Thanks to visit codestin.com
Credit goes to www.scribd.com

0% found this document useful (0 votes)
20 views8 pages

Combine

The document contains multiple-choice questions related to continuity and differentiability, primarily focusing on derivatives and the behavior of functions at specific points. It includes solutions for each question, indicating the correct answers and providing explanations. The content is structured around previous years' CBSE board exam questions, making it a resource for students preparing for mathematics assessments.
Copyright
© © All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
0% found this document useful (0 votes)
20 views8 pages

Combine

The document contains multiple-choice questions related to continuity and differentiability, primarily focusing on derivatives and the behavior of functions at specific points. It includes solutions for each question, indicating the correct answers and providing explanations. The content is structured around previous years' CBSE board exam questions, making it a resource for students preparing for mathematics assessments.
Copyright
© © All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
You are on page 1/ 8



Abhinay Maths Classes


Continuity and Differentiability
 Previous Years’ CBSE Board Questions

 (b) Discontinuous at x = 0 but continuous at x = π


Multiple Choice Questions (c) Continuous at x = 0 but discontinuous at x = π
(d) Discontinuous at x = 0 , π
sin2 x  Sol : Delhi 2008
1. Derivative of e with respect to cos x is
2 2
(a) sin xe sin x (b) cos xe sin x
log x
If f (x) = * x − 1
2 2
(c) - 2 cos xe sin x (d) - 2 sin2 x cos xesin x , if x ! 1
 Sol : OD 2024 7. is continuous at x = 1, then
k, if x = 1
the value of k is

If sin ^xy h = 1, then


dy (a) 0 (b) - 1
2. is equal to
dx (c) 1 (d) e
(a) x (b) - x
y y
y y Sol :
(c) (d) -
x x
Sol : OD 2024

3. The function f ^x h = x | x | is :
(a) continuous and differentiable at x = 0
(b) continuous but not differentiable at x = 0
(c) differentiable but not continuous at x = 0
(d) neither differentiable nor continuous at x = 0
 Sol : OD 2023 8. The point of discontinuous of tan x are
(a) nπ , n d I (b) 2nπ , n d I
π
(c) (2n + 1) , n d I (d) None of these
If tan c x − y m = k , then
x+y dy 2
4. is equal to : Sol : Delhi 2017, OD 2010
dx
y y
(a) - (b)
x x 2x − 3
2 y y 9. At x = 32 , the function f (x) = is
(c) sec a k (d) - sec2 a k 2x − 3
x x
Sol : OD 2023 (a) continuous (b) discontinuous
(c) differentiable (d) non-zero
2  Sol : Delhi 2006
dy
5. If y = Ae5x + Be−5x , then is equal to
dx2
(a) 25y (b) 5y
10. The function f (x) = x at x = 0 is
(c) - 25y (d) 15y
 Sol : OD 2020
(a) continuous but not differentiable
(b) discontinuous and differentiable
(c) discontinuous and not differentiable
6. Which of the following is correct for the continuity of
the function f (x) = sin 2x − 1 at the point x = 0 and (d) continuous and differentiable
x=π  Sol : Comp 2017, Delhi 2015

(a) Continuous at x = 0 , π
3 sin πx Sol : SQP 2014
If f (x) = *
, x!0
5x
11. is continuous at x = 0 , then
2k, x = 0
the value of k is 18. d
2x has the value
dx
(a) π (b) 3π (a) ^log 2h 2x (b) log 2x
10 10
(c) 3π (d) 3π (c) x 2x - 1 (d) None of the above
2 5  Sol : OD 2012
Sol : OD 2016

19. The differential coefficient of cos-1 ^ax h is


ax + 3, x # 2
12. If f (x) = * 2 , then the values of a for (a) -a (b) 1 - a2 x2
a x − 1, x 2 2
1 - a2 x2
which f is continuous for all x are a
(c) (d) None of the above
(a) 1 and - 2 (b) 1 and 2 1 - a2 x2
Sol : Delhi 2013, OD 2009
(c) - 1 and 2 (d) - 1 and - 2
 Sol : Foreign 2015

20. The differential coefficient of log 10 x


x+λ , x < 3 (a) 1 log 10 e (b) 1 log e 10
If f (x) = * 4
x x
13. , x = 3 is continuous at x = 3 , then
(c) 1 (d) None of these
3x − 5 , x > 3 x
λ is equal to Sol : Comp 2017

