IIT JEE Growth April Minor-4 - Faculty
IIT JEE Growth April Minor-4 - Faculty
IIT-JEE
Batch – Growth (April) | Minor Test-04
1. The candidates should not write their Roll Number anywhere else (except in the specified space) on the Test
Booklet/Answer Sheet.
2. This Test Booklet consists of 75 questions.
3. This question paper is divided into three parts PART A - MATHEMATICS, PART B - PHYSICS and PART C -
CHEMISTRY having 25 questions each and every PART has two sections.
(i) Section-I contains 20 multiple choice questions with only one correct option. Marking scheme: +4 for correct
answer, 0 if not attempted and –1 in all other cases.
(ii) Section-II contains 5 questions, is an INTEGERAL VALUE.
Marking scheme: +4 for correct answer, 0 if not attempted and –1 in all other cases.
4. No candidate is allowed to carry any textual material, printed or written, bits of papers, mobile phone any
electronic device etc., except the Identity Card inside the examination hall/room.
5. Rough work is to be done on the space provided for this purpose in the Test Booklet only.
6. On completion of the test, the candidate must hand over the Answer Sheet to the invigilator on duty in the
Room/Hall. However, the candidate is allowed to take away this Test Booklet with them.
7. For integer-based questions, the answer should be in decimals only not in fraction.
8. If learners fill the OMR with incorrect syntax (say 24.5. instead of 24.5), their answer will be marked
wrong.
TEST CODE: 111004
TEST SYLLABUS
Atomic No:
H = 1, D = 1, Li = 3, Na = 11, K = 19, Rb = 37, Cs = 55, F = 9, Ca = 20, He = 2, O = 8, Au = 79.
Atomic Masses:
He = 4, Mg = 24, C = 12, O = 16, N = 14, P = 31, Br = 80, Cu = 63.5, Fe = 56, Mn = 55, Pb = 207,
Au = 197, Ag = 108, F = 19, H = 2, Cl = 35.5, Sn = 118.6
PART-A: MATHEMATICS
SECTION-I
1. What is the nth term of the sequence 25, –125, 625, –3125, ...?
(A) (–5)2n–1
(B) (–1)2n 5n+1
(C) (–1)2n–1 5n+1
(D) (–1)n–1 5n+1
Ans. (D)
𝑎 = 𝑡 = 25, 𝑡 = −125
𝑡 −125
𝑟= = = −5
𝑡 25
𝑛th term (𝑡 ) = ar = (25)(−5)
= 5 (−1) (5) = (−1) (5)
= (−1) 5
1 1
2. The sum of the series 3 1 .... is equal to
3 9
20
(A)
9
9
(B)
20
9
(C)
4
4
(D)
9
Ans. (C)
Ans. (B)
Sol.
2 7 12 17 22
4. The sum of the infinite series 1 5 ....... is equal to:
3 32 33 34 3
9
(A)
4
15
(B)
4
11
(C)
4
13
(D)
4
Ans. (D)
Sol.
2 7 12 17
𝑆 = 1+ + + + +⋯
3 3 3 3
𝑆 1 2 7 12
= + + + +⋯
3 3 3 3 3
2𝑆 1 5 5 5
= 1 + + + + + ⋯ + up to infinite terms
3 3 3 3 3
2𝑆 4 5 1
⇒ = +
3 3 9 1 − 1/3
2𝑆 13
⇒ =
3 6
13
⇒𝑆=
4
5. If x n 0
an , y n 0
bn , z n0
cn , where a, b, c are in A.P. and |a| < 1, |b| < 1, |c| < 1, abc 0, then
1 1 1
(D) 1 (a b c)
x y z
Ans. (C)
Sol.
𝑥 = 1+𝑎+𝑎 = ⋯
1 1
𝑥= ⇒𝑎 =1−
1−𝑎 𝑥
1 1
𝑦= ⇒𝑏 =1−
1−𝑏 𝑦
1 1
𝑧= ⇒𝑐 =1−
1−𝑐 𝑧
𝑎, 𝑏, 𝑐 are in A.P.
1 1 1
⇒ 1 − , 1 − , 1 − are in A.P.
𝑥 𝑦 𝑧
1 1 1
⇒ − , − , − are in A.P.
𝑥 𝑦 𝑧
1 1 1
⇒ , , are in A.P.
