Thanks to visit codestin.com
Credit goes to www.scribd.com

0% found this document useful (0 votes)
23 views32 pages

Z Transforms

Uploaded by

Jef Le
Copyright
© © All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
0% found this document useful (0 votes)
23 views32 pages

Z Transforms

Uploaded by

Jef Le
Copyright
© © All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
You are on page 1/ 32

Unit - V

Z -TRANSFORMS AND DIFFERENCE EQUATIONS

Definition – Z-Transform:
Let {𝒙(𝒏)} be a sequence defined for 𝒏 = …-3, -2, -1, 0, 1, 2, 3… then the two sided Z-
Transform of the sequence 𝒙(𝒏) is defined as,

𝒛[𝒙(𝒏)] = 𝒙(𝒛) = ∑ 𝒙(𝒏)𝒛−𝒏


𝒏=−∞

Definition – Region of convergence:


The value of Z for which Z-Transform converges is called region of convergence.

Definition – One sided Z-Transform:


Let {𝒙(𝒏)} be a sequence defined for 𝒏 = 0, 1, 2, … then the one sided Z- Transform of the
sequence 𝒙(𝒏) is defined as,
𝒛[𝒙(𝒏)] = 𝒙(𝒛) = ∑∞ 𝒏=𝟎 𝒙(𝒏)𝒛
−𝒏

(or)
𝒛[𝒇(𝒏)] = 𝑭(𝒛) = ∑∞ 𝒏=𝟎 𝒇(𝒏)𝒛
−𝒏

provided the infinite series converges, where z is a complex number.

Results:

1. (𝟏 − 𝒙)−𝟏 = 𝟏 + 𝒙 + 𝒙𝟐 + 𝒙𝟑 + ⋯
2. (𝟏 − 𝒙)−𝟐 = 𝟏 + 𝟐𝒙 + 𝟑𝒙𝟐 + 𝟒𝒙𝟑 + ⋯ + (𝒏 + 𝟏)𝒙𝒏 + ⋯
𝒏(𝒏+𝟏) 𝒏(𝒏+𝟏)(𝒏+𝟐)
3. (𝟏 − 𝒙)−𝒏 = 𝟏 + 𝒏𝒙 + 𝒙𝟐 + 𝒙𝟑 + ⋯
𝟐! 𝟑!
4. (𝟏 + 𝒙)−𝟏 = 𝟏 − 𝒙 + 𝒙𝟐 − 𝒙𝟑 + ⋯
5. (𝟏 + 𝒙)−𝟐 = 𝟏 − 𝟐𝒙 + 𝟑𝒙𝟐 − 𝟒𝒙𝟑 + ⋯
𝒏(𝒏+𝟏) 𝒏(𝒏+𝟏)(𝒏+𝟐)
6. (𝟏 + 𝒙)−𝒏 = 𝟏 − 𝒏𝒙 + 𝒙𝟐 − 𝒙𝟑 + ⋯
𝟐! 𝟑!
7. 𝒆𝒊𝜽 = 𝒄𝒐𝒔 𝜽 + 𝒊 𝒔𝒊𝒏 𝜽
8. 𝒆−𝒊𝜽 = 𝒄𝒐𝒔 𝜽 − 𝒊 𝒔𝒊𝒏 𝜽
𝒙𝟐 𝒙𝟑
9. 𝒆𝒙 = 𝟏 + 𝒙 + + +⋯
𝟐! 𝟑!
𝒆𝒊𝒏𝜽 +𝒆−𝒊𝒏𝜽
10. 𝒄𝒐𝒔 𝒏𝜽 = 𝟐
𝒆𝒊𝒏𝜽 −𝒆−𝒊𝒏𝜽
11. 𝒔𝒊𝒏 𝒏𝜽 = 𝟐𝒊
𝒙𝟐 𝒙𝟑 𝒙𝟒
12. 𝒍𝒐𝒈(𝟏 + 𝒙) = 𝒙 − + − +⋯
𝟐 𝟑 𝟒
𝒙𝟐 𝒙𝟑 𝒙𝟒
13. 𝒍𝒐𝒈(𝟏 − 𝒙) = −𝒙 − − − −⋯
𝟐 𝟑 𝟒
𝟏+𝒙 𝒙𝟑 𝒙𝟓
14. 𝒍𝒐𝒈 (𝟏−𝒙) = 𝟐 (𝒙 + + +⋯)
𝟑 𝟓
𝟏−𝒓𝒏
15. G.P 𝟏 + 𝒓 + 𝒓𝟐 + ⋯ + 𝒓𝒏 = ( 𝟏−𝒓 ) ; 𝒓 < 1
𝒓𝒏 −𝟏
= ( 𝒓−𝟏 ) ; 𝒓 > 1

Definition – Unit sample sequence 𝜹𝒏 :


The unit sample sequence 𝜹𝒏 is defined as the sequence with values,
𝟏 𝒇𝒐𝒓 𝒏=𝟎
𝜹𝒏 = {𝟎 𝒇𝒐𝒓 𝒏 ≠𝟎

Definition – Unit step sequence 𝒖(𝒏):


The unit step sequence 𝒖(𝒏) is defined as the sequence with values,

DEPARTMENT OF MATHEMATICS SRM TRP ENGINEERING COLLEGE, TRICHY 621 105 page 1
𝟏 𝒇𝒐𝒓 𝒏≥𝟎
𝒖(𝒏) = {𝟎 𝒇𝒐𝒓 𝒏<0
Table of Z-Transforms of standard functions:
S.N Sequence Z-Transform S.N Sequence Z-Transform
o. 𝑥(𝑛) 𝑍[𝑥(𝑛)] o. 𝑥(𝑛) 𝑍[𝑥(𝑛)]
𝒛 𝒏𝝅 𝒏𝝅 𝒛
1. 𝟏𝒏 𝒁[𝟏𝒏 ] = 11. 𝒔𝒊𝒏 𝒁 [𝒔𝒊𝒏 ]= 𝟐
𝒛−𝟏 𝟐 𝟐 𝒛 +𝟏
𝒏
𝒛 𝟏 𝟏 𝒛
2. 𝒂𝒏 𝒁[𝒂 ] = 12. 𝒁 [𝒏] = 𝒍𝒐𝒈 [𝒛−𝟏]
𝒛−𝒂 𝒏
𝒛 𝟏 𝟏 𝟏
3. 𝒏 𝒁[𝒏] = 13. 𝒁 [ ] = 𝒆𝒛
(𝒛 − 𝟏)𝟐 𝒏! 𝒏!
𝒏 𝒏
𝒛
4. (−𝟏) 𝒁[(−𝟏) ] = 14. 𝜹𝒏 𝒁[𝜹𝒏 ] = 𝟏
𝒛+𝟏
𝒛𝟐 + 𝒛 𝒛𝟐
5. 𝒏𝟐 𝟐]
𝒁[𝒏 = 15. (𝒏 + 𝟏)𝒂𝒏 𝒁[(𝒏 + 𝟏)𝒂 =𝒏]
(𝒛 − 𝟏) 𝟑 (𝒛 − 𝒂)𝟐
𝟐𝒛 𝟐𝒂𝟐 𝒛
6. 𝒏(𝒏 − 𝟏) 𝒁[𝒏(𝒏 − 𝟏)] = 16. 𝒏(𝒏 − 𝟏)𝒂𝒏 𝒁[𝒏(𝒏 − 𝟏)𝒂 = 𝒏]
(𝒛 − 𝟏)𝟐 (𝒛 − 𝒂)𝟑
𝒌𝒛 𝒏𝝅 𝒏𝝅 𝒛𝟐
7. 𝒌 𝒁[𝒌] = 17. 𝒂𝒏 𝒄𝒐𝒔 𝒁 [𝒂𝒏 𝒄𝒐𝒔 ]= 𝟐
𝒛−𝟏 𝟐 𝟐 𝒛 + 𝒂𝟐
𝒂𝒛 𝒛(𝟏 + 𝟒𝒛 − 𝒛𝟐 )
8. 𝒏𝒂𝒏 𝒁[𝒏𝒂𝒏 ] = 18. 𝒏𝟑 𝒁[𝒏𝟑 ] =
(𝒛 − 𝒂)𝟐 (𝒙 − 𝟏)𝟒
𝒃𝒛 𝒛(𝒛 − 𝒄𝒐𝒔𝜽)
9. 𝒃𝒂𝒏 𝒁[𝒃𝒂𝒏 ] = 19. 𝒄𝒐𝒔𝒏𝜽 𝒖(𝒏) = 𝟐
𝒛−𝒂 𝒛 − 𝟐𝒛𝒄𝒐𝒔𝜽 + 𝟏
𝒏𝝅 𝒏𝝅 𝒛𝟐 𝒛 𝒔𝒊𝒏𝜽
10. 𝒄𝒐𝒔 𝒁 [𝒄𝒐𝒔 ]= 𝟐 20. 𝒔𝒊𝒏𝒏𝜽 𝒖(𝒏) = 𝟐
𝟐 𝟐 𝒛 +𝟏 𝒛 − 𝟐𝒛𝒄𝒐𝒔𝜽 + 𝟏

Z-Transforms of standard functions:


Find the Z-Transforms of the following sequences {𝒙(𝒏)} where {𝒙(𝒏)} is given by,
𝒌𝒛
Problem: 1 𝒙(𝒏) = 𝒌 or S.T 𝒁[𝒌] = 𝒛−𝟏 if |𝒁| > 1.
Solution: Given 𝑥(𝑛) = 𝑘 ,
w.k.t 𝑧[𝑥(𝑛)] = ∑∞𝑛=0 𝑥(𝑛)𝑧
−𝑛

∴ 𝑍[𝑘] = ∑∞𝑛=0 𝑘𝑧
−𝑛

= 𝑘 ∑∞𝑛=0 𝑧
−𝑛
1
= 𝑘 ∑∞
𝑛=0 𝑧 𝑛
1 1 1
= 𝑘 (𝑧 0 + 𝑧 1 + 𝑧 2 + ⋯ )
1 1
= 𝑘 (1 + 𝑧 1 + 𝑧 2 + ⋯ )
1 −1 1
= 𝑘 (1 − 𝑧) for |𝑧| < 1
𝑧−1 −1
= 𝑘( )
𝑧
𝑘
= 𝑧−1
( )
𝑧
𝑘𝑧 1
= for |𝑧| < 1 i.e., |𝑍| > 1.
𝑧−1