(a) 3 (b) 2
(c) 1 (d) 4 21. Differential co-efficient of cosec-1 x is
 Sol : Foreign 2010, OD 2007 1 1
(a) - (b)
x x2 - 1 x x2 - 1
(c) x (d) None of the above
x−1 , x < 2
14. If function f (x) = * is a continuous x2 - 1
2x − 3 , x $ 2 Sol : Comp 2007
function then
(a) for x = 2 only
22. Differential coefficient of xlog wrt x is ex

(b) for all real values of x such that x ! 2


(a) xlog x - 1 log e x
e
(b) 2xlog (x - 1) log e x e

(c) for all real values of x


(c) xlog x - 1
e
(d) 2 log e x
(d) for all integral values of x only x
Sol : OD 2007
 Sol : OD 2013

dy 23. If f (x) = 1 +x x and g (x) = f [f (x)], then g' (x) is equal to


15. If y = log xx , then dx =
(a) 1 (b) 1
(a) 1 (b) log x (2x - 3) 2 (x + 1) 2
(c) log (ex) (d) None of these (c) 12 (d) 1
 Sol : Comp 2011, Foreign 2009 Sol : x (2 x + 1) 2 Delhi 2018

dy
16. If x + y = 1 then dx at (1, 1) is 24.
dy
If sin (x + y) = log (x + y), then dx is equal to
(a) 2 (b) 0 (a) 2 (b) - 2
(c) 1 (d) - 1 (c) 1 (d) - 1
 Sol : Delhi 2018
 Sol : Delhi 2013, OD 2011

^log tan x h is equal to


y + ey+...
dy
17. d
dx
25. If x = ey + e , then dx is equal to
(a) cosec 2x (b) sec 2x (a) 1 (b) 1 - x
x x
(c) 2 cosec 2x (d) - 2 sec 2x (c) x (d) None of these
1+x
Sol : Comp 2007 dy
34. If y = log e sin x , then dx =
(a) cosec x (b) cot x
26. If x is measured in degrees, then d
dx (cos x) is equal to
(c) - cot x (d) - cosec x
(a) - sin x (b) - 180 sin x  Sol : SQP 2018, Comp 2010
π
(c) - π sin x (d) sin x
180 3 4
Sol : Comp 2009
35. If y = x + x2 + x + x + ..... then x dx
dy
will be
2 3
x
(a) xe (b) y (x + 1)
27. If f (x) = log e (sin x), then f l (e) is equal to
(c) x (y + 1) (d) y log (1 + x)
(a) e-1 (b) e  Sol : Comp 2010

(c) 1 (d) 0
 Sol : OD 2016
36. Differentiation of cos x w.r.t. cot x is
(a) cos3 x (b) sin3 x
28. The derivative of cos3 x with respect to sin3 x is
(c) tan3 x (d) None of these
(a) - cot x (b) cot x  Sol : Delhi 2017

(c) tan x (d) - tan x


 Sol : Foreign 2017, SQP 2014
37. Differential co-efficient of sin x wrt tan x is
(a) sin3 x (b) cos3 x
dy
29. If y = tan−1 1 − sin x
1 + sin x , then the value of dx at x = π
6 is (c) sec3 x (d) None of the above
(a) - 1 (b) 1  Sol : Foreign 2010
2 2
(c) 1 (d) - 1
Sol : Comp 2012
38. Derivative of x3 wrt x2 is equal to
(a) 3 x (b) 2 x
dy 2 3
30. If y = log [sin (x2)], 0 1 x 1 π2 , then dx at x = 2
π
is
(a) 0 (b) 1 (c) 3 (d) 2
2x 3x
Sol : Delhi 2008, OD 2007
(c) π/4 (d) π
 Sol : Delhi 2013

39. n th derivative of ex with respect to x is


31. The derivative of log x is (a) ex (b) ex $ n

(a) 1 , x 2 0 (b) 1 , x ! 0
n
(c) 0 (d) ex
x x  Sol : Comp 2018

(c) 1 , x ! 0 (d) None of these


x
Sol : Delhi 2008 , Comp 2007
d2 y
40. If y = t10 + 1 and x = t8 + 1, then dx2
=
32. If x = 12+att and y = 2 at2 dy
, then dx is equal to (a) 5 t (b) 20t8
^1 + t h 2
3 3

(a) ax (b) a2 x2
(c) 5 t6 (d) None
16
(c) x (d) x Sol : Delhi 2015, OD 2011
a 2a
Sol : OD 2007

