Thanks to visit codestin.com
Credit goes to www.scribd.com

0% found this document useful (0 votes)
574 views10 pages

Question Bank EMI

Questions on EMI

Uploaded by

Vinod Biradar
Copyright
© © All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as DOCX, PDF, TXT or read online on Scribd
0% found this document useful (0 votes)
574 views10 pages

Question Bank EMI

Questions on EMI

Uploaded by

Vinod Biradar
Copyright
© © All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as DOCX, PDF, TXT or read online on Scribd
You are on page 1/ 10

ELECTROMAGNETIC INDUCTION

QUESTION BANK
ON CHAPTER 6 – ELECTROMAGNETIC INDUCTION

WEIGHTAGE- 8 MARKS
TEACHING HOURS- 8

PREPARED BY- PREMANAND BIRADAR


GOVT P U COLLEGE FOR BOYS, VIJAYAPUR
MOB NO. 8618382028
ELECTROMAGNETIC INDUCTION
I. Multiple choice questions
1. The law which gives the polarity of induced emf is
(a) Gauss’s law
(b) Faraday’s law
(c) Ampere’s law
(d) Lenz’s law
2. The magnetic flux linked with a coil can be varied by changing
(a) Magnetic field
(b) Area of the coil
(c) Angle between magnetic field B and area vector A
(d) All of the above
3. The self-inductance of a solenoid is
(a) Directly proportional to l2
(b) Directly proportional to n2
(c) Directly proportional to A2
(d) Directly proportional to l
4. The north pole of a bar magnet is pushed towards a coil. The direction of the induced emf
will be
(a) Clockwise
(b) Anti clockwise
(c) Towards north
(d) Towards south
5. Mutual Inductance of two coaxial solenoids with air as medium within the solenoids can be
increased by
(a) Decreasing the number of turns in the coils
(b) Increasing the number of turns in the coils
(c) Decreasing the length of the coils
(d) Winding the coils on wooden core
6. The S I unit of inductance is
(a) henry
(b) weber
(c) ampere
(d) coulomb
7. Whenever the magnetic flux linked with a coil changes, then there is an induced emf in the
circuit. This emf lasts
(a) For a short time
(b) For a long time
(c) For ever
(d) So long as the change in the flux takes place
8. Lenz’s law is in accordance with the law of conservation of
(a) Charge
(b) Energy
(c) Momentum
(d) mass
9. The law of electromagnetic induction is used in the construction of
(a) Electric motor
(b) Galvanometer
(c) Electric generator
(d) Voltmeter
ELECTROMAGNETIC INDUCTION
10. The direction of induced current is such that it opposes the very cause that produced it. This
is
(a) Faraday’s law
(b) Fleming’s law
(c) Lenz’s law
(d) Kirchhoff’s law
11. The magnetic flux through an area vector A in a uniform magnetic field B is
(a) AB
(b) B× A
(c) B . A
A
(d)
B
12. In an AC generator, a coil of N turns (all of same area A) rotates with frequency ω in a
magnetic field B. The maximum value of emf generated is
(a) NAB
(b) NABω
(c) NB
(d) NBω
13. The self inductance of a long solenoid can not be increased by
(a) Increasing its area of cross section
(b) Increasing its length
(c) Changing the medium greater permeability
(d) Increasing the current through it
14. In a coil of self inductance 0.5H, the current varies at a constant rate from 0 to 10 amperes in
2 seconds. The emf generated in the coil is
(a) 10V
(b) 5V
(c) 2.5V
(d) 1.25V
15. Two solenoids of equal number of turns have their lengths and the radii in the same ratio 1:2.
The ratio of their self inductances will be
(a) 1:2
(b) 2:1
(c) 1:1
(d) 1:4
16. The self inductance of a coil is 5H, a current of 1A changes to 2A within 5s through the coil.
The value of induced emf will be
(a) 10V
(b) 0.10V
(c) 1.0V
(d) 100V
17. The self inductance of a coil is L. Keeping length and area same, the number of turns is
increased to four times. The self inductance of the coil now will be
(a) ¼ L
(b) L
(c) 4L
(d) 16L
ELECTROMAGNETIC INDUCTION
18. Self inductance plays the same role as that of …………in mechanics
(a) Linear momentum
(b) Energy
(c) Force
(d) Inertia
19. Energy stored in inductor of self inductance L for a current I is
(a) ½ LI
(b) ½ LI2
(c) ½ L2I2
(d) ½ L2I
20. The magnetic energy stored in an inductor of inductance 4µH carrying current of 2A is
(a) 8mJ
(b) 8µJ
(c) 4µJ
(d) 4mJ

