Assignment - 2
Topics: List, tuple
Roll No. : 027
Name: Kiran Ganesh Tayde
Assignment date: 28/04/2022
1. What is a List?
Ans:
1 list is a collection of items/multiple data types, enclosed by sqaure brackets []
2 It is a sequence data type in Python that is a mutable, or changeable, ordered
sequence of elements.
2. What is a Tuple?
Ans:
1 list is a collection of items/multiple data types, enclosed in a paranthessis ()
2 It is a sequence data type in Python that is a immutable, or unchangeable,
ordered sequence of elements.
3. What is the difference between List and Tuple?
Ans:
1 list data type tuple data type
2
3 1. mutable data type 1. immutable data type
4 2. enclosed by square brackets [] 2. enclosed by paranthessis ()
5 3. variable length 3. fixed length
6 4. more functional 4. less functional
7 5. requires more memory space 5. requires less memory space than list
8 6. slower than tuple 6. tuples are faster than lists
9
4. Python Program to find the largest element in the list
Ans:
In [1]:
1 l1=[12,45,32,85,15]
2 max1 = 0
3 for i in l1:
4 if i > max1:
5 max1 = i
6 else:
7 pass
8 print("Largest element in list >>>",max1)
Largest element in list >>> 85
In [2]:
1 l1=[12,45,32,85,15]
2 l1.sort()
3 print("Largest element >>",l1[-1])
Largest element >> 85
5. Python program to interchange first and last elements in a list.
Ans:
In [3]:
1 list1=["python",98,22,[10,30],"data",100]
2 print("Original list is: ",list1)
3
4 list1[0], list1[-1] = list1[-1], list1[0]
5
6 print("Updated list is : ",list1)
Original list is: ['python', 98, 22, [10, 30], 'data', 100]
Updated list is : [100, 98, 22, [10, 30], 'data', 'python']
6. Python program to swap two elements in a list.
Ans:
In [4]:
1 list2= [23,63,45,78,96]
2 print("Original list is: ",list2)
3
4 # We are swaping 1st index item with 3rd index item
5
6 list2[1], list2[3] = list2[3], list2[1]
7
8 print("Updated list is : ",list2)
Original list is: [23, 63, 45, 78, 96]
Updated list is : [23, 78, 45, 63, 96]
7. Python program to Reverse a List.
Ans:
In [16]:
1 l1 = [1,2,3,4,5,6]
2 l2 = l1[::-1]
3 l2
Out[16]:
[6, 5, 4, 3, 2, 1]
In [6]:
1 l1 = [10,63,1.556,96,"python",45.63,"machine learning","data science"]
2 print("Original list is:", l1)
3 l1.reverse()
4
5 print("Reversed list is:",l1)
Original list is: [10, 63, 1.556, 96, 'python', 45.63, 'machine learning',
'data science']
Reversed list is: ['data science', 'machine learning', 45.63, 'python', 9
6, 1.556, 63, 10]
In [5]:
1 l1 = [10,63,1.556,96,"python",45.63,"machine learning","data science"]
2 print("Original list is:", l1)
3 l2 = l1[::-1]
4
5 print("Reversed list is:",l2)
Original list is: [10, 63, 1.556, 96, 'python', 45.63, 'machine learning',
'data science']
Reversed list is: ['data science', 'machine learning', 45.63, 'python', 9
6, 1.556, 63, 10]