𝒛
Problem: 2 𝒙(𝒏) = 𝟏 or S.T 𝒁[𝟏] = 𝒛−𝟏 if |𝒁| > 1.
Solution: Given 𝑥(𝑛) = 1 ,
w.k.t 𝑧[𝑥(𝑛)] = ∑∞ 𝑛=0 𝑥(𝑛)𝑧
−𝑛

∴ 𝑧[1] = ∑∞𝑛=0 1𝑧
−𝑛

= ∑∞𝑛=0 𝑧
−𝑛

= ∑∞𝑛=0 𝑧
−𝑛
1
= ∑∞
𝑛=0 𝑧 𝑛
1 1 1
= (𝑧 0 + 𝑧 1 + 𝑧 2 + ⋯ )
1 1 1 −1 1
= (1 + 𝑧 1 + 𝑧 2 + ⋯ ) = (1 − 𝑧) for |𝑧| < 1

DEPARTMENT OF MATHEMATICS SRM TRP ENGINEERING COLLEGE, TRICHY 621 105 page 2
𝑧−1 −1 1 𝑧 1
= ( ) = 𝑧−1 = for |𝑧| < 1 i.e., |𝑍| > 1.
𝑧 ( ) 𝑧−1
𝑧

DO IT YOURSELF:
𝒛
Problem: 3 𝒙(𝒏) = −𝟏 or S.T 𝒁[−𝟏] = 𝒛+𝟏 if |𝒁| > 1.
𝒛
Problem: 4 𝒙(𝒏) = 𝒂𝒏 or S.T 𝒁[𝒂𝒏 ] = 𝒛−𝒂 if |𝒁| > |𝒂|.
Solution: Given 𝑥(𝑛) = 𝑎𝑛 ,
w.k.t 𝑧[𝑥(𝑛)] = ∑∞ 𝑛=0 𝑥(𝑛)𝑧
−𝑛

∴ 𝑧[𝑎𝑛 ] = ∑∞ 𝑛 −𝑛
𝑛=0 𝑎 𝑧
= ∑∞ 𝑛 −𝑛
𝑛=0 𝑎 𝑧
= ∑∞ −1 𝑛
𝑛=0(𝑎𝑧 )
= 𝑎𝑧 −1 + (𝑎𝑧 −1 )2 + (𝑎𝑧 −1 )3 + ⋯
= (1 − 𝑎𝑧 −1 )−1 for |𝑎𝑧 −1 | < 1
𝑎 −1
= ( 1 − 𝑧)
𝑧−𝑎 −1
= ( )
𝑧
𝑧 𝑎
= for |𝑎𝑧 −1 | < 1 i.e., |𝑧 | < 1 or |𝑧| > |𝑎|
𝑧−𝑎

𝒛
Note: When 𝒂 = 𝟏, 𝒛[𝟏] = 𝒛−𝟏 , |𝒁| > 1.

𝒛
Problem: 5 𝒙(𝒏) = 𝒏 or S.T 𝒁[𝒏] = (𝒛−𝟏)𝟐 if |𝒁| > 1, 𝑛 ≠ 1
Solution: Given 𝑥(𝑛) = 𝑛,
w.k.t 𝑧[𝑥(𝑛)] = ∑∞ 𝑛=0 𝑥(𝑛)𝑧
−𝑛

∴ 𝑧[𝑛] = ∑∞𝑛=0 𝑛 𝑧
−𝑛

= ∑∞ 𝑛=0 𝑛 𝑧
−𝑛

= 0 + 1𝑧 −1 + 2𝑧 −2 + 3𝑧 −3 + ⋯
1 2 3
= + 𝑧2 + 𝑧3 + ⋯
𝑧
1 2 3
= (1 + + +⋯)
𝑧 𝑧 𝑧2
1 1
= (1 − 𝑧 −1 )−2 for | | < 1
𝑧 𝑧
1 1 −2 1
= (1 − 𝑧) for |𝑧| < 1
𝑧
1 𝑧−1 −2
= ( )
𝑧 𝑧
1 𝑧 2
= ( )
𝑧 𝑧−1
𝑧 1
= (𝑧−1)2 ; for |𝑧| < 1.i.e., |𝑍| > 1.

𝟏 𝟏 𝒛
Problem: 6 𝒙(𝒏) = 𝒏 or S.T 𝒁 [𝒏] = 𝒍𝒐𝒈 (𝒛−𝟏) if |𝒁| > 1, 𝑛 > 0
1
Solution: Given 𝑥(𝑛) = 𝑛,
w.k.t 𝑧[𝑥(𝑛)] = ∑∞
𝑛=0 𝑥(𝑛)𝑧
−𝑛

1 1 𝑥2 𝑥3
∴ 𝑧 [ 𝑛 ] = ∑∞
𝑛=1 𝑛 𝑧
−𝑛
,𝑛>0 ∵ 𝑙𝑜𝑔(1 − 𝑥) = −𝑥 − − −⋯
2 3
𝑧 −1 𝑧 −2 𝑧 −3
= + + +⋯ 1 1 1 1
1 2 3
∴ 𝑙𝑜𝑔 (1 − ) = − − 2 − 3 − ⋯
1 1 1 2 1 1 3 𝑧 𝑧 2𝑧 3𝑧
= + 2 (𝑧 ) + 3 (𝑧 ) + ⋯
𝑧
1 1 1 1 1 1
= −𝑙𝑜𝑔 (1 − 𝑧) for |𝑧| < 1 ⇒ −𝑙𝑜𝑔 (1 − ) = + 2 + 3 + ⋯
𝑧 𝑧 2𝑧 3𝑧
𝑧−1
= −𝑙𝑜𝑔 ( )
𝑧
𝑧 1
= 𝑙𝑜𝑔 (𝑧−1) for |𝑧| < 1. i. e. , |𝑍| > 1.

DEPARTMENT OF MATHEMATICS SRM TRP ENGINEERING COLLEGE, TRICHY 621 105 page 3
𝟏
𝟏 𝟏
Problem: 7 𝒙(𝒏) = 𝒏! or S.T 𝒁 [𝒏!] = 𝒆𝒛
1
Solution: Given 𝑥(𝑛) = 𝑛! ,
w.k.t 𝑧[𝑥(𝑛)] = ∑∞
𝑛=0 𝑥(𝑛)𝑧
−𝑛

1 1 𝑧0 𝑧 −1 𝑧 −2 𝑧 −3
∴ 𝑧 [𝑛!] = ∑∞
𝑛=0 𝑛! 𝑧 −𝑛 = + + + +⋯
0! 1! 2! 3!
𝑧 −1 𝑧 −2 𝑧 −3 −1 𝑥2 𝑥3
=1+ + + + ⋯ = 𝑒𝑧 ∵ 𝑒𝑥 = 1 + 𝑥 + 2! + 3! + ⋯
1! 2! 3!
1
= 𝑒𝑧

𝟏
𝟏 𝟏
Problem: 8 𝒙(𝒏) = 𝒏! or S.T 𝒁 [𝒏!] = 𝒆𝒛
1
Solution: Given 𝑥(𝑛) = 𝑛! ,
w.k.t 𝑧[𝑥(𝑛)] = ∑∞
𝑛=0 𝑥(𝑛)𝑧
−𝑛

1 1
∴ 𝑧 [𝑛!] = ∑∞
𝑛=0 𝑛! 𝑧 −𝑛
𝑧0 𝑧 −1 𝑧 −2 𝑧 −3
= + + + +⋯
0! 1! 2! 3!
𝑧 −1 𝑧 −2 𝑧 −3
= 1+ + + +⋯
1! 2! 3!
−1 𝑥2 𝑥3
= 𝑒𝑧 ∵ 𝑒𝑥 = 1 + 𝑥 + 2! + 3! + ⋯
1
= 𝑒𝑧

𝟏
𝟏 𝟏
Problem: 9 𝒙(𝒏) = (𝒏+𝟏)! or S.T 𝒁 [(𝒏+𝟏)!] = 𝒛[𝒆𝒛 − 𝟏]
1
Solution: Given 𝑥(𝑛) = (𝑛+1)!
w.k.t 𝑧[𝑥(𝑛)] = ∑∞
𝑛=0 𝑥(𝑛)𝑧
−𝑛

1 1
∴ 𝑧 [(𝑛+1)!] = ∑∞
𝑛=0 (𝑛+1)! 𝑧
−𝑛

𝑧0 𝑧 −1 𝑧 −2 𝑧 −3 𝑧 −1 𝑧 −2 𝑧 −3
= + + + +⋯= 1+ + + +⋯
1! 2! 3! 4! 1! 2! 3!
Multiply and Divide by 𝑧 −1 ,
𝑧 −1 𝑧 −1 𝑧 −2 𝑧 −3
= 𝑧 −1 (1 + + + +⋯)
1! 2! 3!
1 𝑧 −1 𝑧 −2 𝑧 −3
= 𝑧 −1 ( + + +⋯)
1! 2! 3!
𝑧 −1 𝑧 −2 𝑧 −3
= 𝑧 (1 + + + + ⋯ − 1)
1! 2! 3!
1
𝑥2 𝑥3
= 𝑧 (𝑒 − 1)𝑧 ∵ 𝑒𝑥 = 1 + 𝑥 + 2! + 3! + ⋯

𝒂
𝒂𝒏 𝒂𝒏
Problem: 10 𝒙(𝒏) = or S.T 𝒁 [ 𝒏! ] = 𝒆 𝒛
𝒏!
𝑎𝑛
Solution: Given 𝑥(𝑛) = ,
𝑛!
w.k.t 𝑧[𝑥(𝑛)] = ∑∞
𝑛=0 𝑥(𝑛)𝑧
−𝑛

𝑎𝑛 𝑎𝑛
∴ 𝑧 [ 𝑛! ] = ∑∞
𝑛=0 𝑛! 𝑧
−𝑛

𝑎0 𝑧 0 𝑎1 𝑧 −1 𝑎2 𝑧 −2 𝑎3 𝑧 −3
= + + + +⋯
0! 1! 2! 3!
𝑎1 𝑧 −1 𝑎2 𝑧 −2 𝑎3 𝑧 −3
= 1+ + + +⋯
1! 2! 3!
1 2 3
(𝑎𝑧 −1 ) (𝑎𝑧 −1 ) (𝑎𝑧 −1 )
=1+ + + +⋯
1! 2! 3!
−1 𝑥2 𝑥3
= 𝑒 𝑎𝑧 ∵ 𝑒𝑥 = 1 + 𝑥 + 2! + 3! + ⋯
𝑎
= 𝑒𝑧

