1. What is the main purpose of the pneumatic de-ice system?
a) Prevent engine overheating
b) Inflate rubber boots for ice removal
c) Control windshield heating
d) Remove rain from windows
Answer: b) Inflate rubber boots for ice removal
2. Which system prevents ice formation on propellers, windshields, and valves?
a) Pneumatic de-icing system
b) Electric anti-icing system
c) Hydraulic control system
d) Propeller wiper system
Answer: b) Electric anti-icing system
3. What device controls windshield wiper speed?
a) Wiper control panel
b) Anti-ice controller
c) Timer and Monitor Unit (TMU)
d) Converter gearbox
Answer: d) Converter gearbox
4. What power source is used for the windshield heating system?
a) 28 V DC
b) 115 V AC
c) Hydraulic power
d) 400 Hz AC
Answer: b) 115 V AC
5. Where are the ice protection control switches located?
a) Overhead control panel
b) Ice protection and windshield panels
c) Center pedestal
d) Avionics compartment
Answer: b) Ice protection and windshield panels
6. Which light indicates a failure of the windshield controller?
a) WINDSHIELD CONTROL
b) WINDSHIELD HOT
c) SIDE WINDOW FAIL
d) ICE DETECT FAIL
Answer: a) WINDSHIELD CONTROL
7. How is rain removed from the windshield?
a) Heated windshield system
b) Windshield wiper system
c) Anti-ice controller
d) Suction valves
Answer: b) Windshield wiper system
8. The windshield wiper motor speed is controlled by:
a) Timer and Monitor Unit
b) Parallel or series wiring configuration
c) Hydraulic pressure
d) Bleed air control
Answer: b) Parallel or series wiring configuration
9. What happens when the wiper switch is set to PARK?
a) The wipers stop immediately
b) The wipers move to the park position at low speed
c) The wipers increase speed
d) The wipers turn off but remain mid-cycle
Answer: b) The wipers move to the park position at low speed
10. Which component provides early detection of icing conditions?
a) Propeller anti-icing system
b) Ice Detection System
c) Windshield wiper system
d) Engine anti-icing heater
Answer: b) Ice Detection System
Which component provides early detection of icing conditions?
a) Propeller anti-icing system
b) Ice Detection System
c) Windshield wiper system
d) Engine anti-icing heater
Answer: b) Ice Detection System
Where is air for the airframe deicing system sourced from?
a) Wing leading edges
b) Engine compressors
c) Auxiliary power unit (APU)
d) Pitot-static system
Answer: b) Engine compressors
What regulates air pressure to 18 psi in the deicing system?
a) Timer and Monitor Unit (TMU)
b) Pressure regulators
c) Bleed control valves
d) Static air temperature sensors
Answer: b) Pressure regulators
What is the purpose of the Timer and Monitor Unit (TMU)?
a) Control windshield heaters
b) Regulate pneumatic pressure
c) Control deicing cycles
d) Measure ice thickness
Answer: c) Control deicing cycles
How many distributor valves are in the airframe deicing system?
a) Two
b) Four
c) Six
d) Eight
Answer: c) Six
Which component inflates the deicing boots?
a) Low-pressure switch
b) Timer and Monitor Unit
c) Distributor valves
d) Air intake heater
Answer: c) Distributor valves
What does the ISO position on the BOOT AIR switch do?
a) Inflates all boots simultaneously
b) Isolates the system to check regulated pressure
c) Activates manual boot control
d) Turns off boot inflation
Answer: b) Isolates the system to check regulated pressure
What indicates proper boot inflation on the ICE PROTECTION control panel?
a) PITOT HEAT light
b) Boot inflation advisory lights
c) WINDSHIELD HOT light
d) SYSTEM FAIL light
Answer: b) Boot inflation advisory lights
How often are solenoids energized in the FAST mode of boot inflation?
a) Every 12 seconds
b) Every 6 seconds
c) Every 24 seconds
d) Every 144 seconds
Answer: b) Every 6 seconds
What happens when the airframe auto switch is set to OFF?
a) The boots remain inflated
b) The system shuts down
c) The timer completes the cycle and deflates all boots
d) Boots inflate manually
Answer: c) The timer completes the cycle and deflates all boots
What activates the Low Pressure Warning Switch (LPWS)?
