2|P ag e
UNIT-1
COMMUNICATION SKILL-II
1. Which of the following is NOT an element of communication within the communication
process cycle?
(a) Channel
(b) Receiver
(c) Sender
(d) T ime
2. You need to apply for leave at work? Which method of communication will you use?
(a) e-mail
(b) Poster
(c) Newsletter
(d) Blog
3. By which action can senders send their messages?
(a) Gestures
(b) Speaking
(c) R eading
(d) Writing
4. Which of the following is an example of oral communication?
(a) Newspapers
(b) Letters
(c) P hone call
(d) e-mail
5. What are the types of words we should use for verbal communication?
(a) Acronyms
(b) S imple
(c) Technical
(d) Jargons
6. Which of these is a positive (good) facial expression?
(a) Frowning while concentrating
(b) Maintaining eye contact
(c) Smiling continuously
(d) Rolling up your eyes
7. What does an upright (straight) body posture convey or show?
(a) Pride
(b) Professionalism
(c) C onfidence
(d) Humility
3|P ag e
8. Which of these is NOT an appropriate non-verbal communication at work?
(a) Keeping hands in pockets while talking
(b) Talking at moderate speed
(c) Sitting straight
(d) Tilting head a bit to listen
9. Which of the following statement is true about communication?
(a) 50% of our communication is non-verbal
(b) 20% communication is done using body movements, face, arms, etc.
(c) 5% communication is done using voice, tone, pauses, etc.
(d) 7% communication is done using words
10. Which of these are examples of positive feedback?
(a) Excellent, your work has improved.
(b) I noticed your dedication towards the project.
(c) You are always doing it the wrong way.
(d) A ll of the above
11. Which of these are examples of negative feedback?
(a) I hate to tell you this but your drawing skill is poor.
(b) You can surely improve your drawing.
(c) These are good drawings but you can do better.
(d) None of the above
12. Which of the following are effective components of good feedback?
(a) Detailed and time consuming
(b) D irect and honest
(c) S pecific
(d) Opinion-based
B and C both answers
13.Which of these is NOT a common communication barrier?
(a) Linguistic barrier
(b) Interpersonal barrier
(c) F inancial barrier
(d) Organisational barrier
14. In which of the following, the underlined word is an adjective?
(a) R adha has a red dress.
(b) I can speak French.
(c) T he Girl on the Train is a best-seller.
(d) Abdul can swim fast.
A and C both answers
4|P ag e
15.Which of these sentences is capitalised correctly?
(a) Ravi and i are going to the movies.
(b) Salim is visiting India in July.
(c) T he tiger is a Strong animal.
(d) S he is arriving on Monday
16. Which of these sentences are punctuated correctly?
(a) When is the party.
(b) I had bread omelette and a Banana for breakfast?
(c) I am so excited about my first foreign trip,
(d) T his is Abdul’s notebook.
17. In which of these sentences can you find an adverb?
(a) D ivya drinks milk every day.
(b) Sanjay gifted me a new pen.
(c) I opened the door lock.
(d) Sita is 5-feet tall.
18.Identify the indirect object in the sentence, ‘The band played music for the audience.’
(a) The band
(b) played
(c) music
(d) audience
19. Which of these is an imperative sentence?
(a) Switch off the fan.
(b) Sheila has gone to the market.
(c) Where are my pen colours?
(d) O h no! I missed my flight.
20.Which of these sentences is in active voice?
(a) A movie is being watched by them.
(b) The car was repaired by Raju.
(c) H e is reading a book.
(d) The thief was being chased by a policeman
Communication Skills Class 10 Important Questions
B. Subjective questions
1. List the different types of verbal communication. Include examples for
each verbal communication type.
Ans. The table illustrates the different types of verbal communication:
5|P ag e
2. What do you mean by feedback? Let’s take a scenario. Radha is your co-worker. Together you
are making a report on how to manage the waste in your store. Since she has not completed her
work on time, the whole report has got delayed and the manager has given you both a warning.
Write down the feedback you would like to give your workers on time management. Try to keep
the feedback specific and polite.
Ans. Feedback is the final component and one of the most important factors in the process of
communication since it is defined as the response given by the receiver to the sender.
F eedback to Radha
You are a great asset to the team. You are very professional and focused on your work. Despite
the difficult deadlines for the report on how to manage the waste in your store, you maintain a
positive attitude. You respond to problems without getting angry or frustrated. Whenever you
have free time I see you studying or looking over someone’s shoulder trying to troubleshoot a
problem. It would benefit the entire department if you paid more attention to the delivery time.
6|P ag e
3. Write down the common communication barriers you may come across when you move to a
new city or country.
Ans. The common communication barriers a person may come across when the move to a new
city or country are:
P hysical Barriers: Physical barriers are the environmental and natural conditions that act as a
barrier in communication. For example, text messages are often less effective than face-to-face
communication.
L inguistic Barriers: The inability to communicate using a language is known as language barrier to
communication. Language barriers are the most common communication barriers, it leads to
misunderstandings and misinterpretations of the message. For example slang, professional jargon.
Interpersonal Barriers: Barriers to interpersonal communication occur when the sender’s message
is received differently from how it was intended. It is also very difficult to communicate with
someone who is not willing to talk or express their feelings and views.
O rganisational Barriers: Organisations are designed on the basis of formal hierarchical
structures that follow performance standards, rules and regulations, procedures, policies,
behavioural norms, etc. Superior-subordinate relationships in a formal organisational structure
can be a barrier to the free flow of communication.
C ultural Barriers: Cultural barriers is when people of different cultures are unable to understand
each other’s customs, resulting in inconveniences and difficulties. People sometimes make
stereotypical assumptions about others based on their cultural background, this leads to a
difference in opinions and can be a major barrier to effective communication.
4. Write two sentences of each type of sentence — statement, question, exclamatory and
order.
Ans. The two sentences of each type of sentence are:
Statement
1) Blue is my favourite colour.
2) The farewell party begins in two hours.
Question
1) Do you want tea or coffee?
2) Is it raining?
Exclamatory
1) This is the best day of my life!
2) Oh, my goodness, we won!
Order
1) Please lower your voice.
2) Respond immediately.
5. Which is your favourite food, dish or cuisine? Write two paragraphs about your favourite
food, dish or cuisine. Make sure you follow all the rules about sentences and paragraphs you
have learnt.
Ans. I am very foodie. I love to eat. Among the number of foods, Pizza is my favourite food
because it tastes and smells fabulous. My Mom cooks the best Pizzas in the world. I always ask her
to make Pizza.
In Pizzas, I love onion cheese Pizza a lot. This is because cheese pizza is healthy and makes me
strong. To create fun we also organize pizza races in terms of who can eat the maximum number
of pizzas. I can eat many pizzas at a time.
7|P ag e
Q1-What do you understand by communication skill?
Ans: Communication skills means how do we communicate with each other. The way of
presenting our information is very important. Communication skills include those areas which deal
with our talking, writing, expressing our views. This includes the overall development of your
personality.
Q2-What are the three main parts of communication? Explain each of them.
Ans: There are three important parts of communication:
i)Transmitting-The sender transmits the message through one medium or another.
ii)Listing-The receiver listens or understands the message.
iii)Feedback-The receiver conveys their understanding of the message to the sender in the form of
feedback to complete the communication cycle.
Q3-What are the elements of communication cycle?
Ans: The various elements of the communication cycle are:
i)Sender
ii)Message
iii)Channel
iv)Receiver
v)Feedback
Q4-Write some methods of communication.
i)Face-to-Face informal
ii)E-mail
iii)Notices/Posters
iv)Business meetings
v)Social networks, message, phone call, newsletter, blog etc.
Q5-Explain the types of verbal communication.
Ans: Intrapersonal Communication. This form of communication is extremely private and
restricted to ourselves. ...
Interpersonal Communication. This form of communication takes place between two individuals
and is thus a one-on-one conversation. ...
Small Group Communication. ...
Public Communication.
Q6-Differentiate between advantages and disadvantges of verbal communication.
Ans- Despite of advantages of non-verbal communication, it is not free from
its limitations or disadvantages which are: Vague and imprecise: Non-verbal communication is
quite vague and imprecise. ... Continuous: It is possible to stop talking in verbal communication,
but it is generally not possible to stop nonverbal cues.
Q7-What are the types of non-verbal communication?
Ans: Facial expressions. The human face is extremely expressive, able to convey countless
emotions without saying a word. ...
Body movement and posture. ...
8|P ag e
Gestures. ...
Eye contact. ...
Touch. ...
Space. ...
Voice. ...
Pay attention to inconsistencies.
Q8-Write some importance of feedback.
Ans- Feedback is always there. ...
Feedback is effective listening. ...
Feedback can motivate. ...
Feedback can improve performance. ...
Feedback is a tool for continued learning.
Q9-What is effective communication?
Ans- Effective communication is a process of exchanging ideas, thoughts, knowledge and
information such that the purpose or intention is fulfilled in the best possible manner. In simple
words, it is nothing but the presentation of views by the sender in a way best understood by the
receiver.
Q10-What do you understand by linguistic barrier?
Ans- The difficulties in communication experienced by people or groups originally speaking
different languages, or even dialects in some cases.
Q11-Write ways to overcome barriers to effective communication.
Ans-
1. Clarify the Ideas before Communication: ...
2. Communicate According to the Need of Receiver: ...
3. Consult others before Communicating: ...
4. Be aware of Language, Tone and Content of Message: ...
5. Convey Things of Help and Value to Listeners: ...
6. Ensure Proper Feedback: ...
7. Communicate for Present as well as Future: ...
8. Follow up Communications
Q12-Explain Asethetic communication.
Ans- Communication by means of aesthetic forms of expression is used to influence cultural and social
development. Knowledge of aesthetic communication enhances the ability to understand and
interpret messages conveyed in cultural life, the media and between people.
