Thanks to visit codestin.com
Credit goes to www.scribd.com

0% found this document useful (0 votes)
17 views10 pages

MDA Interview Solution

The document contains a series of interview questions and answers related to water supply, sewerage systems, and construction materials. Key topics include the functions of WASA, types of sewer pipes, soil density tests, and differences between various flow types. It also covers technical aspects such as workability, compaction tests, and the significance of concrete strength over time.

Uploaded by

D2D Society
Copyright
© © All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
0% found this document useful (0 votes)
17 views10 pages

MDA Interview Solution

The document contains a series of interview questions and answers related to water supply, sewerage systems, and construction materials. Key topics include the functions of WASA, types of sewer pipes, soil density tests, and differences between various flow types. It also covers technical aspects such as workability, compaction tests, and the significance of concrete strength over time.

Uploaded by

D2D Society
Copyright
© © All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
You are on page 1/ 10

1.

MDA Interview 02-02-2024


1-WASA kahan aor Kia Kam Karta hy ..?

Ans=Wasa Citizen ko Water Supply and Sewerage system Say Facilitate krta
Wasa HUD and PHED k Under Kam Krta hy
Wasa Is the Responsible of Planning Designing and Construction of Water Supply , Sewerage
and Sanitation System

2-Chlorine kio Use krty hain..?

Ans=For Disinfection Purpose

3-What is Invert level..?

Ans=Lowest level inside the sewer pipe ( jahan pani Flow krta hy) Is called Invert level

4-What is Workability..?

Ans=Workability means k hum Concrete ko kitny easy Method say place kr rahy hain k
Concrete main segregation and Bleeding k chances na hoon

5-what is Dry Density of siol..?

Ans=Soil k Solid Particles k Ikaii Weight ko Dry Density kaha jata hy

6-Density of Sand ..?

Ans=1602kg/Cubic Meter
7-Compaction Test Of Soil..?

Ans=Core Cutter Test and Sand Replacement Test

8-Brick size..?

Ans= In FPS 9" × 4.5" ×3"


In MKS 190mm×90mm×90mm

9-Test Of Sewer Line..?

Ans= Air Test Smell Test Smoke Test Colour Test Hydraulic Test

10-Sewer line Pipes ki Types Bta Dain..?

Ans= Concrete (Plane and Reinforced) Pipe


Asbestos Cement Pipe
Stone Wear Pipe PVC Pipe
2. MDA Interview 02-02-2024

1-What is Bedding..?

Ans= Sewer Pipe k Nechaty jo PCC ki Ya Gravell ki Layer Provide krty hain usay Bedding
kaha jata hy

2-Tube Well and Disposal Station main Difference..?

Ans= Tube well


Yea ek Well hota hy jo k Zameen main Boring kr k Banaya jata hy Tube well say Water Good
Quality and Maximum Quantity main Hasil hota hy

Disposal Station
Sewerage System k End point per ki gai Construction ya Banaya Gaya Structure ko Disposal
Station kaha jata hy

3-Types Of Proctor Test..?

Ans=Stander Proctor Test And Modified Proctor Test

4-How much Compaction of Subgrade..?

Ans= Compaction Of Subgrade is Not Less than 95%

4-Strength Of 1:2:4..?

Ans=2175 PSI
5- Difference Between Sewage and Sewerage ..?

Ans= Sewage
Used waste water is Called Sewage
Sewerage
Total Sewage ko Collect krny and uss ko Disposal works tak ly jany k liay Bnaya gaya Structure
Sewerage kahlata hy

6-Components of Sewerage ..?

Ans=House Sewer Lateral Sewer Branch Sewer Main Sewer Trunk Sewer Outfall Sewer
ManHoles and Appurtenances and Disposal Stations

7-What is Clay ..?

Ans=Soil K particles jin main Internal Friction na ho Clay Kahlaty hain

8-Size of Clay..?

Ans=Less than 02 Micron

9-Water Absorption of 1st Class Brick..?

Ans=20%

10-Cube And Cylinder main Kis Strength ziada hy ..?

Ans=Cube ki Because Cube K Surface Area Maximum hota hy As compare to Cylinder


3. MDA Interview 02-02-2024

1-Difference Between TST and DST..?

