2024
MDA WASA
1- What is Invert level ..?
Answer: Lowest level inside the sewer pipe is called invert level
2- How Much Soil Cover in sewerage ..?
Answer: 1 Meter
3- Components Of Sewerage..?
Answer: Already Given
04-what is Trunk Sewer..?
Answer: Jo Sewer Sewage ko Treatment plant ya Disposal Work tak ly jay Trunk sewer kahlata hy
5- Supper Elevation..?
Answer: Already given
6- What is Seasoning..?
Answer: Process the Remove Moisture from Wood.
Interview 01-02-2024
MDA WASA
1- Difference between Beam And Lintel..?
Answer: Already Given
2- Why we provide Concrete Cover..?
Answer: Already Given
3- Components of Sewerage ..?
Answer: Already Given
4- Wasa Abbreviation..?
Answer: Water and Sanitation Agency Interview 01-02-2024

MDA WASA
1- choti Zarin ki waja say Famous hy ..?
Answer: ..?
2- Choti Zarin Kis Road per hy..?
Answer: Indus High way
3- Road ki Compaction kis Level say Start kr dyty hain..?
Answer: Formation Level
4- Invert Level..?
Answer: Already Given
5- What is Disposal Station ..?
Answer: Sewerage system k End point per ki gai Construction jahan sewage ko treat kr k dispose kia jata hy
Disposal Station kahlata hy
6- Farook Lighari ny GOVT job Ki Thi Kon C thi And Kitna Arsa Ki..?
Answer:..?
7- DPC Abbreviation..?
Answer: Damp Proof Crouse
8-Material Used in DPC..?
Answer: Concrete and Mortar and Hot layed Bitumen and Bitumen Mastic.

Interview 01-02-2024
MDA WASA
1- Self Cleaning Velocity ..?
Answer: Already given
2- What Is BOD..?
Answer: Already Given
3- What is COD ..?
Answer: Chemical Oxygen Demond Organic and Inorganic Both Matters ko Decompose krny k liay chemical ko
jitni Amount oF Oxygen ki zarorat hoti hy usay COD kaha Jata hy..?
04- Sewerage Components..?
Answer: Already Given
05- Water Supply Components ..?
Answer: Already Given
06- Test Of Cement..?
Answer: Compression test Tensile Test Consistency test Finances Test Setting Time Test
7-Type of Cement ..?
Answer: OPc , SRC, Rapid Hardening Cement High Alumina Cement Quick Setting Cement white
08- What is Development length..?
Answer: Ek component k load ko Dosry Component per transfer krny k liay jo Zarori length provide ki jayi usy
Develop Ment Len

Interview 01-02-2024
MDA WASA
1- Invert Level..?
Answer: Already Given
2- WASA Abbreviation..?
Answer: Already Given
3- Grip Length..?
Answer: Development length is Also Called Grip Lengt h
4- What is BBS..?
Answer: Bar Bending Schedule
5- Difference Between TST and DST..?
Answer: Already Given
6- What is Lap Length..?
Answer: Steel Bar ki Continuity Maintain Rakhny k liay jo Extral Lengtn Provide ki jati hy
7- Components of Road..?
Answer: Sub Grade , Sub Base , Base and Topping

Interview 01-02-2024
MDA WASA
1- Bearing Capacity of Soil..?
Answer: Soil ki load Resist krny ki silahiuat ko Bearing Capacity kaha jata hy
2- Bearing Capacity Test ..?
Answer: Penetration Test Unconfined Compression Test CBR Test Core Cutter Test Sand Replacement test
3- Types Of Filter Plant..?
Answer: Mechanical Filter Absorption Filter Sequestration Filter RO Filter
4- Components Of Sewerage ..?
Answer: Already Given
5- Self Cleaning Velocity , ..?
Answer: Already Given
6- Confined Well And Unconfined Well main Difference..?
Answer: .?
7- what is Sewer..?
Answer: sewage ko Abadi say door ly jany k liay jo hum Drain Bnaty hain ya pipe provide krty hain usay Sewer
kaha jata hy
8- Sewerage kia hy..?
Answer: Total Sewage collect krny and disposal work tak ly jany k liay jo structure bnaya jata hy usay Sewerage
kaha jata hy

You might also like