Problem: 11 𝒙(𝒏) = 𝒄𝒐𝒔 𝒏𝜽 or Find 𝒁[𝒄𝒐𝒔 𝒏𝜽]


Solution: Given 𝑥(𝑛) = cos 𝑛𝜃

DEPARTMENT OF MATHEMATICS SRM TRP ENGINEERING COLLEGE, TRICHY 621 105 page 4
𝑧
w.k.t 𝑍[𝑎𝑛 ] = 𝑧−𝑎
Taking 𝑎 = 𝑒 𝑖𝜃 ⇒ 𝑎𝑛 = 𝑒 𝑖𝑛𝜃
𝑧 𝑧 𝑧
∴ 𝑍[𝑒 𝑖𝑛𝜃 ] = 𝑧−𝑒 𝑖𝜃 = 𝑧−(𝑐𝑜𝑠 𝜃+𝑖 𝑠𝑖𝑛 𝜃) = 𝑧−𝑐𝑜𝑠 𝜃−𝑖 𝑠𝑖𝑛 𝜃
𝑧 (𝑧−𝑐𝑜𝑠 𝜃)+𝑖 𝑠𝑖𝑛 𝜃 𝑧(𝑧−𝑐𝑜𝑠 𝜃)+𝑖 𝑧𝑠𝑖𝑛 𝜃
𝑍[𝑐𝑜𝑠 𝑛𝜃 + 𝑖 𝑠𝑖𝑛 𝑛𝜃] = (𝑧−𝑐𝑜𝑠 𝜃)−𝑖 𝑠𝑖𝑛 𝜃 × (𝑧−𝑐𝑜𝑠 𝜃)+𝑖 𝑠𝑖𝑛 𝜃 = (𝑧−𝑐𝑜𝑠 𝜃)2 + 𝑠𝑖𝑛2 𝜃
𝑧(𝑧−𝑐𝑜𝑠 𝜃)
Equating Real and Imaginary parts on both sides, 𝑍[cos 𝑛𝜃] = (𝑧−𝑐𝑜𝑠 𝜃)2 + 𝑠𝑖𝑛2 𝜃
𝑧𝑠𝑖𝑛 𝜃
𝑍[sin 𝑛𝜃] = (𝑧−𝑐𝑜𝑠 𝜃)2 + 𝑠𝑖𝑛2 𝜃

Problem: 12 𝒙(𝒏) = 𝒓𝒏 𝒄𝒐𝒔 𝒏𝜽 or Find 𝒁[𝒓𝒏 𝒄𝒐𝒔 𝒏𝜽]


Solution: Given 𝑥(𝑛) = 𝑟 𝑛 cos 𝑛𝜃
𝑍 𝑧(𝑧−𝑐𝑜𝑠 𝜃)
w.k.t 𝑍[𝑎𝑛 𝑥(𝑛)] = 𝑍[𝑥(𝑛)]; 𝑍 → 𝑎 and also 𝑍[cos 𝑛𝜃] = (𝑧−𝑐𝑜𝑠 𝜃)2 + 𝑠𝑖𝑛2 𝜃
𝑍
∴ 𝑍[𝑟 𝑛 cos 𝑛𝜃] = 𝑍[cos 𝑛𝜃]; 𝑍 → 𝑟
𝑍 𝑍 𝑍 𝑍 𝑍 𝑍
( −𝑐𝑜𝑠 𝜃) ( −𝑐𝑜𝑠 𝜃) ( −𝑐𝑜𝑠 𝜃)
⇒ 𝑍[𝑟 𝑛 cos 𝑛𝜃] = 𝑍
𝑟 𝑟
= 𝑍 2 𝑍
𝑟 𝑟
= 𝑟 𝑟
𝑍 2 𝑍
( −𝑐𝑜𝑠 𝜃)2 + 𝑠𝑖𝑛2 𝜃 ( ) −2 𝑐𝑜𝑠 𝜃+𝑐𝑜𝑠2 𝜃+𝑠𝑖𝑛2 𝜃 ( ) −2 𝑐𝑜𝑠 𝜃+1
𝑟 𝑟 𝑟 𝑟 𝑟
𝑍 𝑍
( −𝑐𝑜𝑠 𝜃)
𝑟 𝑟
= 𝑍2 𝑍
−2 𝑐𝑜𝑠 𝜃+1
𝑟2 𝑟
𝑍
(𝑧−𝑟𝑐𝑜𝑠 𝜃)
𝑟2
= 𝑍 −2𝑍𝑟𝑐𝑜𝑠 𝜃+𝑟2
2
𝑟2
𝑍
(𝑧−𝑟𝑐𝑜𝑠 𝜃)×𝑟 2
𝑟2
= 𝑍 2 −2𝑍𝑟𝑐𝑜𝑠 𝜃+𝑟 2
𝑧(𝑧−𝑟𝑐𝑜𝑠 𝜃)
= 𝑍 2 −2𝑍𝑟𝑐𝑜𝑠 𝜃+𝑟 2 if |𝑍| > |𝑟|

DO IT YOURSELF:
𝒛𝒓 𝒔𝒊𝒏 𝜽
Problem: 13 𝒙(𝒏) = 𝒓𝒏 𝒔𝒊𝒏 𝒏𝜽 or S.T 𝒁[𝒓𝒏 𝒔𝒊𝒏 𝒏𝜽] = 𝒁𝟐 −𝟐𝒁𝒓𝒄𝒐𝒔 𝜽+𝒓𝟐 if |𝒁| > |𝒓|

EXAMPLE PROBLEMS-(PART-A)

𝒏𝝅
Problem: 1 Find the Z-Transform of 𝒔𝒊𝒏 [ A.U - APR 2008, 2010]
𝟐
𝑧𝑠𝑖𝑛 𝜃
Solution: w.k.t 𝑍[sin 𝑛𝜃] = 𝑧 2 −2𝑧𝑐𝑜𝑠 𝜃+ 1
𝜋
Put 𝜃 = 2 .
𝜋
𝑛𝜋 𝑧𝑠𝑖𝑛
∴ 𝑍 [sin ]= 2
𝜋
2 𝑧 2 −2𝑧𝑐𝑜𝑠 + 1
2
𝑧 𝜋 𝜋
= 𝑧 2 + 1 (∵ 𝑠𝑖𝑛 = 1; 𝑐𝑜𝑠 2 = 0)
2

−𝟏 𝒏
Problem: 2 Find the Z-Transform of ( 𝟑 ) [ A.U - APR 2010]
−1 𝑛
Solution: Given 𝑥(𝑛) = ( 3 )
−1 𝑛 −1 𝑛
𝑍 [( 3 ) ] = ∑∞
𝑛=0 ( 3 ) 𝑧
−𝑛

−1 𝑛
= ∑∞ −1
𝑛=0 ( 3 𝑧 )
−1 𝑛
= ∑∞
𝑛=0 ( 3𝑧 )
−1 0 −1 1 −1 2 −1 3 1
= ( 3𝑧 ) + ( 3𝑧 ) + ( 3𝑧 ) + ( 3𝑧 ) + ⋯ if |3𝑧| < 1
1 1 1 1
= 1 − 3𝑧 + (3𝑧)2 − (3𝑧)3 + ⋯ if |3𝑧| < 1
1 −1 3𝑧+1 −1 3𝑧 1
= (1 + 3𝑧) =( ) = (3𝑧+1) if |𝑧| > 3
3𝑧

Problem: 3 Find the Z-Transform of (−𝟏)𝒏 [ A.U - APR 2010]


DEPARTMENT OF MATHEMATICS SRM TRP ENGINEERING COLLEGE, TRICHY 621 105 page 5
Solution: Given 𝑥(𝑛) = (−1)𝑛
𝑍[(−1)𝑛 ] = ∑∞ 𝑛 −𝑛
𝑛=0(−1) 𝑧
= ∑∞ −1 𝑛
𝑛=0(−1𝑧 )
−1 𝑛
= ∑∞
𝑛=0 ( 𝑧 )
−1 0 −1 1 −1 2 −1 3 1
= ( 𝑧 ) + ( 𝑧 ) + ( 𝑧 ) + ( 𝑧 ) + ⋯ if |𝑧| < 1
1 1 1 1
= 1 − 𝑧 + (𝑧)2 − (𝑧)3 + ⋯ if |𝑧| < 1
1 −1
= (1 + 𝑧)
𝑧+1 −1 𝑧
=( ) = (𝑧+1) if |𝑧| > 1
𝑧

𝒏𝝅
Problem: 4 Find the Z-Transform of 𝒄𝒐𝒔 𝟐
𝑛𝜋
Solution: Given 𝑥(𝑛) = 𝑐𝑜𝑠 2
𝑛𝜋 𝑛𝜋
∴ 𝑍 [cos ] = ∑∞
𝑛=0 𝑐𝑜𝑠 𝑧 −𝑛
2 2
𝜋 −1 3𝜋 4𝜋 5𝜋
= 1 + 𝑐𝑜𝑠 𝑧 + 𝑐𝑜𝑠𝜋𝑧 −2 + 𝑐𝑜𝑠 𝑧 −3 + 𝑐𝑜𝑠 𝑧 −4 + 𝑐𝑜𝑠 𝑧 −5 + ⋯
2 2 2 2
𝜋 3𝜋 5𝜋
= 1 + 𝑐𝑜𝑠 2 𝑧 −1 + 𝑐𝑜𝑠𝜋𝑧 −2 + 𝑐𝑜𝑠 𝑧 −3 + 𝑐𝑜𝑠2𝜋𝑧 −4 + 𝑐𝑜𝑠 𝑧 −5 + ⋯
2 2
𝑛𝜋
= 1 + 0𝑧 −1 + (−1)𝑧 −2 + 0𝑧 −3 + (1)𝑧 −4 + 0𝑧 −5 + ⋯ ∵ (𝑐𝑜𝑠 ) = {(−1)0𝑛;; 𝑛𝑛 𝑖𝑠
𝑖𝑠 𝑜𝑑𝑑
𝑒𝑣𝑒𝑛
2
= 1 + (−1)𝑧 −2 + (1)𝑧 −4 + (−1)𝑧 −6 + ⋯
1 1 1 2 1 3
= 1 − (𝑧 2 ) + (𝑧 2 ) − (𝑧 2 ) + ⋯
1 −1
= (1 + 𝑧 2 )
−1
𝑧 2 +1
=( )
𝑧2
𝑧2
= (𝑧 2+1)