𝑥 𝑦 𝑧
2 3 5
6. Let a, b, c be real numbers, each greater than 1, such that logb a logc b loga c 3. If the value
3 5 2
of b is 9, then the value of 'a' must be
(A) 3
81
27
(B)
2
(C) 18
(D) 27
Ans. (D)
2 ln a 3 ln b 5 ln c
Sol. 3
3 ln b 5 ln c 2 ln a
By A.M. = G.M.
2 ln a
1
3 ln b
a2 b3 a (36 )1/2 33 a 27
7. If m arithmetic (A.Ms) and three geometric means (G.Ms) are inserted between 3 and 243 such that
4th A.M. is equal to 2nd G.M., then m is equal to:
(A) 36
(B) 37
(C) 38
(D) 39
Ans. (D)
Common difference d = =
Given G = A
240
⇒ 3(3) = 3 + 4
m+1
960
⇒ 27 = 3 +
m+1
⇒ m + 1 = 40
⇒ m = 39
8. If the arithmetic mean and the geometric mean of the pth and qth terms of the sequence –16, 8, –4,
2, .... satisfy the equation 4x2 – 9x + 5 = 0, then p + q is equal to ______.
(A) 4
(B) 5
(C) 10
(D) 7
Ans. (C)
Sol.
Let t &t is the pth & qth terms of the series −16,8, −4,2, …
Here 𝑎 = −16, 𝑟 = −
Then, t = −16 −
1
t = −16 −
2
5
AM = , GM = 1(∵ AM ≥ GM)
4
Now, given = ,1 = t t
⇒2 = (−1)
9. G.M. and H.M. of two numbers are 10 and 8 respectively. The numbers are :
(A) 5, 20
(B) 4, 25
(C) 2, 50
(D) 1, 100
Ans. (A)
2ab
8
ab
a + b = 25
So a = 5, b = 20
10. Consider two G.Ps 2, 22, 23 ,... and 4, 42, 43, .... of 60 and n terms respectively. If the geometric mean
225
n
of all the 60 + n terms is (2) , then k(n k) is equal to:
8 k 1
(A) 560
(B) 1540
(C) 1330
(D) 2600
Ans. (C)
Sol.
Given two G.Ps. 2, 2 , 2 , … and 4, 4 , 4 , … of 60 and 𝑛 terms respectively, Also given the geometric
mean of all the 60 ÷ n terms is
225
So, (2 2 … . 2 )(4 ⋅ 4 … … . 4 ) = (2) 8 ,
225
( )
⇒ 2 ×
4 = (2) 8 ,
( )( )
⇒2 =2
225(60 + n)
⇒ 1830 + n + n =
8
⇒ 8n − 217n + 1140 = 0
57
⇒ n = 20,
8
( ) ( )( )
Now ∑ 𝑘(𝑛 − 𝑘) = ∑ 𝑛𝑘 − 𝑘 = − 𝑛 = 20
20 × 21 20 × 21 × 41
= − = 1330
2 6
11. Consider the ten numbers ar, ar2, ar3, ..., ar10. If their sum is 18 and the sum of their reciprocals is 6,
then the product of these ten numbers is
(A) 81
(B) 243
(C) 343
(D) 324
Ans. (B)
Sol. Given,
ar r10 1 18 …(i)
r 1
1 1
1 10
ar r
Also, 6
1
1
r
1 (r10 1)r
or 6
ar 11 r 1
1 ar(r10 1)
or 6 …(ii)
a2r11 r 1
From (i) and (ii),
1
2 11
18 6
ar
or a2r11 3
5
Now, P a10r 55 a2r 11 35 243
1 1
12. Let x and y be two positive real numbers such that x + y = 1. Then the minimum value of is
x y
(A) 2
5
(B)
2
(C) 3
(D) 4
Ans. (D)
xy 2
Sol. x + y = 1 and x, y > 0
2 1 1
x y
1 1
Apply AM HM 4
x y
(A) 45
109
(B) 45
109
(C) 55
109
(D) 55
109
Ans. (D)
𝑟
𝑇 =
1 − 3𝑟 + 𝑟
𝑟
𝑇 =
𝑟 − 2𝑟 + 1 − 𝑟
𝑟
𝑇 =
(𝑟 − 1) − 𝑟
𝑟
𝑇 =
(𝑟 − 𝑟 − 1)(𝑟 + 𝑟 − 1)
1
[(𝑟 + 𝑟 − 1) − (𝑟 − 𝑟 − 1)]
𝑇 =2
(𝑟 − 𝑟 − 1)(𝑟 + 𝑟 − 1)