Q13-List measures to improve communication effectiveness.
Ans- Make communication a priority. ...
Simplify and stay on message. ...
Engage your listeners or readers. ...
Take time to respond. ...
9|P ag e
Make sure you are understood. ...
Develop your listening skills, too. ...
Body language is important. ...
Maintain eye contact
Q14-How important is listening in communication?
Ans- Listening is key to all effective communication. Without the ability to listen effectively, messages
are easily misunderstood. ... If there is one communication skill you should aim to master,
then listening is it. Listening is so important that many top employers provide listening skills training
for their employees.
Q15-What role of facial expression, gesture, and pauses play in communication?
Ans- The pauses not only boost attention, but also contribute significantly to comprehension and
retention by allowing the listener time to process the message. The other elements of facial
expression can convey the feelings of the presenter, anything from passion for the subject, to depth of
concern for the audience.
Q16-What is facial expression? Give some examples for facial expression.
Ans- The human face is extremely expressive, able to convey countless emotions without saying a
word. And unlike some forms of nonverbal communication, facial expressions are universal. The facial
expressions for happiness, sadness, anger, surprise, fear, and disgust are the same across cultures.
Some examples are:
Happiness.
Sadness.
Anger.
Surprise.
Disgust.
Fear.
Confusion.
Excitement.
Q17-What 7 c’s of communication explain.
Ans-1. Clear: - Make objective clear, avoid complex words and phrases.
2. Concise: - Keep it clear end to the point.
3. Concrete: - Be specific not vague. Use facts and figures to support your message.
4. Correct: - Incorrect information doesn’t help anyone. Being correct will save your time and boost
your credibility.
5. Consideration: - The sender must take into consideration the receiver’s opinion, knowledge,
mindset, background etc.
6. Complete: - Our message must contain all the necessary information to achieve the desired
respects.
10 | P a g e
7. Courteous: - Being polite built good will. Your message should be polite shows respect for the
feelings of the receiver.
Q18-What are the barriers of effective communication?
Ans- Some barriers of effective communications are: -
1. Physical barriers: - It separate people from each other and mark territories. It can stop us with a
person whom we do not come face to face very often.
2. Language barriers: - If one if not familiar with our language miss interpretation will occur. The accent
people belonging to different places differ even their languages is same and any become barrier to
communication.
3. Gender barrier: - Variation exists among masculine and famine styles of communication. There are
distinct differences between the speech patterns in men and those in women. A women speaks
between 22,000 and 25,000 words a day whereas man speaks between 1000 and 10,000. While
women often emphasize politeness, empathy, male communication is often more direct.
4. Attitudinal barrier: - These are those behavior or perceptions that are divisive in natures. [The one’s
that can lead to double disagreement or event conflict]. These are barriers that distance from one to
another.
5. Perceptual barrier: - Different views can create misunderstanding people tend to interpret messages
from their own point of view without thinking, one might one view a message from his or her own
mind set rather that looking at it from another view point.
6. Cultural barriers: - Ethnic, religious, and social differences can often create misunderstanding when
try to communicate.
7. **Emotional barriers: - If one is consume with emotion he will have difficulty to understanding,
what is communication hostility, anger, fear and other emotions make it hard to hear outside one’s
own self. As a result, many people hold back from communicating their thought and feeling to
others.
11 | P a g e
UNIT-2
SELF MANAGEMENT SKILLS-II
Q1-What is the meaning of stress management?
Ans- Stress management refers to focusing human efforts for maintaining a healthy body and
mind capable of better with standing stressful situations.
Stress refers to a physical mental or emotional strain or tension. Small amounts of stress have
positive effect and they help us stretch ourselves to new level. High level of stress over prolong
periods needs to be manage unmanaged stress leds to anxiety and sorrow resulting in ill status of
mental and physical health.
Q2-What are stress causing agents? Name and explain them.
Ans- Stress causing agents:
A. Mental: Students can be left over when if they are unable to handle their assignment
submission deadlines and examinations grade. Over ally high expectations from self can
leave one with chronic anxiety and stress.
B. Physical: As children grown up they may seek conscious of their looks and have to cope up
with normal changes. Issues related to general well being and health of an individual can
leave to low self-esteem and cause stress.
C. Social: Peer pressure for doing things which kids generally avoid, maintaining balance in
relationship among friends, status showoff, parents expectations may lead to stress.
D. Financial: Youngsters may have aspirational financial stress.
Q3-Explain the importance of stress management skills.
Ans- Importance of Stress Management:
Stress management is vital because it needs to following benefits:
1. Improves mood
2. Boost immune system
3. Leads to physical strength which is vital for goal achievement
4. Complete mental and physical engagement for task accomplishment
5. Privilege psychological disorders and behavioral problems.
Q4-Name and explain stress management techniques.
Ans-
A. Physical exercise: When stress affects the brains, rest of the body also fills the impact,
Physical exercise in the form of walking, skipping or indulging in any sports has been found
to relieve stress.
B. Yoga: Yoga is a school of Hindu philosophy, which reduces stress and includes a series of
posture and breathing exercises to control our body and mind.
C. Meditation: It is a practice where an individual is supposed to focus his or her mind on a
particular object, thought or activity to achieve a calm mental state reducing stress.
12 | P a g e
D. Enjoying: Recreational activities like watching games, attending concerts, playing games,
involving in adventure sports, singing, dancing or even sketching can help individuals to
achieve happier mental state and help manage stress.
E. Going On Vacations with Family and Friends: Vacations provide an opportunity of taking a
holiday from our routine life Vacationing helps in de-stressing individuals.
F. Taking Nature Walks: Taking nature walks in environment of a national park o r a
sanctuary or a trail in country side or village, brings us a calmness and helps us relax.
Q5-Define physical stress causing agent.
Ans- Physical: As children grown up they may seek conscious of their looks and have to cope up
with normal changes. Issues related to general well being and health of an individual can leave to
low self-esteem and cause stress.
Q6-Define Self awareness.
Ans-Self-Awareness: Having conscious knowledge of your own self, capabilities, feelings and one’s
own character is called as self-awareness. It helps individuals to chart their ways for working
independently.
Q7-Define self motivation.
Ans- Self-Motivation: Self-motivated individuals have an inner urge to do something, achieve their
goals without any external pressure. It is a life skill and must be necessarily developed.
Q8-Explain social and financial stress causing agent.
Ans-
A. Social: Peer pressure for doing things which kids generally avoid, maintaining balance in
relationship among friends, status showoff, parents expectations may lead to stress.
B. Financial: Youngsters may have aspirational financial stress.
Q9-Multiple choice questions
1. What makes you complete work or studies without others cheering you?
(a) Self-confidence
(b) Communication
(c) Self-motivation
(d) Self-esteem
2. Which of the following are types of motivation?
(a) Internal
(b) Intermediate
(c) External
(d) Extensive
A and C both Answer
3. Ravi works hard to get the best student award at the end of year. What type of motivation is
this?
(a) Internal
(b) E xternal
(c) Both internal and external
(d) Not any specific type of motivation
13 | P a g e
B. Subjective Questions of Self Management Skills
1. Describe stress and stress management in your own words.
Ans. Stress is our emotional, mental, physical and social reaction to any perceived demands or
threats.
For example, you are too close to the exams but feel unprepared.
Stress Management is about making a plan to be able to cope effectively with daily pressures. You
have to make a suitable plan for your daily life routines so that it would not put hard pressure on
you. If you are not able to manage yourself to the increasing pressure this will led to stress.
Our main goal is to maintain a balance between life, work, relationships, relaxation and fun. By
doing this, you are able to manage stress-related problems in your daily life
2. List your favourite stress management technique and elaborate on why you find it the
most effective for you.
Ans. The stress management techniques are:
● Time Management - One of my favourite stress management technique and I think this is the
most important one. If we are able to manage time properly then there will be no pressure of
pending work on us.
● Physical exercise and fresh air - Doing yoga, meditation and deep breathing exercises help in
proper blood circulation and relaxes the body. Which will help to become more active.
● Healthy diet - Eating a balanced diet, such as Dal, Roti, vegetables and fruits will give the
strength to do daily work efficiently.
● Positivity - Focussing on negative aspects of life will add more stress. Instead, learn to look at
the good things and stay positive. For example, instead of feeling upset over scoring less in a test,
try to maintain a positive attitude and look at ways to improve the next time.
● Organising academic life; no delaying - By keeping class notes organised, finishing in
assignments on time, and keeping track of all deadlines, stress can be reduced to a great extent.
● Sleep - A good night’s sleep for at least 7 hours helps the brain and body get recharged to
function better the next day.
Holidays with family and friends - Going to a relative’s place, such as your grandparents’ house or
a new place during your summer vacations can help to break from the normal routine and come
back afresh.
3. What is Goal Setting?
Ans. Goal setting is a process which helps a person to decide where he wants to go in life. This will
help them to decide where to put his efforts to achieve that goal. After deciding the goal or aim of
life one can easily go through the process of achieving it. This gives you the motivation to work
hard.
4. In SMART goals, what does ‘S’ stand for? Explain.
Ans. In SMART goals ‘S’ stands for Specific goal. A specific and clear goal answers six questions.
Who is involved in the goal? What do I want to do? Where do I start? When do I start and finish?
Which means do I use? Why am I doing this? For Example:
Not a specific goal: “I want to become a doctor.”
Specific goal: “I want to become a doctor by studying MBBS after my school gets over. After
getting my MBBS degree I will make a hospital in my village.”
14 | P a g e
5. What is the best way to work on longterm goals?
Ans. The best way to work on long-term goals is:
Part-1 Develop a long-term goal
● Ask yourself where you’d like to see yourself in next few years.