DO IT YOURSELF:
𝒏𝝅
Problem: 5 Find the Z-Transform of 𝒔𝒊𝒏 { using actual expansion}
𝟐

𝟏
Problem: 6 Find the Z-Transform of 𝒏+𝟏
1
Solution: Given 𝑥(𝑛) = 𝑛+1
w.k.t 𝑧[𝑥(𝑛)] = ∑∞
𝑛=0 𝑥(𝑛)𝑧
−𝑛

1 1
∴ 𝑧 [(𝑛+1)] = ∑∞
𝑛=0 𝑛+1 𝑧
−𝑛

1 1 −1 1 𝑧 −3 1 1 1 1 1 1
= 1 𝑧0 + 𝑧 + 3 𝑧 −2 + + ⋯ = 1 + 2 (𝑧) + 3 (𝑧 2 ) + 4 (𝑧 3 ) + ⋯
2 4!
Multiply and Divide by 𝑧 −1 ,
1 𝑧 −1 1 𝑧 −1 1 𝑧 −1 1
= 𝑧 −1 (𝑧 −1 + (𝑧 ) + (𝑧 2) + (𝑧 3 ) + ⋯ )
2 3 4
1 𝑧 −1 𝑧 −1 𝑧 −1
= 1 (𝑧 −1 + 𝑧 −1 + 𝑧 −2 + 𝑧 −3 + ⋯ )
2 3 4
𝑧
2 3 4
−1 (𝑧 −1 ) (𝑧 −1 ) (𝑧 −1 )
= 𝑧 (𝑧 + + + +⋯)
2 3 4
𝑥2 𝑥3 𝑥4
= 𝑧[−𝑙𝑜𝑔(1 − 𝑧 −1 )] (∵ − 𝑙𝑜𝑔(1 − 𝑥) = 𝑥 + + + +⋯)
2 3 4
1
= 𝑧 [−𝑙𝑜𝑔 (1 − 𝑧)]
𝑧−1
= −𝑧 [𝑙𝑜𝑔 ( )]
𝑧
𝑧−1 −1
= 𝑧 𝑙𝑜𝑔 ( )
𝑧
𝑧
= 𝑧 𝑙𝑜𝑔 (𝑧−1) if |𝑧| > 1

DEPARTMENT OF MATHEMATICS SRM TRP ENGINEERING COLLEGE, TRICHY 621 105 page 6
Problem:7 Find the Z-Transform of 𝒏𝟐 [ A.U - APR 2010]
Solution: Given 𝑥(𝑛) = 𝑛2
𝑑
w.k.t 𝑧[𝑛𝑥(𝑛)] = −𝑧 𝑑𝑧 [𝑧𝑥(𝑛)]
𝑑 𝑑 𝑧 𝑧
∴ 𝑧[𝑛2 ] = 𝑧[𝑛. 𝑛] = −𝑧 𝑑𝑧 [𝑧(𝑛)] = −𝑧 𝑑𝑧 [(𝑧−1)2 ] ∵ 𝑧(𝑛) = [(𝑧−1)2 ]
(𝑧−1)2 .1−𝑧.2.(𝑧−1)
= −𝑧 [ (𝑧−1)4
]
(𝑧−1)(𝑧−1−2𝑧)
= −𝑧 [ (𝑧−1)4
]
(−𝑧−1)
= −𝑧 [ (𝑧−1)3 ]
(𝑧 2 +𝑧)
= (𝑧−1)3

Problem:8 Find the Z-Transform of 𝒏𝒂𝒏


Solution: Given 𝑥(𝑛) = 𝑛𝑎𝑛
𝑑
w.k.t 𝑧[𝑛𝑥(𝑛)] = −𝑧 𝑑𝑧 [𝑧𝑥(𝑛)]
𝑑 𝑑 𝑧 𝑧
∴ 𝑧[𝑛𝑎𝑛 ] = −𝑧 𝑑𝑧 [𝑛𝑎𝑛 ] = −𝑧 𝑑𝑧 [𝑧−𝑎] ∵ 𝑧(𝑛) = [𝑧−𝑎]
(𝑧−𝑎).1−𝑧.1
= −𝑧 [ (𝑧−𝑎)2
]
𝑧−𝑎−𝑧
= −𝑧 [(𝑧−𝑎)2 ]
𝑧𝑎
= [(𝑧−𝑎)2 ]

Problem:9 Find the Z-Transform of (𝒏 + 𝟏)(𝒏 + 𝟐)


Solution: Given 𝑥(𝑛) = (𝑛 + 1)(𝑛 + 2) = 𝑛2 + 3𝑛 + 2
∴ 𝑧[(𝑛 + 1)(𝑛 + 2)] = 𝑧[𝑛2 + 3𝑛 + 2] = 𝑧(𝑛2 ) + 𝑧(3𝑛) + 𝑧(2)
(𝑧 2 +𝑧) 3𝑧 2𝑧 (𝑧 2 +𝑧) 𝑎𝑧 𝑧
= (𝑧−1)3
+ (𝑧−1)2 + 𝑧−1 [∵ 𝑧(𝑛2 ) = (𝑧−1)3
; 𝑧(𝑎𝑛) = (𝑧−1)2 ; 𝑧(1) = 𝑧−1]
(𝑧 2 +𝑧)+3𝑧(𝑧−1)+2𝑧(𝑧−1)2
= (𝑧−1)3
𝑧 2 +𝑧+3𝑧 2 −3𝑧+2𝑧(𝑧 2 −2𝑧+1)
= (𝑧−1)3
𝑧 2 +𝑧+3𝑧 2 −3𝑧+2𝑧 3 −4𝑧 2 +2𝑧
= (𝑧−1)3
2𝑧 3
= (𝑧−1)3

EXAMPLE PROBLEMS-(PART-B)

Problem: 1 Find 𝒛[𝒏(𝒏 − 𝟏)(𝒏 − 𝟐)] [ A.U - APR 2012]


Solution: Given 𝑥(𝑛) = 𝑛(𝑛 − 1)(𝑛 − 2) = 𝑛3 − 3𝑛2 + 2𝑛
∴ 𝑧[𝑥(𝑛)] = 𝑧[𝑛3 − 3𝑛2 + 2𝑛] = 𝑧(𝑛3 ) − 3𝑧(𝑛2 ) + 2𝑧(𝑛)
(𝑧 2 +𝑧) 𝑧
We know that, 𝑧(𝑛2 ) = (𝑧−1)3
; 𝑧(𝑛) = (𝑧−1)2
𝑑 𝑑 (𝑧 2 +𝑧) (𝑧 2 +𝑧)
Now, 𝑧(𝑛3 ) = 𝑧[𝑛. 𝑛2 ] = −𝑧 𝑑𝑧 [𝑧(𝑛2 )] = −𝑧 𝑑𝑧 [(𝑧−1)3 ] ∵ 𝑧(𝑛2 ) = (𝑧−1)3
(𝑧−1)3 .(2𝑧+1)−(𝑧 2 +𝑧).3.(𝑧−1)2
= −𝑧 [ (𝑧−1)6
]
(𝑧−1)2 [(𝑧−1)(2𝑧+1)−3.(𝑧 2 +𝑧)]
= −𝑧 [ (𝑧−1)6
]
(𝑧−1)(2𝑧+1)−3.(𝑧 2 +𝑧)
= −𝑧 [ (𝑧−1)4
]
2𝑧 2 −2𝑧+𝑧−1−3.𝑧 2 −3.𝑧 −𝑧 2 −4𝑧−1
= −𝑧 [ (𝑧−1)4
] = −𝑧 [ (𝑧−1)4
]
𝑧 3 +4𝑧 2 +𝑧
= (𝑧−1)4
𝑧 3 +4𝑧 2 +𝑧 (𝑧 2 +𝑧) 𝑧
∴ 𝑧[𝑛(𝑛 − 1)(𝑛 − 2)] = 𝑧(𝑛3 ) − 3𝑧(𝑛2 ) + 2𝑧(𝑛) = (𝑧−1)4
− 3 (𝑧−1)3 + 2 (𝑧−1)2

DEPARTMENT OF MATHEMATICS SRM TRP ENGINEERING COLLEGE, TRICHY 621 105 page 7
𝑧 3 +4𝑧 2 +𝑧−3(𝑧 2 +𝑧)(𝑧−1)+2𝑧(𝑧−1)2
= (𝑧−1)4
𝑧 3 +4𝑧 2 +𝑧−3(𝑧 3 +𝑧 2 −𝑧 2 −𝑧)+2𝑧(𝑧 2 −2𝑧+1)
= (𝑧−1)4
𝑧 3 +4𝑧 2 +𝑧−3𝑧 3 −3𝑧 2 +3𝑧 2 +3𝑧+2𝑧 3 −4𝑧 2 +2𝑧
= (𝑧−1)4
6𝑧
= (𝑧−1)4

𝟏
Problem: 2 Find 𝒛 [(𝒏+𝟏)(𝒏+𝟐)] [ A.U - APR 2011]
1
Solution: Given 𝑥(𝑛) = (𝑛+1)(𝑛+2)
1 𝐴 𝐵 𝐴(𝑛+2)+𝐵(𝑛+1)
Let (𝑛+1)(𝑛+2) = (𝑛+1) + (𝑛+2) = (𝑛+1)(𝑛+2)
⇒ 1 = 𝐴(𝑛 + 2) + 𝐵(𝑛 + 1)
Put 𝑛 = −1; 1 = 𝐴(−1 + 2) ⇒ 𝐴 = 1
𝑛 = −2; 1 = 𝐵(−2 + 1) ⇒ 𝐵 = −1
1 1 1
∴ (𝑛+1)(𝑛+2) = (𝑛+1) − (𝑛+2)
1 1 1
𝑧 [(𝑛+1)(𝑛+2)] = 𝑧 [(𝑛+1) − (𝑛+2)]
1 1
= 𝑧 [(𝑛+1)] − 𝑧 [(𝑛+2)] …(1)
1 𝑧
Now, 𝑧 [(𝑛+1)] = 𝑧 log (𝑧−1) …(2)
1 1 1 1 1 1
𝑧 [(𝑛+2)] = ∑∞
𝑛=0 𝑛+2 𝑧
−𝑛
= 2 + 3 𝑧 −1 + 4 𝑧 −2 + 5 𝑧 −3 + ⋯
1 11 1 1 1 1
= 2 + 3 𝑧 + 4 𝑧2 + 5 𝑧3 + ⋯
1 1 2 1 1 3 1 1 4 1 1 5
= 𝑧 2 [2 ( 𝑧 ) + 3 ( 𝑧 ) + ( ) + 5 (𝑧 ) + ⋯ ]
4 𝑧
1 1 1 𝑥2 𝑥3 𝑥4
= 𝑧 2 [−𝑙𝑜𝑔 (1 − 𝑧) − 𝑧] if |𝑧| < 1 (∵ − 𝑙𝑜𝑔(1 − 𝑥) = 𝑥 + + + +⋯)
2 3 4
1 1
= −𝑧 2 [𝑙𝑜𝑔 (1 − 𝑧) + 𝑧]
𝑧−1
= −𝑧 2 𝑙𝑜𝑔 ( )−𝑧
𝑧
𝑧
= 𝑧 2 𝑙𝑜𝑔 (𝑧−1) − 𝑧 if |𝑧| > 1 …(3)
Sub (2) & (3) in (1),
1 𝑧 𝑧
𝑧 [(𝑛+1)(𝑛+2)] = 𝑧 log (𝑧−1) − [𝑧 2 𝑙𝑜𝑔 (𝑧−1) − 𝑧]
𝑧
= [𝑧 − 𝑧 2 ] log (𝑧−1) + 𝑧