1 1 1
= −
2 𝑟 −𝑟−1 𝑟 +𝑟−1
Sum of 10 terms,
1 1 1 −55
𝑇 = − =
2 −1 109 109
3 𝑃
𝑥 𝑦 ≤ =
16 𝑞
p
14. The greatest value of x2y3 for positive x and y and 3x + 4y = 5 is (in reduced form). Find p + q.
q
(A) 19
(B) 20
(C) 21
(D) 22
Ans. (A)
3𝑥 4𝑦
2 +3 = 3𝑥 + 4𝑦 = 5
2 3
3𝑥 4𝑦
2 +3 3𝑥 4𝑦
2 3 ≥
2+3 2 3
3𝑥 + 4𝑦 3 4
⇒ ≥ 𝑥 𝑦
5 2 3
2 3
⇒ 𝑥 𝑦 ≤
3 4
15. If an infinite GP has the first term x and the sum 5, then which of the following is correct?
(A) x < – 10
(B) –10 < x < 0
(C) 0 < x < 10
(D) x > 10
Ans. (C)
Sol. Sum of an infinite G.P. with first term x and common ratio r(< 1) is
x
s
1 r
From question s = 5
then,
𝑥
5=
1−𝑟
𝑥
1−𝑟=
5
𝑥
𝑟 =1−
5
𝑥
For, − 1 < 1 − < 1
5
𝑥
−2 < − < 0
5
0 < 𝑥 < 10
2 6 10 14
16. The sum to infinite term of the series 1 3 4 ..... is
3 32 3 3
(A) 3
(B) 4
(C) 6
(D) 2
Ans. (A)
Sol. We have
2 6 10 14
S 1 ...... ....(i)
3 32 33 3 4
1
Multiplying both sides by , we get
3
1 1 2 6 10
S 2 3 4 ..... ....(ii)
3 3 3 3 3
2 1 4 4 4
S = 1 + + + + + ⋯……∞
3 3 3 3 3
2 4 4 4 4
⇒ S = + + + + ⋯……∞
3 3 3 3 3
4
2 4 3
⇒ S= 3 = × ⇒S=3
3 1 3 2
1−3
17. If the (2p)th term of a H.P. is q and the (2q)th term is p, then the 2(p + q)th term is –
pq
(A)
2(p q)
2pq
(B)
pq
pq
(C)
pq
pq
(D)
pq
Ans. (D)
Sol. If a is the first term and d is the common difference of the associated A.P.
1 1 1 1
(2p 1)d, (2q 1)d
q a p a
1
d
2pq
1 1 1
(2q 1)
p 2pq a
2q 2q 1 1
2pq a
1 1
a 2pq
1
Tp q (p q 1)d
a
1 (p q 1)
2pq 2pq
pq
Tp q
2pq
pq
2Tp q
pq
18. If sum of the first 21 terms of the series log91/ 2 x log91/ 3 x log91/ 4 x ..... where x > 0 is 504, then x
is equal to
(A) 243
(B) 9
(C) 7
(D) 81
Ans. (D)
Sol. Let
Given,
S = 504
⇒ 252log x = 504 ⇒ x = 9 = 81
19. Let a1, a2, ... ...a40 be in AP and h1, h2, .... h10 be in HP. If a1 = h1 = 2 and a10 = h10 = 3, then a4h7 is
(A) 2
(B) 3
(C) 5
(D) 6
Ans. (D)
𝑎= 3 ⇒ 𝑎 + 9𝑑 = 3
1
⇒ 2 + 9𝑑 = 3 ⇒ 𝑑 =
9
1 7
∴ 𝑎 = 𝑎 + 3𝑑 = 2 + =
3 3
Then, h =3
1 1 1 1
⇒ = ⇒ + 9𝐷 =
ℎ 3 2 3
1 1
⇒ 9𝐷 = − ⇒ 𝐷 = −
6 54
1 1 1 1 7
∴ = + 6𝐷 = − =
ℎ ℎ 2 9 18
18
⇒ ℎ =
7
7 18
∴ 𝑎 ℎ = × =6
3 7
20. Let a1, a2, a3, ..... be a GP of increasing positive numbers. If the product of fourth and sixth terms is
9 and the sum of fifth and seventh terms is 24, then a1a9 + a2a4a9 + a5 + a7 is equal to
(A) 60
(B) 61
(C) 62
(D) 63
Ans. (A)
Sol. Given,
𝑎 , 𝑎 , 𝑎 , … be a GP of increasing positive numbers,