8. Python program to count occurrences of an element in a list.
Ans:
In [7]:
1 l1= [2,3,2,2,4,5,3]
2
3 for i in set(l1):
4 print(f"{i} occurs {l1.count(i)} times in list")
2 occurs 3 times in list
3 occurs 2 times in list
4 occurs 1 times in list
5 occurs 1 times in list
In [19]:
1 l1= [2,3,2,2,4,5,3]
2 ele = int(input("Enter an element :"))
3 print(f"{ele} occurs {l1.count(ele)} times in list")
Enter an element :2
2 occurs 3 times in list
9. Python program to find the sum of elements in a list
Ans:
In [8]:
1 l1 = [1,2,3,4,5]
2 s = 0
3 for i in l1:
4 s = s+i
5 print("sum of all element in a list :", s)
sum of all element in a list : 15
10.Python program to Multiply all numbers in the list
Ans:
In [9]:
1 l1 =[ 1,2,3,4,5,6]
2 m = 1
3 for i in l1:
4 m=m*i
5 print("Multiplication of all elements :",m)
Multiplication of all elements : 720
11. What are the ways to find the length of a list
Ans:
1 Method1: you can find it by using len() function
In [12]:
1 list1 = [10,30,12,63,"python","science"]
2 print("length of given list is :",len(list1))
length of given list is : 6
1 Method2:by using for loop
In [13]:
1 l1 = [10,30,12,63,"python","science"]
2 l = 0
3 for i in l1:
4 l=l+1
5 print("length of given list is :",l)
length of given list is : 6
12. WAP to find the smallest and largest number in a list (Without min-max
function)
Ans:
In [14]:
1 l1 = [10,96,5,44,52]
2 for i in range(len(l1)):
3 for j in range(i+1,len(l1)):
4 if l1[i] < l1[j]:
5 l1[i],l1[j] = l1[j],l1[i]
6
7 print("sorted list :",l1)
8 print("maximum value :",l1[0])
9 print("minimum value :",l1[-1])
sorted list : [96, 52, 44, 10, 5]
maximum value : 96
minimum value : 5
13. Python Program to find the area of a circle
Ans:
In [42]:
1 r = int(input("Enter radius :"))
2 a = 3.14 * r**2
3 print("Area of a circle is:", a)
Enter radius :10
Area of a circle is: 314.0
14. Take inputs from the user to make a list. Again take one input from the user
and search it in the list and delete that element, if found. Iterate over a list
using for loop
Ans:
In [84]:
1 list1=[]
2
3 a=int(input("enter length of list:"))
4 for i in range (a):
5 list1.append(int(input("enter elements of list:")))
6 print("list given by user :",list1)
7
8 f = int(input("enter element you want to search:"))
9 for item in list1:
10 if item == f:
11 list1.remove(item)
12 print("list after removing element is:",list1)
13 break
14 else :
15 print("element not found")
16
enter length of list:3
enter elements of list:56
enter elements of list:45
enter elements of list:12
list given by user : [56, 45, 12]
enter element you want to search:12
list after removing element is: [56, 45]
In [97]:
1 list1=[]
2
3 a=int(input("enter length of list:"))
4 for i in range (a):
5 list1.append(int(input("enter elements of list:")))
6 print("list given by user :",list1)
7
8 f = int(input("enter element you want to search:"))
9 for item in list1:
10 if item == f:
11 list1.remove(item)
12 print("list after removing element is:",list1)
13 break
14 else :
15 print("element not found")
16
enter length of list:4
enter elements of list:12
enter elements of list:45
enter elements of list:89
enter elements of list:100
list given by user : [12, 45, 89, 100]
enter element you want to search:50
element not found
15. You are given a list of integer elements. Make a new list that will store a
square of elements of the previous list. (With and without list
comprehension)
i. Input_list = [2,5,6,12]
ii. Output_list = [4,25,36,144]
Ans:
In [2]:
1 Input_list = [2,5,6,12]
2 print("Input list :",Input_list)
3
4 sq_list =[i**2 for i in Input_list]
5 print("Output list :",sq_list)
Input list : [2, 5, 6, 12]
Output list : [4, 25, 36, 144]
16. WAP to create two lists, one containing all even numbers and the other
