Thanks to visit codestin.com
Credit goes to www.scribd.com

0% found this document useful (0 votes)
15 views3 pages

Selfstudys Com File

The document outlines the levels and functions of management, detailing the responsibilities of top, middle, and lower management. It explains that top-level managers focus on the welfare and survival of the organization, while middle-level managers implement and control plans. Additionally, it emphasizes that management functions are inter-related and do not follow a predetermined sequence.

Uploaded by

agarwaldiksha417
Copyright
© © All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
0% found this document useful (0 votes)
15 views3 pages

Selfstudys Com File

The document outlines the levels and functions of management, detailing the responsibilities of top, middle, and lower management. It explains that top-level managers focus on the welfare and survival of the organization, while middle-level managers implement and control plans. Additionally, it emphasizes that management functions are inter-related and do not follow a predetermined sequence.

Uploaded by

agarwaldiksha417
Copyright
© © All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
You are on page 1/ 3

Levels & Functions of Management

1 Mark Questions

1. At which level of management, the managers are responsible for the welfare
and survival of the organisation?
(Compartment 2014; Delhi 2012; HOTS)

Ans. At the top level of management, the managers are responsible for the welfare and
survival of the ■ organisation.

2. Name the level of management at which the managers are responsible for
implementing and controlling the plans and strategies of the
organisation. (HOTS; AH India 2012)

Ans. Middle level management.

3. Your grandfather has retired as the director of a manufacturing company. At


which level of management was he working? Different type of functions are
performed at this level. State any one function.
(Hots; Delhi 2011)

Ans. He was working at the top level of management.


Functions performed at the top level are: (any one)
(i) To set objectives for the organisation, e.g. in the following year, the sales of the
company will have to cross Rs. 1000 crore.
(ii) To analyse, evaluate and deal with the external forces.
(iii) To formulate the policies of business.
(iv) To create an organisational framework consisting of authority responsibility and
relationship.

4. Your grandfather has retired from an organisation in which he is responsible


for implementing the plans developed by the top management. At which level of
management was he working? State one more function performed at this
level. (HOTS; All India 2011)

Ans. He was working at the middle level of management.


Functions performed by the middle level managers are: (any one)
(i) To interpret the policies framed by the top level of management.
(ii) To ensure that their department has the necessary personnel.
(iii) To assign necessary duties and responsibilities to the employees of their respective
departments for implementation of the plans.
(iv) To motivate employees of their respective departments to achieve the desired
objectives.
5. List any two functions of top level management. (Delhi 2011c)

Ans. The two functions of top level management are:


(i) Laying down the overall objectives and framing policies of the enterprise.
(ii) Coordinating the activities of different departments and assembling all resources.

6. List any two functions of middle level management.


(All India 2011; 2008)

Ans. The two functions of middle level management are:


(i) Interpretation of policies framed by top management to lower management.
(ii) Responsible for implementation and controlling of plans and strategies.

7. Enumerate the levels of management. (Delhi 2008C).


Ans. There are three levels in the hierarchy of management which as follows:
(i) Top level management (ii) Middle level management (iii) Lower or supervisory level
management

4/5 Mark Questions

8. Raman is working as a plant superintendent in Tifco Ltd. Name the


managerial level at which he is working? State any four functions he will perform
as plant superintendent in this company. (Hots; Delhi 2008)

Ans. He is working at the middle level of management.


He will perform the following functions:
(a) Responsible for implementing and controlling plans and strategies developed by
top management.
(b) Responsible for all the activities of first line managers.
(c) Interpret the plans and policies. Framed by top management.
(d) Ensuring necessary personnel in their departments.

9. ‘Management is a series of continuous, inter-related functions with no


pre-determined sequence’. Explain. (HOTS,-Delhi2008C)

Ans. Management is considered as a series of continuous, inter-related functions with


no pre-determined sequence. The management process includes planning, organising,
staffing, directing and controlling functions.
These functions are inter-related. It is clear from the following facts:

(i) Planning is the primary function and basis for all other functions.
(ii) Organising is creation of the organisational structure to implement the
plans. .
(ii) Staffing involves filling jobs with right persons in an organisation.
(iv) Directing is concerned with instructing, guiding and inspiring people in the
organisation for achieving its planned objectives through the employees.
(v) The controlling function ensures that action leads to desired targets.

Planning provides the basis (i.e. the standards of performance for management
functions controlling and controlling helps in future planning). Similarly, directing initiates
action and controlling ensures monitoring of performance.
However, the various functions of a manager are discussed in order, i.e. planning,
organising, staffing directing and controlling, but in reality the managers are rarely able
to carry them in isolation. It is often difficult to pinpoint where one ended and the other
began. Thus, these management functions are inter-related with no pre-determined
sequence, while performing specific function.

You might also like