And the product of fourth and sixth terms is 9
So, 𝑎 ⋅ 𝑎 = 9 ⇒ (𝑎 ) = 9 ⇒ 𝑎 = 3
Also given the sum of fifth and seventh terms is 24 ,
So, 𝑎 + 𝑎 = 24
⇒ 𝑎 + 𝑎 𝑟 = 24
⇒ (1 + 𝑟 ) = 8 ⇒ 𝑟 = √7
Now using 𝑎 = 3 ⇒ 𝑎 𝑟 = 3 ⇒ 𝑎 = =
Then, 𝑎 𝑎 + 𝑎 𝑎 𝑎 + 𝑎 + 𝑎
3 3 3 3 3 3 3
= × × (√7) + × √7 × × (√7) × × (√7) + × (√7) + × (√7)
49 49 49 49 49 49 49
= 9 + 27 + 3 + 21 = 60
SECTION-II
Ans. 1
abcde
Sol. Given M =
5
a + b + c + d + e = 5M
a + b + c + d + e – 5m = 0
22. Consider an infinite geometric series with first term a and common ratio r. If its sum is 4 and the
3
second term is , then find a + 4r.
4
Ans. 4
a
⇒ =4
3
1−
4𝑎
⇒ (a − 1)(a − 3) = 0
⇒ a = 1 or a = 3
23. The sum of the series 1 + 2.2 + 3.22 + 4.23 +....+ 100.299 is a × 2100 + 1. Find a.
Ans. 99
1 is p (in reduced form). Find p + q.
99
24. The sum of the series
r r 1 r 1
r 1 r q
Ans. 19
Sol.
1 √𝑟 + 1 − √𝑟
𝑇 = =
√𝑟√𝑟 + 1[√𝑟 + √𝑟 + 1] √𝑟√𝑟 + 1
1 1
= −
√𝑟 √𝑟 + 1
1
= 𝑉(𝑟) − 𝑉(𝑟 + 1), where 𝑉(𝑟) =
√𝑟
Required sum, ∑ (𝑉(𝑟) − 𝑉(𝑟 + 1)) = 𝑉(1) − 𝑉(100)
1
=1−
√100
1 9
=1− =
10 10
25. Let a1, a2, a3, ..... be in harmonic progression with a1 = 5 and a20 = 25. Find the least positive integer
n for which an < 0.
Ans. 25
Sol.
∵ a , a , a , … … are in H.P.
∴ , , … … are in A.P.
∴ = and =
1 1 1 1 −4
+ 19𝑑 = ⇒ + 19 d = ⇒𝑑=
𝑎 𝑎 5 25 475
Now = + (n − 1)
PART-A: PHYSICS
SECTION-I
26. If the angle of projection of a particle from the horizontal is doubled keeping the speed of projection
same the particle strikes the same target on the ground then the ratio of maximum height in the
two cases will be:
(A) 1 : 1
(B) 1 : 2
(C) 1 : 3
(D) 1 : 4
Ans. (C)
Sol. Let the angle of projection for the particle be θ, then the angle of projection for the other particle will
be 2θ. Since range is same, then the angles must be complementary.
i.e, 2 90
30
𝑢 sin 30∘
𝐻 2𝑔 1 1
= = =
𝐻 𝑢 sin 60∘ 3 3
4 4
2𝑔
27. The vertical height of the projectile at time t is given by y 4t t2 and the horizontal distance
(A) tan13 / 5
(B) tan1 4 / 5
(C) tan1 4 / 3
(D) tan13 / 4
Ans. (C)
Sol. y 4t t2 , x 3t
dy dx
Vy 4 2t, Vx 3
dt dt
uy v y 4, ux v x t 0
3
t 0
28. For ground to ground projectile, time take by a particle to ge point O to point C is 𝑇 and during the
same motion time taken by the particle to ge from 𝐴 to 𝐵 is 𝑇 then height ' ℎ ' is:
(A) 𝑔𝑇
(B) 𝑔(𝑇 − 𝑇 )
(C) 𝑔(𝑇 − 𝑇 )
(D) 𝑔(𝑇 − 𝑇 )
Ans. (B)