containing all odd numbers between 0 to 151
Ans:
In [3]:
1 even = [i for i in range(0,152) if i%2==0]
2 odd = [i for i in range(0,152) if i%2!=0]
3 print("Even numbers>>",even)
4 print("*"*90)
5 print("Odd numbers>>",odd)
Even numbers>> [0, 2, 4, 6, 8, 10, 12, 14, 16, 18, 20, 22, 24, 26, 28, 30,
32, 34, 36, 38, 40, 42, 44, 46, 48, 50, 52, 54, 56, 58, 60, 62, 64, 66, 6
8, 70, 72, 74, 76, 78, 80, 82, 84, 86, 88, 90, 92, 94, 96, 98, 100, 102, 1
04, 106, 108, 110, 112, 114, 116, 118, 120, 122, 124, 126, 128, 130, 132,
134, 136, 138, 140, 142, 144, 146, 148, 150]
**************************************************************************
****************
Odd numbers>> [1, 3, 5, 7, 9, 11, 13, 15, 17, 19, 21, 23, 25, 27, 29, 31,
33, 35, 37, 39, 41, 43, 45, 47, 49, 51, 53, 55, 57, 59, 61, 63, 65, 67, 6
9, 71, 73, 75, 77, 79, 81, 83, 85, 87, 89, 91, 93, 95, 97, 99, 101, 103, 1
05, 107, 109, 111, 113, 115, 117, 119, 121, 123, 125, 127, 129, 131, 133,
135, 137, 139, 141, 143, 145, 147, 149, 151]
17. Python program to Count Even and Odd numbers in a List
Ans:
In [35]:
1 l1=[11,20,41,52,66,96,78,200]
2 even = [i for i in l1 if i%2==0]
3 odd = [i for i in l1 if i%2!=0]
4 print("Count of even numbers >>",len(even))
5 print("Count of odd numbers >>",len(odd))
Count of even numbers >> 6
Count of odd numbers >> 2
18. WAP to make new lists, containing only numbers which are divisible by 4, 6,
8, 10, 3, 5, 7, and 9 in separate lists for range(0,151)
Ans:
In [44]:
1 four = [i for i in range(0,152) if i%4 == 0]
2 five = [i for i in range(0,152) if i%5 == 0]
3 six = [i for i in range(0,152) if i%6 == 0]
4 eight = [i for i in range(0,152) if i%8 == 0]
5 ten = [i for i in range(0,152) if i%10 == 0]
6 three = [i for i in range(0,152) if i%3 == 0]
7 seven = [i for i in range(0,152) if i%7 == 0]
8 nine = [i for i in range(0,152) if i%9 == 0]
9 print("list containing only elements divisible by 4 is :",four)
10 print("*"*74)
11 print("list containing only elements divisible by 6 is :",six)
12 print("*"*74)
13 print("list containing only elements divisible by 8 is :",eight)
14 print("*"*74)
15 print("list containing only elements divisible by 10 is :",ten)
16 print("*"*74)
17 print("list containing only elements divisible by 3 is :",three)
18 print("*"*74)
19 print("list containing only elements divisible by 5 is :",five)
20 print("*"*74)
21 print("list containing only elements divisible by 7 is :",seven)
22 print("*"*74)
23 print("list containing only elements divisible by 9 is :",nine)
24
25
list containing only elements divisible by 4 is : [0, 4, 8, 12, 16, 20, 2
4, 28, 32, 36, 40, 44, 48, 52, 56, 60, 64, 68, 72, 76, 80, 84, 88, 92, 96,
100, 104, 108, 112, 116, 120, 124, 128, 132, 136, 140, 144, 148]
**************************************************************************
list containing only elements divisible by 6 is : [0, 6, 12, 18, 24, 30, 3
6, 42, 48, 54, 60, 66, 72, 78, 84, 90, 96, 102, 108, 114, 120, 126, 132, 1
38, 144, 150]
**************************************************************************
list containing only elements divisible by 8 is : [0, 8, 16, 24, 32, 40, 4
8, 56, 64, 72, 80, 88, 96, 104, 112, 120, 128, 136, 144]
**************************************************************************
list containing only elements divisible by 10 is : [0, 10, 20, 30, 40, 50,
60, 70, 80, 90, 100, 110, 120, 130, 140, 150]
**************************************************************************
list containing only elements divisible by 3 is : [0, 3, 6, 9, 12, 15, 18,
21, 24, 27, 30, 33, 36, 39, 42, 45, 48, 51, 54, 57, 60, 63, 66, 69, 72, 7
5, 78, 81, 84, 87, 90, 93, 96, 99, 102, 105, 108, 111, 114, 117, 120, 123,
126, 129, 132, 135, 138, 141, 144, 147, 150]