● Build a goal from your board ideas.
● Write out a specific goal.
● Separate short and long-term goals.
● Assess your goal to make sure it’s manageable.
Part-2 Achieving your Long-Term Goal
● Commit to one long-term goal at a time.
● Break your goal into sub-goals.
● Set up a timetable for your goal and sub-goals.
● Work on your self-discipline.
● Develop habits that aid in accomplishing your goal.
● Review your progress regularly.
● Identify obstacles you might encounter.
Part-3 Staying Motivated for Long-Term Goals
● Take breaks regularly.
● Try to make your goal fun.
Celebrate your successes
6. What is time management and how can you manage your time?
Ans. Time management is the ability to plan and control how you spend the hours of your day well
and do all that you want to do.
The steps for effectively managing time are:
Step-1 Organise
• We plan our day-to-day activities.
• We make a timetable that we follow.
• We keep our surroundings and study table clean.
• We put things back where they belong.
• It helps us save time!
Step-2 Prioritise
• We make a to-do list that has all our activities and we rank them in the order of importance. For
example, you may rank doing homework as the most important task. It helps us to get the most
important task done first and also to track what is pending.
Step-3 Control
• We have a control over our activities and time.
• We avoid time wasters like chatting on the phone, surfing gossip sites, etc., and focus on more
important things.
Step-4 Track
• We identify and note where we have spent our time. This will help us analyse if we have used
our time effectively or not. It also helps us to identify time-wasting activities.
7. How can tracking your time help you?
Ans. Tracking your time helps you gain perspective on your life, so you can determine whether the
way you spend your time is true to your priorities and what’s important to you. By tracking your
time you can
15 | P a g e
● See how many hours you actually work.
● Can separate from the stories you tell yourself.
● Discover what your priorities actually are.
● Time feels richer.
16 | P a g e
Unit 3
Information and Communication Technology Skill-II
A. Basic ICT Skills Class 10 MCQ
1. Which of the following functions is not performed using a mouse?
(a) Turn on
(b) Hover
(c) Right click
(d) Drag and Drop
2. What is the term used when you press and hold the left mouse key and move the mouse
around?
(a) Highlighting
(b) Dragging
(c) Selecting
(d) Moving
3. Here are the steps that take place when starting a computer. Rearrange the steps in the
correct order.
(a) Desktop appears after login
(b) Login screen appears
(c) Power-on Self-Test (POST) starts
(d) Operating system starts
(e) Welcome screen appears
Ans. c>>d>>e>>b>>a
4. Which one of the following shortcut keys is used to paste a file?
(a) Ctrl + c
(b) Ctrl + p
(c) Ctrl + v
(d) Ctrl + x
5. Which of the following is a valid file extension for Notepad file?
(a) .jpg
(b) .doc
(c) .text
(d) . txt
6. What keys do you use to copy something?
(a) Ctrl+x
(b) Ctrl+c
(c) Ctrl+z
(d) Ctrl+y
17 | P a g e
7. What happens if you leave a device plugged in even after it is charged 100%?
(a) It can break.
(b) It can stop functioning.
(c) It can overheat.
(d) Data can get corrupt.
8. How can an antivirus protect your device?
(a) It can protect it from overheating.
(b) It can increase its performance.
(c) It can prevent data from getting corrupt.
(d) It can backup data.
9. Which option is not required to keep a device cool?
(a) Keep the device unplugged when in use.
(b) Do not cover a laptop with a blanket.
(c) Make sure the computer's CPU fan is working.
(d) Avoid leaving the device in the sun.
10. Which of the following is essential for maintaining a keyboard?
(a) Turn the keyboard upside down and shake it to remove foreign material.
(b) Blow dust and other particles with help of a blower.
(c) Use a very dilute combination of soap and water applied with a non-abrasive cloth to remove
stains from the keycaps.
(d) All of the above.
11. What should you do to ensure secure online transactions?
(a) Lock your computer
(b) Give credit card or bank details only on safe websites
(c) Use anti-virus
(d) Do not use pirated software
12. Which of the following trap small children into inappropriate relations?
(a) Online predators
(b) Worms
(c) Trojan Horse
(d) Anti-Virus
13. What should a strong password consist of?
(a) Only letters
(b) Numbers and special characters
(c) Name of a person
(d) Letters, numbers and special characters
18 | P a g e
B. Subjective Important questions of Basic ICT Skills Class 10
1. What is the function of the ENTER key?
Ans. The label on this key can be either ENTER or RETURN, depending on the brand of computer.
The ENTER or the RETURN key is used to move the cursor to the beginning of a new line. In some
programs, it is used to confirm the work which is being done.
2. How will you prevent others from using your computer?
Ans. To prevent computers from being used by unauthorized persons it must be locked when the
users are not working on it. This will ensure that no unauthorised person can see or make changes
to our information without taking our permission. To make sure the computer is locked, the login-
IDs and passwords must be created. A login ID and password is like a key to the lock which allows
the user to use the computer only if the entered login ID and password match with the computer
database. Once finished the work, the user must log out or sign out so that no one else can see the
work.
3. How is a computer file system similar to our physical file system in a school?
Ans. In any school, each teacher has a separate cabinet where they keep the files of different
students or classes on separate shelves. Similarly, information on a computer is stored in
electronic files, which can be put into separate folders. It is easier to manage the electronic files as
they can be simply copied, moved, renamed or even deleted.
4. Explain how to clean a computer on a daily basis. Ans. The ways to clean a computer on a
daily basis are:
(i) Keyboard: Clean a keyboard with a soft brush to remove crumbs and dust particles.
(ii) Screen: Wipe the screen with a soft cloth to remove any finger marks.
(iii) Be careful with food and drinks: Avoid eating and keeping glasses of water or cups of coffee
near a computer.
(iv) Handle devices carefully: Handle and move your laptop carefully and avoid dropping or
banging it against a hard surface.
(v) Keep the computer cool: If a computer, laptop or mobile device gets overheated, the internal
parts can be damaged. The CPU has an internal fan to keep it cool. We should make sure the fan is
functioning. Avoid leaving a device in the sun or in a closed car. We should be careful when using a
laptop while sitting in bed and make sure that the fan is not covered.
(vi) Do not overcharge your battery: Sometimes we keep a device plugged in for charging even
after it is fully charged. If we leave the device plugged in for a long time, it can overheat the
battery. This reduces the battery life. Always unplug the device once it is charged 100%.
(vii) Always plug in devices carefully: Any device being connected to a laptop or computer such as
a USB drive or headphones, should be done gently. It should not be forced into the port. If you
find it difficult to plug in a device, change the direction and try instead of trying to force it in.
(viii) Do not run too many programs at a time: When too many programs are running at the same
time, the computer can become slow and even crash. If a program/app is not being used, it should
be closed so that other programs can work smoothly.
5. How can you increase the performance of a computer?
Ans. The ways to increase the performance of a computer are:
1) Uninstall unnecessary software
2) Limit the programs at startup
19 | P a g e
3) Add more RAM to your PC
4) Check for spyware and viruses
5) Use Disk Cleanup and defragmentation
6) Consider a startup SSD
6. Explain how Trojan Horse virus works.
Ans. A Trojan horse, or Trojan, is a type of malicious code or software that looks legitimate but can
take control of your computer. It is designed to harm your computer without knowing you. It can
steal the data, manage or change the data by itself. This will harm your computer or network.
7. List the various ways you can use to protect your data.
Ans. The various ways to protect our data from theft and viruses are:
(a) Use passwords to login to your computer: Use passwords that are difficult to guess. Passwords
are difficult to hack if they are a mix of small (For example ‘a b c d’) and capital letters (For
example, ‘H J E R’), numbers (For example ‘8 7 6 5’) and special characters (For example, ’% ^ # $’).
This would prevent unauthorised people from using your computer.
(b) Install Anti-virus and Firewall: Anti-viruses and Firewall monitor the data coming in and out of
a computer and prevent viruses from entering. Anti-viruses can also detect and clean viruses that
may have entered a computer.
(c) Encrypt Data: This is usually done by banks and companies in which important customer
information is stored. They can encrypt their entire hard disk using the encryption feature in
Windows (Bitlocker). This would force users to use a decryption password (or key) before starting
the computer thus preventing unauthorised usage.
(d) Secure sites: Give details of your credit card or bank account only on secure sites. See in the
address bar of the browser. If the site address starts with https://and a lock symbol, then it is safe
to give your credit card and bank details.
8.Give any four reasons for using ICT in daily life.
Ans-Four reasons for using ICT in daily life are:
i)Paying utility bills from home.
ii)Book train and flight tickets online.
iii)Taking online classes.
iv)Transfer money between accounts.
9.What kind of OS is a multiprocessing OS?
Ans-Multiprocessing OS is the one which can handle multiple processors at a time.
10.Describe What a printer is?
Ans: A printer is an output device that prints paper documents. This includes text documents,
images, or a combination of both. The two most common types of printers are inkjet and
laser printers. ... In order to print a document, the electronic data must be sent from the computer
to the printer.
11.What is twitter used for?
Ans: Twitter is a 'microblogging' system that allows you to send and receive short posts
called tweets. Tweets can be up to 140 characters long and can include links to relevant websites
20 | P a g e
and resources. Twitter users follow other users. If you follow someone you can see their tweets in
your twitter 'timeline'.
12.Explain the term worms in ICT skills.
Ans- A worm is a form of malware (malicious software) that operates as a self-contained
application and can transfer and copy itself from computer to computer. ... They generally target
pre-existing vulnerabilities in the operating system of the computers they attempt to infect.
21 | P a g e
Unit 4
Entrepreneurial Skills-II
Entrepreneurial Skills Class 10 MCQ
A. Here are some stories of some entrepreneurs. Tick the option for the quality they are
showing.
