Thanks to visit codestin.com
Credit goes to www.scribd.com

0% found this document useful (0 votes)
51 views15 pages

MCQs For BMS (Matrix)

The document contains multiple-choice questions (MCQs) related to matrices, covering topics such as basic concepts, matrix operations, special matrices, determinants, eigenvalues, and applications. Each question is followed by four answer options, with the correct answer indicated. The document serves as a study guide for understanding matrix theory and operations.

Uploaded by

aparajith1706
Copyright
© © All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as DOCX, PDF, TXT or read online on Scribd
0% found this document useful (0 votes)
51 views15 pages

MCQs For BMS (Matrix)

The document contains multiple-choice questions (MCQs) related to matrices, covering topics such as basic concepts, matrix operations, special matrices, determinants, eigenvalues, and applications. Each question is followed by four answer options, with the correct answer indicated. The document serves as a study guide for understanding matrix theory and operations.

Uploaded by

aparajith1706
Copyright
© © All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as DOCX, PDF, TXT or read online on Scribd
You are on page 1/ 15

MCQs for BMS

Unit 1 Matrices
Basic Concepts

1. Which of the following is a square matrix?


a) [1, 2, 3]

[ ]
1 2
b) 3 4
5 6

[ ]
1 2 3
c) 4 5 6
7 8 9

d) [
1 2 3
4 5 6 ]
Answer: c

2. The matrix [ 10 01] is called:


a) Zero matrix
b) Identity matrix
c) Diagonal matrix
d) Symmetric matrix
Answer: b

3. If A =[ 24 35]what is the transpose of A ( A )?


T

a) [
4 5]
2 3

b) [
5 4]
3 2

c) [
3 5]
2 4

d) [
3 2]
5 4

Answer: c

4. A matrix having only one row is called a:


a) Column matrix
b) Row matrix
c) Square matrix
d) Rectangular matrix
Answer: b

5. The determinant of matrix [ ac bd ] is:


a) ad + bc
b) ab + cd
c) ad - bc
d) ac - bd
Answer: c

Matrix Operations

6. If A = [ 13 24]and B =[ 57 68], then A + B is:


a) [ 106 128 ]
b) [
14 16 ]
6 8

c) [
7 15 ]
3 11

d) [
6 8]
10 12

Answer: a

7. For matrices A and B, if A * B is defined, which of the following is true?

a) Number of columns in A = Number of rows in B


b) Number of rows in A = Number of columns in B
c) Number of rows in A = Number of rows in B
d) Number of columns in A = Number of columns in B
Answer: a

8. If A = [ 21 03]and B = [ 10 21]then A * B is:


a) [
1 5]
2 4

b) [
1 3]
2 4
c) [ ]2
4
1
5
d) [ ]2 2
3 5

Answer: a

9. If A = [ 13 24]what is 2A?
a) [
6 8]
2 4

b) [
3 4]
2 4

c) [
3 8]
1 2

d) [
4 8]
1 3

Answer: a

10. If A =[ 13 24]and B = [ 10 01]what is A * B?


a) [
0 1]
1 0

b) [
3 4]
1 2

c) [
3 0]
1 2

d) [
3 4]
0 2

Answer: a

Special Matrices

11. A matrix with all elements zero is called:

a) Identity matrix
b) Diagonal matrix
c) Zero matrix
d) Symmetric matrix
Answer: c

12. Which of the following is a diagonal matrix?


a) [
1 2
3 4 ]
b) [
1 0
0 2 ]
c) [
1 1
1 1 ]
d) [
0 1
0 2 ]
Answer: b

13. In a symmetric matrix, which of the following is true?

a) a ij= -a ij
b) a ij= a ij
c) a ij= 0
d) a ij= 1
Answer: b

14. In a skew symmetric matrix, which of the following is true?

a) a ij= -a ij
b) a ij= a ij
c) a ij= 0
d) a ij= 1
Answer: a

15. An orthogonal matrix is defined as a matrix whose:

a) Transpose is equal to its inverse


b) Determinant is zero
c) All elements are zero
d) All elements are one
Answer: a