Answers for multiple choice questions

Q ANS Q ANS
N NO
O
1 (d) 11 (c) B . A
2 (d) 12 (b) NABω
3 (b) 13 (d)
4 (b) 14 (c) 2.5V
5 (b) 15 (a) 1:2
6 (a) henry 16 (c) 1.0V
7 (d) 17 (d) 16L
8 (b) Energy 18 (d) Inertia
9 (c) 19 (b) ½ LI2
10 (c) Lenz’s 20 (b) 8µJ
law
ELECTROMAGNETIC INDUCTION

II. Fill in the blanks


Set-1
(self induction, magnetic potential energy, inertia, law of conservation of energy, electromagnetic
induction, force)
1. The phenomenon in which electric current is generated by varying magnetic fields
is_________________
2. Lenz’s law is in accordance with______________
3. Energy stored in the inductor is in the form of______________
4. Self inductance plays the role of ______________
5. The phenomenon in which an emf is induced in a coil due to the change in the current
through the same coil is__________
Set-2
(electromagnetic induction, polarity of induced emf, opposes, anticlockwise
direction, motional emf, clockwise direction)
1. When north pole of the magnet is moved towards a circular loop, induced current flows
in_______________
2. Induced emf always _____________change in the magnetic flux.
3. Lenz’s law gives_________________________
4. The emf induced across the ends of a conductor due to its motion in a magnetic field
is__________________________
5. Ac generator works on the principle of_____________________

Answers:
Set-1
1. Electromagnetic induction
2. Law of conservation of energy
3. Magnetic potential energy
4. Inertia
5. Self induction

Set-2
1. Anticlockwise direction
2. Opposes
3. Polarity of induced emf
4. Motional emf
5. Electromagnetic induction
ELECTROMAGNETIC INDUCTION

III. Two Marks Questions


1. What is magnetic flux? Write its S I unit.
Ans:
Magnetic flux through a plane of area A placed in a uniform magnetic field B is defined as
∅ B =B . A=BAcosƟ whereƟ is the angle between B and A. S I unit of magnetic flux is weber
(Wb) or Tm2.
2. State and explain Faraday’s law of electromagnetic induction.
Ans:
The magnitude of the induced emf in a circuit is equal to the the time rate of change of
magnetic flux through the circuit.
Mathematically, the induced emf is given by
−d ∅ B
ε=
dt
3. Write the expression for motional emf. Explain the terms.
Ans:
ε =Bl v
where B is magnitude of the magnetic field l is length of the rod and
v is the speed of the rod.
4. When is the magnetic flux through a plane surface a) maximum and b) zero?
Ans:
a)When the angle between the planar area vector and magnetic field is zero the flux is
maximum.
b) When the angle between the planar area vector and magnetic field is 900 the flux is zero.
5. What is self-induction? Mention the S I unit of self inductance.
Ans:
Self-induction is the phenomenon in which emf is induced in a coil due to change in magnetic
flux in the same coil.
S I unit of self-inductance is henry(H)
6. Mention the expression for self-inductance of a solenoid when air is the medium within the
solenoid. Give the meaning of the symbols used.
Ans:
2
L=μ 0 n Al where n is no of turns per unit length, A is cross sectional area and l is the length
of the solenoid.
7. The current in a coil of self-inductance 2mH changes from zero to 5mA in time 0.1 second.
What is the emf induced in the coil?
Ans:
−3
dI
ε =L ¿ 2 ×10−3 × 5 ×10 =10−4 V
dt 0.1
8. Give the working principle of AC generator. Why the current generated by it is called
alternating current?
Ans:
A C generator works on the principle of electromagnetic induction.
The current generated changes its direction periodically with time. Hence it is called
alternating current.
ELECTROMAGNETIC INDUCTION

IV. Three Marks Questions


1. Explain briefly the coil-magnet experiment to demonstrate the phenomenon of
electromagnetic induction.
Ans:

Figure shows a coil C1 connected to a galvanometer G. When


the north pole of a bar magnet is pushed towards the coil, the pointer in the galvanometer
deflects, indicating the presence of electric current in the coil. The deflection lasts as long as
the bar magnet is in motion. The bar magnet does not show any deflection when the magnet
is held stationary. When the magnet is pulled away from the coil, the galvanometer shows
deflection in the opposite direction. The same effects are observed when the bar magnet is
held fixed and the coil C1 is moved towards or away from the magnet. The experiment
demonstrates that the relative motion between the magnet and the coil induces the electric
current in the coil.
2. Explain briefly the coil & coil experiment to demonstrate the phenomenon of electromagnetic
induction.
Ans:

