Thanks to visit codestin.com
Credit goes to www.scribd.com

0% found this document useful (0 votes)
3 views8 pages

Unit1CommunicationSkill-IISol Forcea4

Uploaded by

brijeshcftns13
Copyright
© © All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
0% found this document useful (0 votes)
3 views8 pages

Unit1CommunicationSkill-IISol Forcea4

Uploaded by

brijeshcftns13
Copyright
© © All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
You are on page 1/ 8

1

Assignment with Solution Class X: Artificial Intelligence (417)


Unit 1: Communication Skill -II
Session: 2025-26
MCQ (1 marks)
1. Use of abbreviations in a communication leads to misinterpretation of messages is an example of ___
a) Physical b) Language c) Cultural d) Attitudinal
Ans : b) Language
2. ________________barriers separate people from each other and mark territories. These barriers can o
seen in the workplace where offices and closed doors stop communication.
a) Physical b) Conceptual c) Cultural d) Emotional
Ans: Physical
3. Not stating instructions clearly is an example of ______________
a) Physical b) Language c) Cultural d) Attitudinal
Ans: b) Language barrier
4. Not understanding the customs or traditions of a speaker could mean there is a ______________
a) Physical b) Language c) Cultural d) Attitudinal
Ans: c) Cultural barrier
5. When you are overcome by your own feelings and unable to communicate well it means there is an __
a) Physical b) Language c) Cultural d) Emotional
Ans: d) Emotional barrier
6. Using slang or words that are used within your own social group is an example of a ______________
a) Physical b) Language c) Cultural d) Communication
Ans: c) Cultural barrier
7. You may like to have your own private cabin to work in but if you are not willing to meet your team face
it is an indication of a _______________
a) Physical b) Language c) Cultural d) Attitudinal
Ans: a) Physical barrier
8. You have a______________ if you think you are more qualified than others and are superior in knowle
a) Conceptual b) Language c) Cultural d) Attitudinal
Ans: d) Attitudinal barrier
9. If you have a totally different viewpoint from your team mates on the way a training programme is to be
you have a ________________ barrier.
a) Physical b) Language c) Cultural d) None of these
Ans: d) None of these
10. A___________________ is thus anything that prevents us from receiving and understanding the mes
a) Physical b) Language c) Communication d) Attitudinal
Ans: c) Communication barrier
11. Which of the following is NOT an element of communication within the communication process cycle?
a) Channel b) Receiver c) Sender d) Time
Ans: d) Time
12. You need to apply leave at work? Which method of communication will you use?
a) e-mail b) Poster c) Newsletter d) Blog
Ans: a) e-mail
13. By which action can senders send their messages?
a) Gestures b) Speaking c) Reading d) Writing
Ans: d) Writing
14. Which of the following is an example of oral communication?
a) Newspapers b) Letters c) Phone call d) e-mail
Ans: c) Phone call
15. What are the types of words we should use for verbal communication?
a) Acronyms b) Simple c) Technical d) Jargons
Ans: b) Simple
16. Why do we use e -mails?
a) To communicate with many people at the same time. b) To share documents and files.
c) To talk to each other in real -time. d) To keep a record of communication.
Ans: both a and b
17. Which of these is a positive (good) facial expression?
a) Frowning while concentrating b) Maintaining eye contact
c) Smiling continuously d) Rolling up your eyes
Ans: b) Maintaining eye contact
18. What does an upright (straight) body posture convey or show?
a) Pride b) Professionalism c) Confidence d) Humility
Ans: c) Confidence
19. Which of these is NOT an appropriate non -verbal communication at work?
a) Keeping hands in pockets while talking b) Talking at moderate speed
2
c) Sitting straight d) Tilting head a bit to listen
Ans: a) Keeping hands in pockets while talking
20. Which of the following statement is true about communication?
a) 50% of our communication is non -verbal
b) 20% communication is done using body movements, face, arms, etc.
c) 5% communication is done using voice, tone, pauses, etc.
d) 7% communication is done using words
Ans: (d) 7% communication is done using words
21. Which of these are examples of positive feedback?
a) Excellent, your work has improved. b) I noticed your dedication towards the project.
c) You are always doing it the wrong way. d) All of the above
Ans: d) All of the above
22. Which of these are examples of negative feedback?
a) I hate to tell you this but your drawing skills are poor. b) You can surely improve your drawing.
c) This is a good drawing but you can do better. d) None of the above
Ans: a) I hate to tell you this but your drawing skills are poor.
23. Which of the following are effective components of a good feedback?
a) Detailed and time consuming b) Direct and honest
c) Specific d) Opinion -based
Ans: b and c
24. Which of these is NOT a common communication barrier?
a) Linguistic barrier b) Interpersonal barrier
c) Financial barrier d) Organisational barrier
Ans: c) Financial barrier
25. Which of these are ways to overcome communication barriers?
(a) Respecting each other’s differences b) Using a translator
(c) Not communicating at all d) Using your own language for comfort
Ans: both a and b
26. Which of these sentences is capitalised correctly?
a) Ravi and i are going to the movies. b) Salim is visiting India in july.
c) The Tiger is a strong animal. d) She is arriving on Monday.
Ans: both c and d
27. Which of these sentences are punctuated correctly?
a) When is the party. b) I had bread omelette and a Banana for breakfast.
c) I am so excited about my first foreign trip! d) This is Abdul’s notebook.
Ans: both c and d
28. Identify the object, verb and subject in the sentence, ‘The car crashed into a tree.’
a) Object: a tree; Verb: crashed; Subject: the car b) Object: The car; Verb: crashed; Subject: a tree
c) Object: crashed; Verb: the tree; Subject: the car d) Object: crashed; Verb: the car; Subject: the tree
Ans: a) Object: a tree; Verb: crashed; Subject: the car
29. Identify the indirect object in the sentence, ‘The band played music for the audience.’
a) The band b) played c) music d) audience
Ans: d) audience
30. Which of these is an imperative sentence?
a) Switch off the fan. b) Sheila has gone to the market.
c) Where are my pen colours? d) Oh no! I missed my flight.
Ans: d) Switch off the fan.
31. Which of these sentences is in active voice?
a) A movie is being watched by them. b) The car was repaired by Raju.
c) He is reading a book. d) The thief was being chased by a policeman.
Ans: c) He is reading a book.