**************************************************************************
list containing only elements divisible by 5 is : [0, 5, 10, 15, 20, 25, 3
0, 35, 40, 45, 50, 55, 60, 65, 70, 75, 80, 85, 90, 95, 100, 105, 110, 115,
120, 125, 130, 135, 140, 145, 150]
**************************************************************************
list containing only elements divisible by 7 is : [0, 7, 14, 21, 28, 35, 4
2, 49, 56, 63, 70, 77, 84, 91, 98, 105, 112, 119, 126, 133, 140, 147]
**************************************************************************
list containing only elements divisible by 9 is : [0, 9, 18, 27, 36, 45, 5
4, 63, 72, 81, 90, 99, 108, 117, 126, 135, 144]
19. From a list containing ints, strings, and floats, make three lists to store them
separately.
Ans:
In [4]:
1 l1 =[ "p",12,63,3.6,"y","t",6.9]
2 s = [i for i in l1 if type(i) == str]
3 i = [i for i in l1 if type(i) == int]
4 f = [i for i in l1 if type(i) == float]
5 print(f"List of int data types :",i)
6 print(f"List of float data types :",f)
7 print(f"List of string data types:",s)
8
List of int data types : [12, 63]
List of float data types : [3.6, 6.9]
List of string data types: ['p', 'y', 't']
In [5]:
1 list1=["python",12,6.9,9.66,"data_science",255,50,"fibonacci","data",45.6,98.2]
2 s_list=[]
3 f_list=[]
4 i_list=[]
5
6 for i in list1:
7 if type(i)==int:
8 i_list.append(i)
9 elif type(i)==float:
10 f_list.append(i)
11 else:
12 s_list.append(i)
13
14 print(f"List of int data types :",i_list)
15 print(f"List of float data types :",f_list)
16 print(f"List of string data types:",s_list)
17
List of int data types : [12, 255, 50]
List of float data types : [6.9, 9.66, 45.6, 98.2]
List of string data types: ['python', 'data_science', 'fibonacci', 'data']
20. What’s The Difference Between The Python append() and extend()
Methods?
Ans:
1 append():
2
3 1. This method will add only one item at a time in a existing list.
4 2. It doesnt return new list of items , but will modify original list by adding
new item at the end of list
5 3. after executing append function size of the list will be increased by 1
6 3. syntax: list1.append(item)
7
8 extend():
9
10 1. This method will add all the elements of iterable (list,tuple,string) to the
end of the list
11 2. we can use it to simply join two lists
12 3. syntax: list1.extend(iterable)
In [6]:
1 #Example of append()
2
3 l1=[20,30,63,89,45]
4 print("Original list is:",l1)
5
6 l1.append("python")
7 print("Updated list is :",l1)
Original list is: [20, 30, 63, 89, 45]
Updated list is : [20, 30, 63, 89, 45, 'python']
In [7]:
1 #Example of extend()
2
3 l1=[20,50,30,93]
4 print("items in list1 :",l1)
5
6 t1=(20,63,69)
7 print("items in tuple1:",t1)
8
9 l1.extend(t1)
10 print("Updated list is:",l1)
items in list1 : [20, 50, 30, 93]
items in tuple1: (20, 63, 69)
Updated list is: [20, 50, 30, 93, 20, 63, 69]
21. Write a Python program to append a list to the second list
Ans:
In [9]:
1 #logic 1: by using for loop and append() function
2
3 l1=[20,89,45,63,12,10]
4 l2=["python","data","science"]
5 print("list 1 is :",l1)
6 print("list 2 is :",l2)
7
8 #want to append l2 to l1
9
10 for char in l2:
11 l1.append(char)
12
13 print("Updated list is:",l1)
14
list 1 is : [20, 89, 45, 63, 12, 10]
list 2 is : ['python', 'data', 'science']
Updated list is: [20, 89, 45, 63, 12, 10, 'python', 'data', 'science']
In [8]:
1 #logic 2: by using extend function
2
3 l1=[20,89,45,63,12,10]
4 l2=["python","data","science"]
5 print("list 1 is :",l1)
6 print("list 2 is :",l2)
7
8 #want to append l2 to l1
9
10 l1.extend(l2)
11
12 print("Updated list is:",l1)
13
list 1 is : [20, 89, 45, 63, 12, 10]
list 2 is : ['python', 'data', 'science']
Updated list is: [20, 89, 45, 63, 12, 10, 'python', 'data', 'science']