2v y1
Sol. T1
g
2v y2
T2
g
v v
2 2
y2 y1
2gh
Also,
29. An object is thrown horizontally from a point ' A ' from a tower and hits the ground 3 s later at B .
The line from 'A' to ' B ' makes an angle of 30 with the horizontal. The initial velocity of the object
is:
(take g 10 m / s2 )
(A) 15 3 m / s
(B) 15 m / s
(C) 10 3 m / s
(D) 25 / 3 m / s
Ans. (A)
1 2 45
Sol. AC gt 45 m BC 45 3 m u.t u 15 3 m / s .
2 3
30. A projectile has same range R for two angles of projection. If t1 & t2 be the time of flight for the
g t1 t2
2
(B) R
2
(C) R g t1t2
t1t2
(D) R 2g
t1 t2
Ans. (A)
Sol. For same ranges, the angles of projection should be complementary
2usin u2sin2
T and R
g g
2𝑢sin 𝜃
𝑇 =
𝑔
2𝑢cos 𝜃
𝑇 =
𝑔
2𝑢 (2sin𝜃 cos𝜃)
𝑇𝑇 =
𝑔×𝑔
1 𝑢 sin 2𝜃
𝑔𝑇 𝑇 =
2 𝑔
𝑅 = 𝑔𝑇 𝑇
31. A bullet with muzzle velocity 10 10 m / s is to be shot at a target 50 m away in the same horizontal
line. The height above the target must the rifle be aimed so that the bullet will hit the target is.
(A) 50 tan 15
50
(C)
3
(D) 50 3
Ans. (A)
u2 sin2
Sol. R 50m
g
1000sin2
50
10
15
height to be aimed 50tan 50tan15
32. An aeroplane is flying at height ' h ' with horizontal velocity u , the velocity of a dropped packet on
reaching ground will be
(A) u2 2gh
(B) 2gh
(C) 2gh
(D) u2 2gh
Ans. (A)
Sol. u2 2gh
Aeroplane
Given, 𝑣 = u
𝑣 = 2𝑔ℎ
𝑣net = 𝑣 +𝑣 = 𝑢 + ( 2𝑔ℎ)
= 𝑢 + 2𝑔ℎ
33. On a particular day, wind offers a horizontal acceleration 7.5 m / s2 . A particle is projected at a
speed of 10 m / s at 37 with the vertical against the wind. The distance (in meters) from the
3
point of projection where the particle will strike the horizontal ground is. tan37 and
4
g 10.0 m / s2
(A) 0
(B) 1
(C) 2.5
(D) 3.5
Ans. (A)
Sol. The horizontal acceleration will not affect the time of flight.
2ucos 2 10 4
T 1.6 s
g 10 5
3 1
10 1.6 7.5 1.62
5 2
0
(A) 2 sec
(B) 4 sec
(C) 8 sec
(D) 3 sec
Ans. (D)
2u sin
Sol. T
g cos
× ×( / )
T= = 3sec
×
35. The trajectory of a projectile near the surface of the earth is given as y = 2x – 9x2. If it were launched
at an angle 0 with speed v0 then (g = 10 ms–2):
1 5
(A) 0 sin1 and v 0 ms 1
5 3
2 3
(B) 0 cos 1 and v 0 ms
1
5 5
1 5
(C) 0 cos 1 and v 0 ms
1
5 3
2 3
(D) 0 sin 1 and v 0 ms
1
5 5
Ans. (C)
Sol. Given, 𝑦 = 2𝑥 − 9𝑥
On comparing with,
𝑔𝑥
𝑦 = 𝑥tan 𝜃 − ,
2 v 02 cos 𝜃
We have,
1
tan 𝜃 = 2 or cos 𝜃 =
√5
and = 9 or =9
v 02 v 02 ( /√ )
5
∴ v0 ms1
3
36. A helicopter is flying horizontally with a speed 'v' at an altitude 'h' has to drop a food packet for a
man on the ground. What is the distance of helicopter from the man when the food packet is
dropped?
2ghv 2 1
(A)
h2
(B) 2ghv2 h2
2v2h
(C) h2
g
2gh
(D) h2
v2
Ans. (C)
Sol.
