Gate 2020
Gate 2020
CSIR NET-JRF, GATE, IIT-JAM, JEST, TIFR and GRE for Physics
H.N. 28 A/1, Jia Sarai, Near IIT-Delhi, Hauz Khas, New Delhi-110016
#: +91-89207-59559
Website: www.pravegaaeducation.com | Email: [email protected]
1
Education
CSIR NET-JRF, GATE, IIT-JAM, JEST, TIFR and GRE for Physics
Q5. Define x as the greatest integer less than or equal to x , for each x , . If y x , then
H.N. 28 A/1, Jia Sarai, Near IIT-Delhi, Hauz Khas, New Delhi-110016
#: +91-89207-59559
Website: www.pravegaaeducation.com | Email: [email protected]
2
Education
CSIR NET-JRF, GATE, IIT-JAM, JEST, TIFR and GRE for Physics
Q8. The sum of the first n terms in the sequence 8,88,888,8888,... is
(a)
80
81 n
10 1 n
9
8
(b)
80
81 n
10 1 n
9
8
(c)
80
81
8
10 n 1 n
9
(d)
80
81
8
10 n 1 n
9
Ans. : (d)
Solution: We have to find the sum of n term of
8 88,888,8888,....
Let S 8 88,888,8888 upto n term
8
S 9 99 999 9999 upto n terms
9
8
S 10 1 100 1 1000 1 upto n terms
9
8
S 10 100 1000 upto n terms n
9
10 1 10n 10 n
Now, 10 100 1000 upto n term 10 1
1 10 9
8 10 10 1 80
n
n 10n 1
8n
Therefore: S
9 9 81 9
Q9. Select the graph that schematically represents BOTH y x m and y x1/ m properly in the
interval 0 x 1 , for integer values of m , where m 1
y y
(a) 1 (b) 1
x1/ m xm
xm
x x1/ m
0 x
1 0 1
y y
(c) 1 (d) 1
x1/ m
xm xm
x1/ m x x
0 0 1
1
H.N. 28 A/1, Jia Sarai, Near IIT-Delhi, Hauz Khas, New Delhi-110016
#: +91-89207-59559
Website: www.pravegaaeducation.com | Email: [email protected]
3
Education
CSIR NET-JRF, GATE, IIT-JAM, JEST, TIFR and GRE for Physics
Ans. : (a)
Solution: Since the schematic shape of the graph is independent of the value of m hence we can take
any value of m to find our answer.
Q10. The bar graph shows the data of the students who appeared and passed in an examination for
four schools P, Q, R and S . The average of success rates (in percentage) of these four school
is_________.
Performance of Schools P, Q, R and S
800
Appeared Passed
700
700
600 600
Number of students
500
500
455
400 400
330
300 280
240
200
100
0
School P School Q School R School S
H.N. 28 A/1, Jia Sarai, Near IIT-Delhi, Hauz Khas, New Delhi-110016
#: +91-89207-59559
Website: www.pravegaaeducation.com | Email: [email protected]
4
Education
CSIR NET-JRF, GATE, IIT-JAM, JEST, TIFR and GRE for Physics
SECTION - PHYSICS
Q1 – Q25 carry one mark each.
d 2u x
Q1. Which one of the following is a solution of k 2u x , for k real?
dx 2
(a) e kx (b) sin kx (c) cos kx (d) sinh x
Topic: Mathematical Physics
Sub Topic: Differential Equation
Ans. : (a)
Solution: m 2 k 2 0 m k u c1e kx c2 e kx
Q2. A real, invertible 3 3 matrix M has eigenvalues i , i 1, 2,3 and the corresponding
1
(a) M ei ei , for i 1, 2,3
i
1
(b) M 1 ei ei , for i 1, 2,3
i
H.N. 28 A/1, Jia Sarai, Near IIT-Delhi, Hauz Khas, New Delhi-110016
#: +91-89207-59559
Website: www.pravegaaeducation.com | Email: [email protected]
5
Education
CSIR NET-JRF, GATE, IIT-JAM, JEST, TIFR and GRE for Physics
Ans.: (d)
Solution: Ground state has even parity so
2 x
1 cos
a a
a / 2 a/2
Option (d) is correct.
a
Q4. Let â and â , respectively denote the lowering and raising operators of a one-dimensional
†
simple harmonic oscillator. Let n be the energy eigenstate of the simple harmonic oscillator.