41. Asserti n (A) f ^x h = x3 is continuous at x = 2 .


If f (x) = log e 6log e x @ , then f l (e) Reas n (R) f ^x h is continuous at x = a if
o
:
33.
o
:
(a) e-1 (b) e
(c) 1 (d) 0
lim
x " a+
# f^x h = lim f ^x h = f ^a h
x " a−
 Sol : Foreign 2008
(a) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct
explanation of (A).
(b) Both (A) and (R) are true but (R) is not the x3 − 3, x < 2
correct explanation of (A). 45. Asserti n (A) f (x) is defined as f (x) = * 2
x + 1, x > 2

o
:
is continuous at x = 2 .
(c) (A) is true but (R) is false.
(d) (A) is false but (R) is true Reas n (R) f (2) = lim f (x)

o
:
x"2
 Sol : Foreign 2011
(a) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct
explanation of (A).
dy (b) Both (A) and (R) are true but (R) is not the
42. Asserti n (A) If y = sin x3 , then = cos x3 $ 3x2 . correct explanation of (A).
dx
o
:
Reas n (R)
dx
^ h
d uv = u dv + v du .
dx dx
(c) (A) is true but (R) is false.
o
:
(a) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct (d) (A) is false but (R) is true
 Sol : OD 2012
explanation of (A).
(b) Both (A) and (R) are true but (R) is not the
correct explanation of (A). 46. Asserti n (A) If x = at2 and y = 2at , then

o
:
d2 y
(c) (A) is true but (R) is false. = −1
dx2 t = 2 16a
(d) (A) is false but (R) is true
Sol : d2 y dy 2
2 = b dt l # b dx l
 SQP 2020 dt 2
Reas n (R)
dx

o
:
(a) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct
explanation of (A).
(b) Both (A) and (R) are true but (R) is not the
correct explanation of (A).
(c) (A) is true but (R) is false.
(d) (A) is false but (R) is true
 Sol : Foreign 2009, OD 2007

43. Asserti n (A) lim 1 − cos 3x = 9


x2 2
o
:
x"0
sin x x2, x $ 1
Consider the function f (x) = *
Reas n (R) lim =1
x"0 x 47.
o
:
x + 1, x 1 1
(a) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct
explanation of (A). Asserti n (A) f is not derivable at x = 1 as
o
:
lim f (x) ! lim f (x)
(b) Both (A) and (R) are true but (R) is not the x " 1−1 x " 1+
correct explanation of (A). Reas n (R) If a function f is derivable at a point a
o
:
(c) (A) is true but (R) is false. then it is continuous at a
(a) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct
(d) (A) is false but (R) is true explanation of (A).
 Sol : OD 2018, Delhi 2012
(b) Both (A) and (R) are true but (R) is not the
correct explanation of (A).
44. Asserti n (A) If y = x3 cos x , then (c) (A) is true but (R) is false.
o
:
dy (d) (A) is false but (R) is true
= x3 sin x + 3x2 cos x
dx  Sol :

OD 2007

Reas n (R) d (uv) = u dv + v du .


dx dx dx
o
:
(a) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct 48. Consider, if u = f (n), v = g (x), then the derivative of
explanation of (A). du/dx
f with respect to g is du = .
dv dv/dx
(b) Both (A) and (R) are true but (R) is not the
correct explanation of (A). Asserti n (A) Derivative of sin−1 2x 2 with respect
1+x
o
:
(c) (A) is true but (R) is false. to
2
(d) (A) is false but (R) is true cos−1 1 − x2 is 1 for 0 1 x 1 1.
1+x
 Sol : Delhi 2008 2
Reas n (R) sin−1 2x 2 ! cos−1 1 − x2 for
1+x 1+x
o
:
Abhinay Maths Classes

Application of Derivatives
Previous Years’ CBSE Board Questions

 interval
Multiple Choice Questions (a) ^0, 2h (b) ^0, 3h
(c) `- 3, 0@ , 62, 3h (d) none of theses
 Sol : SQP 2017
1. The function f ^x h = x + 2 has a local minima at x
2 x
equal to
(a) 2 (b) 1 7. If y = a log x + bx2 + x has its extreme value at
x =− 1 and x = 2 , then
(c) 0 (d) - 2
 Sol : OD 2024 (a) a = 2, b =− 1 (b) a = 2, b =− 12
(c) a = − 2, b = 1
2 (d) a = − 2, b = − 12
 Sol : OD 2010
2. Given a curve y = 7x − x3 and x increases at the rate
of 2 units per second. The rate at which the slope of
the curve is changing, when x = 5 is 8. Minimum value of the function f ^x h = x2 + x + 1 is
(a) - 60 units/sec (b) 60 units/sec (a) 1 (b) 3
(c) - 70 units/sec (d) - 140 units/sec (c) 34 (d) 4
 Sol : OD 2024  Sol : Comp 2008