𝟐𝒏+𝟑
Problem: 3 Find 𝒛 [(𝒏+𝟏)(𝒏+𝟐)]
2𝑛+3
Solution: Given 𝑥(𝑛) = [(𝑛+1)(𝑛+2)]
2𝑛+3 𝐴 𝐵 𝐴(𝑛+2)+𝐵(𝑛+1)
Let [(𝑛+1)(𝑛+2)] = (𝑛+1) + (𝑛+2) = (𝑛+1)(𝑛+2)
⇒ 2𝑛 + 3 = 𝐴(𝑛 + 2) + 𝐵(𝑛 + 1)
Put 𝑛 = −1; −2 + 3 = 𝐴(−1 + 2) + 𝐵(−1 + 1) ⇒ 𝐴 = 1
𝑛 = −2; −4 + 3 = 𝐴(−2 + 2) + 𝐵(−2 + 1) ⇒ 𝐵 = 1
2𝑛+3 1 1
∴ (𝑛+1)(𝑛+2) = (𝑛+1) + (𝑛+2)
2𝑛+3 1 1
𝑧 [(𝑛+1)(𝑛+2)] = 𝑧 [(𝑛+1) + (𝑛+2)]
1 1
= 𝑧 [(𝑛+1)] + 𝑧 [(𝑛+2)] …(1)
1 𝑧
Now, 𝑧 [(𝑛+1)] = 𝑧 log (𝑧−1) …(2)
1 1 1 1 1 1
𝑧 [(𝑛+2)] = ∑∞
𝑛=0 𝑛+2 𝑧
−𝑛
= 2 + 3 𝑧 −1 + 4 𝑧 −2 + 5 𝑧 −3 + ⋯
1 11 1 1 1 1
= 2 + 3 𝑧 + 4 𝑧2 + 5 𝑧3 + ⋯

DEPARTMENT OF MATHEMATICS SRM TRP ENGINEERING COLLEGE, TRICHY 621 105 page 8
1 1 2 1 1 3 1 1 4 1 1 5
= 𝑧 2 [2 ( 𝑧 ) + 3 ( 𝑧 ) + ( ) + 5 (𝑧 ) + ⋯ ]
4 𝑧
1 1 1 𝑥2 𝑥3 𝑥4
= 𝑧 2 [−𝑙𝑜𝑔 (1 − 𝑧) − 𝑧] if |𝑧| < 1 (∵ − 𝑙𝑜𝑔(1 − 𝑥) = 𝑥 + + + +⋯)
2 3 4
1 1
= −𝑧 2 [𝑙𝑜𝑔 (1 − 𝑧) + 𝑧]
𝑧−1
= −𝑧 2 𝑙𝑜𝑔 ( )−𝑧
𝑧
𝑧
= 𝑧 2 𝑙𝑜𝑔 (𝑧−1) − 𝑧 if |𝑧| > 1 …(3)
Sub (2) & (3) in (1),
2𝑛+3 𝑧 𝑧
𝑧 [(𝑛+1)(𝑛+2)] = 𝑧 log (𝑧−1) + [𝑧 2 𝑙𝑜𝑔 (𝑧−1) − 𝑧]
𝑧
= [𝑧 + 𝑧 2 ] log (𝑧−1) − 𝑧

Problem: 4 Find 𝒛[𝒏(𝒏 − 𝟏)𝒖(𝒏)] [ A.U - APR 2008, 09]


Solution: The unit step sequence 𝑢(𝑛) is defined as ,
𝟏 𝒇𝒐𝒓 𝒏≥𝟎
𝒖(𝒏) = {𝟎 𝒇𝒐𝒓 𝒏<0
Given 𝑥(𝑛) = 𝑛(𝑛 − 1)𝑢(𝑛) = 𝑛(𝑛 − 1). 1 = 𝑛(𝑛 − 1); 𝑛 = 0,1,2 …
∴ 𝑧[𝑥(𝑛)] = 𝑧[𝑛(𝑛 − 1)] = 𝑧(𝑛2 ) − 𝑧(𝑛)
(𝑧 2 +𝑧) 𝑧
We know that, 𝑧(𝑛2 ) = (𝑧−1)3
; 𝑧(𝑛) = (𝑧−1)2
(𝑧 2 +𝑧) 𝑧
∴ 𝑧(𝑛2 ) − 𝑧(𝑛) = (𝑧−1)3
− (𝑧−1)2
(𝑧 2 +𝑧)−𝑧(𝑧−1)
= (𝑧−1)3
𝑧 2 +𝑧−𝑧 2 +𝑧 2𝑧
= (𝑧−1)3
= (𝑧−1)3

𝒅
Problem: 5 If 𝒛[𝒙(𝒏)] = 𝑭(𝒛) P.T 𝒛[𝒙(𝒏)] = −𝒛 𝒅𝒛 [𝑭(𝒛)] . Hence Find 𝒛[𝒏𝟐𝒏 ] [ A.U -APR 2009, 10]
Solution:
Given 𝑧[𝑥(𝑛)] = 𝐹(𝑧)
∴ 𝐹(𝑧) = ∑∞𝑛=0 𝑥(𝑛)𝑧
−𝑛
𝑑
Differentiate w.r.t z, 𝐹(𝑧) = ∑∞
𝑛=0 𝑥(𝑛)(−𝑛)𝑧
−𝑛−1
𝑑𝑧
= − ∑∞𝑛=0 𝑥(𝑛)𝑛𝑧
−𝑛−1 −1
𝑧
−1 ∑∞ −𝑛
= −𝑧 𝑛=0 𝑛𝑥(𝑛)𝑧
−1
= 𝑧(𝑛(𝑥(𝑛))
𝑧
𝑑
−𝑧 𝑑𝑧 𝐹(𝑧) = 𝑧(𝑛(𝑥(𝑛))
𝒅
∴ 𝒛(𝒏(𝒙(𝒏)) = −𝒛 𝑭(𝒛)
𝒅𝒛
𝑑
Now, 𝑧(𝑛(2𝑛 )) = −𝑧 𝑑𝑧 [𝑧(2𝑛 )]
𝑑 𝑧 𝑧
= −𝑧 𝑑𝑧 [𝑧−2] ∵ [𝑧(𝑎𝑛 )] = [𝑧−𝑎]
(𝑧−2).1−𝑧.1
= −𝑧 [ (𝑧−2)2
]
𝑧−2−𝑧
= −𝑧 [(𝑧−2)2 ]
−2 2𝑧
= −𝑧 [(𝑧−2)2 ] = (𝑧−2)2

PROPERTIES OF Z- TRANSFORM:
1. Linearity Property:
𝒛(𝒂𝒙(𝒏) + 𝒃𝒚(𝒏)) = 𝒂𝒛 (𝒙(𝒏)) + 𝒃𝒛 (𝒚(𝒏)) where a, b are constants.
Proof:
w.k.t 𝑧[𝑥(𝑛)] = ∑∞
𝑛=0 𝑥(𝑛)𝑧
−𝑛
and 𝑧[𝑦(𝑛)] = ∑∞
𝑛=0 𝑦(𝑛)𝑧
−𝑛

𝑧(𝑎𝑥(𝑛) + 𝑏𝑦(𝑛)) = ∑∞ 𝑛=0[𝑎𝑥(𝑛) + 𝑏𝑦(𝑛)]𝑧


−𝑛

DEPARTMENT OF MATHEMATICS SRM TRP ENGINEERING COLLEGE, TRICHY 621 105 page 9
= ∑∞𝑛=0 𝑎𝑥(𝑛)𝑧
−𝑛
+ ∑∞
𝑛=0 𝑏𝑦(𝑛)𝑧
−𝑛

= 𝑎 ∑∞𝑛=0 𝑥(𝑛)𝑧
−𝑛
+ 𝑏 ∑∞
𝑛=0 𝑦(𝑛)𝑧
−𝑛

= 𝑎𝑧 (𝑥(𝑛)) + 𝑏𝑧 (𝑦(𝑛))

2. Time Shifting Property:


(i) Shifting to the Right:
If 𝒛[𝒙(𝒏)] = 𝑭(𝒛) then 𝒛[𝒙(𝒏 − 𝒌)] = 𝒛−𝒌 𝑭(𝒛), k > 0 (A.U APR - 2008)
(ii) Shifting to the Left:
𝒇(𝟏) 𝒇(𝟐) 𝒇(𝒌−𝟏)
If 𝒛[𝒙(𝒏)] = 𝑭(𝒛) then 𝒛[𝒙(𝒏 + 𝒌)] = 𝒛𝒌 [𝑭(𝒛) − 𝒇(𝟎) − − − ],𝒌 > 0
𝒛 𝒛𝟐 𝒛𝒌−𝟏
(A.U APR - 2005)
Proof:
(i) Given 𝑧[𝑥(𝑛)] = 𝐹(𝑧)
W.k.t 𝑧[𝑥(𝑛)] = ∑∞
𝑛=0 𝑥(𝑛)𝑧
−𝑛