Ans=TST Triple Surface Treatment DST Double Surface Treatment


Road ki Top layer per agr
Bitumen and Aggregate ki 2 Layers provide ki gai hoon to DST and 3 Layers provide ki gai hoon
to TST

2-Difference Between High Way main Motorway..?

Ans=Fast Speed Traffic k liay ko Road Bnaya jatah hy Usay High way and Jo Road Fast Speed
Trafic k liay With out any Obstacle bnaya jata hy usay Motorway kaha jata hy

3-What is Self Cleaning Velocity..?

Ans=Jis Velocity ki Waja say Solid Particles Bottom of The Sewer Settle na hoon Self Cleaning
Velocity kahlti hy

4-What is Vent Shaft ..?

Ans=Yea ek Pipe hota hy jo Trunk sewer main Between 100-150 Meter k Distance per Provide
kia jata hy For Ventilation Purpose

5-What is Plinth Level..?

Ans=Plinth Beam K top k level ko Plinth Level Or Ground Floor k top ko bhi Plinth Level Kaha
jata hy
6-What is DPC ..?

Ans=DPC Abbreviation of Damp Proof Course yea Rich Concrete ki ya Rich Mortar ki Layer
hoti hy is ka Purpose To Prevent Dampness and Counter the Capillary Action

7-Effects Of Workability ..?

Ans=

Quantity and Quality of Water

Size of Aggregates

Shape of Aggregate

Grading of Aggregate

Mixing Method

Ratio Of Concrete

Use of Admixtures

Time and Temperature

8-Water Cement Ratio is 0.60 and Water will be Required..?

Ans= 30Liters

9-What is Perforated Cover..?

Ans=Manholes k Cover main 1" k 3-4 pipe provide ki jaty hain for ventilation purpose in ko
perforated cover kaha jata hy

10-Segregation Q hoti hy..?

Ans= Zida Height say Concrete Drop krna


Mixing and Placing k Between Distance Ziada hona

Water Content ka Ziada hona


4. MDA Interview 02-02-2024

1-Agr Brick ki Absorption 20% say Increase ho jay to pir kia hota hy..?

Ans=Wo Brick Reject kr dyty hain Because Brick 1st Class nai hoti

2-Separate and Combine Sewer main Difference..?

Ans=Separate Sewer main Storm Water and Sewage k liay Alag Alag Pipe Provide kia hata hy
and Combine Sewer main Storm Water and Sewage Ek hi Pipe main Flow Krty hain

3-Type Of Flow..?

Ans=

Liminar Flow

Uniform Flow

Steady Flow

Turbulent Flow

4-What is Turbulent Flow..?

Ans=Jis Flow main Liquid k Total Particles Ek dosry k rasty ko Bar Bar Intersect kr rahy hoon
Turbulent Flow Kahlata hy

5-What is Laminar Flow..?

Ans=Jis Flow main Liquid k Total Particles Straight and Parallel Path per Flow kr rahy hoon Ek
Dosry k Rasty ko Intersect na krain Laminar Flow kahlata hy
6-Honey ka Kon Sa Flow hy..?

Ans=Honey has viscosity several times (thousand times) of water viscosity and make it difficult
to flow.

7-Back Bearing and Fore bearing main difference..?

Ans=Starting Point per Parhi jany wali Bearing ko Fore Bearing and End Point Per Parhi jany
wali Bearing ko Back Bearing kaha jata hy

8-Difference Between BOD and COD..?

Ans=

BOD is Slow Process Yea Between 3-5 days main Complete Hota hy COD is Fast Process jo
k Just 2 hours main complete hota hy

BOD main Organics Matters Decompose hoty hain COD main Organics and inorganics
Matters Both Decompose hoty hain

BOD k liay Temperature 20°c Required hota hy COD k liay Temperature 150°c Required
hota hy

9-Grade of Asphalt ..?

Ans=Penetration grades of Asphalt 60/70, 85/100, 120/150, and 200/300. 60/70 grade is usually
used only in pavements where traffic is very heavy such as principle city streets and very heavily
trafficked rural highways.

10-Types of Settlements..?

Ans=......?
11-Concrete ki Strength kitny Din bad Find ki Jati hy ..?

Ans=28 days

12-07 Days k Bad Concrete ki Strength Kitni hoti hy ..?

Ans= 60%

13-BBS and ASTM main Difference ..?

Ans=BBS is Bar Bending Schedule


ASTM is American Society fir Testing and Material

You might also like