Thanks to visit codestin.com
Credit goes to www.scribd.com

0% found this document useful (0 votes)
45 views24 pages

Pointers

Uploaded by

hanipanene
Copyright
© © All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as DOCX, PDF, TXT or read online on Scribd
0% found this document useful (0 votes)
45 views24 pages

Pointers

Uploaded by

hanipanene
Copyright
© © All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as DOCX, PDF, TXT or read online on Scribd
You are on page 1/ 24

Here are simplified examples for Grade 2 pupils:

---

I. A. VOCABULARY

Encircle the correct word that is described by each sentence.

1. You use this to write.

a) Pen

b) Book

Answer: a) Pen

2. It tells time.

a) Clock

b) Ball

Answer: a) Clock

3. You sit on this.

a) Chair

b) Pencil

Answer: a) Chair
4. It is an animal that barks.

a) Dog

b) Cat

Answer: a) Dog

5. You use this to drink water.

a) Glass

b) Book

Answer: a) Glass

6. It has a trunk and big ears.

a) Elephant

b) Fish

Answer: a) Elephant

7. It grows on trees and is red.

a) Apple

b) Car

Answer: a) Apple
8. It helps you see in the dark.

a) Lamp

b) Bag

Answer: a) Lamp

9. It is something you sleep on.

a) Bed

b) Hat

Answer: a) Bed

10. It flies in the sky.

a) Bird

b) Ball

Answer: a) Bird

---

I. B. SPELLING
Choose the word that is spelled correctly.

1. a) Ball

b) Bal

Answer: a) Ball

2. a) Rain

b) Rane

Answer: a) Rain

3. a) Pencil

b) Pencel

Answer: a) Pencil

4. a) Apple

b) Aple

Answer: a) Apple

5. a) Chair

b) Chiar

Answer: a) Chair
6. a) Clock

b) Clok

Answer: a) Clock

7. a) Elephant

b) Elefant

Answer: a) Elephant

8. a) Bird

b) Baird

Answer: a) Bird

9. a) Window

b) Windo

Answer: a) Window

10. a) Table

b) Tabel

Answer: a) Table
---

I. C. POLITE WORDS

Re-arrange the letters in the parenthesis to form a correct word.

1. (leaseP) We say "________" when asking for something politely.

Answer: Please

2. (oryrS) We say "________" when we make a mistake.

Answer: Sorry

3. (eybdcoG) We say "________" when we leave.

Answer: Goodbye

4. (kanyuoTh) We say "________" when someone helps us.

Answer: Thank you


5. (lseaxoEcu) We say "________" when we bump into someone.

Answer: Excuse

6. (Hlneo) We say "________" when we greet someone.

Answer: Hello

7. (ogeodGnht) We say "________" before going to bed.

Answer: Good night

8. (omleWec) We say "________" to make someone feel accepted.

Answer: Welcome

9. (yrou’eWcelem) We say "________" when someone thanks us.

Answer: You're welcome

10. (odoGgMrnion) We say "________" in the morning.

Answer: Good morning


---

I. D. ARTICLE A and AN

Write "a" or "an" before each word.

1. ___ apple

Answer: an

2. ___ chair

Answer: a

3. ___ elephant

Answer: an

4. ___ table

Answer: a

5. ___ igloo
Answer: an

6. ___ orange

Answer: an

7. ___ ball

Answer: a

8. ___ egg

Answer: an

9. ___ car

Answer: a

10. ___ umbrella

Answer: an
---

I. E. RHYMING WORDS

Color the word that rhymes with the given word.

1. cat

a) hat

b) ball

Answer: a) hat

2. rain

a) sun

b) train

Answer: b) train

3. dog

a) log

b) chair

Answer: a) log

4. car
a) star

b) house

Answer: a) star

5. bird

a) pen

b) word

Answer: b) word

6. kite

a) light

b) book

Answer: a) light

7. cake

a) lake

b) cup

Answer: a) lake

8. moon

a) spoon
b) car

Answer: a) spoon

9. tree

a) bee

b) book

Answer: a) bee

10. ball

a) wall

b) cat

Answer: a) wall

---

II. GENDER OF NOUNS

Classify the following nouns according to gender.

Masculine:
1. boy

2. man

3. king

4. father

5. uncle

Feminine:

1. girl

2. woman
3. queen

4. mother

5. aunt

Common:

1. teacher

2. student

3. friend

4. doctor

5. baby
Neuter:

1. table

2. book

3. chair

4. pencil

5. tree

---

III. VOWEL SOUNDS


Draw ❤️
if the word has a short vowel sound and if the word has a long vowel sound.

1. dog 💙

2. kite ❤️

3. bed 💙

4. cake ❤️

5. sit 💙

6. bike ❤️

7. cup 💙

8. tube ❤️
9. red 💙

10. beat ❤️

---

IV. PROPER and COMMON NOUN

Match the common noun in column A with its proper noun in column B.

1. City — New York

2. Car — Toyota

3. Teacher — Ms. Cruz


4. School — Sunshine Academy

5. Country — Philippines

6. Day — Monday

7. Month — December

8. Book — The Cat in the Hat

9. Mountain — Mount Everest

10. River — Nile

---
V. PERSONAL PRONOUN

Write the correct pronoun for the given word/s in the parenthesis.

1. (The dog) _____ is barking.

Answer: It

2. (The children) _____ are playing.

Answer: They

3. (My mother) _____ is cooking.

Answer: She

4. (My father) _____ is reading.

Answer: He

5. (The pencil) _____ is on the table.

Answer: It

6. (John and I) _____ are best friends.


Answer: We

7. (The cat) _____ is sleeping.

Answer: It

8. (You and I) _____ are going to school.

Answer: We

9. (My brothers) _____ are playing outside.

Answer: They

10. (The book) _____ is on the shelf.

Answer: It

---

VI. CAUSE and EFFECT


Underline the cause and circle the effect in the given sentence.

1. It was raining, so we stayed inside.

2. She studied hard, so she got good grades.

3. The ice cream melted, so I didn’t eat it.

4. I was tired, so I went to sleep early.

5. The dog was barking, so I woke up.

6. He practiced every day, so he won the race.

7. I saved my money, so I bought a new toy.

8. It was hot outside, so we went swimming.


9. She forgot her lunch, so she was hungry.

10. The bell rang, so we went to class.

---

VII. SENTENCE CONSTRUCTION

Arrange the words in each box to form a sentence. Identify whether it is declarative or interrogative.

1. Box:

enjoys | playing | football | John

Sentence: John enjoys playing football.

Sentence Type: Declarative

2. Box:

Did | the | finish | homework | you

Sentence: Did you finish the homework?

Sentence Type: Interrogative


3. Box:

is | It | raining | outside

Sentence: It is raining outside.

Sentence Type: Declarative

4. Box:

Do | like | you | ice cream

Sentence: Do you like ice cream?

Sentence Type: Interrogative

5. Box:

The | cat | is | sleeping

Sentence: The cat is sleeping.

Sentence Type: Declarative

6. Box:

You | did | homework | your

Sentence: Did you

You might also like