Solution: aˆ † aˆ † aa
ˆˆ n aˆ † aˆ † aˆ n n 1 aˆ † aˆ † n n 1 n 2
aˆ † n n 1 n 1 n 1 n n 1 n 1 n n n n 1 n
Topic: Electronics
Sub Topic: Digital Electronics
Ans. : (b)
Solution: Hexadecimal Number System is one the type of Number Representation techniques, in which
there value of base is 16. That means there are only 16 symbols or possible digit values, there
are 0, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, A, B, C, D, E, F. Where A, B, C, D, E and F are single bit
representations of decimal value 10, 11, 12, 13, 14 and 15 respectively.
H.N. 28 A/1, Jia Sarai, Near IIT-Delhi, Hauz Khas, New Delhi-110016
#: +91-89207-59559
Website: www.pravegaaeducation.com | Email: [email protected]
6
Education
CSIR NET-JRF, GATE, IIT-JAM, JEST, TIFR and GRE for Physics
F 15 10 1111 2 , 6 6 10 0110 2 and C 12 10 1100 2
1 3 5
(a) (b) 1 (c) (d)
2 2 2
Topic: Nuclear Physics
Sub Topic: Shell Model
Ans. : (d)
Solution: For 178O : number of proton is Z 8 and number of neutron is N 9
5
The angular momentum is j
2
Q8. A particle X is produced in the process p K X via the strong interaction. If the
H.N. 28 A/1, Jia Sarai, Near IIT-Delhi, Hauz Khas, New Delhi-110016
#: +91-89207-59559
Website: www.pravegaaeducation.com | Email: [email protected]
7
Education
CSIR NET-JRF, GATE, IIT-JAM, JEST, TIFR and GRE for Physics
Q9. A medium r 1, r 1, 0 is semi-transparent to an electromagnetic wave when
E
Displacement current J d E0 sin t
t
For semi-transparent medium (poor conductor) .
J E0
Let t c 1 J c J d
4 J d E0
Also, t , J c 0 , J d E0 J c J d
2
k
Q10. A particle is moving in a central force field given by F 3 rˆ , where r̂ is the unit vector
r
pointing away from the center of the field. The potential energy of the particle is given by
k k k k
(a) (b) (c) (d)
r2 2r 2 r2 2r 2
Topic: Nuclear Physics
Sub Topic: Potential Energy
Ans. : (d)
u k k kr 31 k
Solution: 3 u 3 dr c u 2 c
r r r 3 1 2r
Q11. Choose the correct statement related to the Fermi energy E F and the chemical potential
of a metal
(a) E F only at 0K (b) E F at finite temperature
H.N. 28 A/1, Jia Sarai, Near IIT-Delhi, Hauz Khas, New Delhi-110016
#: +91-89207-59559
Website: www.pravegaaeducation.com | Email: [email protected]
8
Education
CSIR NET-JRF, GATE, IIT-JAM, JEST, TIFR and GRE for Physics
Ans. : (a)
Solution: In metal the Fermi energy EF is also known as chemical potential at absolute zero.
Q12. Consider a diatomic molecule formed by identical atoms. If EV and EC represent the energy of
the vibrational nuclear motion and electronic motion respectively, then in terms of the
EV
electronic mass m and nuclear mass M , is proportional to
EC
1/ 2 3/ 2 2
m m m m
(a) (b) (c) (d)
M M M M
Topic: Molecular Physics
Sub Topic: Vibrational Energy
Ans. : (a)
k
Solution: EV EV
M
Q13. Which one of the following relations determines the manner in which the electric field lines are
refracted across the interface between two dielectric media having dielectric constants 1 and
2 (see figure)?
E2
1
1
2
2
E2
E2 1
D D 1E 2 E
E1 2
1 2 1 2
H.N. 28 A/1, Jia Sarai, Near IIT-Delhi, Hauz Khas, New Delhi-110016
#: +91-89207-59559
Website: www.pravegaaeducation.com | Email: [email protected]
9
Education
CSIR NET-JRF, GATE, IIT-JAM, JEST, TIFR and GRE for Physics
tan 1 E2 1 cot 2 1
Now, , So, 1 cot 1 2 cot 2
tan 2 E1 2 cot 1 2
Q14. If E and B are the electric and magnetic fields respectively, then E B is
(a) odd under parity and even under time reversal
(b) even under parity and odd under time reversal
(c) odd under parity and odd under time reversal
(d) even under parity and even under time reversal
Topic: Electromagnetic Theory
Sub Topic: Charge, Parity and Time Conservation
Ans. : (c)
Solution: Under time reversal : E E and B B
Under parity E E and B B
So E.B is odd under parity and time reversal
Q15. A small disc is suspended by a fiber such that it is free to rotate about the fiber axis (see figure).