16. The matrix [ 20 −10 ] is:


a) Diagonal
b) Identity
c) Zero
d) Symmetric
Answer: a

Determinants and Inverses

16. The inverse of a matrix A is denoted by:


a) AT
b) A−1
c) A'
d) A*
Answer: b

17. If the determinant of a matrix is zero, the matrix is:

a) Invertible
b) Singular
c) Non-singular
d) Orthogonal
Answer: b

18. If A = [ 25 13]then the determinant of A is:


a) 7
b) 1
c) -1
d) -7
Answer: a

19. For a 2x2 matrix A = [ ac bd ], its inverse A −1


is:

a) (1/det(A)) * [ ]
d −b
−c a
b) (1/det(A)) * [ ]
a c
b d
c) (1/det(A)) * [ ]
−d b
c −a
d) (1/det(A)) * [ ]
−a −b
−c −d
Answer: a

20. If A = [ 13 24] ,what is the determinant of A?


a) 1
b) 2
c) -2
d) 0
Answer: c

Eigenvalues and Eigenvectors

21. An eigenvalue of a matrix A is a scalar λ such that:


a) A * x = λ * x for some vector x
b) A * x = x / λ for some vector x
c) A * x = λ / x for some vector x
d) A * x = λ + x for some vector x
Answer: a

22. If λ is an eigenvalue of A, then λ^2 is an eigenvalue of:

a) A2
b) A−1
c) A + I
d) A * A−1
Answer: a

23. If A = [ 20 03], the eigenvalues are:


a) 2 and 3
b) 3 and 3
c) 0 and 2
d) 1 and 2
Answer: a

24. The eigenvalues of an identity matrix are:

a) 1
b) 0
c) -1
d) Any real number
Answer: a

25. The sum of the eigenvalues of a matrix is equal to:

a) The trace of the matrix


b) The determinant of the matrix
c) The rank of the matrix
d) The inverse of the matrix
Answer: a

Applications and Properties

26. If A is a 2x2 matrix, then the characteristic equation of A is:

a) det(A - λI) = 0
b) det(A + λI) = 0
c) det(A - I) = 0
d) det(A + I) = 0
Answer: a

27. Which of the following properties holds for matrix multiplication?

a) Commutative
b) Associative
c) Distributive
d) Both b and c
Answer: d

28. The rank of a matrix is defined as:

a) The number of rows in the matrix


b) The number of columns in the matrix
c) The number of non-zero rows in the row-echelon form of the matrix
d) The number of non-zero elements in the matrix
Answer: c

29. A matrix is said to be invertible if and only if:

a) Its determinant is zero


b) It is a square matrix
c) It has a non-zero determinant
d) It is a diagonal matrix
Answer: c

30. If A is a 3x3 matrix, the adjoint of A is:

a) The matrix of cofactors of A


b) The transpose of the matrix of cofactors of A
c) The inverse of the matrix of cofactors of A
d) The determinant of the matrix of cofactors of A
Answer: b

Advanced Topics

31. The Frobenius norm of a matrix A is defined as:

a) The sum of the squares of all the elements of A


b) The sum of the absolute values of all the elements of A
c) The square root of the sum of the squares of all the elements of A
d) The maximum absolute row sum of A
Answer: c

32. A Hermitian matrix is one that is equal to:

a) Its inverse
b) Its transpose
c) Its conjugate transpose
d) Its negative
Answer: c

33. The trace of a matrix A is:

a) The sum of all its elements


b) The product of its diagonal elements
c) The sum of its diagonal elements
d) The determinant of A
Answer: c

34. A matrix is said to be positive definite if:

a) All its eigenvalues are positive


b) All its diagonal elements are positive
c) Its determinant is positive
d) All its elements are positive
Answer: a

Miscellaneous

35.A skew-symmetric matrix is one that is equal to:

a) Its transpose
b) The negative of its transpose
c) Its inverse
d) The negative of its inverse
Answer: b