Figure shows a a coil C1 connected to a galvanometer and a second coil C2 connected to a


battery. The steady current in the coil C2 produces a steady magnetic field. As the coil C2 is
moved towards the coil C1, the galvanometer shows a deflection. This indicates that the
electric current is induced in the coil C1. When C2 is moved away, the galvanometer shows
deflection again, but this time in the opposite direction. The deflection lasts as long as the coil
C2 is in motion. When the coil C2 is held fixed and C1 is moved, the same effects are
observed, The experiment shows that it is the relative motion between the coils that induces
the electric current.
ELECTROMAGNETIC INDUCTION

3. State and explain Lenz’s law.


Ans:
Statement: The polarity of induced emf is such that it tends to produce a current which
opposes the change in magnetic flux that produced it.
Explanation: The negative sign in the mathematical expression of Faraday’s law indicates the
direction of induced emf and the direction of current in the circuit.

If north pole of a bar magnet is pushed towards the coil, the magnetic flux linked with the
coil increases. Hence current is induced in the coil in such a direction that it opposes the
increase in flux. Current in the coil will be in a counter clockwise direction. Magnetic
moment associated with this current has north polarity towards the north pole of the
approaching magnet. This would result in repulsion which opposes the motion of the magnet
towards the coil. Similarly, when north pole of the bar magnet is being withdrawn from the
coil, the magnetic flux through coil will decrease. To counter his decrease in magnetic flux,
the induced current in the coil flows in clockwise direction and its south pole faces the
receding north pole of the bar magnet. This would result in an attractive force which opposes
the motion of the magnet away from the coil.

4. Derive an expression for electromotive force induced in a rod moving perpendicular to


uniform magnetic field.
Ans:
ELECTROMAGNETIC INDUCTION
The figure shows a rectangular conductor PQRS in which the conductor PQ is free to move.
The rod PQ is moved towards the left with a velocity v as shown in the figure. PQRS forms a
closed circuit enclosing an area that changes as PQ moves. It is placed in a uniform magnetic
field B which is perpendicular to the plane of the system. If the the length RQ=x∧RS=l ,
the magnetic flux ∅ B enclosed by the loop PQRS will be
∅ B =Blx
Since x is changing with time, the rate of change of flux∅ B will induce an emf given by:
−d ∅ B −d (Blx )
ε= =
dt dt
d(x)
=−Bl =Blv
dt
d (x )
Where =−v which is the speed of the conductour.
dt

5. Derive an expression for energy stored in an inductor.


Ans:
The self induced emf is also called back emf as it opposes any change in current in a coil. So,
work needs to be done against the back emf (ε ) in establishing the current. The workdone is
stored as magnetic potential energy.
For current I at an instant in the circuit, the rate of workdone is
dW
=ε I
dt
dI
Using, ε =L
dt
We get,
dW dI
=L I
dt dt
Total amount of workdone in establishing the current I is
I
W =∫ dW =∫ LId I
0
1 2
W= LI
2
This is stored as energy in an inductor.

6. The magnetic flux linked with a coil varies as ɸ=3 t 2 + 4 t+ 9. Find the magnitude of the emf
induced at t= 2s.
Ans:
2
ɸ=3 t + 4 t+ 9
−d ∅ B
Induced emf, ε = =−(6 t +4 )
dt
At t=2s, ε =−( 6 ×2+ 4 )=−16 V

7. The current in a coil falls from 25mA to 0 mA in 1ms and induces an emf of 10v in it. Find
the self -inductance of the coil.
Ans:
dI ∆I
ε =L =L
dt ∆t
ELECTROMAGNETIC INDUCTION
−3
25 ×10
10=L −3
1× 10
10
L= =0.4 H
25

V. 3/5 MARKS QUESTION


1. Obtain and expression for the instantaneous emf induced in an AC generator.

Ans: When the coil is rotated with a constant angular speed ω, the angle Ɵ between the
magnetic field vector B and the area vector A of the coil at any instant t is ɵ=ωt .
The flux through the coil at any time t is
∅ B =BAcosɵ=BA cos ωt
From Faraday’s law, the induced emf for the rotating coil of N turns is then
d∅B d (cos ωt)
ε =−N =−NBA
dt dt
Thus, the instantaneous value of emf is
ε =NBA ω sin ωt
ε =ε 0 sin ωt
where ε 0=NBA ω is the maximum value of the emf

You might also like