1. Ravi’s customer comes to his store and starts shouting at him. He does not get angry. He
listens to what his customer is saying. He is...........................
(a) hardworking
(b) confident
(c) patient
(d) prying new ideas
2. Susheela decides to sell her company tyres in Sri Lanka. It does not sell and she has a loss. She
apologises to the people who work for her. She says she will plan better next time.
She...............................
(a) takes responsibility for your mistakes
(b) thinks before making a decision
(c) does not give up
(d) is creative
B. Tick the correct option for the function that the entrepreneur is doing.
1. Ali has a diamond factory. He pays his employees on the 1st of every month.
(a) Creates a new product
(b) Manages the business
(c) Takes risk
2. Mary buys bulbs for her business from Noida. She learns that bulbs are cheaper in Faridabad.
So, she decides to start buying bulbs from there.
(a) Makes decisions
(b) Divides income
(c) Takes risk
3. Rehnuma has two people who work for her. Every day, she spends one hour with them to
learn about what they’ve done that day.
(a) Creates a new product
(b) Divides income
(c) Manages the business
22 | P a g e
C. Write against the option, if the business idea is of self-employment or wage employment.
(a) Cooking in a restaurant Ans. Wage Employment
(b) Owning a clothing business Ans. Self Employment
(c) Having a dosa selling stall Ans. Self Employment
D. Write True or False
1. Entrepreneurs can create jobs in the market. True
2. When many entrepreneurs sell mobile phones in a market, the prices of phones increase.
False
3. Entrepreneurs identify a need in the market and build a product or service for it. True
E. Match each story below with the misconception about entrepreneurship.
Story Misconception
Ramu owns a large clothes shop. Shamu has a small
store selling handmade sarees. Shamu does not call a) Every business idea needs to be
himself an entrepreneur. Ans. (c) unique or special.
Anna has a great idea for a website. She has 5,000.
She is waiting for ` 20,000 more, so that she can
start it. Ans. (d) (b) Entrepreneurs are born, not made.
In a city of thousands of tailoring shops, Gauri is a (c) A person needs to have a big
tailor who stitches good quality clothes and has a business to be called an
very successful business. Ans. (a) entrepreneur.
F. Match the columns
1. Surabhi opens 5 painting stores across India. Ans. (c) a. Enter
2. There are many coaching classes in Mumbai. Jacob owns one of
them. He is starting morning batches to attract more students to
his classes. Ans. (b) b. Survive
3. Salma has started her clothing line on the Internet. Ans. (a) c. Grow
G. Subjective question of Entrepreneurial Skills Class 10
1. List the ways in which an entrepreneur affects a society. Ans. The ways in which an
entrepreneur affects a society are:
Fulfil Customer Needs: Entrepreneurs find out what people want. Then, they use their creativity
23 | P a g e
to come up with a business idea that will meet that demand.
Use Local Materials: Entrepreneurs use the material and people available around them, to make
products at low cost.
Help Society: They make profits through activities that benefit society. Some entrepreneurs work
towards saving the environment, some give money to build schools and hospitals. This way, the
people and area around them becomes better.
Create Jobs: With the growth of a business, entrepreneurs look for more people to help them.
They buy more material, and from more people.The also hire more people to work for them.
Sharing of Wealth: As entrepreneurs grow their business, the people working for them and in
related businesses also grow.
Lower Price of Products: As more entrepreneurs sell the same product, the price of the product
goes down. For example, when more mobile phones were getting sold in India, the cost of the
phone became lesser.
2. What do you think are the important functions of an entrepreneur? Write your answer giving
suitable examples.
Ans. The functions of an entrepreneur are:
Making Decisions: An entrepreneur makes decisions everyday. This includes what to produce or
sell, how much and where to sell.
Managing the Business: An entrepreneur plans the future of his or her business. He/she arranges
for raw material, hires people for work and tells everyone what to do. They also check if the plan is
being followed.
Divide Income: The entrepreneur divides the business money into many groups. He/she spends
money to buy material, pays rent of the building and salaries to people.
Taking Risk: Risk is the chance of something going wrong. An entrepreneur takes risks against
fires, lost items and theft.
Create a new Method, Idea or Product: An entrepreneur is always trying new things. He/she does
this to increase their importance and income.
3. What is the difference between a misconception and reality? Give an example. Ans. The
difference between misconception and reality are:
Ans. Misconception: A myth, or a misconception, is a false belief or opinion about something. For
example, if we think tall people run faster than short people, we have a misconception. It is not
true. The truth is that short people can also run fast.
Reality: Reality means the things which actually exist. It may happen that it appears or nor. You
may have unnoticed it but in actual it exists. In other words, the reality is all the things which has
real existence irrespective of appearance or not.
24 | P a g e
4.What is the relationship between a entrepreneur and a society?
Ans- An entrepreneur needs the society to purchase whatever they offer for them to survive.
The society provides raw materials needed by an entrepreneur – The society provides raw
materials to entrepreneurs for production of the goods that the same society needs.
Q5-How does entrepreneurship help in wealth creation and development in a certain area?
Ans- Entrepreneurs play a very important role in the national economy of any country.
... Entrepreneurs make productive use of these savings, they mobilize them and turn them into a
productive resource. This pooled financial resource or capital is the basis of wealth creation in the
economy.
Q6-What does an entrepreneur do?
Ans- An entrepreneur combines the first three of these to manufacture goods or provide services.
They typically create a business plan, hire labor, acquire resources and financing, and
provide leadership and management for the business. Entrepreneurs commonly face many
obstacles when building their companies.
Q7-What are the types of risk usually faced by an entrepreneur?
Ans- Entrepreneurs face multiple risks such as bankruptcy, financial risk, competitive risks,
environmental risks, reputational risks, and political and economic risks. Entrepreneurs must plan
wisely in terms of budgeting and show investors that they are considering risks by creating a
realistic business plan
Q8- What are the two main types of entrepreneurship?
There are two main categories of entrepreneurship that operate very differently. They
have different business models. Their most valuable work is different. They are (1) The Freelancer
and (2) The Entrepreneur.
Q9- What are the 4 types of entrepreneur?
What Are the 4 Types of Entrepreneurship? Anyone interested in starting and running their own
business should consider which entrepreneurial model they prefer: small business,
scalable startup, large company, or social entrepreneurship.
25 | P a g e
Unit 5
Green Skills-II
Green Skills MCQS Question And Answer
1. How many sustainable development goals are given by the United Nations?
(a) 18
(b) 17
(c) 15
(d) 20
2. Choose the option which defines sustainable development.
(a) Taking care of future generations
(b) Taking care of only ourselves
(c) Taking care of ourselves and the future generations
(d) Well-being of all
3. Which organization has made the Sustainable Development Goals.
(a) United Nations
(b) League of Nations
(c) UNICEF
(d) World Health Organization
4. Which of the following sources of energy is from a renewable source?
(a) Solar energy
(b) Wood
(c) Coals
(d) Petrol
5. Choose the option which is not a sustainable development goal according to the United
Nations.
(a) Clean Water and Sanitation
(b) Gender Equality
(c) Population
(d) Reduced Inequalities
Subjective Questions of Green Skills Class 10
1. What is the meaning of sustainable development?
Ans. Sustainable development is the development that satisfies the needs of the present without
compromising the capacity of future generations, guaranteeing the balance between economic
growth, care for the environment and social well-being
26 | P a g e
2. Why do you think the United Nations has made the 17 Sustainable Development Goals?
Ans. The 17 SDGs have been made to take care of important issues facing businesses,
governments and society. Some of these issues are poverty, gender equality, water use, energy,
climate change and biodiversity. Countries are now making policies and regulations that will
promote sustainable systems needed in all economic sectors to provide a
secure, affordable and sustainable economy.
3. List some ways in which we can use resources sensibly We can become responsible for our
own environment by
Ans. 1. reusing paper, glass, plastic, water, etc.
2. taking cloth bags to market carrying fruits and vegetables.
3. donate things we do not use such as clothes, books, furniture, food, etc.
4. Buy and eat seasonal fruits and vegetables from local growers.
5. Repair leaking taps and pipes to avoid wasting water.
6. Sort and treat garbage before disposing of.
4. Explain the importance of education on sustainable development.
Ans. Education is the most important factors for sustainable development. Children who have
gone to school will be able to do jobs so that they can take care of themselves and their families.
Education helps us become aware of our role as a responsible citizen. We should
1. use the facilities present in our areas.
2. take our friends to school.
3. help friends study.
4. stop friends from dropping out of school.
Q5-What are the key concept of sustainable development?
Ans- Sustainable development can be defined as development that meets the needs of the
present without compromising the ability of future generations to meet their own
needs. Sustainability goals address the global challenges, including poverty, inequality, climate
change, environmental degradation, peace and justice.
Q6-Name the fan objectives of sustainable development.
Ans- Securing economic development, social equity and justice, and environmental protection is
the goal of sustainable development. Although these three factors can work in harmony, they are
often found to conflict with one another.
Q7-How does sustainable development ensure economy growth?
Ans- Sustainability focusses on equal economic growth, that generates wealth for all, without
harming the environment. Investment and an equal distribution of
he economic resources will strengthen the other pillars of sustainability for a
complete development.
27 | P a g e
Q8-What does sustainable resource teach us about the use of resource?
Ans- Sustainability boils down to using resources wisely to ensure the ongoing capacity to
maintain life and provide for future generations. By providing engaging content and hands-on
activities, and leading through example, teachers can empower learners to take an active role in
the sustainability movement.
Q9-What is green economy?
Ans- The green economy is defined as economy that aims at making issues of reducing
environmental risks and ecological scarcities, and that aims for sustainable development without
degrading the environment.
Q10-What are artificial resources?