2h 2h
t= ,x = v
g g
𝐷 = 𝑥 +ℎ
2ℎ
= 𝑣 +ℎ
𝑔
2hv2
or, D h2
g
37. A particle is thrown up inside a stationary lift of sufficient height. The time of flight is T. Now it is
thrown again with same initial speed v0 with respect to lift. At the time of second throw, lift is
moving up with uniform acceleration g upward (the acceleration due to gravity). The new time of
flight is
T
(A)
4
(B) T
T
(C)
2
(D) 2 T
Ans. (C)
Sol.
acc 2 g
displacement 0
1 2
S ut at
2
0=𝑣 𝑡− 𝑡
⇒𝑡 = =
38. Find v A v B
Ans. (B)
Sol. v A vB 5 cos 37iˆ 5 sin37ˆj 10 cos 53( ˆi) 10 sin53jˆ
4ˆ 3 3 ˆ 4 ˆ
5 i 5 ˆj 10 ( i ) 10 j
5 5 5 5
39. A child stands on the edge of the cliff 10 m above the ground and throws a stone horizontally with
an initial speed of 5 ms–1. Neglecting the air resistance, the speed with which the stone hits the
ground will be_____ ms–1 (given, g = 10 ms–2).
(A) 15
(B) 20
(C) 30
(D) 25
Ans. (A)
Sol.
Given, 𝑣 = 5 m/s
𝑣 = 2𝑔ℎ = √200
𝑣 = 𝑣 +𝑣 = (5) + (√200)
40. The initial speed of a projectile fired from ground is u. At the highest point during its motion, the
3
speed of projectile is u. The time of flight of the projectile is :
2
u
(A)
2g
u
(B)
g
2u
(C)
g
3u
(D)
g
Ans. (B)
Sol. At highest point, only horizontal component of velocity exists
√3 √3
So, ucos 𝜃 =
u ⇒ cos 𝜃 = ⇒ 𝜃 = 30∘
2 2
∘
2usin 𝜃 2 × u × sin 30 u
T= = =
g g g
41. The maximum vertical height to which a man can throw a ball is 136 m. The maximum horizontal
distance upto which he can throw the same ball is
(A) 192 m
(B) 136 m
(C) 272 m
(D) 68 m
Ans. (C)
Sol.
As 𝑣 = 𝑢 + 2as
⇒ 0 = u − 2gH ⇒ u = 2gH ⇒ u = √2 × 10 × 136
u 2 × 10 × 136
R = = = 272 m
g 10
x=t ...(i)
1
y 2t (10t2 ) ...(ii)
2
From (i) and (ii), y = 2x – 5x2
43. The stream of a river is flowing with a speed of 2 km/h. A swimmer can swim at a speed of 4 km/h
in still water. What should be the direction of the swimmer with respect to the flow of the river to
cross the river straight?
(A) 90°
(B) 150°
IIT-JEE | Growth Batch | Minor Test-04_April 23
TEST CODE: 111004
(C) 120°
(D) 60°
Ans. (C)
Sol.
u = 2km/hr v = 4km/hr
u 2 1
sin
v 4 2
Or 30
with respect to flow,
44. A train is moving in the north at a speed 10 m / sec . Its length is 150 m . A parrot is flying parallel
to the train in the south with a speed of 5 m / s . The time taken by the parrot to cross the train
will be (in sec)
(A) 10 sec
(B) 5 sec
(C) 15 sec
(D) 20 sec
Ans. (A)
Sol. Relative distance 150 m and relative velocity = 15 m/sec.
So time t = 10 s.
45. A particle is projected horizontally with a speed 20 m/s from the top of a tower. After what time
(in sec) will the velocity be at 45° angle from the initial direction of projection? [g = 10 m/s2]
(A) 2 s
(B) 4 s
(C) 6 s
(D) 10 s
Ans. (A)
Sol.
Vy gt
tan
Vx 20
gt
tan 45
20
20 = gt
t = 2 sec
SECTION-II
46. A platform is pulled with a constant acceleration a. A particle is projected from the platform at
angle with the horizontal with respect to the platform as shown in the figure. The value of tan
such that particle again come to the starting point on the platform is ( a 5 m / s2 ): use
g 10 m / s2
Ans. 2
Sol. Motion of particle w.r.t platform
Sy 0
Sx 0
1 2
0 u sin t gt
2
1 2
0 ucost at
2
2usin
t
g
2ucos
t
a
g
or tan 2
a
47. A particle P is projected from a point on the surface of long smooth inclined plane (see figure).
Simultaneously another particle Q is released on the smooth inclined plane from the same position.