For small angular deflections, the Hamiltonian for the disc is given by
p2 1 2
H
2I 2
where I is the moment of inertia and is the restoring torque per unit deflection. The disc is
subjected to angular deflections due to thermal collisions from the surrounding gas at
temperature T and p is the momentum conjugate to . The average and the root-mean-
H.N. 28 A/1, Jia Sarai, Near IIT-Delhi, Hauz Khas, New Delhi-110016
#: +91-89207-59559
Website: www.pravegaaeducation.com | Email: [email protected]
10
Education
CSIR NET-JRF, GATE, IIT-JAM, JEST, TIFR and GRE for Physics
Q16. As shown in the figure, an ideal gas is confined to chamber A of an insulated container, with
vacuum in chamber B . When the plug in the wall separating the chambers A and B is
removed, the gas fills both the chambers. Which one of the following statements is true?
Plug
A B
(a) The temperature of the gas remains unchanged
(b) Internal energy of the gas decreases
(c) Temperature of the gas decreases as it expands to fill the space in chamber B
(d) Internal energy of the gas increases as its atoms have more space to move around
Topic: Statistical Mechanics
Sub Topic: Ideal Gas
Ans. : (a)
Solution: Free expansion case, temperature remains unchanged.
3
Q17. Particle A with angular momentum j decays into two particles B and C with angular
2
3 3 1 1
momenta j1 and j2 , respectively. If , 1,1 B , , the value of
2 2 A 2 2 C
is____________
Topic: Nuclear Physics
Sub Topic: Shell Model
Ans. : 1
3 3 1 1 3 3
Solution: , 1,1 B , hence , is normalised then
2 2 A 2 2 C 2 2
3 3 3 3 1 1 1 1
, 1 1,1 1,1 , 2 1 1
2
, ,
2 2 2 2 2 2 2 2
Q18. Far from the Earth, the Earth’s magnetic field can be approximated as due to a bar magnet of
magnetic pole strength 4 1014 Am . Assume this magnetic field is generated by a current
carrying loop encircling the magnetic equator. The current required to do so is about 4 10 n A ,
where n is an integer. The value of n is ______.
(Earth’s circumference: 4 10 7 m )
Topic: Electromagnetic Theory
Sub Topic: Magnetic Pole
H.N. 28 A/1, Jia Sarai, Near IIT-Delhi, Hauz Khas, New Delhi-110016
#: +91-89207-59559
Website: www.pravegaaeducation.com | Email: [email protected]
11
Education
CSIR NET-JRF, GATE, IIT-JAM, JEST, TIFR and GRE for Physics
Ans. 18: 7
Solution: M 4 1014 Am and 2 R 4 10 7 m
M 2 4 1014 2
M L I R 2 M 2R I R 2 I 4 10 7 A n 7
R 2 10 7
Q19. The number of distinct ways the primitive unit cell can be constructed for the two dimensional
lattice as shown in the figure is_______.
a
Topic: Solid State Physics
Sub Topic: Crystallography
Ans.: 5
Solution:
1 2
4 5
Q20. A hydrogenic atom is subjected to a strong magnetic field. In the absence of spin-orbit coupling,
the number of doubly degenerate states created out of the d -level is ________
Topic: Atomic Physics
Sub Topic: Paschen back Effect
Ans. : 3
Solution: Number of Zeeman levels in strong field can be found from
E mL 2ms B B
M S 1/ 2 1/ 2 1/ 2 1/ 2 1/ 2 1/ 2 1/ 2 1/ 2 1/ 2 1/ 2
M L 2ms 3 1 2 0 1 1 0 2 1 3
H.N. 28 A/1, Jia Sarai, Near IIT-Delhi, Hauz Khas, New Delhi-110016
#: +91-89207-59559
Website: www.pravegaaeducation.com | Email: [email protected]
12
Education
CSIR NET-JRF, GATE, IIT-JAM, JEST, TIFR and GRE for Physics
E 3 B B, 2 B B, 1 B B, 1 B B, 0, 0 1 B B 1 B B, 2 B B, 3 B B
The number of doubly degenerate states are B B, 0, B B only three. Thus correct answer is
3.