Ans- Artificial resources are resources that are man-made. This means they don't occur naturally in
the environment, and they aren't naturally replenished, so we have to keep producing them or
else we'll run out. All resources in our lives are either natural or man-made.
Q11-Explain green job and green projects.
Ans- Green jobs are decent jobs that contribute to preserve or restore the environment, be they in
traditional sectors such as manufacturing and construction, or in new, emerging green sectors
such as renewable energy and energy efficiency. Green jobs help: Improve energy and raw
materials efficiency. A 'green' building is a building that, in its design, construction or operation,
reduces or eliminates negative impacts, and can create positive impacts, on our climate and
natural environment. Green buildings preserve precious natural resources and improve our quality
of life.
Q12Explain the importance of the Swachh Bharat Abhiyan in 4–5 lines.
Ans- Swachh Bharat Mission (SBM), Swachh Bharat Abhiyan (SBA), or Clean India Mission is a
country-wide campaign initiated by the Government of India in 2014 to eliminate open defecation
and improve solid waste management (SWM).
28 | P a g e
PART-B
Unit 1: Digital Documentation (Advanced)
Q1. Name any three word processing softwares other than MS-Word.
A1. The three word processing softwares are: i. Libre Office – Writer ii. Wordstar iii. Open Office –
Writer
Q2. What is the extension of libre office writer file and ms word file?
A2. Libre office writer- .odt Ms word - .docx
Q3. What is the difference between cut-paste and copy paste?
A3. Cut and Paste: It is used to move a selected text from one place to another. Whereas Copy
and Paste: It is used to make a duplicate copy of selected text.
Q4. What is the use of find and replace?
A4. This feature is used to search for a text and replace it with other text.
Q5. What are non-printing characters?
A5. In computer data entry, anything entered is treated as a character. We can see the characters
like alphabet, numbers, punctuation marks, on the computer screen. But when you press keys like
Enter, the Space Bar, and the Tab key, that do not appear on the screen, we are actually entering
these characters in the document.
Q6. How many types of alignments are there in ms word/libre office writer?
A6. Four types of alignments are there in ms word/libre office writer: i. Left alignment ii. Center
alignment iii. Right alignment iv. Justified
Q7. Write the steps to insert header, footer and page no. in your document.
A7. To insert header in the document, select Insert → Header and Footer → Header. To insert
footer in the document, select Insert →Header and Footer → Footer. To enter page numbers in
the footer section, place the cursor in the footer section and select Insert → Page Number.
Q8. What is mail merge?
A8. Mail Merge is a very important feature of word processor. It is used to create a series of same
documents with multiple addresses. Mail merge is the process of merging the main document
(letter or certificates) with the mailing address of various persons. The main document is merged
with the mailing address, hence the name mail merge.
Q9 How to create and apply styles in the document?
Ans- style is a set of formats that you can apply to selected pages, text, frames, and other
elements in your document to quickly change their appearance. When you apply a style, you apply
a whole group of formats at the same time.
Q10-OpenOffice.org supports the which types of styles:
Ans- OpenOffice.org supports the following types of styles:
29 | P a g e
• Page styles include margins, headers and footers, borders and backgrounds. In Calc, page styles
also include the sequence for printing sheets.
• Paragraph styles control all aspects of a paragraph’s appearance, such as text alignment, tab
stops, line spacing, and borders, and can include character formatting.
• Character styles affect selected text within a paragraph, such as the font and size of text, or bold
and italic formats.
• Frame styles are used to format graphic and text frames, including wrapping type, borders,
backgrounds, and columns.
• Numbering styles apply similar alignment, numbering or bullet characters, and fonts to
numbered or bulleted lists.
• Cell styles include fonts, alignment, borders, background, number formats (for example,
currency, date, number), and cell protection.
For video lectures YouTube – Platinum Classes Website: www.crackmycbse.com
• Graphics styles in drawings and presentations include line, area, shadowing, transparency, font,
connectors, dimensioning, and other attributes.
• Presentation styles include attributes for font, indents, spacing, alignment, and tabs.
Q10-How to Be Applying styles?
Ans-OpenOffice.org provides several ways for you to select styles to apply.
➢ Using the Styles and Formatting window
1) Click on one of the icons at the top left of the Styles and Formatting window to display a list of
styles in a particular category.
2) To apply an existing style (except for character styles), position the insertion point in the
paragraph, frame, or page, and then double-click on the name of the style in one of these lists. To
apply a character style, select the characters first.
Q12. How to INSERT AND USE IMAGES?
Ans-Images can be added to a document in several ways: by inserting an image file, directly from a
graphics program or a scanner, or from the OOo Gallery. Inserting an image file When the image is
in a file stored on the computer, you can insert it into an OOo document using either of the
following methods:
➢ Drag and drop
1.Open a file browser window and locate the image you want to
insert.
2. Drag the image into the Writer document and drop it where you
want it to appear. A faint vertical line marks where the image will
be dropped.
➢ Insert Picture dialog
1. Click in the OOo document where you want the image to appear.
2. Choose Insert > Picture > From File from the menu bar.
3. On the Insert Picture dialog navigate to the file to be
inserted, select it, and click Open.
At the bottom of the dialog are two options, Preview and Link. Select Preview to view a thumbnail
of the selected image on the right, so you can verify that you have the correct file.
➢ Using the Picture toolbar
30 | P a g e
Q13-How to Be Positioning image/graphics within the text?
Ans-When you add a graphic to a text document, you need to choose how to position it with
respect to the text and other graphics. Positioning of a graphic is controlled by four settings:
1. Arrangement refers to the placement of a graphic on an imaginary vertical axis. Arrangement
controls how graphics are stacked upon each other or relative to the text.
2. Alignment refers to the vertical or horizontal placement of a graphic in relation to the chosen
anchor point.
3. Anchoring refers to the reference point for the graphics. This point could be the page, or frame
where the object is, a paragraph, or even a character. An image always has an anchor point.
4. Text wrapping refers to the relation of graphics to the surrounding text, which may wrap around
the graphic on one or both sides, be overprinted behind or in front of the graphic, or treat the
graphic as a separate paragraph or character.
Q14.What is a template?
A template is a model that you use to create other documents. For example, you can create a
template for business reports that has your company’s logo on the first page. New documents
created from this template will all have your company’s logo on the first page.
Q15-How can you create a template?
Ans-You can create your own templates in two ways: from a document, and using a wizard.
➢ Creating a template from a document
To create a template from a document:
1. Open a new or existing document of the type you want to make into a template (text
document, spreadsheet, drawing, presentation).
2. Add the content and styles that you want.
3. From the main menu, choose File > Templates > Save. The Templates dialog opens .
4. In the New template field, type a name for the new template.
5. In the Categories list, click the category to which you want to assign the template. The category
you choose has no effect on the template itself; it is simply the folder in which you save the
template. Choosing an appropriate category makes it easier to find the template when you want
to use it.
6. Click OK to save the new template.
Q16-What is a table?
Ans-A table is a grid, an arrangement of rectangles, or cells, in rows and column. You can use
tables to format all or part of your document into columns and rows. You need tables because
they are the best way to organize graphics, columns, headings, and rows.
Column- A column is a grouping of cells that run from the top to the bottom of a page.
Rows- Row is a grouping of cells that run from the left to right of a page.
Cell- The intersection point between a row and a column is a cell.
Using the Entries tab- Use the Entries tab, to format the entries in the table of contents. For each
outline level, you can add and delete elements, such as chapter numbers, and you can also apply
character styles to individual elements.
Deleting elements- To delete an element from the Structure line, click the button that
represents that element and then press the Delete key on your keyboard.
Adding elements
To add an element to the Structure line, follow these steps:
31 | P a g e
1) Place your cursor in the white field to the left of where you want to insert the element.
2) Click one of the five buttons that are just below the Structure line. (For example, to add a tab
stop, click the Tab stop button.) A button representing the new element appears on the
Structure line.
32 | P a g e
UNIT 2
ELECTRONIC SPREADSHEET (ADVANCED)
Q1-What do you understand by Consolidating data?
Ans- Data Consolidation allows you to gather your data from separate worksheets into a master
worksheet. In other words, the Data Consolidation function takes data from a series of worksheets
or workbooks and summaries it into a single worksheet that you can update easily
Q2-How can you create subtotals?
Ans-As the name suggests, SUBTOTAL totals data arranged in array—that is, a group of cells with
labels for columns and/or rows. Using the Subtotals dialog, you can select arrays, and then choose
a statistical function to apply to them. For efficiency, you can choose up to three groups of arrays
to which to apply a function. When you click OK, Calc adds subtotals and grand total to the
selected arrays, using the Result and Result2 cell styles for them.
Q3-What is” What if” scenario? How can you use “what if” scenarios?
Ans-Scenarios are a tool to test “what-if” questions. Use Tools >Scenarios to enter variable
contents—scenarios—in the same cell. Each scenario is named, and can be edited and formatted
separately, and chosen from a drop-down list in the Navigator and the title bar of the scenario.
When you print the spreadsheet, only the contents of the currently active scenario are printed.
Q4-Write the steps for Creating scenarios.
Ans-To create a scenario, select all the cells that provide the data for the scenario.
1) Select the cells that contain the values that will change between scenarios. To select multiple
cells, hold down the Ctrl key as you click each cell.
2) Choose Tools > Scenarios.
3) Optionally add some information to the Comment box. The example shows the default
comment. This information is displayed in the Navigator when you click the Scenarios icon
and select the desired scenario
4) Click OK to close the dialog. The new scenario is automatically activated.
Q5-How can you Prevents changes to the active scenario?
Ans- • You can only change the scenario properties if the Prevent changes option is not selected
and if the sheet is not protected.