3. The function f (x) = 2 − 3x is 9. Let f ^x h = x3 + 3 x2 + 3x + 3 , then f ^x h is


2
(a) decreasing
(a) an even function
(b) increasing
(b) an odd function
(c) neither decreasing nor increasing
(c) an increasing function
(d) none of the above
 Sol : Delhi 2016 (d) a decreasing function
 Sol : Comp 2017, Delhi 2015

4. The function f ^x h = x2 , for all real x , is


10. Let f ^x h = x x , then f ^x h has a
(a) decreasing
(b) increasing
(a) local maxima at x = 0
(c) neither decreasing nor increasing
(b) local minima at x = 0
(d) none of the above
 Sol : Foreign 2010
(c) point of inflexion at x = 0
(d) none of the above
 Sol : OD 2010
5. The function f ^x h = x − 2x is increasing in the
2

interval
(a) x !- 1 (b) x $- 1 11. Let f ^x h = x − cos x , x ! R then f is
(a) a decreasing function
(c) x ! 1 (d) x $ 1
 Sol : Delhi 2012, OD 2010 (b) an odd function
(c) an increasing function
6. The function f ^x h = x e2 −x
is strictly increases in the (d) none of the above
Sol : SQP 2016, OD 2009
18. If the function f ^x h = x3 + αx2 + βx + 1 has maximum
value at x = 0 and minimum value at x = 1, then

12. Let f ^x h = tan x − 4x, then in the interval 9− π , π C , (a) α = 2 , β = 0 (b) α =− 3 , β = 0


3 3 3 2
f ^x h is 3
(c) α = 0, β = (d) none of these
(a) a decreasing function 2
Sol : OD 2014
(b) an increasing function
(c) a constant function
19. The function 2x3 − 3x2 − 12x + 4 has
(d) none of these
(a) two maxima
 Sol : Foreign 2014
(b) two minima
(c) one maxima and one minima
13. The radius of a cylinder is increasing at the rate of
3m/s and its altitude is decreasing at the rate of 4m/s (d) no maxima and no minima
 Sol : Delhi 2013, OD 2010
. The rate of change of volume when radius is 4m and
altitude is 6m, is
(a) 80πm3 /s (b) 144πm3 /s 20. f ^x h = 1 + 2 sin x + 3 cos2 x, 0 # x # 2π is
3 3
3
(c) 80m /s (d) 64m /s (a) minimum at x = 2 π
 Sol : Delhi 2018
(b) minimum at x = sin−1 1
6
π
(c) minimum at x =
The function f ^x h = x3 has a
6
14.
(d) minimum at x = sin−1 16
(a) local minima at x = 0  Sol : Delhi 2009
(b) local maxima at x = 0
(c) point of inflexion at x = 0
(d) none of the above
 Sol : OD 2015, Delhi 2009

15. The minimum value of f ^x h = sin x cos x is

(a) 1 (b) - 1
2 2 21. If a < 0 , the function f ^x h = eax + e−ax is monotonically
(c) 0 (d) 5 decreasing for all values of x where
 Sol : Delhi 2007
(a) x < 0 (b) x > 0
(c) x < 1 (d) x > 1
16. The function f ^x h = 2 + 4x2 + 6x 4 + 8x6 has  Sol : SQP 2019

(a) only one maxima


(b) only one minima 22. The sides of an equilateral triangle are increasing
(c) no maxima and minima at the rate of 2 cm/s. The rate at which the area
increases, when the side is 10 cm, is
(d) many maxima and minima
 Sol : SQP 2017
(a) 3 cm2 /s (b) 10cm2 /s

17. The length of the largest interval in which the function (c) 10 3 cm2 /s (d) 10 cm2 /s
 Sol : 3 Foreign 2007
3 sin x - 4 sin3 x is increasing, is
(a) π (b) π
The function f ^x h = x1/x is
3 2
23.
(a) increasing in ^1, 3h
(c) 3π (d) π
2
Sol :
(b) decreasing in ^1, 3h
Foreign 2016, Delhi 2011