Q21. A particle Y undergoes strong decay Y . The isospin of Y is ________
Topic: Particle Physics
Sub Topic: Interaction
Ans. : 2
Solution: Y
I: 2 1 1
In strong interaction, isospin is conserved, thus the isospin of Y is 2 .
Q22. For a complex variable z and the contour c : z 1 taken in the counter clockwise direction,
1 2 3
2 i z z z
C
2
dz ________
Q 2q m cos p
P 2q m sin p
is canonical, then m ________
Topic: classical Mechanics
Sub Topic: Canonical Transformation
Ans. : 0.5
2mq m 1 cos p
2q m cos p
2q m sin p 2mq m 1 sin p 1
H.N. 28 A/1, Jia Sarai, Near IIT-Delhi, Hauz Khas, New Delhi-110016
#: +91-89207-59559
Website: www.pravegaaeducation.com | Email: [email protected]
13
Education
CSIR NET-JRF, GATE, IIT-JAM, JEST, TIFR and GRE for Physics
1
2mq 2 m 1 1 2m 1 0 or m 0.5
2
Q24. A conducting sphere of radius 1m is placed in air. The maximum number of electrons that can
be put on the sphere to avoid electrical breakdown is about 7 10 n , where n is an integer. The
value of n is ______.
Assume:
Breakdown electric field strength in air is E 3 10 6 V / m
10 6
So, N 2 1015 20 1014 n 14
4.8
Q25. If a particle is moving along a sinusoidal curve, the number of degree of freedom of the particle
is ___________ Topic: Classical Mechanics
Sub Topic: Degree of freedom
Ans. : 1
Solution: y A sin x
z0
y A sin x
3 1 2 1 So, one degree of freedom
H.N. 28 A/1, Jia Sarai, Near IIT-Delhi, Hauz Khas, New Delhi-110016
#: +91-89207-59559
Website: www.pravegaaeducation.com | Email: [email protected]
14
Education
CSIR NET-JRF, GATE, IIT-JAM, JEST, TIFR and GRE for Physics
Q26 – Q55 carry two marks each.
0 0 1
Q26. The product of eigenvalues of 0 1 0 is
1 0 0
(a) 1 (b) 1 (c) 0 (d) 2
Topic: Mathematical Physics
Sub Topic: Matrices
Ans. : (a)
0 1
Solution: 1 2 3 1 A 1
1 0
1 1 1
Q27. Let e1 0 , e2 1 , e3 1 . Let S e1 , e2 , e3 . Let 3 denote the three-
0 0 1
dimensional real vector space. Which one of the following is correct?
(a) S is an orthonormal set (b) S is a linearly dependent set
1 0 0
3
(c) S is a basis for 3 (d) ei ei 0 1 0
i 1 0 0 1
Topic: Mathematical Physics
Sub Topic: Matrices
Ans. : (c)
Solution: e1 | e2 0 (i) is false
1 1 1
c1 0 c2 0 c3 1 0
0 0 1
c1 c2 c3 0
c3 0, c2 0, c1 0
c2 c3 0
c3 0
H.N. 28 A/1, Jia Sarai, Near IIT-Delhi, Hauz Khas, New Delhi-110016
#: +91-89207-59559
Website: www.pravegaaeducation.com | Email: [email protected]
15
Education
CSIR NET-JRF, GATE, IIT-JAM, JEST, TIFR and GRE for Physics
0 1
Q28. Sˆ x denotes the spin operator defined Sˆ x . Which one of the following is correct?
2 1 0
1 0
(a) The eigenstates of spin operator Sˆ x are and
x
0 x
1
1 1 1 1
(b) The eigenstates of spin operator Sˆ x are and x
x
2 1 2 1
1 1
(c) In the spin state , upon the measurement of Sˆ x , the probability for obtaining is
2 3 x
1
4
1 1
(d) In the spin state , upon the measurement of Sˆ x , the probability for obtaining is
2 3 x
2 3
4
Topic: Quantum Mechanics
Sub Topic: Postulates
Ans. : (d)
0 1
Solution: S x
2 1 0
Eigen value of , and corresponds eigen state
2 2
1 1 1 1
Q1 Q2
n
2 1
2 1
1 1
(1) 1
2 3
2
1 1 1
1 1 2
Q1 |
2 2 3
1
1 3
1
2
1 1
1 3
2 3
2 2
1 3
2
1 3 2 3 4 2 3 2 3
8 8 8 4
Option (d) is correct.