• You can only edit cell values if the Prevent changes option is selected, if the Copy back option is
not selected, and if the cells are not protected.
• You can only change scenario cell values and write them back into the scenario if the Prevent
changes option is not selected, if the Copy back option is selected, and if the
cells are not protected.
Q6-How can you Link Data and Spreadsheets Using Multiple Workbooks and Cells?
Ans-Spreadsheet also allows you to link the cells from various worksheets and from various spread
sheets to summarize data from several sources Setting up multiple sheets Identifying sheets When
you open a new spreadsheet it has, by default, it has a sheet named Sheet1 which is managed
using tabs at the bottom of the spreadsheet.
33 | P a g e
Q7-How can you Inserting new sheets?
Ans-There are several ways to insert a new sheet. The first step, in all cases, is to select the sheet
that will be next to the new sheet. Then do any of the following:
• Select the plus icon at the bottom of the screen.
• Or select Home > Insert > Insert Sheet.
Q8-Write steps to Renaming a Worksheet.
Ans-There are three ways you can rename a worksheet, and the only difference between them is
the way in which you start the renaming process. You can do any of the following:
• Double-click on one of the existing worksheet names.
• Right-click on an existing worksheet name, then choose Rename from the resulting Context
menu.
• Select the worksheet you want to rename (click on the worksheet tab) and then select the Sheet
option from the Format menu. This displays a submenu from which you should select the Rename
option.
Q9-What is a cell reference? Create or change a cell reference
Ans-A cell reference refers to a cell or a range of cells on a worksheet and can be used to find the
values or data that you want formula to calculate.
Q10-How can you Create reference to other sheets?
Ans-You can refer to cells that are on other worksheets in the same workbook by prepending the
name of the worksheet followed by an exclamation point (!) to the start of the cell reference. In
the following example, the worksheet function named AVERAGE calculates the average value for
the range B1:B10 on the worksheet named Marketing in the same workbook.
Q11-Write the ways to Referencing other sheets.
Ans-There are two ways to reference cells in other sheets: by entering the formula directly using
the keyboard or by using the mouse.
Q12-Write the steps for creating hyperlink.
Ans- 1. On a worksheet, click the cell where you want to create a hyperlink. You can also select an
object, such as a picture or an element in a chart that you want to use to represent the hyperlink.
On the Insert tab, in the Links group, click Hyperlink. You can also right-click the cell or graphic and
then click Hyperlink on the shortcut menu, or you can press Ctrl+K.
2. Under Link to, click Create New Document.
3. In the Name of new document box, type a name for the new file
4. Under When to edit, click Edit the new document later or Edit the new document now to
specify when you want to open the new file for editing.
5. In the Text to display box, type the text that you want to use to represent the hyperlink.
6. To display helpful information when you rest the pointer on the hyperlink, click ScreenTip, type
the text that you want in the ScreenTip text box, and then click OK.
34 | P a g e
Q13-Differentiate between absolute and relative hyperlink.
Ans- An absolute link will stop working only if the target is moved. A relative link will stop working
only if the start and target locations change relative to each other.
Q14-What are macros? and use of Macros in Spreadsheet.
Ans-Macros are a very useful feature of Excel. It helps in saving time in cases when same set of
tasks are to be done repeatedly like formatting or applying similar formula in similar range of data.
In excel, macros can be used to name and record a set of actions or set of actions. These named
set of recorded can be used again and again. The macros (recorded set of actions) are stored in
the same workbook in which you created.
Q15-Write steps to create a macro for calculating the average, minimum and maximum in
each subject.
Ans-1. Click on the developer tab.
2. Select the first value in the list of marks.
3. Now select the option to give the respective location
from where the steps would be followed.
4. Now click on the option (just above.
5. Following Record Macro dialog window appears on the screen.
6. Give a name to your macro in the Macro
name area and press OK.
7. A keyboard shortcut may also be defined.
For example, in the example the shortcut
key defined is CTRL +t.
8. Select ‘This Workbook’ in ‘Store Macro In’ option.
9. Click ok.
Q16-What is the use of Auto sum feature?
Ans- If you select multiple columns with numbers, auto sum detects all the data and gives you a
quick sum.
Q17-What is the use of freeze feature?
Ans- To keep an area of a worksheet visible while you scroll to another area of the worksheet, go
to the View tab, where you can Freeze Panes to lock specific rows and columns in place, or you
can Split panes to create separate windows of the same worksheet.
35 | P a g e
UNIT 3
DATABASE MANAGEMENT SYSTEM
Q1-What is a database?
Ans-Database – A database is an organized collection of data. For example: - In a stationary shop,
detailed records of the materials available in the shop is database. Similarly, in a computerized
system, we need to maintain several files, we would use database programs such as Microsoft
Access, OpenOffice.org Base, and MySQL.
Q2-What do you understand by Database Management System (DBMS)?
Ans - A database management system (DBMS) is a software package with computer programs that
controls the creation, maintenance and use of a database. A DBMS allows different user
application programs to concurrently access the same database. Some of the DBMSs are Oracle,
IBM DB2, Microsoft SQL server, Microsoft Access, PostgreSQL, MySQL, FoxPro and SQLite etc.
Q3-How many types a data can be organized?
Ans-A Data can be organized into two types: -
Flat File: Data is stored in a single table. Usually suitable for less amount of data.
Relational: Data is stored in multiple tables and the tables are linked using a common field.
Relational is suitable for medium to large amount of data.
Q4-What are Database Servers?
Ans– Database servers are dedicated computers that hold the actual databases and run only the
DBMS and related software. Databases on the database servers are accessed through command
line or graphic user interface tools referred to as Frontends; database servers are referred to
as Back-ends. Such type of data access is referred to as Client-server model.
Q5-What do you understand by Relational Database Management system (RDBMS)?
Ans-RDBMS: - A relational database management system (RDBMS) is a database management
system that is based on the relational model. In the relational model of a database, all data is
represented in terms of tuples (rows), grouped into relations (tables). A database organized in
terms the relational model is a relational database.
Note: -Database Concepts: - Database contains objects that are used for storing and managing
information.
1. Item: - Item is about which information is stored in the database.
2. Field: - Each question that we ask about our item is a Field.
3. Record: - Record is a set of information (made up of fields) stored in your database about one of
the items.
36 | P a g e
4. Value: - Value is the actual text or numerical amount or date that you put in while adding
information to your database.
For example,
Database: - Employee
Emp_Code Emp_Name Emp_Address Emp_Designation Emp_ContactNo Emp_Salary
E001 ABC Meerut Manager 9876543210 Rs. 50,000
Item: Employee
Field: Emp_Code, Emp_Name, Emp_Address, Emp_Designation, Emp_ContactNo, Emp_Salary
Record:
E001 ABC Meerut Manager 9876543210 Rs. 50,000
Value: E001, ABC, Meerut, Manager, 9876543210, Rs. 50,000
5. Key Field: - Key Field is a value in a Field that uniquely identifies the record. E.g. E001 which is
unique to every employee.
Q6 - How data is organized in a RDBMS?
Ans :- In RDBMS, data is organized in the form of inter linked tables.
Q7-Explain.
i)-TABLE :- A table is a set of data elements that is organized using a model of vertical columns and
horizontal rows. Each row is identified by a unique key index or the key field.
ii)- COLUMNS OR FIELD :- A column is a set of data values of a particular simple type, one for each
row of the table. For eg. Emp_Code , Emp_Name , Emp_Address etc.
iii)-ROWS OR RECORDS OR TUPLES :- A row represents a single, data items in a table. Each row in
a table represents a set of related data, and every row in the table has the same structure.
iv)-DATA TYPES :- Datatypes are used to identify the type of data we are going to store in the
database.
Q7-Write the categories of data types.
Ans-Categories of data types:- Data types can be broadly classified into five categories:-
1. Numeric Types
2. Alphanumeric Types
3. Binary Types
4. Date Time
5. Other variable Types
Q8-Expain the different types of datatypes.
37 | P a g e
Ans-i)-NUMERIC TYPES:- They are used for describing numeric values like mobile number, age, etc.
The different types of numeric data types available are-
1. Boolean (Yes / No) 6. Numeric
2. Tiny Int (Tiny Integer) 7. Decimal
3. Small Int (Small Integer) 8. Real
4. Integer 9. Float
5. Big Int (Big Integer) 10. Double
ii)-ALPHANUMERIC TYPES: -
The list of different datatypes available in alphanumeric types are:-
1. LongVarChar (Memo) (Long Text)
2. Char (Text-fix) (Small Text)
3. VarChar (Text) (Text of specified Length)
4. VarChar_IgnoreCase (Text) (Comparisions are not case sensitive)
iii)BINARY TYPES:- Binary types are used for storing data in binary formats. It can be used for
storing photos, music files or (in general file of any format) etc.
The list of different datatypes available in Binary types are :-
1. LongVarBinary (Image)
2. Binary (Binary (fix) )
3. VarBinary (Binary)
iv)-DATE TIME:-
Date time data types are used for describing date and time values for the field used in the table of
a database. It can be used for storing information such as date of birth, date of admission etc.
The list of different data types available in Date Time type are :-
1. Date (Stores month, day and year information)
2. Time (Store hour , minute and second information)
3. Timestamp (Stores date and time information)
v)-PRIMARY KEY:- A primary key is a unique value that identifies a row in a table. These keys are
also indexed in the database, making it faster for the database to search a record.
vi)-FOREIGN KEY:- The foreign key identifies a column or set of columns in one (referencing) table
that refers to a column or set of columns in another (referenced) table.
Q9-What do you understand by manipulating data?
Ans-In a database we can define the structure of the data and manipulate the data using some
commands.