P and Q collide after T = 4 second. The speed of projection of P is (in ms-1)
Ans. 10
Sol. It can be observed from figure that P and Q shall collide if the initial component of velocity of P
Time of flight
2u 2u
T
gcos gcos
g Tcos
u 10 m / s.
2
48. Two particles ' A ' and 'B' are moving along a straight line and their velocity time graph is as shown
in figure.
x
If their relative acceleration is , find the value of ' x '.
3
Ans. 2
Sol. aA tan60 3
1
aB tan30
3
1 2
arel aA aB 3 .
3 3
49. A plane is inclined at angle ( = 60°) with respect to the horizontal. A particle is projected with
speed u = 5 m/s from the base of plane, as shown in figure. The maximum height in meter from the
Ans. 9
Sol.
u2 sin2
Height = angle of projection
2g cos
2
(25) 3
H = angle of inclination
1 5
2 10
2
H = 9/10
50. The speed of a swimmer is 4 km h–1 in still water. If the swimmer makes his strokes normal to the
flow of river of width 1 km, he reaches a point 750 m down the stream on the opposite bank. The
speed of the river water is ________ km h–1.
Ans. 3
Sol.
We have
1km Vs t
1000 m VS 4 4
and, 750m VR t So,
750m VR 3 VR
VR 3 km / hr
PART-C: CHEMISTRY
SECTION-I
51. In the long form of the periodic table, the valence shell electronic configuration of 5s25p4
corresponds to the element present in:
(A) Group 16 and period 6
(B) Group 17 and period 6
(C) Group 16 and period 5
(D) Group 17 and period 5
Ans. (C)
Sol. Tellurium (Te) has 5s25p4 valence shell configuration. It belongs to group 16 and present in period
5 of the periodic table.
52. The correct order of the atomic radii of C, Cs, Al, and S is:
(A) C < S < Al < Cs
(B) S < C < Cs < Al
(C) S < C < Al < Cs
(D) C < S < Cs < Al
Ans. (A)
Sol. On going down the group, size increases while going from left to right in a period, size decreases.
So, order is: C < S < Al < Cs.
F(g)
F(g) e
(A)
P(g)
P(g) e
(B)
S(g)
S(g) e
(C)
Cl(g)
Cl(g) e
(D)
Ans. (B)
Sol. If we consider the opposite process:
F(g) e
F(g)
(a) ; ∆H1
P(g) e
P
(g)
(b) ; ∆H2
S(g) e
S(g)
(c) ; ∆H3
Cl(g) e
Cl(g)
(d) ; ∆H4
Order of energy released is : ∆H4 > ∆H1 > ∆H3 > ∆H2
P(g)
P(g) e ;
So, Requires least energy.
Ans. (A)
Sol. (a) SC > Ti > V > Cr (size decrease initially in 3d-series)
(b) Correct order : Zn > Cu > CO Ni
(c) Correct order : S2– > Cl– > N3– > O2–
56. The first ionization enthalpies of Be, B, N and O follow the order
(A) O < N < B < Be
(B) Be < B < N < O
(C) B < Be < N < O
(D) B < Be < O < N
Ans. (D)
Sol. On moving form left to right period size of atom decrase, hence ionization energy increases.
Nitrogen half half-filled p-orbital and Beryllium have half filled s-orbital so their ionization energy
are greater than oxygen and Boron respectively. So the order is :
N O4 Be2 B1
(2p3 ) (2p ) (2s ) (2p )
57. Which of the following atom or ions has the smallest size?
(A) F
(B) F–
(C) O
(D) N
Ans. (A)
Sol. F has smallest size due to effective nuclear charge.
Ans. (C)
Sol. Generally, non-metal oxides are acidic in nature and metal oxides are basic in nature, Al2O3 is
amphoteric.
59. The first ionisation potential of Na, Mg, Al and Si are in the order
(A) Na < Mg > Al < Si
(B) Na > Mg > Al > Si
(C) Na < Mg < Al < Si
(D) Na > Mg > Al < Si
Ans. (A)
Sol. First ionisation potential increases from left to right in a period.
IE1 of Mg is higher than that of Na because of increased nuclear charge and also than that of Al
because in Mg, a 3 s-electron has to be removed while in Al, it is the 3 p-electron. The IE1 of Si is,
however, higher than those of Mg and Al because of its increases nuclear charge. Thus, the overall
order is : Na < Mg > Al < Si.