H.N. 28 A/1, Jia Sarai, Near IIT-Delhi, Hauz Khas, New Delhi-110016
#: +91-89207-59559
Website: www.pravegaaeducation.com | Email: [email protected]
16
Education
CSIR NET-JRF, GATE, IIT-JAM, JEST, TIFR and GRE for Physics
Q29. The input voltage Vin to the circuit shown in the figure is 2 cos 100t V . The output voltage
Vout is 2 cos 100t V . If R 1 k , the value of C (in F )is
2
R
R 12V
Vin Vout
R 12V
C
R R XC
Vout Vin 1 Vin
R R R XC
1/ jC
Vout Vin 2 Vin
R 1/ j C
Vout 1 1 jCR
1 2
Vin jCR 1 1 jCR
j
Vout 1 CR
2
e e j 2 where tan 1 RC
Vin 1 CR 2 e j
Thus 2 2 tan 1 RC
2
2 tan 1 100 1 10 3 C
1
105 C tan 1 C 5 F 10 F
4 10
H.N. 28 A/1, Jia Sarai, Near IIT-Delhi, Hauz Khas, New Delhi-110016
#: +91-89207-59559
Website: www.pravegaaeducation.com | Email: [email protected]
17
Education
CSIR NET-JRF, GATE, IIT-JAM, JEST, TIFR and GRE for Physics
Q30. Consider a 4 -bit counter constructed out of four flip-flops. It is formed by connecting the J
and K inputs to logic high and feeding the Q output to the clock input of the following flip-flop
(see the figure). The input signal to the counter is a series of square pulses and the change of
state is triggered by the falling edge. At time t t0 the outputs are in logic low state
J Q J Q J Q J Q
Input ck ck ck ck
K Q K Q K Q K Q
1
(logic high) 4-bit ripple counter
t0 t0 t1
Input signal
(a) Q0 1, Q1 0, Q2 0 and Q3 0
(b) Q0 0, Q1 0, Q2 0 and Q3 1
(c) Q0 1, Q1 0, Q2 1 and Q3 0
(d) Q0 0, Q1 1, Q2 1 and Q3 1
Topic: Electronics
Sub Topic: Flip-Flop
Ans. : (b)
Solution:
0
Q0
Q1 0
Q2 0
1
Q3
H.N. 28 A/1, Jia Sarai, Near IIT-Delhi, Hauz Khas, New Delhi-110016
#: +91-89207-59559
Website: www.pravegaaeducation.com | Email: [email protected]
18
Education
CSIR NET-JRF, GATE, IIT-JAM, JEST, TIFR and GRE for Physics
2 2
dx dy
Q31. Consider the Lagrangian L a b cxy , where a, b and c are constants. If p x
dt dt
and p y are the momenta conjugate to the coordinates x and y respectively, then the
Hamiltonian is
2 2
p x2 p y p x2 p y
(a) cxy (b) cxy
4a 4b 2a 2b
2 2
p x2 p y p x2 p y
(c) cxy (d) cxy
2a 2b a b
Topic: Classical Mechanics
Sub Topic: Hamiltonian
Ans. : (a)
Solution: L ax 2 by 2 cxy
L p L p
px 2ax x x and p y 2ay y y
x 2a y 2a
H.N. 28 A/1, Jia Sarai, Near IIT-Delhi, Hauz Khas, New Delhi-110016
#: +91-89207-59559
Website: www.pravegaaeducation.com | Email: [email protected]
19
Education
CSIR NET-JRF, GATE, IIT-JAM, JEST, TIFR and GRE for Physics
Q33. A uniform magnetic field B B0 yˆ exists in an internal frame K . A perfect conducting sphere
moves with a constant velocity v v0 xˆ with respect to this inertial frame. The rest frame of the
sphere is K (see figure). The electric and magnetic fields in K and K are related as
E E
E E v B
, 1
v
B B B B 2 E 1 v / c
2
c
The induced surface charge density on the sphere (to the lowest order in v / c ) in the frame K
is y y
(a) t (b) t
t 0 t t t 0 t t
t t
(c) (d)
t 0 t t t 0 t t
Topic: Electromagnetic Theory
Sub Topic: Gauss Law
H.N. 28 A/1, Jia Sarai, Near IIT-Delhi, Hauz Khas, New Delhi-110016
#: +91-89207-59559
Website: www.pravegaaeducation.com | Email: [email protected]
20
Education
CSIR NET-JRF, GATE, IIT-JAM, JEST, TIFR and GRE for Physics
Ans. 34: (d)
Qenc
Solution: Flux through the closed surface = constant when charge is inside otherwise zero when
0
it will leave the cylindrical region.