Fill in the blanks


32. ___________ is the loudness and softness of a speaker’s voice.
Ans: Pitch
33. The conveyance of ideas and information in forms that can be seen through the eye is referred to as
_______________ communication.
Ans: Visual
34. ___________ feedback gives a vague response to the receiver.
Ans: Non -specific
35. The communication barrier is an _________ that prevents the reveiver from understanding the messa
Ans: Obstacle
36. Group of words that makes complete sense is called a __________
Ans: Sentence
Short /Long Answer type Questions (2 Marks /4 Marks )
3
Q 1. Explain any two 7Cs of Communication.
Answer: The 7Cs of Communication provide a checklist for making sure that your meetings, emails, conf
calls, reports, and presentations are well constructed and clear –so your audience gets your message.
1. Be Clear - Begin every message by asking the question, “What is the purpose of this communication?”
enable you to make the objective of your communication clear to the recipient. Clarity is also about avoidi
use of complex words, sentences, and fuzzy language. It is important that you clearly communicate the in
information to the recipient. You must be able to explain a concept several ways and answer clarifying qu
about the topic.
2. Be C oncise - Make your message brief and to the point. To help make your communications more con
avoid going over the same point several times, and avoid the use of filler words, sentences, and over wor
expressions.
3. Be Concrete - Concrete communication is about being specific and clear rather than vague, obscure, a
general. To be more concrete use sentences that cannot be misinterpreted. Include supporting facts and
underscore your message.
4. Be Correct - Incorrect information doesn■t help anyone and it does your credibility no good. Ensure tha
message is typo -free; your facts and figures are correct and you are using the right level of language. Be
first time will both save you time and boost your credibility. A correct message will also have a greater imp
the recipient than an incorrect one.
5. Be Coherent - Does your message make sense? Does it flow logically from one sentence to the next?
that your communication is coherent: Check that each sentence flows logically from one to the next.
6. Be Complete - Your message must contain all the necessary information to achieve the desired respon
ensure that your message is complete think about questions the receiver might think of as they receive yo
message. Address these questions. Ensure you have included a call to action so that your audience know
what you expect them to do next.
7. Be Courteous - Be polite. You are more likely to get what you want from your communication if you are
courteous, as courtesy builds goodwill. Check that your message is polite, shows respect for the feelings
receiver, and is tactful. Make your message brief and to the point.
Q 2. Name the various types of Communication.
Ans: Verbal form, Non -verbal form, written form, visual form.
Q 3. What is Communication?
Ans: The imparting or exchanging of information by speaking, writing or using some other medium and m
sending or receiving information. Communication means sharing meaning. With no sharing, there is no
communication.
Q 4. Explain any two barriers to effective communication.
Ans: Any two point can be written -
1) Physical Barriers – Physical barriers separate people from each other and mark territories.
These barriers can often be seen in the workplace where offices and closed doors stop communication.
Physical barriers can stop you from being comfortable communicating with a person whom you do not co
to face with often.
2) Language Barriers – Not using words another can understand will certainly stop your message from be
conveyed. If one is not familiar with your language, misinterpretation will occur.
3) Gender Barriers – Variation exists among masculine and feminine styles of communication. While wom
often emphasize politeness, empathy, and rapport building, male communication is often more direct.
4) Attitudinal Barriers - Those behaviors or perceptions that are divisive in nature. These are barriers that
distance one from others.
5) Perceptual Barriers – Different world views can create misunderstanding. People tend to interpret mes
from their own point of view or ideologies.
6) Cultural Barriers – Ethnic, religious, and social differences can often create misunderstandings when tr
communicate. These differences can also affect one’s perception and create confusion in getting a messa
7) Emotional Barriers –If one is consumed with emotion he will have difficulty in understanding what is
communicated. Hostility, anger, fear, and other emotions make it hard to hear outside one’s own self.
Q 5. Represent Different types of communication?
Ans:
4
Q 6. How Blindfold game helps in effective communication?
Ans: Blindfold Game works because it builds trust, listening, and instructional skills. Trust among team -
members is crucial for effective communication. It encourages coop eration and successful teamwork
because one help other by crystal clear instruction to reach to the source ( object).

