● S-Block Elements
● Very Short Answer Questions:
● (IA & IIA Groups)
1. Why are alkali metals not found in the free stale in nature? (Mar-2013)
Ans. Alkalimetals are highly reactive because of their high electropositivity and lower ionisa
enthalphies. Hence they occur in combined state but not in elementary i.e. free state in nature
2. Write completely the electronic configurations of K and Rb?
Ans. Potassium (Z = 19)- 1s²2s22p63s23p64s1
Rubidium (Z=37) - 1s22s22p63s23p63d104s24p65s1
3.Write balanced equations for the reactions betwee
i) Na2O2 and water
ii) K2O and water
Ans. (i) The balanced chemical equation for the reaction between Na2O2 and water is:
Na2O2 + 2H2O-2NaOH + H2O2
2Na2O2(s) + 2H2O(s)→4NaOH(aq) + O2(aq)
(ii) The balanced chemical equation for the reaction between K2O and water is:
K20+H20 2KOH
4.Which of the alkali metals shows abnormal density? What is the order of the variation
ofdensity among the IA group elements?
Ans. Potassium (K) shows abnormal density due to abnormal increase in atomic size and the
presence of vacant 3d orbitals. The order of density Li<K<Na<Rb<Cs
5. Lithium reacts with water less vigorously than sodium. Give your reasons?
Ans. In lithium salts, due to very small size of lithium ion (Li+) it gets readily hydrated but the
other alkalimetal ions are comparatively big in size. Therefore, lesser tendency to get hydrated.
6.Write the tahat take place at anode and cathode in the manufacture of NaOH by castner -
kellner process
Ans. In castner - kellner process NaOH is manufactured by the electrolysis of brine using a
mercury
cathode and carbon anode. The reactions at electrodes are
At cathode: Na +e+Hg → Na-amalgam
2 Na-amalgam+2H2O →2NaOH+ 2Hg+H₂
At anode: 2C-Cl2 + 2e-
7. What is the role of alkali metal ions in biology?
Ans. i. Sodium ions participate in the transmission of nerve signals, in regulating the flow of
water
across cell membranes and in transport of sugar and amino acids into the cell.
ii. Potassium ions are the most abundant cations with in cell fluids, where they activate many
enzymes and participate in the oxidation of glucose to produce ATP. Potassium ions also
participate in the synthesis of proteins.
8. What is the importance of Mg+2 and Ca+2 in biology?
Ans. Role of Mg+2 in biology
1. Mg+2 ions are concentrated in animal cells.
2. Enzymes like 'phosphohydrolases" and "phosphotransferases" contain Mg+2 ions. These
enzymes participate in ATP reactions and release energy in the process. Mg+2 forms a complex
with ATP.
3. Mg+2 is a constituent of chlorophyll, the green component of plants
Role of Ca2+ in biology
1. Ca+2 ions are necessary for blood clotting.
2. Ca+2 ions are necessary to maintain regular heart beating
3. Ca2+ ions are necessary for muscle contraction
4. Ca2+ present in bones and teeth as apatite Call (PO4)2. Enamel on teeth is fluropatite 3Ca3
(PO4)2.CaF2.
9. What happens when magnesium metal is burnt in air?
Ans. Magnesium burns with dazzling brilliant white light in air to give MgO and Mg3 N2
2Mg +02 2 MgO
3Mg+N2 →Mg3N2
10. Write the average composition of portland cement?
Ans. The average composition of portland cement is CaO 50-60%; SiO2, 20-25%; A1203,
5-10%; MgO, 2-3%; Fe2O3, 1-2% and S
11. Why is gypsum added to cement?
Ans. The purpose of adding gypsumtime required for setting of cement.
decreases the rate of setting of cement.
12. Describe the important uses of caustic soda?
Ans. It is used in
i) The manufacture of soaps, paper, artificial silk and a number of chemicals
iii) In the Purification of bauxite
iv) In the textile industries for mercirising cotton fabrics
13. Describe the important uses of sodium carbonate?
Ans. i) In water softening, cleaning and launderies.
ii) In the manufacture of glass, soap, borax, NaOH, paper, paints and textile industry.
iii) It is an important laboratory reagent both in qualitative and quantitative analysis.
14. Describe the important Uses of quick lime?
Ans. i) It is an important primary material for manufacturing cement
ii) It is used in the manufacture of sodium carbonate from caustic soda.
15. Describe the important Uses of quick lime?
Ans. i) It is an important primary material for manufacturing cement
ii) It is used in the manufacture of sodium carbonate from caustic soda.
iii) It is used in the purification of sugar and dye stuffs
16. Describe the importance of plaster of paris?
Ans. 1) The largest use of plaster of paris is in the building industry as well as plasters.
2) It is used for immoblising the affected part of organ where there is a bone fracture or sprain
3) It is also employed in dentistry, in ornamental work and for making casts of statues and busts.
17. Lithium salts are mostly hydrated. Why?
Ans. Lithium salts are mostly hydrated because Li+ ion has high polarizing power due to its
smaller
size. As the size of the ions increases, their polarizing power decreases. Hence, other alkali
metal ions usually form anhydrous salts.
E.g. LiCl 2H2O