Q35. Consider a one-dimensional non-magnetic crystal with one atom per unit cell. Assume that the
valence electrons (i) do not interact with each other and (ii) interact weakly with the ions. If n
is the number of valence electrons per unit cell, then at 0 K ,
(a) the crystal is metallic for any value of n
(b) the crystal is non-metallic for any value of n
(c) the crystal is metallic for even values of n
(d) the crystal is metallic for odd values of n
Topic: Solid Sate Physics
Sub Topic: Free electron Theory
Ans.: (d)
Solution: The conduction band is partially filled for odd value of n and hence behaves as a metal. The
band is totally filled for even value of n and known as non-metallic.
Thus, correct option is (d)
Q36. According to the Fermi gas model of nucleus, the nucleons move in a spherical volume of radius
1
R ( R0 A 3 , where A is the mass number and R0 is an empirical constant with the dimensions
1 1 1
(a) R02 (b) (c) (d)
R0 R02 R03
Topic: Nuclear Physics
Sub Topic: Fermi Energy
Ans. : (c)
2/3
2 2 N
Solution: Fermi energy EF 3
2m V
2/3
2 3 2 N
2/3
4 3 4 4 3 2 9 N 1
R0 A1/ 3
1
3
V R R0 A EF EF
3 3 3 2m 4 R 3 A 2m 4 A R03 R02
3
0
H.N. 28 A/1, Jia Sarai, Near IIT-Delhi, Hauz Khas, New Delhi-110016
#: +91-89207-59559
Website: www.pravegaaeducation.com | Email: [email protected]
21
Education
CSIR NET-JRF, GATE, IIT-JAM, JEST, TIFR and GRE for Physics
Q37. Consider a two dimensional crystal with 3 atoms in the basis. The number of allowed optical
branches n and acoustic branches m due to the lattice vibrations are
For p 3
m 2 and n 2 3 2 4
n, m 4, 2
appropriate dimensions; V and S denote the volume and entropy, respectively. Which one of
the following gives the correct equation of state of the system?
PV 1/ 3 PV
(a) constant (b) constant
T2 T 1/ 3
P PV 2 / 3
(c) constant (d) constant
V 1/ 3T T
Topic: Thermodynamics
Sub Topic: Ideal Gas
Ans. : (a)
Solution: dU TdS PdV
U U
T, P
S V V S
2
2V 2 / 3 S T and V 5 / 3 S 2 P
3
H.N. 28 A/1, Jia Sarai, Near IIT-Delhi, Hauz Khas, New Delhi-110016
#: +91-89207-59559
Website: www.pravegaaeducation.com | Email: [email protected]
22
Education
CSIR NET-JRF, GATE, IIT-JAM, JEST, TIFR and GRE for Physics
PV PV
constant constant
TS
T TV 2 / 3
PV 1/ 3
constant
T2
Q39. The potential energy of a particle of mass m is given by
U x a sin k 2 x / 2 , a 0, k 2 0
2a a a a
(a) k 2 (b) k 2 (c) k 2 (d) 2k 2
m m 2m m
Topic: Classical Mechanics
Sub Topic: Small Oscillations
Ans. : (b)
Solution: U x a sin k 2 x / 2 , a 0, k 2 0
k 4 x2
U x a cos 2 k 2 x a 1 2
L
U ak 4 a
F ak 4 x 2 k2
x m m
r r
Q40. The radial wave function of a particle in a central potential is give by R r A exp ,
a 2a
where A is the normalization constant and a is positive constant of suitable dimensions. If a
is the most probable distance of the particle from the force center, the value of is
___________
Topic: Quantum Mechanics
Sub Topic: Radial Wave Function
Ans. : 4
r r
Solution: R r A exp
a 2a
r4
Radial probability derivative p r r 2 R e r / a
2
a2
dp
For must portable distance 0
dr
H.N. 28 A/1, Jia Sarai, Near IIT-Delhi, Hauz Khas, New Delhi-110016
#: +91-89207-59559
Website: www.pravegaaeducation.com | Email: [email protected]
23
Education
CSIR NET-JRF, GATE, IIT-JAM, JEST, TIFR and GRE for Physics
4r 3 r / a r 4 r / a 1
e 2e 0
a2 a a
r 3e r / a0 r
a2 4 a 0
r 4a a
4
Q41. A free particle of mass M is located in a three-dimensional cubic potential well with
impenetrable walls. The degeneracy of the fifth excited state of the particle is _________
Topic: Quantum mechanics
Sub Topic: Infinite potential well
Ans. : 6
2 2
Solution: Energy eigen value for particle in cubical nx2 n y2 nz2 E0 where E0 .