There are two types of languages:-
38 | P a g e
1. DDL (Data Definition Language)
2. DML (Data Manipulation Language)
DATA DEFINITION / DESCRIPTION LANGUAGE:- It is a standard for commands that define the
different structures in a database. DDL statements create,modify and remove database objects
such as tables, indexes and users.
Q10-Write some common DDL statements.
Ans-Common DDL Statements are:-
1. Create :- Used to create database objects.
2. Alter :- Used to modify database objects.
3. Drop :- Used to delete database objects.
Q11-Define DATA MANIPULATING LANGUAGE (DML) and write its common used statements.
Ans-DATA MANIPULATION LANGUAGE:- It is a standard for commands that enables users to access
and manipulate data in a database.
Common DML Statements are:-
1. SELECT :- Used for retrieval of information from the database.
2. INSERT :- Used for insertion of new information into the database.
3. DELETE :- Used for deletion of information in the database.
4. UPDATE :- Used for modification of information in the database.
Q12-What are the types of DML?
Ans-Types of DML are:
1.Procedural:- The user specifies what data is needed and how to get it.
2. Non Procedural :- The user only specifies what data is needed.
Note:- A popular data manipulation language is SQL (Structured Query Language.)
In this article on SQL Commands, I am going to consider the below database as an example, to
show you how to write commands.
CREATE
To create Table
39 | P a g e
CREATE TABLE Employee_Info
DROP
To Delete
DROP DATABASE Employee complete information present in the database will be lost DROP TABLE
TableName
complete information present in the table will be lost TRUNCATE Table Employee_Info your
information will be lost, but not the table
ALTER
This statement is used to add, delete, modify columns in an existing table
ALTER TABLE
Employee_Info ADD
BloodGroup
varchar(255);.
INSERT
This statement is used to insert new records into the table.
INSERT INTO Employee_Info
VALUES ('02', 'Anay','Soumya', '9432156783', ' Marathalli House
No 23', 'Delhi', 'India');
UPDATE
This statement is used to modify the records already present in the table
UPDATE Employee_Info
SET EmployeeName = 'Aahana', City= 'Ahmedabad' WHERE EmployeeID
= 1;
DELETE
This statement is used to delete the existing records in a table
DELETE FROM Employee_Info WHERE EmployeeName='Preeti';
SELECT
This statement is used to select data from a database and the data returned is stored in a result
table, called the result-set.
SELECT EmployeeID, EmployeeName FROM Employee_Info;
(*) is used to select all from the table SELECT * FROM Employee_Info;
40 | P a g e
UNIT 4
WEB APPLICATIONS AND SECURITY
Q1-What do you understand by computer accessibility or Assistive Technology?
Ans-Computer Accessibility refers to the user friendliness of a computer system for all, regardless of
their disability., it enables a person with a disability or impairment to use a computer. It is known as
Assistive Technology.
Q2-Write steps for launching accessibility options?
Ans-• To launch accessibility options in WindowsXP, Click Start > Control Panel > Accessibility
Options.
Q3-What are Sticky Keys?
Ans-StickyKeys is an accessibility feature to help computer users with physical disabilities, but it is
also used by others as a means to reduce repetitive strain.
Q4-What are FilterKeys?
Ans-FilterKeys is a feature of Microsoft Windows. It is an accessibility function that tells the
keyboard to ignore brief or repeated keystrokes, making typing easier for people with hand
tremors.
Q5-What are Toggle Keys?
Ans-ToggleKeys is also a feature of Microsoft Windows. It is an accessibility function which is
designed for people who have vision impairment or cognitive disabilities. When ToggleKeys is
turned on, computer emits sound cues when the locking keys (Caps Lock, Num Lock, or Scroll Lock)
are pressed. A high sound is emitted when the keys are switched on and a low sound is emitted
when they are switched off.
Q6-What is Sound Sentry?
Ans-Sound Sentry is designed to help users with auditory impairments. Sound Sentry generates
visual warnings, such as a blinking title bar or a flashing border, whenever the computer generates
a sound.
Q7-Explain High Contrast .
Ans-High Contrast is an accessibility feature to assist people with vision impairment. You can
change the size and color of fonts and the background for ease of viewing.
Q8-Explain Cursor Options.
Ans-Cursor Options is also an accessibility feature that assists people with vision impairment by
changing the blink rate and width of the cursor.
41 | P a g e
Q9-Explain MOUSE TAB.
Ans-MouseKeys is an accessibility feature that assists people who have difficulty using a mouse.
This option uses the keyboard (especially numeric keypad) as a pointing device instead of a
mouse.
Q10-Explain General Tab.
Ans-This tab enables you to configure accessibility options for all users. Select the General Tab, a
window to configure additional accessibility options will be displayed.
Q11-Explain Serial Keys.
Ans-Serial Keys is an accessibility feature that assists people that have difficulty using a keyboard
or a mouse (or both).
Q12-What is computer network?
Ans-A computer network is a collection of computers and other hardware components
interconnected by communication channels (cables or satellites) that allow sharing of resources
and information.
Q13-Explain peer-to-peer (p2p) architecture:
Ans-Networks in which all computers have an equal status are called peer to peer networks.
Generally in such a network each terminal has an equally competent CPU.
Q14-Explain client-server architecture:
Ans-Networks in which certain computers have special dedicated tasks, providing services to other
computers (in the network) are called client server networks. The computer(s) which provide
services are called servers and the ones that use these services are called clients.
Q15-Explain the types of networks.
Ans-There are two major types of network Local Area Network (LAN) and Wide Area Network
(WAN).
i)-LOCAL AREA NETWORK - A local area network (LAN) is one which connects computers and
devices in a limited geographical area such as home, school, computer laboratory, office building,
or closely positioned group of buildings. Usually local area networks offer very high speeds and are
used for connecting computers and peripherals such as printers, scanners, etc.
ii)-WIDE AREA NETWORK - A wide area network (WAN) is one which covers a broad area (i.e., any
network that links across metropolitan, regional, or national boundaries). The Internet is the most
popular WAN, and is used by businesses, governments, non-profit organizations, individual
consumers, artists, entertainers, and many others.
42 | P a g e
Q16-What do you understand by internet?
Ans-The Internet is a global system of interconnected computer networks that use the standard
Internet protocol suite to serve billions of users worldwide. It is a network of networks that
consists of millions of private, public, academic, business, and government networks.
Q17-Explain term world wide web (www).
Ans-World Wide Web (abbreviated as WWW or W3, commonly known as the Web), is a system of
interlinked hypertext documents accessed via the Internet. With a web browser, one can view
web pages that may contain text, images, videos, and other multimedia, and navigate between
them via hyperlinks.
Q18-Write some advantages associated with networking .
Ans-•Data Sharing: One of the most important uses of networking is to allow the sharing of data.
•Files transfer : Users can send text files, spread sheets, documents, presentations, audio files,
video files, etc. to other users.
•Hardware Sharing: Hardware components such as printers, scanners, etc. can also be shared.
•Internet Access Sharing: You can purchase a single Internet connection and share it among other
computers in a network instead of purchasing multiple Internet connection for each computer
•Usage of network based applications: Such as web browsers, email clients, chat application,
audio & video calling, etc. is another advantage.
Q19-Explain Internet Service Provider.
Ans-An Internet service provider (ISP) is an organization which provides you with access to the
Internet via a dial-up (using modem) or direct (hard wired) or wireless connection.
Q20-Explain Modem.
Ans-Á modem is a device that converts digital computer signals into a form (analog signals) that
can travel over phone lines. It also re-converts the analog signals back into digital signals. The
word modem is derived from its function MOdulator/DEModulator.
Q21-Explain some TYPES of common internet connectivity.
Ans-Types of Internet Connectivity can be broadly categorized into Wired Technology and
Wireless Technology.
Wired Technology
1) Dial-up:- It uses the facilities of the Public Switched Telephone Network (PSTN) to establish a
internet connection via telephone lines using a device called MODEM. Users dial a number and get
access to internet. Dial-up connections are extremely slow.
43 | P a g e
2) DSL:- DSL is Digital Subscriber Line provides internet connectivity by transmitting digital data
over wires of a local telephone network. It enables the use of Telephone and Data Transmission on
a single telephone line. For using DSL Connection, we need a DSL modem and a subscription.
3) Cable Internet Access:- It is a form of broadband Internet access that uses the cable TV
infrastructure. It is provided through existing cable TV networks and it is similar to DSL.
Q22-Write the process of data transfer on the internet.
Ans-• The data is broken up into bits of same sized pieces called packets.
• A header is added to each packet explaining where the data has come from, where it should end
up and where it fits in with the rest of the packets.
• Each packet is sent from computer to computer until it finds its destination. All packets may not
take the same route.
• At the destination, the packets are examined. If any packets are missing or damaged, a message
is sent asking for them to be resent. This continues until all packets have been received intact.
• The packets are now reassembled into their original form. All this done in seconds!
Q23-What do you understand by instant messaging? Write its features.
Ans-Instant messaging (IM) is a form of communication over the Internet that offers an
instantaneous transmission of text-based messages from sender to receiver. Most instant
messaging software include the option for performing file transfers, audio chat, video calling and
conferencing, sharing desktops, etc.
Key Features of an instant messaging are as follows:
• Text Messages can be sent to one or more person (Similar to SMS)
• Audio calling and conferencing.
• Video calling and conferencing.
• File transfers (Not limited to documents, spread sheets, audio files,
video files, etc.)
• Message history (Save messages for future reference).
Q24-Mention some instant messaging services/software.
Ans-There are two kinds of instant messaging software – application based and Web based.
1) Application Based:- These software are downloaded and installed on user’s computer. Eg.
Google Talk , Yahoo! Messenger , Skype , Window Live Messenger , Rediff Bol etc.
2) Web Based:- They are accessed using browsers such as Internet Explorer etc. Eg. MSN Web
Messenger , Yahoo! Messenger for the Web , Meebo , IMO etc.