22. Write a Python program to find the third-largest number in a list.
Ans:
In [47]:
1 l1 = [1,52,63,74,12,364,313,41]
2 for i in range(len(l1)):
3 for j in range(i+1,len(l1)):
4 if l1[i] < l1[j]:
5 l1[i] , l1[j] = l1[j] , l1[i]
6 print("sorted list >> ", l1)
7 print("third largest element >> ",l1[2])
sorted list >> [364, 313, 74, 63, 52, 41, 12, 1]
third largest element >> 74
23. Write a Python program to get the frequency of the elements in a list.
Ans:
In [65]:
1 l1 = [11,2,3,1,3,1,3,15,55,7,55]
2 l2 = []
3 for i in l1:
4 if i not in l2:
5 l2.append(i)
6 for i in l2:
7 print(f"{i} occurs {l1.count(i)} times ")
11 occurs 1 times
2 occurs 1 times
3 occurs 3 times
1 occurs 2 times
15 occurs 1 times
55 occurs 2 times
7 occurs 1 times
In [49]:
1 l1 = [11,2,3,1,3,1,3,15,55,7,55]
2 for i in set(l1):
3 print(f"{i} occurs {l1.count(i)} times")
1 occurs 2 times
2 occurs 1 times
3 occurs 3 times
7 occurs 1 times
11 occurs 1 times
15 occurs 1 times
55 occurs 2 times
24. Write a Python program to check whether a list contains a sublist.
Ans:
In [66]:
1 list1=[100,[200,30,50],"python","data"]
2 for i in list1:
3 if type(i)==list:
4 print("List contains Sublist")
5 break
6 else:
7 print("List does not contain sublist")
List contains Sublist
In [67]:
1 list1=[100,200,30,50,"python","data"]
2 for i in list1:
3 if type(i)==list:
4 print("List contains Sublist")
5 break
6 else:
7 print("List does not contain sublist")
List does not contain sublist
25. Write a Python program to generate all sublists of a list
Ans:
In [13]:
1 list1=[100,200,30,50,[10,20,30],[30,56]]
2 for i in list1:
3 if type(i) == list :
4 print("sublist >>>>",i)
5
sublist >>>> [10, 20, 30]
sublist >>>> [30, 56]
26. Write a Python program to find common items from two lists
Ans:
In [15]:
1 #logic1:
2
3
4 l1=[23,12,63,"python","data",[0,1],[5,1]]
5 l2=["python",22,[0,1,],20,63,"data",56,5.9]
6 c = []
7
8 for char in l1:
9 for val in l2:
10 if char == val:
11 c.append(char)
12 print("Common elements >>",c)
Common elements >> [63, 'python', 'data', [0, 1]]
27. How to flatten a list in python?
Ans:
1 >> flattening of lists means getting elements of sublists into a one-dimensional
list.
2 >> simply we can say converting nested list to simple one dimentional list
3 >> For example, a list [[1,2,3],[4,5,6]] is flattened into [1,2,3,4,5,6].