Q 7. What are the three important parts of communication?


Ans: Communication has three important parts:
1. Transmitting — The sender transmits the message through one medium or another.
2. Listening — The receiver listens or understands the message.
3. Feedback — The receiver conveys their understanding of the message to the sender in the form of fee
complete the communication cycle.

Q 8. What are the various elements of communication cycle?


Ans: The various elements of a communication cycle are:
Sender: the person beginning the communication.
Message: the information that the sender wants to convey.
Channel: the means by which the information is sent.
Receiver: the person to whom the message is sent.
Feedback: the receiver’s acknowledgement and response to the message.

Q 9. Write one advantage and one disadvantage of verbal communication.


Ans: Advantages of Verbal Communication - It is an easy mode of communication in which you
can exchange ideas by saying what you want and get a quick response. Verbal communication also enab
you to keep changing your interaction as per the other person’s response.
Disadvantages of Verbal Communication - Since verbal communication depends on written or spoken
words, sometimes the meanings can be confusing and difficult to understand if the right words are not use

Q 10 . Name different types of Non -verbal Communication.


Ans: Facial Expressions, Posture, Gestures or Body Language, Touch, Space, Eye Contact, Paralanguag

Q 11. What is feedback? What is the importance of feedback?


Ans: Feedback, if shared properly, can help reinforce existing strengths and can increase the recipient’s
rectify errors. It can have a long -term effect in managing and achieving goals.
Let us look at certain reasons why feedback is important.
• It validates effective listening: The person providing the feedback knows they have been understood (o
received) and that their feedback provides some value.
• It motivates: Feedback can motivate people to build better work relationships and continue the good wo
being appreciated.
• It is always there: Every time you speak to a person, we communicate feedback so it is impossible not t
provide one.
• It boosts learning: Feedback is important to remain focussed on goals, plan better and develop improve
products and services.
• It improves performance: Feedback can help to form better decisions to improve and increase perform

Q 12. What are the ways to overcome from barriers of effective communication?
Ans: Ways to Overcome Barriers to Effective Communication
• Use simple language
• Do not form assumptions on culture, religion or geography
• Try to communicate in person as much as possible
• Use visuals
• Take help of a translator to overcome differences in language
• Be respectful of other’s opinions

Q 13. What is paragraph?


Ans: Just as a group of words form a sentence, a group of sentences forms a paragraph. However, to qu
paragraph, all the sentences within it must have a common idea or theme.

***********

You might also like