∴ 𝑧[𝑥(𝑛 − 𝑘)] = ∑∞
𝑛=0 𝑥(𝑛 − 𝑘)𝑧
−𝑛

Put 𝑚 = 𝑛 − 𝑘 ∴ when, 𝑛 = 0 ⇒ 𝑚 = −𝑘 𝑎𝑛𝑑 𝑛 = ∞ ⇒ 𝑚 = ∞


∴ 𝑧[𝑥(𝑛 − 𝑘)] = ∑∞
𝑛=−𝑘 𝑥(𝑚)𝑧
−(𝑚+𝑘)
(∵ 𝑚 = 𝑛 − 𝑘 ⇒ 𝑛 = 𝑚 + 𝑘)
∞ −𝑚−𝑘
= ∑𝑛=−𝑘 𝑥(𝑚)𝑧
= ∑∞𝑛=−𝑘 𝑥(𝑚)𝑧
−𝑚 −𝑘
𝑧
−𝑘 ∑∞ −𝑚
=𝑧 𝑛=−𝑘 𝑥(𝑚)𝑧
𝐵𝑢𝑡𝑥(𝑚) = 0 𝑤ℎ𝑒𝑛 𝑚 < 0, 𝑠𝑖𝑛𝑐𝑒 𝑤𝑒 𝑎𝑟𝑒 𝑐𝑜𝑛𝑠𝑖𝑑𝑒𝑟𝑖𝑛𝑔 𝑜𝑛𝑒 𝑠𝑖𝑑𝑒𝑑 𝑧 − 𝑇𝑟𝑎𝑛𝑠𝑓𝑜𝑟𝑚
∴ 𝑧[𝑥(𝑛 − 𝑘)] = 𝑧 −𝑘 ∑∞
𝑛=0 𝑥(𝑚)𝑧
−𝑚
= 𝑧 −𝑘 𝐹(𝑧)

(ii) Given 𝑧[𝑥(𝑛)] = 𝐹(𝑧)


W.k.t 𝑧[𝑥(𝑛)] = ∑∞𝑛=0 𝑥(𝑛)𝑧
−𝑛

∴ 𝑧[𝑥(𝑛 + 𝑘)] = ∑∞𝑛=0 𝑥(𝑛 + 𝑘)𝑧


−𝑛

Put 𝑚 = 𝑛 + 𝑘 ∴ when, 𝑛 = 0 ⇒ 𝑚 = 𝑘 𝑎𝑛𝑑 𝑛 = ∞ ⇒ 𝑚 = ∞


∴ 𝑧[𝑥(𝑛 + 𝑘)] = ∑∞𝑛=𝑘 𝑥(𝑚)𝑧
−(𝑚−𝑘)
(∵ 𝑚 = 𝑛 − 𝑘 ⇒ 𝑛 = 𝑚 + 𝑘)

= ∑𝑛=𝑘 𝑥(𝑚)𝑧 −𝑚+𝑘
= ∑∞ 𝑛=𝑘 𝑥(𝑚)𝑧
−𝑚 𝑘
𝑧
𝑘 ∑∞
= 𝑧 𝑛=𝑘 𝑥(𝑚)𝑧 −𝑚
= 𝑧 𝑘 ∑∞𝑛=𝑘 𝑥(𝑚)𝑧
−𝑚

= 𝑧 𝑘 [∑∞
𝑛=0 𝑥(𝑚)𝑧
−𝑚
− ∑𝑘−1
𝑛=0 𝑥(𝑚)𝑧
−𝑚 ]

= 𝑧 𝑘 [𝐹(𝑧) − [𝑥(0) + 𝑥(1)𝑧 −1 + 𝑥(2)𝑧 −2 + ⋯ + 𝑥(𝑘 − 1)𝑧 −(𝑘−1) ]]


𝑓(1) 𝑓(2) 𝑓(𝑘−1)
𝑧[𝑥(𝑛 + 𝑘)] = 𝑧 𝑘 [𝐹(𝑧) − 𝑓(0) − − −⋯− ],𝑘 > 0
𝑧 𝑧2 𝑧 𝑘−1

3. Multiplication by n (or) differentiation in the z-domain: (A.U APR - 2009)


𝒅
If 𝒛[𝒙(𝒏)] = 𝑭(𝒛) then 𝒛[𝒏𝒙(𝒏)] = −𝒛 𝒅𝒛 𝑭(𝒛)
Proof:
Given 𝑧[𝑥(𝑛)] = 𝐹(𝑧)
W.k.t 𝑧[𝑥(𝑛)] = ∑∞
𝑛=0 𝑥(𝑛)𝑧
−𝑛
…(1)
𝑑
Differentiate w.r.t z, 𝐹(𝑧) = ∑∞
𝑛=0 𝑥(𝑛)(−𝑛)𝑧
−𝑛−1
𝑑𝑧
= − ∑∞𝑛=0 𝑥(𝑛)𝑛𝑧
−𝑛−1 −1
𝑧
−1 ∑∞ −𝑛
= −𝑧 𝑛=0 𝑛𝑥(𝑛)𝑧
−1
= 𝑧(𝑛(𝑥(𝑛))
𝑧
𝑑
−𝑧 𝑑𝑧 𝐹(𝑧) = 𝑧(𝑛(𝑥(𝑛))
𝑑
∴ 𝑧(𝑛(𝑥(𝑛)) = −𝑧 𝐹(𝑧)
𝑑𝑧
More generally by induction,

DEPARTMENT OF MATHEMATICS SRM TRP ENGINEERING COLLEGE, TRICHY 621 105 page 10
𝑑𝑝
∴ 𝑧(𝑛𝑝 (𝑥(𝑛)) = (−𝑧)𝑝 𝐹(𝑧)
𝑑𝑧 𝑝

4. Change of scale(in the z-domain) or damping rule:


If 𝒛[𝒙(𝒏)] = 𝑭(𝒛) then 𝒛[𝒂−𝒏 𝒙(𝒏)] = 𝑭(𝒂𝒛)
Proof:
Given 𝑧[𝑥(𝑛)] = 𝐹(𝑧)
W.k.t 𝑧[𝑥(𝑛)] = ∑∞
𝑛=0 𝑥(𝑛)𝑧
−𝑛
…(1)

∴ 𝑧[𝑎 𝑥(𝑛)] = ∑𝑛=0 𝑎 𝑥(𝑛)𝑧 −𝑛
−𝑛 −𝑛

= ∑∞
𝑛=0 𝑥(𝑛)(𝑎𝑧)
−𝑛
= 𝐹(𝑎𝑧)
Corollary:
𝑧
𝑧[𝑎𝑛 𝑥(𝑛)] = 𝐹 (𝑎)
Since 𝑧[𝑎𝑛 𝑥(𝑛)] = ∑∞ 𝑛
𝑛=0 𝑎 𝑥(𝑛)𝑧
−𝑛

= ∑∞
𝑛=0 𝑥(𝑛)𝑎
−(−𝑛) −𝑛
𝑧
𝑧 −𝑛
= ∑∞
𝑛=0 𝑥(𝑛) 𝑎−𝑛
𝑧 −𝑛 𝑧
= ∑∞
𝑛=0 𝑥(𝑛) (𝑎) = 𝐹 (𝑎 )

Note:
1. 𝒛[𝒂−𝒏 𝒙(𝒏)] = 𝒛[𝒙(𝒏)]𝒛→𝒂𝒛 = [𝒙(𝒛)]𝒛→𝒂𝒛
2. 𝒛[𝒂𝒏 𝒙(𝒏)] = 𝒛[𝒙(𝒏)]𝒛→𝒛 = [𝒙(𝒛)]𝒛→𝒛
𝒂 𝒂

5. Theorem: If 𝒛[𝒙(𝒕)] = 𝑭(𝒛)then 𝒛[𝒂𝒏 𝒙(𝒕)] = [𝑭(𝒛)]𝒛→ 𝒛


𝒂𝒕

Proof:
W.k.t 𝑧[𝑥(𝑡)] = 𝑧[𝑥(𝑛𝑡)]
∴ 𝑧[𝑎𝑛 𝑥(𝑡)] = 𝑧[𝑎𝑛𝑡 𝑥(𝑛𝑡)]
= ∑∞ 𝑛𝑡
𝑛=0 𝑎 𝑥(𝑛𝑡)𝑧
−𝑛

= ∑∞ −𝑡 −𝑛 −𝑛
𝑛=0 𝑥(𝑛𝑡)(𝑎 ) 𝑧
𝑧 −𝑛
= ∑∞
𝑛=0 𝑥(𝑛𝑡) (𝑎𝑡 )
𝑧
= 𝐹 (𝑎𝑡) = [𝐹(𝑧)]𝑧→ 𝑧
𝑎𝑡

6. First Shifting Theorem:


If 𝒛[𝒇(𝒕)] = 𝑭(𝒛) then
(i) 𝒛[𝒆−𝒂𝒕 𝒙(𝒕)] = [𝑭(𝒛)]𝒛→𝒛𝒆𝒂𝒕
(ii) 𝒛[𝒆𝒂𝒕 𝒙(𝒕)] = [𝑭(𝒛)]𝒛→𝒛𝒆−𝒂𝒕
Proof:
W.k.t 𝑧[𝑥(𝑡)] = 𝑧[𝑥(𝑛𝑡)]
∴ 𝑧[𝑒 −𝑎𝑡 𝑥(𝑡)] = 𝑧[𝑒 −𝑎𝑛𝑡 𝑥(𝑛𝑡)]
= 𝑧[(𝑒 𝑎𝑡 )−𝑛 𝑥(𝑛𝑡)]
= ∑∞ 𝑎𝑡 −𝑛 −𝑛
𝑛=0 𝑥(𝑛𝑡)(𝑒 ) 𝑧
= ∑∞𝑛=0 𝑥(𝑛𝑡)(𝑧𝑒 )
𝑎𝑡 −𝑛

= 𝐹(𝑧𝑒 𝑎𝑡 )
𝑧[𝑒 −𝑎𝑡 𝑥(𝑡)] = [𝐹(𝑧)]𝑧→𝑧𝑒 𝑎𝑡
///ly 𝑧[𝑒 𝑎𝑡 𝑥(𝑡)] = [𝐹(𝑧)]𝑧→𝑧𝑒 −𝑎𝑡

7. Initial and Final Value Theorem: (A.U – 2006,10)


Initial Value Theorem:
If 𝒛[𝒙(𝒏)] = 𝑿(𝒛) then 𝒙(𝟎) = 𝐥𝐢𝐦 𝒙(𝒛)
𝒛→∞
Proof:
DEPARTMENT OF MATHEMATICS SRM TRP ENGINEERING COLLEGE, TRICHY 621 105 page 11
Given 𝑧[𝑥(𝑛)] = 𝑋(𝑧)
W.k.t 𝑧[𝑥(𝑛)] = ∑∞
𝑛=0 𝑥(𝑛)𝑧
−𝑛