In [18]:
1 # Example
2
3 list1=[[10,20,30],["python",2.3,63.9],["data","science"]]
4
5 flatten_list =[]
6
7 for char in list1:
8 if type(char)==list:
9 for v in char:
10 flatten_list.append(v)
11 print(flatten_list)
[10, 20, 30, 'python', 2.3, 63.9, 'data', 'science']
28. How to sort a list in ascending and descending order without using the sort
function?
Ans:
In [16]:
1 l1= [10,25,74,52,41,96]
2 for i in range(len(l1)):
3 for j in range(i+1,len(l1)):
4 if l1[i] < l1[j]:
5 l1[i],l1[j]=l1[j],l1[i]
6 print("Descending order >>",l1)
Ascending order >> [96, 74, 52, 41, 25, 10]
In [17]:
1 l1= [10,25,74,52,41,96]
2 for i in range(len(l1)):
3 for j in range(i+1,len(l1)):
4 if l1[i] > l1[j]:
5 l1[i],l1[j]=l1[j],l1[i]
6 print("Ascending order >>",l1)
Descending order >> [10, 25, 41, 52, 74, 96]
29. How to sort a tuple?
Ans:
1 >> for sorting tuple , we have to first convert tuple into list.
2 >> then by using sort() function , we can sort list.
3 >> now we have to again convert our list into tuple
4 >> this way we can sort tuple
In [90]:
1 t1 = (12,41,10,63,96)
2 l1 = list(t1)
3 l1.sort()
4 t2 = tuple(l1)
5 t2
Out[90]:
(10, 12, 41, 63, 96)
In [91]:
1 t1 = (12,41,10,63,96)
2 t2 = tuple(sorted(t1))
3 t2
Out[91]:
(10, 12, 41, 63, 96)
30. Write a Python program to convert a list of multiple integers into a single
integer
a. [11, 33, 50] >>> 113350
Ans:
In [95]:
1 l1 = [11,33,50]
2 print("Input :",l1)
3 print("Output : ",end="")
4 for i in l1:
5 print(i,end="")
Input : [11, 33, 50]
Output : 113350
31. Difference between del and clear?
Ans:
1 clear()
2
3 >> it is list function
4 >> it used to delete all items from list and make a list empty
5 >> syntax: list1.clear()
6
7
8 del
9
10 >> it is a keyword
11 >> it is use to delete whole list or particular item from list by using its index
value
12
13
In [28]:
1 #Example of clear()
2
3 l1=[1,2,3,4,5,6,7]
4 l1.clear()
5 print(l1)
[]
In [31]:
1 #Example of del
2
3 l1=[1,2,3,4,5,6,7]
4 del l1
5 print(l1) # list is deleted, thats why it is showing this error
--------------------------------------------------------------------------
-
NameError Traceback (most recent call las
t)
~\AppData\Local\Temp/ipykernel_11644/3534540325.py in <module>
3 l1=[1,2,3,4,5,6,7]
4 del l1
----> 5 print(l1)
NameError: name 'l1' is not defined
32. Difference between remove and pop?
Ans:
1 remove()
2
3 >> it will remove first matching element from list
4 >> syntax: list1.remove(element)
5
6 pop()
7
8 >> it will removes item at given index from the list
9 >> syntax: list1.pop(index)
In [33]:
1 #example of remove()
2
3 l1=["mumbai","pune","hyderabad","banglore"]
4 print("Original list :", l1)
5
6 l1.remove("hyderabad")
7 print("After using remove function :",l1)
8
Original list : ['mumbai', 'pune', 'hyderabad', 'banglore']
After using remove function : ['mumbai', 'pune', 'banglore']
In [36]:
1 #example of pop()
2
3 l1=["mumbai","pune","hyderabad","banglore"]
4 print("Original list :", l1)
5
6 l1.pop(1)
7 print("After using pop function :",l1)
8
Original list : ['mumbai', 'pune', 'hyderabad', 'banglore']
After using pop function : ['mumbai', 'hyderabad', 'banglore']