36. The determinant of a triangular matrix is:

a) The sum of its diagonal elements


b) The product of its diagonal elements
c) Zero
d) One
Answer: b

37. Which of the following is not a property of determinants?

a) det(AB) = det(A) * det(B)


b) det(A^T) = det(A)
c) det(kA) = k * det(A)
d) det(A + B) ≠ det(A) + det(B)
Answer: c

38. The eigenvalues of a triangular matrix are:

a) The diagonal elements of the matrix


b) The trace of the matrix
c) The determinant of the matrix
d) The rank of the matrix
Answer: a

39. If A and B are orthogonal matrices, then AB is:

a) Symmetric
b) Skew-symmetric
c) Orthogonal
d) Diagonal
Answer: c

40. A matrix with all elements zero is called:

a) Identity matrix
b) Diagonal matrix
c) Zero matrix
d) Symmetric matrix
Answer: c

Matrix Operations:

3. If A= [ 21 03]and B= [ 10 21] ,then A⋅B is:


a) [ 21 ]
4
5
b) [ ]
2 4
1 3
c) [ ]
2 1
4 5
d) [ ]
2 2
3 5

Answer: a

4. For matrices A and B, if A⋅B is defined, which of the following is true?

a) Number of columns in A = Number of rows in B


b) Number of rows in A = Number of columns in B
c) Number of rows in A = Number of rows in B
d) Number of columns in A = Number of columns in B

Answer: a

Determinants and Inverses:


6. If A= [ ]
2 1
5 3
what is the determinant of A?
a) 7
b) 1
c) -1
d) -7

Answer: a

Eigenvalues and Eigenvectors:

9. An eigenvalue of a matrix A is a scalar λ such that:


a) A⋅x=λ⋅x
b) A⋅x=x/λ
c) A⋅x=λ/x
d) A⋅x=λ+x

Answer: a

10. If λ is an eigenvalue of A, then λ 2is an eigenvalue of:


a) A2
b) A−1
c) A +I
d) A⋅ A−1

Answer: a

11. The eigenvalues of an identity matrix are:


a) 1
b) 0
c) -1
d) Any real number

Answer: a

Applications and Properties:

14. The rank of a matrix is defined as:


a) The number of rows in the matrix
b) The number of columns in the matrix
c) The number of non-zero rows in the row-echelon form of the matrix
d) The number of non-zero elements in the matrix

Answer: c

15. A matrix is said to be invertible if and only if:


a) Its determinant is zero
b) It is a square matrix
c) It has a non-zero determinant
d) It is a diagonal matrix

Answer: c

16. If A is a 3x3 matrix, the adjoint of A is:


a) The matrix of cofactors of A
b) The transpose of the matrix of cofactors of A
c) The inverse of the matrix of cofactors of A
d) The determinant of the matrix of cofactors of A

Answer: b

Miscellaneous:

14. The determinant of a triangular matrix is:


a) The sum of its diagonal elements
b) The product of its diagonal elements
c) Zero
d) One

Answer: b

15. The eigenvalues of a triangular matrix are:


a) The diagonal elements of the matrix
b) The trace of the matrix
c) The determinant of the matrix
d) The rank of the matrix

Answer: a

16. If A and B are orthogonal matrices, then AB is:


a) Symmetric
b) Skew-symmetric
c) Orthogonal
d) Diagonal

Answer: c

Problems:

Small Mark Problems

1. Problem: If A = [ 25 13]and B = [ 10 01] ,compute A + B.


o Solution: A + B = [[2+1, 1+0], [5+0, 3+1]] = [[3, 1], [5, 4]]

2. Problem: If A = [ 13 24]and B = [ 21 03], compute A * B.


Solution: A * B = [ ] =[
10 12 ]
1 ×2+2 ×1 1 ×0+2 ×3 4 6
o
3× 2+4 ×1 3 × 0+4 × 3

3. Problem: Find the determinant of A = [ 23 14]


o Solution: det(A) = 24 - 13 = 8 - 3 = 5

4. Problem: Determine if A =[ 85 59]is symmetric.


Solution: A = [
5 9]
T 8 5 T
o . Since A = A , A is symmetric.