(c) increasing in ^1, e h and decreasing in ^e, 3h


(d) decreasing in ^1, e h and increasing in ^e, 3h 31. Which of the following function is decreasing on
 Sol : Comp 2017, OD 2014 (0, π2 )?
(a) sin 2x (b) cos 3x
24. The least, value of the function f (x) = ax + xb , a 2 0 (c) tan x (d) cos 2x
, b 2 0 , x 2 0 is  Sol : Delhi 2015, OD 2007

(b) 2 a
2 2
(a) ab
b 32. The minimum radius vector of the curve a2 + b 2 = 1
x y
(c) 2 b (d) 2 ab is of length
a (a) a - b (b) a + b
Sol : OD 2006

(c) 2a + b (d) None of these


 Sol : OD 2009
25. The real number, which most exceeds its cube, is
(a) 1 (b) 1
2 3 33. The condition that f (x) = ax3 + bx2 + cx + d has no
(c) 1 (d) 1 extreme value is
2 4 (a) b2 2 3ac (b) b2 = 4ac
Sol : OD 2008
(c) b2 = 3ac (d) b2 1 3ac
 Sol : Foreign 2010
26. The minimum value of 2x + 3y , when xy = 6 , is
(a) 12 (b) 9
34. The maximum value of xe-x is
(c) 8 (d) 6
(a) e (b) 1/e
 Sol : Comp 2011, Delhi 2009
(c) - e (d) - 1/e
 Sol : Comp 2017, Delhi 2007
27. The function xx is increasing, when
(a) x > 1 (b) x < 1
e e

(c) x < 0 (d) for all real x
 Sol : Foreign 2009
35. The total revenue received from the sale of x units of
a product is given by R (x) = 3x2 + 36x + 5 in rupees.
Find the marginal revenue we mean the rate of change
28. A sphere increases its volume at the rate of π cm3/s.
of total revenue with respect to the number of times
The rate at which its surface area increases, when the
sold at an instant.
radius is 1 cm is Sol : OD 2018
(a) 2π sq cm/s (b) π sq cm/s
(c) 3π sq cm/s (d) π sq cm/s 36. Show that the function f (x) = x3 − 3x2 + 6x − 100 is
2 2
Sol : OD 2018
increasing on R .
Sol : OD 2017

29. If gas is being pumped into a spherical balloon at the


rate of 30 ft3/min. Then, the rate at which the radius 37. Show that the function f (x) = 4x3 − 18x2 + 27x − 7 is
increases, when it reaches the value 15 ft is always increasing on R .
Sol : Delhi 2017, SQP 2015
(a) 1 ft/min (b) 1 ft/min
15π 30π
(c) 1 ft/min (d) 1 ft/min
20 25 38. The side of an equilateral triangle is increasing at the
Sol : SQP 2020 rate of 2 cm/s. At what rate is its area increasing,
when the side of the triangle is 20 cm?
30. The length of the longest interval, in which Sol : Delhi 2015
f (x) = 3 sin x − 4 sin3 x is increasing is
(a) π (b) π
3 2 39. Show that the function f (x) = x3 − 3x2 + 3x , x d R is
increasing on R .
(c) 3π (d) π Sol : OD 2011
2
Sol : SQP 2020
40. If gas is being pumped into a spherical balloon at the cubic centimeter per second. Find the rate of increase
rate of 60 ft3/min. Find the rate at which the radius of its surface area, when the radius is 2 cm.
increases, when it reaches the value 15 ft. Sol : Delhi 2017
Sol : Comp 2010

48. The volume of a cube is increasing at the rate of 8


41. A sphere increases its volume at the rate of π cm3/s. cm3/s. How fast is the surface area increasing when
What is the rate at which its surface area increases, the length of its edge is 12 cm?
when the radius is 4 cm. Sol : OD 2019
(a) 2π sq cm/s (b) π sq cm/s
(c) 3π sq cm/s (d) π sq cm/s 49. The sides of an equilateral triangle are increasing at
2 2
Sol : Foreign 2017, Delhi 2011 the rate of 2 cm/s. Find the rate at which the area
increases, when the side is 10 cm?
Sol : SQP 2014

 :

 :

 :  :

 :

 :

 :
 :

 :

You might also like