33. Difference between indexing and Slicing?
Ans:
1 indexing:
2
3 >> indexing is used to access 1 item of particular index value from the given
list
4 >> syntax: list1[index]
5
6 slicing:
7
8 >> it is used to obtain a sublist from the given list by giving range of start
and end index value
9 >> syntax: list1[start_index (includig): end_index (excluding): step size]
10
In [45]:
1 # Example of indexing:
2
3 l1=[10,12,63,78,99,"python"]
4 index=5
5 a=l1[5]
6
7 print(" item:'{}' is present at an index :{} ".format(a,index))
8
item:'python' is present at an index :5
In [49]:
1 # Example of slicing:
2
3 l1=[10,12,63,78,99,"python"]
4
5 # suppose i want access char only from index value 1 to index value 4
6
7 b=l1[1:4+1]
8
9 print(" items from index value 1 to 4 includes:",b)
items from index value 1 to 4 includes: [12, 63, 78, 99]
34. Difference between sort and sorted?
Ans:
1 sort()
2
3 >> sort() is a list function, syntax: list1.sort()
4 >> by default it will sort list in ascending order.
5 >> if you want to sort in descending order , you can do that by changing default
value to (reverse=True)
6 >> but you cannot assign result to the new variable by using sort () function
7
8
9 sorted()
10
11 >> sorted() is built in function , syntax: var = sorted(list1)
12 >> you can assign result to new variable by using sorted() function
13
In [58]:
1 #by using sort()
2
3 l1=[12,63,7,8,96,45]
4 l1.sort()
5 print("ascending order :",l1)
6
7 l1.sort(reverse=True)
8 print("Descending order :",l1)
9
ascending order : [7, 8, 12, 45, 63, 96]
Descending order : [96, 63, 45, 12, 8, 7]
In [57]:
1 #by using sorted()
2
3 l1=[12,63,7,8,96,45]
4 l2=sorted(l1)
5 print("ascending order :",l2)
6
7 l3=sorted(l1,reverse=True)
8 print("Descending order :",l3)
9
ascending order : [7, 8, 12, 45, 63, 96]
Descending order : [96, 63, 45, 12, 8, 7]
35. Difference between reverse and reversed?
Ans:
1 reverse()
2
3 >> reverse() is a list function, syntax: list1.reverse()
4 >> it will convert list in reverse order.
5 >> but you cannot assign result to the new variable by using reverse() function
6
7
8 reversed()
9
10 >> reversed() is built in function , syntax: var = reversed(list1)
11 >> you can assign result to new variable by using reversed() function
12
In [59]:
1 #by using reverse()
2
3 l1= ["pune","mumbai","banglore","delhi"]
4 print("Original list:", l1)
5 l1.reverse()
6 print("Reverse list :", l1)
Original list: ['pune', 'mumbai', 'banglore', 'delhi']
Reverse list : ['delhi', 'banglore', 'mumbai', 'pune']
In [61]:
1 #by using reversed()
2
3 l1= ["pune","mumbai","banglore","delhi"]
4 print("Original list:", l1)
5 l2= list(reversed(l1))
6 print("Reverse list :", l2)
Original list: ['pune', 'mumbai', 'banglore', 'delhi']
Reverse list : ['delhi', 'banglore', 'mumbai', 'pune']
36. Difference between copy and deep copy?
Ans:
1 Difference between copy() and deep copy()
2
3 >> copy() create shallow copy of original object, whereas deepcopy() creates new
object of original object
4
5 >> if you change items in original list contaning int or float data type shallow
copy will not change
6
7 >> but if your list contains sublists and you have change items of sublist inside
original list, it will change items in shallow copy as well.