[ ]
1 4 7
5. Problem: Find the transpose of A = 2 5 8
3 6 9

[ ]
1 2 3
T
o Solution: A = 4 5 6
7 8 9

6. Problem: Compute 2A for A = [ 13 24]


o Solution: 2A = [ 2× 1
2× 3 2 × 4] [ 6 8 ]
2× 2
=
2 4

7. Problem: If A = [ 32 57 ] ,compute the inverse of A.


o Solution: det(A) = 3*7 – 5*2 = 21 - 10 = 11.
o −1
A = (1/11) * −2 3[
7 −5
]
8. Problem: If A = [ ]
1 2
3 4
compute the rank of A.
o Solution: The rank of A is 2 since there are 2 non-zero rows in the row-
echelon form.

9. Problem: If A = [ 21 43] ,find the eigenvalues of A.


o Solution: The eigenvalues are 5 and 0.

10. Problem: Find adjoint of the matrix A = [ 42 13]


o Solution: adj(A) = [ 32 −14 ]

11. Problem: If A = [ 01 −10 ], prove that A is an orthogonal matrix.


o Solution: AT = [[0, 1], [-1, 0]] and A−1 = [[0, 1], [-1, 0]]. Since AT = A−1
o A is orthogonal.
12. Properties of Matrix Addition
13. Properties of Matrix Subtraction
14. Properties of Matrix Multiplication
15. Properties of Matrix Scalar multiplication

Big Mark Problems

[ ]
1 2 3
1. Problem: If A = 4 5 6 , compute A * AT .
7 8 9

[ ]
14 32 50
T
o Solution: A * A = 32 77 122
50 122 194

[ ]
2 3 1
2. Problem: Find the determinant of A = 4 5 6 .
7 8 9
o Solution: det(A) = 2*(5*9 – 6*8) - 3*(4*9 – 6*7) + 1*(4*8 – 5*7) = -3
3. Problem: Show that the matrix A =
4 1
2 3 [ ]
,is invertible and find its inverse.
o Solution: det(A) = 4*3 – 1*2 = 10.
o −1 3 −1
A = (1/10) * 2 4 [ ]

[ ]
1 2 1
4. Problem: If A = 0 1 0 ,compute the eigenvalues of A.
2 3 4
o Solution: The eigenvalues are 5, 1, and -1.

5. Problem: If A = [ 20 03], find A −1


and verify A A−1 = I.

[ ]
1
0
−1 2
o Solution: A =
1
0
3

o A A−1= [ 10 01]= I.

6. Problem: If A = [ 11 11] ,compute A . 2

Solution: A .= A * A = [
2 2]
2 2 2
o

7. Problem: If A = [ 32 41], find the eigenvalues and eigenvectors of A.


o Solution: Eigenvalues are 5 and -1. Eigenvectors are [ 11 ]and [ 4 2 ]

8. Problem: If A = [ 21 12]find the trace and determinant of A.


o Solution: Trace(A) = 4, det(A) = 3.
[ ]
1 2 3
9. Problem: If A = 0 1 4 find A−1.
5 6 0

[ ]
−24 18 5
−1
o Solution: A = 20 −5 −4
−5 4 1

10. Explain the properties of Determinant of Matrix


o Solution: in PPT

11. Problem: Solve the following system of equations using Cramer’s rule:
o 2x – y = 5 , x + y = 4
o Solution: x=3 , y=1

[ ] [ ]
1 2 3 1 2 1
12. Problem : If A = 0 1 4 and B = 0 1 0 Calculate C = B/A
5 6 0 2 3 4

[ ]
−24 18 5
−1
o Solution : Calculate A = 20 −5 −4 and perform Matrix
−5 4 1
−1
Multiplication with B (i.e C = B* A )

13. Problem: Consider the following system of linear equations in three variables and it
using Matrix Inverse

2x – y + 3z = 9 , x – 3y – 2z = 0 , 3x + 2y – z = -1

o Solution: set of given system of linear equations is x = 1, y = -1 and z = 2

You might also like