2ma 2
Ground state E1,1,1 3E0
1k
Topic: Electronics
Sub Topic: diode
Ans. : 8
Solution: Appying KVL in given circuit
H.N. 28 A/1, Jia Sarai, Near IIT-Delhi, Hauz Khas, New Delhi-110016
#: +91-89207-59559
Website: www.pravegaaeducation.com | Email: [email protected]
24
Education
CSIR NET-JRF, GATE, IIT-JAM, JEST, TIFR and GRE for Physics
10.1V 3 0.7 V
Current I 8 mA
1k
Q43. Let u denote the 4 -velocity of a relativistic particle whose square u u 1 . If is the
3 3 2 8
2 2 i 2 i
S e
2 i n1 xN n2 y N n3 zn
Geometric structure factor 1 e 4 4 4
1 e 4
1 e 4 i 1 1 2
N 1
S 2
Q45. A plane electromagnetic wave of wavelength is incident on a circular loop of conducting wire.
The loop radius is a a . The angle (in degrees), made by the Poynting vector with the
normal to the plane of the loop to generate a maximum induced electrical signal, is __________
Topic: Electromagnetic theory
Sub Topic: Poynting vector
Ans. : 270 or 90 or 90 or 270
H.N. 28 A/1, Jia Sarai, Near IIT-Delhi, Hauz Khas, New Delhi-110016
#: +91-89207-59559
Website: www.pravegaaeducation.com | Email: [email protected]
25
Education
CSIR NET-JRF, GATE, IIT-JAM, JEST, TIFR and GRE for Physics
Q46. An electron in a hydrogen atom is in the state n 3, l 2, m 2 . Let Lˆ y denote the y-
2
component of the orbital angular momentum operator. If Lˆ y 2 , the value of
is____________
Topic: Quantum mechanics
Sub Topic: Angular momentum
Ans. : 1
Ly 0
2
L l , l 1 m2 l 2 m 2
2
y
2
2 2
2 3 4 z 1 2
2 2
L L
2
y y 2 1
Q47. A sinusoidal voltage of the form V t V0 cos t is applied across a parallel plate capacitor
placed in vacuum. Ignoring the edge effects, the induced emf within the region between the
capacitor plates can be expressed as a power series in . The lowest non-vanishing exponent
in is ___________
Topic: Electromagnetic theory
Sub Topic: Ampere’s law
Ans. : 2
E
Solution: Using Ampere’s law, B.d l I
0 enc 0 0
S
t
.d a
d
dB 2t 2
Induced e.m.f. 2 cos t 2 1 ... (using cosine series)
dt 2
H.N. 28 A/1, Jia Sarai, Near IIT-Delhi, Hauz Khas, New Delhi-110016
#: +91-89207-59559
Website: www.pravegaaeducation.com | Email: [email protected]
26
Education
CSIR NET-JRF, GATE, IIT-JAM, JEST, TIFR and GRE for Physics
The lowest non-vanishing exponent in is n 2 .