8
9 >> for that purpose we need buit in function called deep copy()
10
11 >> if your list contains sublists and you want change items of sublist inside
original list, it will still not change items in deep copy
12
In [76]:
1 #by using copy() method
2
3
4 l1=[10,20,[20,30]]
5 l2=l1.copy()
6 print("Orginal list :", l1)
7 print("copied list :", l2)
8
9 print("*"*50)
10 print("After assigning variable in original list")
11
12 l1[2][1]=100
13 print("Orginal list :", l1)
14 print("copied list :", l2)
15
16 print("Value has changed in both the lists")
Orginal list : [10, 20, [20, 30]]
copied list : [10, 20, [20, 30]]
**************************************************
After assigning variable in original list
Orginal list : [10, 20, [20, 100]]
copied list : [10, 20, [20, 100]]
Value has changed in both the lists
In [86]:
1 #by using deepcopy() method
2
3 import copy
4
5 a=[10,20,[20,30,90]]
6 b=copy.deepcopy(a)
7 print("Orginal list :", a)
8 print("copied list :", b)
9
10 print("*"*50)
11 print("After assigning variable in original list")
12
13 a[2][1]="data_science"
14 print("Orginal list :", a)
15 print("copied list :", b)
16
17 print("Value has not changed in deep copy list")
Orginal list : [10, 20, [20, 30, 90]]
copied list : [10, 20, [20, 30, 90]]
**************************************************
After assigning variable in original list
Orginal list : [10, 20, [20, 'data_science', 90]]
copied list : [10, 20, [20, 30, 90]]
Value has not changed in deep copy list
37. How to check whether the list is empty or not?
Ans:
In [62]:
1 l1 = [1,2,3,4,5]
2 if len(l1) == 0:
3 print("list is empty")
4 else:
5 print("list is not empty")
list is not empty
In [11]:
1 l1=[]
2
3 if l1 == []:
4 print(" list is empty")
5 else:
6 print("list is not empty")
7
list is empty
38. How to concatenate two lists?
Ans:
1 >> we can concatenate two lists by using extend function()
In [15]:
1 ## Example
2
3 l1=[10,20,30,40,50]
4 l2=[60,70,80,90,100]
5
6 l1.extend(l2)
7
8 print(l1)
[10, 20, 30, 40, 50, 60, 70, 80, 90, 100]
39. How to find the occurrences of an element in the python list?
Ans:
1 >> We can find occurances of elements in python in list by using count() function
In [77]:
1 list1=[10,20,63,120,20,89,20]
2 element=20
3 c=list1.count(element)
4
5 print("Occurances of 20 inside list1 is:",c)
Occurances of 20 inside list1 is: 3
40. How to flatten a list in python?
Ans:
1 >> flattening of lists means getting elements of sublists into a one-dimensional
list.
2 >> simply we can say converting nested list to simple one dimentional list
3 >> We can flatten list by using for loop and append() function
In [19]:
1 # Example
2
3 list1=[[10,20,30],["python",2.3,63.9],["data","science"]]
4
5 flatten_list =[]
6
7 for char in list1:
8 if type(char)==list:
9 for v in char:
10 flatten_list.append(v)
11 print(flatten_list)
[10, 20, 30, 'python', 2.3, 63.9, 'data', 'science']
Program for factorial
In [18]:
1 n = int(input("enter a number >> "))
2 fact = 1
3 if n >= 0:
4 for i in range(1,n+1):
5 fact = fact*i
6 print("factorial of given number is >>", fact)
7 else:
8 print("factorial does not exist")
enter a number >> 5
factorial of given number is >> 120
Program for Prime number
In [109]:
1 n = int(input("Enter a number :"))
2 for i in range(2,n):
3 if n%i==0:
4 print("It is not a prime number")
5 break
6 else:
7 print("It is a prime number")
Enter a number :7
It is a prime number
Program for fibbonacci series
In [19]:
1 n = int(input("Enter a number :"))
2 first =0
3 second =1
4 if n == 1:
5 print("Fibbonacci Series >>>>",first,end=" ")
6 elif n > 1:
7 print("Fibbonacci Series >>>>",first,second,end=" ")
8 for i in range(0,n-2):
9 new= first+second
10 print(new,end=" ")
11 first = second
12 second=new
Enter a number :8
Fibbonacci Series >>>> 0 1 1 2 3 5 8 13