a) Pressure below 15 psi
b) Temperature above 10°C
c) Failure of the Timer and Monitor Unit
d) Manual override
Answer: a) Pressure below 15 psi
21. What powers the electrical heater for engine air intake anti-icing?
a) 28 V DC
b) 115 V AC
c) 400 Hz AC
d) 12 V DC
Answer: b) 115 V AC
22. What indicates a failure in the engine intake heater?
a) BLEED FAIL light
b) ENG ADPT HEAT caution light
c) PITOT FAIL light
d) PROP FAIL light
Answer: b) ENG ADPT HEAT caution light
23. When does the engine intake heater operate?
a) When the bypass door is closed
b) When the outside temperature is below 15°C
c) At engine idle speed
d) During manual override only
Answer: b) When the outside temperature is below 15°C
24. How many heating elements are installed in each engine air intake adapter?
a) One
b) Two
c) Three
d) Four
Answer: b) Two
25. What happens if both heating elements in an engine adapter heater fail?
a) The ENG ADPT HEAT caution light comes on
b) The engine automatically shuts down
c) The windshield heating system activates
d) The pitot-static system fails
Answer: a) The ENG ADPT HEAT caution light comes on
Pitot/Static Anti-Icing System (Questions 31–40)
31. How many pitot-static probes does the Q400 have?
a) One
b) Two
c) Three
d) Four
Answer: c) Three
32. What powers the No. 1 pitot/static probe heater?
a) 28 V DC Left Essential bus
b) 115 V AC Left bus
c) 115 V AC Right bus
d) 28 V DC Standby bus
Answer: b) 115 V AC Left bus
33. Which caution light comes on if a pitot heater fails?
a) PITOT HEAT caution light
b) PITOT FAIL light
c) ICE DETECTED light
d) SYSTEM FAIL light
Answer: a) PITOT HEAT caution light
34. What is the primary function of pitot-static probe heaters?
a) Prevent engine overheating
b) Prevent incorrect airspeed and altitude readings
c) Ensure boot inflation
d) Regulate bleed air pressure
Answer: b) Prevent incorrect airspeed and altitude readings
35. How does the Timer and Monitor Unit (TMU) monitor the air data sensor heaters?
a) By measuring current flow
b) By detecting ice buildup
c) By calculating air pressure
d) By monitoring boot inflation
Answer: a) By measuring current flow
Windshield/Windows Ice and Rain Protection (Questions 41–45)
41. What controls the windshield and side window heaters?
a) Pressure regulators
b) Anti-Ice Controllers (AICs)
c) Timer and Monitor Unit
d) Windshield wiper system
Answer: b) Anti-Ice Controllers (AICs)
42. What indicates an overheated windshield?
a) WINDSHIELD HOT caution light
b) WINDSHIELD CONTROL light
c) SIDE WINDOW FAIL light
d) HEATER OFF light
Answer: a) WINDSHIELD HOT caution light
43. How is the windshield heated at half power?
a) Using the 28 V DC bus
b) In WARM UP mode
c) By setting the heater to NORMAL
d) By using backup power
Answer: b) In WARM UP mode
44. What happens if the pilot's side window overheats?
a) The SIDE WINDOW HOT light comes on
b) The window shuts off automatically
c) Both windshields deactivate
d) The ICE DETECT FAIL light comes on
Answer: a) The SIDE WINDOW HOT light comes on
45. Where are the Anti-Ice Controllers located?
a) Overhead control panel
b) Wardrobe Electrical Equipment Panel
c) Center pedestal
d) Flight data recorder compartment
Answer: b) Wardrobe Electrical Equipment Panel
Propeller Anti-Icing (Questions 46–50)
46. What protects propeller blades from ice accumulation?
a) Pneumatic boots
b) Electrically heated elements
c) Ice detection probes
d) Thermal blankets
Answer: b) Electrically heated elements
47. How long is the heating cycle for each propeller at temperatures between -12°C and
-7°C?
a) 30 seconds
b) 74 seconds
c) 100 seconds
d) 120 seconds
Answer: b) 74 seconds
48. When does the propeller deicing system operate?
a) Below 400 RPM
b) Above 400 RPM
c) At idle speed
d) Only in manual mode
Answer: b) Above 400 RPM
49. What happens when the PROP switch is set to TEST?
a) Each propeller is heated separately for 7 seconds
b) Both propellers heat simultaneously
c) The system shuts down
d) The propeller blades rotate in reverse
Answer: a) Each propeller is heated separately for 7 seconds
50. What indicates a failure within the propeller deicing system?
a) PROP DEICE caution light
b) SYSTEM FAIL light
c) BLEED FAIL light
d) ICE DETECTED light
Answer: a) PROP DEICE caution light