Q25-Write steps for creating an instant messaging account.
In this exercise, you will learn to create an instant messaging account for using Google Talk.
Note: You need to download and install Google Talk application from
www.google.com/ talk prior to this exercise.
LAUNCHING GOOGLE TALK
44 | P a g e
• To launch Google Talk, Click Start >
Programs >Google Talk>Google Talk.
• You can also double-click on the Google Talk icon on the desktop if available. You need to have a
list of contacts that are available for chat. If you don’t have any contacts, you can add their Gmail
account to your contact list by sending an invite. If you don’t have a Gmail account already you
can create a new Gmail account.
Q26- Write some general rules and etiquettes to be followed while chatting.
Ans-There are some general rules and etiquettes to be followed while chatting.
•Messages should be short and to the point.
• Always introduce yourself by name if your screen name doesn’t reflect it.
• Always ask if the other person has time to chat first - regardless of how important you think
what you have to say is, it’s not going to be well received if the recipient is busy.
• Give people time to respond - Multiple questions sent to a recipient before they’ve had a chance
to answer can seem more like an interrogation rather than a conversation.
Q27-what is a blog?
Ans-A blog is a discussion style site used by non-technical users for creating personal web pages.
Blog is similar to an online personal diary and similar to use. A blog is used to convey messages,
events, news, announcements etc. Blogs are usually managed through web browser which needs
an internet connection. A blog can also be created through Offline Blog Software and later publish
the content when the internet connection is available.
Examples of Websites that offer blog services:-
www.blogger.com
www.wordpress.com
www.weebly.com
www.blog.com
Q28-What is benefit of offline blog editors?
Ans-If you do not have an active internet connection, you can create blogs using a blog application
and publish the blog whenever internet connectivity is available. There are several free offline
blog editors available that can be downloaded and installed on the local computer such as:
• Qumana
• Windows Live Writer
• Blogdesk
Q29-What do you understand by online transactions? Give examples.
Ans-The transactions over the internet are called Online Transactions Like purchasing of goods,
selling of goods, booking a ticket, payment of fees etc. all comes under the category of Online
transactions
Examples
1) For Buying Goods :- amazon, jabong, myntra, flipkart , ebay etc.
2) For Booking of Tickets :- IRCTC , Redbus etc.
45 | P a g e
3) For Payment of School Fee :- epay.unionbankofindia.co.in/kvfee Payments tools to use Online
transaction
For completing an online transaction we must need:-
1) Valid Debit Card
2) Valid Credit Card
3) Net Banking Subscription
Q30-What is internet security and what is objective of using it?
Ans-It is a branch of computer security specifically related to the internet, involving browser
security and also network security. The main objective of internet security is to establish rules and
measures to use against attacks over the internet.
Q31-What do you understand by Online Threats? Give some examples.
Ans-The threats / vulnerabilities that uses World Wide Web (Internet) to facilitate crimes are
called Online Threats.
Like:-
1) Phishing :- The act of acquiring personal / private and sensitive data from personal computers
for use in fraudulent activities. For eg. Mails from unknown persons that ask for your credit / debit
card details.
2) Email spoofing :- It is the creation of email messages with a forged ender address. For eg.
Sending an email with a forged email address which appears to be original. These mails are
infected mails which contain worms.
3) Chat Spoofing:- Spoofing means hoax, trick, or deceive which contains false information. Hiding
/ Faking the identity of another person over the internet is called chat spoofing.
Q32-Write some Best practices for security over Internet.
Ans-1)Use strong passwords: A combination of alphanumeric and special characters could be used
for creating a password that is not so easy to crack or guessed by other users.
General Guidelines for strong password
a) Keep the length of the password at least 12-14 characters if permitted.
b) Avoid keeping passwords based on repetition words, dictionary words, usernames, pet names
etc.
c) Include numbers and symbols in passwords.
d) Use Capital and lowercase letters.
e) Avoid using same password for multiple sites or purposes.
f) Avoid using something that the public or workmates know you strongly like or dislikes.
2. Backup your data: Always keep copies of data in CD, pen drives etc. so it could be helpful in
situation when there is a loss of data.
3. Use Encryption software: Use encrypted software available within the operating software to
protect data from unauthorized users.
46 | P a g e
4. Keep username and password private: Never save passwords or usernames on computers that
are used in shared environments like net café.
5. Registering with website: Read privacy policy whenever you register with a website, the policy
will include information about how the website use personal data.
6. Do not share personal information: Be cautious when filling out forms on internet. Because
your personal information or emails could be used by unauthorized users to send fake or
unwanted emails. So, first research and verify if it’s a trusted website or not before
providing personal information to any website.
7. Secure transactions: It is always recommended to use only secure websites for online shopping
or transactions, because these websites store your credit card or online banking personal
information. Verify if the website uses secure transaction, usually it is indicated through a digital
certificate represented as a golden lock in the web browser’s address bar.
8. Use Antivirus and antispyware software: These softwares protect your computer from any
changes by malwares/threats. Keep these softwares up to date.
9. Do not immediately respond to mails from unknown users: Some mails, that promise you jobs
or announce lottery results, may contain virus or scripts or they can try to gather your personal
information. Never open the attachments from unknown persons.
10. Install firewalls: Firewalls keep your system and network secure. They could be software or
hardware. So, Install and configure your firewall.
11. Regularly update your operating system and software applications.
12. When you visit websites, cookies are created on your system that may contain your personal
or logon details. Clear browser cookies frequently so that your logon details could not be tracked
by unauthorized users
Q33-Write some basic safety rules to follow at workplace for Maintain workplace safety.
Ans-Maintain workplace safety
● Basic safety rules to follow at workplace – Fire safety, Falls and slips, Electrical safety, Use of first
aid.
Basic Fire safety rules in an organization are :
- Fire escape plans must be installed at proper levels
- Conduct regular drills
- Maintenance of safety equipment must be taken care of regularly
Falls and Slips Safety rules
- Workplace must be proper ventilated
- Floors must be clean and dry
- Oil spills, dust must be immediately cleaned.
Electrical safety rules:
- Electrical equipment approved by a recognized organization.
- Take care that the outlets/ circuits should not be overloaded
47 | P a g e
Q34-Write some safety measures for Prevent Accidents and Emergencies in workplace.
Ans-Accident: an accident is an unplanned event that may happen all of a sudden and may lead to
unwanted or unprecedented results/outcomes.
Handling accidents:
- Safety measures must be placed to prevent workplace accidents
- Immediately call the medical team for any injury
- Stay alert
- Pay attention to and follow emergency drills
Q35-Write some points for Protect Health and Safety at workplace.
Ans-Checklist for Workstations:
The workstation should:
● provide sufficient space for the user to alter posi on comfortably
● provide adequate ligh ng
● have windows fi ed with adjustable coverings to alter the sunlight level
● be spacious enough when a worksta on is shared by more than one person
The display screen should:
● display well-defined characters of adequate size and spacing
● have easily adjustable brightness and contrast
● lt and swivel easily to suit the user
The keyboard should:
● be able to lt easily and should be able to separate from the screen to allow the user to adopt a
comfortable working position
The work surface should:
● provide adequate space for the user
● be of an adequate size to allow the screen, keyboard, and other peripherals to be flexibly
arranged
Q36-What is Workplace Evacuation?
Ans-In case of emergency there should be provision for evacuation. Evacuation is the process of
emptying a place in case of an emergency, disaster.
Q37-Which points a company should ensure for evacuation?
Ans-Every company must ensure following points for evacuation in case of any emergency:
• An evacuation policy: Every organization must have an evacuation policy. All the Team Leaders
are responsible for informing about the policy to their employees about it. Proper attention must
be paid when the Team Leader is informing you about these details. Negligence at this time may
cost lives.
• Organization must have a designated assembly point for emergencies. Ensure that every
employee/ worker must know where it is.
48 | P a g e
• A ‘buddy system’ for individuals with special needs or disabilities must be designated. This
system ensures that differently abled are assisted and guided out of the premises or the impacted
area properly. If you are a buddy to someone, ensure that your buddy is safe at the assembly point
with you.
• Floor plans with evacuation routes in work areas. Ensure that you understand these so you can
use it in time of need.
• Assembly areas, where you are required to assemble after evacuation, must be properly taken
care of.
• Periodic evacuation drills should be conducted. Ensure that you pay attention during these drills.
You need to save your life and you can be helpful in saving someone else’s life too.
Q38-What do you understand by Healthy Living?
Ans- ‘A healthy body has a healthy mind’ - a very popular saying is true. ‘Healthy Lifestyle leads to
a healthy being. A healthy living has a lasting impact on an individual which ultimately yields a
healthy environment at home as well as at workplace. a happy and healthy worker will always
perform best to his ability. A healthy lifestyle helps to keep and improve people’s health and well-
being.
A healthy lifestyle includes:
- healthy eating habits
- physical activities
- stress management
- healthy mind
- sound sleep
- goal setting.
Q39-Difference between web page and website.
Ans-The primary difference between a webpage and a website is that a webpage is a single
document on the Internet under a unique URL. In contrast, a website is a collection of multiple
webpages in which information on a related topic or other subject is linked together under a
domain address.
Q40-Define the following: -
i)WIMAX- WiMAX was sometimes referred to as "Wi-Fi on steroids" and can be used for a number
of applications including broadband connections, cellular backhaul, hotspots, etc. It is similar to
Long-range Wi-Fi, but it can enable usage at much greater distances.
ii)-Wi-Fi- Wi-Fi is a wireless networking technology that allows devices such as computers (laptops
and desktops), mobile devices (smart phones and wearables), and other equipment (printers and
video cameras) to interface with the Internet. ... Internet connectivity occurs through a wireless
router.