= 𝑥(0) + 𝑥(1)𝑧 −1 + 𝑥(2)𝑧 −2 + ⋯


𝑥(1) 𝑥(2)
= 𝑥(0) + + +⋯
𝑧 𝑧2
Taking limit on both sides,
𝑥(1) 𝑥(2) 1
lim 𝑥(𝑧) = lim [𝑥(0) + + 2 + ⋯ ] = 𝑥(0) [∵ lim = 0]
𝑧→∞ 𝑧→∞ 𝑧 𝑧 𝑧→∞ 𝑧

∴ 𝑥(0) = lim 𝑥(𝑧)


𝑧→∞

Final Value Theorem:


If 𝒛[𝒙(𝒏)] = 𝑿(𝒛); 𝒛[𝒙(𝒏 + 𝟏)] = 𝒛[𝑿(𝒛) − 𝒙(𝟎)] then,
𝐥𝐢𝐦 𝒙(𝒏) = 𝐥𝐢𝐦[(𝒛 − 𝟏)𝒙(𝒛)]
𝒛→∞ 𝒛→𝟏
Proof:
Given 𝑧[𝑥(𝑛)] = 𝑋(𝑧)& 𝑧[𝑥(𝑛 + 1)] = 𝑧[𝑋(𝑧) − 𝑥(0)]
= 𝑧[𝑋(𝑧)] − 𝑧[𝑥(0)]
Now, 𝑧[𝑥(𝑛 + 1)] − 𝑋(𝑧) = 𝑧[𝑋(𝑧)] − 𝑧[𝑥(0)] − 𝑋(𝑧)
𝑧[𝑥(𝑛 + 1)] − 𝑧[𝑥(𝑛)] = (𝑧 − 1)𝑋(𝑧) − 𝑧[𝑥(0)]
𝑧[𝑥(𝑛 + 1) − 𝑥(𝑛)] = (𝑧 − 1)𝑋(𝑧) − 𝑧[𝑥(0)]
W. k. t 𝑧[𝑥(𝑛)] = ∑∞
𝑛=0 𝑥(𝑛)𝑧
−𝑛

∴ ∑∞𝑛=0[𝑥(𝑛 + 1) − 𝑥(𝑛)]𝑧
−𝑛
= (𝑧 − 1)𝑋(𝑧) − 𝑧[𝑥(0)]
Taking limit on both sides,
lim ∑∞
𝑛=0[𝑥(𝑛 + 1) − 𝑥(𝑛)]𝑧
−𝑛
= lim{(𝑧 − 1)𝑋(𝑧) − 𝑧[𝑥(0)]}
𝑧→1 𝑧→1
∑∞
𝑛=0[𝑥(𝑛 + 1) − 𝑥(𝑛)] = lim(𝑧 − 1)𝑋(𝑧) − lim𝑧[𝑥(0)]
𝑧→1 𝑧→1
lim 𝛿𝑛 = lim(𝑧 − 1)𝑋(𝑧) − [𝑥(0)]
𝑛→∞ 𝑧→1
Where 𝛿𝑛 = ∑∞𝑛=0[𝑥(𝑛 + 1) − 𝑥(𝑛)] = [𝑥(𝑛 + 1) − 𝑥(𝑛)] + [𝑥(𝑛) − 𝑥(𝑛 − 1)] + ⋯ +
[𝑥(1) − 𝑥(0)]
= 𝑥(𝑛 + 1) − 𝑥(0)
lim 𝑥(𝑛 + 1) − 𝑥(0) = lim(𝑧 − 1)𝑋(𝑧) − [𝑥(0)]
𝑛→∞ 𝑧→1
lim 𝑥(𝑛) = lim[(𝑧 − 1)𝑥(𝑧)]
𝑧→∞ 𝑧→1

8. Second Shifting Theorem:


If 𝒛[𝒇(𝒕)] = 𝑭(𝒛) then, 𝒛[𝒇(𝒕 + 𝑻)] = 𝒛[𝑭(𝒛) − 𝒇(𝟎)]
Proof:
W.k.t 𝑧[𝑓(𝑡)] = ∑∞
𝑛=0 𝑓(𝑛𝑡)𝑧
−𝑛

∴ 𝑧[𝑓(𝑡 + 𝑇)] = ∑∞𝑛=0 𝑓(𝑛𝑇 + 𝑇)𝑧


−𝑛

𝑧 −1
= ∑∞
𝑛=0 𝑓(𝑛 + 1)𝑇𝑧
−𝑛
𝑧 −1
= 𝑧 ∑∞
𝑛=0 𝑓(𝑛 + 1)𝑇. 𝑧
−(𝑛+1)

= 𝑧 ∑∞
𝑘=1 𝑓(𝑘𝑇). 𝑧
−𝑘
∵ (𝑛 + 1) = 𝑘
∞ −𝑘
= 𝑧[∑𝑘=0 𝑓(𝑘𝑇). 𝑧 − 𝑓(0)]
∴ 𝑧[𝑓(𝑡 + 𝑇)] = 𝑧[𝐹(𝑧) − 𝑓(0)]

INVERSE Z- TRANSFORMS

If Z(f(n)) = F(z) then f(n) is called the inverse Z- transform of F(Z) and it is denoted as
𝒇(𝒏) = 𝒛−𝟏 [𝑭(𝒛)]
DEPARTMENT OF MATHEMATICS SRM TRP ENGINEERING COLLEGE, TRICHY 621 105 page 12
Inverse z-transform is found by one of the following methods:
1. Convolution method
2. Long division method (or) power series method
3. Partial fraction method
4. Residue method

From the table of z-transform of some standard functions, we have the following inverse z-
transforms:
Z(f(n))=F(z)
𝒛−𝟏 [F(z)]=f(n)
𝒛 𝒛
1. z(𝒂𝒏 ) = 𝒛−𝒂 (it is true if a = 1, -1, -a) 𝒛−𝟏 [𝒛−𝒂]= 𝒂𝒏

𝟏 𝒛
2. z[𝒂𝒏−𝟏 ] = 𝒛−𝒂 𝒛−𝟏 [𝒛−𝒂] = 𝒂𝒏−𝟏 ,n≥1

𝒛 𝒛
3. z(n) = (𝒛−𝟏)𝟐 𝒛−𝟏 [(𝒛−𝟏)𝟐 ] = 𝒏

𝒛 𝒛
4. z(𝒏𝒂𝒏−𝟏 ) = (𝒛−𝒂)𝟐 𝒛−𝟏 [(𝒛−𝒂)𝟐 ] = 𝒏𝒂𝒏−𝟏

𝒂𝒛 𝒂𝒛
5. 𝒛(𝒏𝒂𝒏 ) = (𝒛−𝒂)𝟐 𝒛−𝟏 [(𝒛−𝒂)𝟐 ] = 𝒂𝒛

𝟐𝒛
𝟐𝒛 𝒛−𝟏 [ ] = 𝒏(𝒏 − 𝟏)
6. z(n(n-1)) = (𝒛−𝟏)𝟑 (𝒛 − 𝟏)𝟑

𝒛𝟐 𝒏𝝅
𝒏 𝒏𝝅 𝒛𝟐 𝒛−𝟏 [𝒛𝟐 +𝒂𝟐 ] = 𝒂𝒏 𝐜𝐨𝐬
7. z(𝒂 𝐜𝐨𝐬 )= 𝟐
𝟐 𝒛𝟐 +𝒂𝟐
𝒂𝒛 𝒏𝝅
𝒏 𝒏𝝅 𝒂𝒛 𝒛−𝟏 [𝒛𝟐 +𝒂𝟐 ] = (𝒂𝒏 𝐬𝐢𝐧 )
8. 𝒛 (𝒂 𝐬𝐢𝐧 ) = 𝒛𝟐 +𝒂𝟐 𝟐
𝟐
𝟏
𝒏−𝟐 𝟏 𝒛−𝟏 [(𝒛−𝒂)𝟐 ] = ((𝒏 − 𝟏)𝒂𝒏−𝟐 )
9. z((𝒏 − 𝟏)𝒂 )= (𝒛−𝒂)𝟐

𝟐
𝟐 𝒛−𝟏 [(𝒛−𝒂)𝟑 ] = (𝒏 − 𝟐)(𝒏 − 𝟏)𝒂𝒏−𝟑
10. z((𝒏 − 𝟐)(𝒏 − 𝟏)𝒂𝒏−𝟑 ) = (𝒛−𝒂)𝟑
𝒛
11. z((𝒏 + 𝟏)𝒂𝒏 ) = (𝒛−𝒂)𝟐
𝒛 𝒛−𝟏 [(𝒛−𝒂)𝟐 ] = (𝒏 + 𝟏)𝒂𝒏

CONVOLUTION THEOREM:
If F(z) and G(z) are the Z-transforms of f(n) and g(n) respectively, then 𝒛(𝒇(𝒏) ∗ 𝒈(𝒏)) =
𝑭(𝒁)𝑮(𝒁) where f(n)*g(n) is defined as the convolution of f(n) and g(n) given by,
𝒇(𝒏) ∗ 𝒈(𝒏) = ∑𝒏𝒌=𝟎 𝒇(𝒌)𝒈(𝒏 − 𝒌) [A.U 2009, 2000, 1999, 1996]
PROOF:
By definition of z-transforms,
−𝑛 −𝑛
𝑧[𝑓(𝑛)] = 𝑓(𝑧) = ∑∞ 𝑛=0 𝑓(𝑛)𝑧 and 𝑧[𝑔(𝑛)] = 𝐺(𝑧) = ∑∞
𝑛=0 𝑔(𝑛)𝑧
−𝑛 [∑∞ −𝑛 ]3
We have F(z)G(z) = [∑∞ 𝑛=0 𝑓(𝑛)]𝑧 𝑛=0 𝑔(𝑛)𝑧
= [𝑓(0) + 𝑓(1)𝑧 −1 + 𝑓(2)𝑧 −2 + ⋯ + 𝑓(𝑛)𝑧 −𝑛 + ⋯ ][𝑔(0) + 𝑔(1)𝑧 −1 + 𝑔(2)𝑧 −2 +
… + 𝑔(𝑛)𝑧 −𝑛 + ⋯ ]
Multiplying and collecting the co-efficient of 𝑧 −𝑛 we get,
−𝑛
𝐹(𝑧)𝐺(𝑧) = ∑∞ 𝑛=0[𝑓(0)𝑔(𝑛) + 𝑓(1)𝑔(𝑛 − 1) + 𝑓(2)𝑔(𝑛 − 2) + ⋯ + 𝑓(𝑛)𝑔(0)] 𝑧
DEPARTMENT OF MATHEMATICS SRM TRP ENGINEERING COLLEGE, TRICHY 621 105 page 13
−𝑛
𝐹(𝑧)𝐺(𝑧) = ∑∞
𝑛=0 𝐴𝑛 𝑧 → (1)
Where 𝐴𝑛 = 𝑓(0)𝑔(𝑛) = 𝑓(1)𝑔(𝑛 − 1) + ⋯ + 𝑓(𝑛)𝑔(0)
𝑛

