Class 8 Science Chapter 16 - Reflection Of Light
C) 1) What is reflection of light?
Ans:- Reflection of light is the phenomenon in which a ray of light bounces back after striking a
surface.
2) What is the second law of reflection?
Ans:- The second law of reflection states that incident ray, normal and reflected ray all lies in the
same plane.
3) What is lateral inversion?
Ans:- Lateral inversion is a type of reversal that occurs with an image formed by a plane mirror.
For example, if a person raises his/her right hand, his/her image in the mirror will show the left
hand up.
4) Draw the image of the letter 'B' as formed by a plane mirror placed on the right side of
'B'.
Ans:- The image of the letter 'B' as formed by a plane mirror placed on the right side of 'B' is as
follows:
5) What is the function of a periscope in a submarine?
Ans:- The periscope of a submarine helps its crew to locate any object or enemy ship on the
surface of the sea.
D) 1) Differentiate between regular and diffused reflection. Draw diagrams to show the
two types of reflections.
Ans:-
Regular reflection:- It takes place on a smooth surface where the entire beam is reflected in
only one direction.
Diffused reflection:- It takes place on a rough surface where the beams of light are reflected in
different directions.
2) State the first law of reflection, and show it by a labelled diagram.
Ans:- The first law of reflection states that the angle of incident is equal to the angle of reflection.
3) Why are multiple images formed when two mirrors are placed at right angles to each
other?
Ans:- When two mirrors are placed at a right angle to each other, multiple images are formed
due to multiple reflections. The image formed by the first mirror acts as the object for the second
mirror.
4) Calculate the number of images formed by plane mirrors kept at an angle of 10° to
each other.
Ans: n = [(360°/Θ) - 1 ]
Therefore, the number of images formed (n) = [(360°/10°) - 1 ] = [36 - 1] = 35
5) What is a kaleidoscope? State the principle on which it is based.
Ans:- A kaleidoscope is a tube-shaped optical instrument that is rotated to produce a
succession of symmetrical designs by means of multiple mirror reflections. The constantly
changing patterns are made by bits of coloured glasses present at one end of the tube. The
kaleidoscope operates on the principle of multiple reflections, where several mirrors are placed
at an angle of 60°(usually) to one another.
E) 1) List the main characteristics of the image formed by a plane mirror.
Ans:- The main characteristics of an image formed by a plane mirror are as follows:
i) It forms a virtual image.
ii) Image is formed behind the mirror.
iii) Image is erect.
iv) Image is of the same size as the object.
v) Image is at the same distance behind the mirror as the object is in front of the mirror.
2) State three uses of a plane mirror.
Ans:- Three uses of a plane mirror are:
i) Plane mirrors are mostly used to reflect light on an object.
ii) Plane mirrors are also used in scientific apparatus like telescopes and periscopes.
iii) Plane mirrors are also used in kaleidoscopes for producing symmetrical patterns through
multiple reflections from inclined mirrors enclosed in a tube.
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx