2023
Unit I: Integral Calculus
1 x2
e 1
y/ x
1. Evaluate dydx ans: 2
0 0
a4
xydxdy over the positive quadrant of the circle x +y =a
2 2 2
2. Evaluate ans:
8
2a 2
3. Show that r sin drd = where R is the semi-circle r = 2a cos above the initial line.
2
R
3
7
4. Find the area lying between the parabola y = x and the line x + y = 2
2
ans:
6
5. Find by double integration area lying inside the circle r = a sin and outside the cardioid r = a(1 − cos )
𝜋
ans:𝑎2 (1 − 4 )
a4
6. Find the area common to the circles r = a sin , r = a cos by double integration. ans: − 1
4 2
7. By double integration find the whole area of the curve x = y (2 − y)
2 3
ans:𝜋
8. Find the volume bounded by xy-plane, the paraboloid 2z = x + y and the cylinder x + y = 4
2 2 2 2
ans: 4𝜋
9. Find the average value of f ( x, y ) = e x + e on the rectangle with vertices (0,0), (4,0), (0,1), (4,1)
y y
Ans:
1 1− y
2
(x + y 2 )dxdy by changing to polar coordinates. 𝜋
2
10. Evaluate Ans: 8
0 0
x2 y2
11. Evaluate 2 dxdy where R is the region bounded by the circles x2 + y 2 = 2 and x 2 + y 2 = 1 , by
R
x +y 2
3𝜋
changing to polar coordinates. Ans: 16
1
dxdy over one loop of lemniscate ( x 2 + y 2 ) = x 2 − y 2
2 𝜋
12. Evaluate ans: 4 − 1/2
R (1 + x 2
+y )
2 2
x2 − y 2
4a y
5 2
13. Evaluate
0 y2
x2 + y 2
dxdy by changing to polar coordinates. Ans: 8 − a
2 3
4a
1 x
14. Evaluate xydydx by changing the order of integration.
0 x
ans:1/24
1 Department of Science & Humanities (Mathematics) PESU
2023
Unit I: Integral Calculus
bx
a a
15. Evaluate xdydx by changing the order of integration.
0 0
ans: 𝑎2 𝑏/3
c b a
(x + y 2 + z 2 )dxdydz ( a + b2 + c2 )
2 abc 2
16. Evaluate ans:
0 0 0 3
e log y e x
17. Evaluate log zdzdxdy ans:
1
4
(13 − 8e + e 2 )
1 1 1
1 1 1− x
4
18. Evaluate xdzdxdy
0 y2 0
ans:
35
19. Find the volume bounded by xy-plane, the cylinders x + y = 1 and the plane x + y + z = 3
2 2
ans: 3𝜋
20. Find the volume bounded by the cylinder x + y = 4 and the hyperboloid x + y − z = 1
2 2 2 2 2
ans:4√3𝜋
16a 3
21. Find the volume enclosed by the cylinders x + y = 2ax and x2 + z 2 = 2ax
2 2
ans:
3
22. Use triple integrals to find the average value of the function 𝑓(𝑥, 𝑦, 𝑧) = 𝑥𝑦𝑧 over a cube with side length 𝑙
𝑙3
lying in the first octant with one vertex at (0,0,0) and three sides on coordinate axes. Ans: 8
dxdydz 2a2
23. Show that a2 − x2 − y 2 − z 2
=
8
, where region of integration is first octant of the sphere
x2 + y2 + z 2 = a2
x2 y 2 z 2
24. Find the volume of the ellipsoid 2 + 2 + 2 = 1 using spherical coordinates.
4𝜋
Ans: 3 𝑎𝑏𝑐
a b c
25. The density at any point (𝑥, 𝑦) of a lamina is ( x + y) / a , where and 𝑎 are constants. The lamina is
bounded by the lines 𝑥 = 0, 𝑦 = 0, 𝑥 = 𝑎, 𝑦 = 𝑏 . find the position of its center of gravity.
Ans:
2 2 2
x y z
26. If the density at any point of solid octant of ellipsoid 2
+ 2 + 2 = 1 varies as 𝑥𝑦𝑧 ,find the coordinates of
a b c
center of gravity of the solid. Ans:
27. Find the moment of inertia about z axis of a homogeneous tetrahedron bounded by planes 𝑥 = 0, 𝑦 = 0, 𝑧 =
𝑥 + 𝑦 𝑎𝑛𝑑 𝑧 = 1 ans:1/30
28. Find the moment of inertia of a hollow sphere about a diameter. its external and internal radii being 51
meters and 49 meters respectively. Ans:
*********************************
2 Department of Science & Humanities (Mathematics) PESU