Q48. If x a
k 1
k sin kx , for x , the value of a2 is_______
2 cos kx sin kx 4
ak x 1 1
k
k k
2
0 k
4
1 1
2
a2
2
1
0, x
2n
1 1
Q49. Let f n x n, x
2n 2n
1
0, x
2n
1
1/ m
1
Solution: lim
n
1/ m
x sin x dx n cos cos 0
m m
E 0 0
Hˆ 0 0 E 0 and Ĥ is the time independent perturbation given by
0 E
0
H.N. 28 A/1, Jia Sarai, Near IIT-Delhi, Hauz Khas, New Delhi-110016
#: +91-89207-59559
Website: www.pravegaaeducation.com | Email: [email protected]
27
Education
CSIR NET-JRF, GATE, IIT-JAM, JEST, TIFR and GRE for Physics
0 k 0
H k 0 k , where k 0 . If, the maximum energy eigenvalues of Ĥ is 3eV
ˆ
0 k 0
corresponding to E 2eV , the value of k (rounded off to three decimal places) in eV
is______________
Topic: Quantum mechanics
Sub Topic: Perturbation
Ans. : 0.706 to 0.708
E 0 0
Solution: H 0 0 E 0
0 0 E
0 k 0
H x 0 x
0 x 0
Eigen value of H
k 0
k k 0
0
x
2 k 2 k k 0 2 k 2 k 2 0
3 k 2 k 2 0 3 2 k 2 0
2 k 2 0 0 k , k
E1 E k
E2 E k where E 2ev
E3 E k
makes a half angle 30 0 with respect to the z -axis, the value of l is __________
H.N. 28 A/1, Jia Sarai, Near IIT-Delhi, Hauz Khas, New Delhi-110016
#: +91-89207-59559
Website: www.pravegaaeducation.com | Email: [email protected]
28
Education
CSIR NET-JRF, GATE, IIT-JAM, JEST, TIFR and GRE for Physics
Ans. : 3
m z
Solution: cos 30 ml
l l 1
2
3
l
l l 1
3
l l 1 2l 30
3 l 2 l 4l 2
3l l 2 l 3
Q52. In the center of mass frame, two protons each having energy 7000 GeV , collide to produce
protons and anti-protons. The maximum number of anti-protons produced is___________
(Assume the proton mass to be 1GeV / c 2 )
Topic: Nuclear Physics
Sub Topic:
Ans. : 6999
Solution: Assuming that protons and anti-protons are produced at rest with mass 1GeV / c 2
For the balance of equation there is 2 number of proton and there is number of
antiproton must be there p p p p p n
From the conservation of energy
7000GeV 7000GeV 1GeV 2 1GeV 2 2 1400GeV
13998
So 6999
2
Q53. Consider a gas of hydrogen atoms in the atmosphere of the Sun where the temperature is
5800 K . If a sample from this atmosphere contains 6.023 10 23 of hydrogen atoms in the
ground state, the number of hydrogen atoms in the first excited state is approximately 8 10 n ,
where n is an integer. The value of n is __________.
(Boltzmann constant: 8.617 10 5 eV / K )
Topic: Atomic Physics
Sub Topic: Population
Ans. : 14
N1
Solution: e E / kT
N0
H.N. 28 A/1, Jia Sarai, Near IIT-Delhi, Hauz Khas, New Delhi-110016
#: +91-89207-59559
Website: www.pravegaaeducation.com | Email: [email protected]
29
Education
CSIR NET-JRF, GATE, IIT-JAM, JEST, TIFR and GRE for Physics
13 6 13 6
E 2 ev 13 6 3 4 10 2eV
12 2
E 10.2eV
20.41
kT 8.617 105 ev / k 5800k
N1
Thus e 2041 N1 6 023 1023 1 37 109
N0
n 14
Q54. For a gas of non-interacting particles, the probability that a particle has a speed v in the
internal v to v dv is given by
3/ 2
m
f v dv 4 v dv e mv
2
2 / 2 k BT
2 k BT
If E is the energy of a particle, then the maximum in the corresponding energy distribution in
units of E / k BT occurs at _________ (rounded off to one decimal place).
wavelengths, the energy density of photons in thermal equilibrium with a cavity at temperature
T varies as T , where is ___________
Topic: Statistical Mechanics
Sub Topic: Planck’s Law
Ans. : 1
3
Solution: u
2c 3 1 ... 1
k BT
kc
1
2 c
u T
H.N. 28 A/1, Jia Sarai, Near IIT-Delhi, Hauz Khas, New Delhi-110016
#: +91-89207-59559
Website: www.pravegaaeducation.com | Email: [email protected]
30