60. The elements with atomic numbers 101 and 104 belongs to, respectively :
(A) Group 11 and Group 4
(B) Actinoids and Group 6
(C) Actinoids and Group 4
(D) Group 6 and Actinoids
Ans. (C)
90
Th
103 Lr
Sol.
Belongs to actinoids series and they all belongs to 3rd group. So atomic no. 101 element is actinoids
and atomic number 104 element belongs to 4th group.
61. The first ionization energy of magnesium is smaller as compared to that of elements X and Y, but
higher than that of Z. The elements X, Y and Z, respectively, are
(A) Chlorine, lithium and sodium
(B) argon, lithium and sodium
(C) argon, chlorine and sodium
(D) neon, sodium and chlorine
Ans. (C)
Sol. Ionization energy generally increases moving from left to right across the period.
So, the order is Na < Mg < ...... Cl < Ar.
eff.
(C) Electronegativity = 0.359 + 0.744
eff.
(D) Electronegativity = 0.359 + 0.744
Ans. (D)
Sol. According to Allred and Rochow scale
Z eff.
EN( AR ) 0.359 0.744
(C) r2 (r : radius in Å)
(A) 5𝑝
(B) 4𝑝
(C) 4𝑠
(D) 4𝑓
Ans. (A)
Sol. After filling the 4 d-orbital, an electron will enter in 5p orbital.
64. Four electrons in an atom have the sets of quantum numbers as given below. Which electron is at
the highest energy level?
(A) 𝑛 = 4, 𝑙 = 1, 𝑚 = −1, 𝑚 = −1/2
(B) 𝑛 = 4, 𝑙 = 0, 𝑚 = 0, 𝑚 = +1/2
(C) 𝑛 = 3, 𝑙 = 0, 𝑚 = 0, 𝑚 = −1/2
(D) 𝑛 = 3, 𝑙 = 2, 𝑚 = 0, 𝑚 = +1/2
Ans. (A)
Sol. More value of (𝑛 + 𝑙)
66. The magnetic moment of Nix ion (Z = 28) is about 2.82 BM. The value of x is:
(A) 2
(B) 4
(C) 1
(D) 3
Ans. (A)
So unpaired e 2
Ni A 3d8 4s2
68. The possible correct set of quantum numbers for the unpaired electron of Cl atom is:
(A) 2, 0, 0, +
(B) 2, 1, −1, +
(C) 3, 0, ±
(D) 3, 1, 1, ±
Ans. (D)
Sol. Cl: 1𝑠 2𝑠 2𝑝 3𝑠 3𝑝
Unpaired 𝑒 is in 3𝑝
So 𝑛 = 3𝑙 = 1𝑚 = +1𝑠 = ±
1
69. How many electrons in an atom can have n = 4, l = 2, m = –2 and s ?
2
(A) 1
(B) 2
(C) 5
(D) 10
Ans. (A)
Sol. One electron in 4d orbital.
70. Which of the following is the correct plot for the probability density 𝜓 (𝑟) as a function of distance
' 𝑟 ' of the electron from the nucleus for 2 s orbital?
(A) (B)
(C) (D)
Ans. (B)
Sol. 2s
Radial node = n – I – 1
=2–0–1
=1
It will have one radial node.
SECTION - II
72. Consider the argon atom. For how many electrons does this atom have ml = 1?
Ans. 4
Sol.
73. In how many pairs, all elements belong to same group in periodic table
(H, He) (Li, Be)
(Na, K) (F, Cl)
(S, Se) (Ga, Ge)
Ans. 3
Sol. Conceptual
74. The five successive ionization enthalpies of an element are 800, 2427, 3658, 25024 and 32824 kJ
mol–1 . The number of valence electrons in the element is :
Ans. 3
Sol. As difference in 3rd and 4th ionisation energies is high, so atom contains 3 valence electrons.
75. If the ionization enthalpy and electron gain enthalpy of an element are 310 and 86 kcal mol–1
respectively, then the electronegativity of the element on the Pauling scale is (Nearest integer)
Ans. 3
Sol. I.E. + E.A. = 310 + 86 = 396 kcal mol–1
= 396 × 4.184 = 1655.28 kJ/mol
1655.28
E.N. = 540 = 3.06