𝑁𝑜𝑤 𝐴𝑛 = ∑ 𝑓(𝑘)𝑔(𝑛 − 𝑘) 𝐴𝑛= 𝑓(𝑛) ∗ 𝑔(𝑛) 𝑏𝑦 𝑑𝑒𝑓𝑖𝑛𝑖𝑡𝑖𝑜𝑛 𝑜𝑓 𝑐𝑜𝑛𝑣𝑜𝑙𝑢𝑡𝑖𝑜𝑛


𝑘=0
∴ Eqn (1) becomes, 𝐹(𝑧)𝐺(𝑧) = ∑∞ 𝑛=0[𝑓(𝑛) ∗ 𝑔(𝑛)] 𝑧
−𝑛

Hence 𝐹(𝑍)𝐺(𝑧) = 𝑧[𝑓(𝑛) ∗ 𝑔(𝑛)]


By defn of z-transform,
Z[f(n)*g(n)]=F(Z)G(Z) (or) F(n)*g(n) = 𝑧 −1 [𝐹(𝑧)𝐺(𝑧)]
Note: Theorem says
1. 𝑧 −1 [𝐹(𝑧)𝐺(𝑧)] = 𝑧 −1 [𝑓(𝑧)] ∗ 𝑧 −1 [𝑔(𝑧)]
2. If 𝑧[𝑓(𝑡)] = 𝐹(𝑍), 𝑍[𝑔(𝑡)] = 𝐺(𝑧) then 𝑧 −1 [𝐹(𝑧)𝐺(𝑧)] = ∑∞ 𝑛=0 𝑓(𝐾𝑇)𝑔(𝑛 − 𝑘)𝑇
𝒛𝟐
Problem 1: State convolution theorem and use it to evaluate 𝒛−𝟏 [(𝒛−𝒂)(𝒛−𝒃)] [𝑨𝑼 𝟐𝟎𝟎𝟔, 𝟐𝟎𝟎𝟖, 𝟐𝟎𝟏𝟏]
𝑧 𝑧
Solution: W.k.t z(𝑎𝑛 ) = 𝑧−𝑎 ⇒ 𝑧 −1 [𝑧−𝑎] = 𝑎𝑛
𝑧2 𝑧 𝑧
𝑧 −1 [ ] = 𝑧 −1 [ ]
(𝑧 − 𝑎)(𝑧 − 𝑏) 𝑧−𝑎 𝑧−𝑏
𝑧 𝑧
= 𝑧 −1 [𝑧−𝑎] ∗ 𝑧 −1 [𝑧−𝑏]
= 𝑎𝑛 ∗ 𝑏 𝑛 𝑏𝑦 𝑐𝑜𝑛𝑣𝑜𝑙𝑢𝑡𝑖𝑜𝑛 𝑡ℎ𝑒𝑜𝑟𝑒𝑚
= ∑𝑛𝑘=0 𝑎𝑘 . 𝑏 𝑛−𝑘 [∵ 𝑓 ∗ 𝑔 = ∑𝑛𝑘=0 𝑓(𝑘)𝑔(𝑛 − 𝑘)]
= ∑𝑛𝑘=0 𝑎𝑘 𝑏 𝑛 𝑏 −𝑘
= 𝑏 𝑛 ∑𝑛𝑘=0 𝑎𝑘 𝑏 −𝑘
𝑎 𝑎 2 𝑎 𝑛
= 𝑏 𝑛 [1 + 𝑏 + (𝑏) + ⋯ + (𝑏) ]
𝑎 𝑛+1
( ) −1 𝑟 𝑛−1
𝑛 𝑏
=𝑏 [ 𝑎 ] [∴ 𝑠𝑢𝑚 𝑜𝑓 𝑔. 𝑝 = 𝑎 ( 𝑟−1 )
−1
𝑏

𝑎𝑛+1 −𝑏 𝑛+1
= 𝑏𝑛 [ 𝑏𝑛+1
]
𝑎−𝑏
𝑏
𝑎𝑛+1 −𝑏𝑛+1
= 𝑏𝑛 [ ]
𝑏𝑛+1 (𝑎−𝑏)
𝑏 .𝑏 𝑎𝑛+1 −𝑏 𝑛+1
𝑛
= [ (𝑎−𝑏) ]
𝑏 𝑛+1
𝑏 𝑛+1 𝑎𝑛+1 −𝑏 𝑛+1
= 𝑏𝑛+1 [ ]
𝑎−𝑏
𝑎𝑛+1 −𝑏 𝑛+1
= , 𝑛 = 0,1,2 …
𝑎−1
𝑧2 𝑎 − 𝑏 𝑛+1 𝑛+1
∴ 𝑧 −1 [ ]= , 𝑛 = 0,1,2 …
(𝑧 − 𝑎)(𝑧 − 𝑏) 𝑎−𝑏

𝒛𝟐
Problem 2: Using convolution theorem, find 𝒛−𝟏 [(𝒛−𝟏)(𝒛−𝟑)] [𝑨𝑼 𝟐𝟎𝟎𝟔, 𝟐𝟎𝟏𝟎, 𝟐𝟎𝟏𝟏]
𝑧
Solution: W.k.t z (𝑎𝑛 ) = 𝑧−𝑎
𝑧2 𝑧 𝑧
𝑧 −1 [(𝑧−1)(𝑧−3)] = 𝑧 −1 [𝑧−1 𝑧−3]
𝑧 𝑧
= 𝑧 −1 [𝑧−1] ∗ 𝑧 −1 [𝑧−3]
= 1𝑛 ∗ 3𝑛
= ∑𝑛𝑘=0 1𝑘 3𝑛−𝑘 by convolution theorem
= ∑𝑛𝑘=0 3𝑛−𝑘
= 1 + 3 + 32 + ⋯ + 3𝑛
= 1+r+𝑟 2 + ⋯ + 3𝑛−1
3𝑛+1 −1 𝑟 𝑛 −1
= ; For Geometric series: ,r > 1
3−1 𝑟−1
1
=2 (3𝑛+1 − 1)

DEPARTMENT OF MATHEMATICS SRM TRP ENGINEERING COLLEGE, TRICHY 621 105 page 14
𝑧2 1
∴ 𝑧 −1 [(𝑧−1)(𝑧−3)] = 2 [3𝑛+1 − 1]

𝟖𝒛𝟐
Problem 3: Find 𝒛−𝟏 [(𝟐𝒛−𝟏)(𝟒𝒛−𝟏)] 𝒖𝒔𝒊𝒏𝒈 𝒄𝒐𝒏𝒗𝒐𝒍𝒖𝒕𝒊𝒐𝒏 𝒕𝒉𝒆𝒐𝒓𝒆𝒎 [𝑨𝑼 𝟐𝟎𝟎𝟖, 𝟐𝟎𝟏𝟐]
8𝑧 2 8𝑧 2
Solution: 𝑧 −1 [(2𝑧−1)(4𝑧−1)] = 𝑧 −1 [ 1 1 ]
2(𝑧− ).4(𝑧− )
2 4

8𝑧 2
= 𝑧 −1 [ 1 1 ]
8(𝑧− )(𝑧− )
2 4

𝑧2
= 𝑧 −1 [ 1 1 ]
(𝑧− )(𝑧− )
2 4

𝑧 𝑧
= 𝑧 −1 [ 1 . 1 ]
(𝑧− ) (𝑧− )
2 4

𝑧 𝑧
= 𝑧 −1 [ 1 ] ∗ 𝑧 −1 [ 1 ]
(𝑧− ) (𝑧− )
2 4
1 𝑛 1 𝑛
= (2) ∗ (4)
1 𝑘 1 𝑛−𝑘
= ∑𝑛𝑘=0 (4) (2)
1 𝑘 1 𝑛 1 −𝑘
= ∑𝑛𝑘=0 (4) (2) (2)
1 𝑛 1 𝑘 1 −𝑘
= (2) ∑𝑛𝑘=0 (4) (2)
1 𝑛 1 𝑘 1 −𝑘
= (2) ∑𝑛𝑘=0 (4 . 2) [∵ (2) = 2𝑘 ]
1 𝑛 1 𝑘 1 𝑛 1 1 2 1 𝑛
= (2) ∑𝑛𝑘=0 (2) = (2) (1 + 2 + (2) + ⋯ + (2) )
1 𝑛+1
1 𝑛 1−( )
= (2) [ 2 1 ]
1−
2
1 𝑛+1
1 𝑛 1−(2)
= (2) [ 1 ]
2
1 𝑛−1 1 𝑛+1
=( ) [1 − ( ) ]
2 2
8𝑧 2 1 𝑛−1 1 2𝑛
𝑧 [(2𝑧−1)(4𝑧−1)] = (2) − (2)

8𝑧 2 2 1 1 1
Note: 𝑧 −1 [(2𝑧−1)(4𝑧+1)] => 𝑎𝑛𝑠: 3 (2) 𝑛 + 3 (− 4)𝑛

𝟏𝟐
Problem 4: Using convolution theorem to find the inverse z-transform(𝟑−𝒛−𝟏 )(𝟒−𝒛−𝟏 ) [AU 2007,10,11]

12 12 12
Solution: Given 𝑧 −1 [(3−𝑧 −1 )(4−𝑧 −1 )] = 𝑧 −1 [ 𝑧−1 𝑧−1
] = 𝑧 −1 [ 1 1 ]
3(1− )4(1− ) 12(1− )(1− )
3 4 3𝑧 4𝑧

1 1
= 𝑧 −1 [ 3𝑧−1 4𝑧−1 ] = 𝑧 −1 [ (3𝑧−1)(4𝑧−1) ]
( )( )
3𝑧 4𝑧 12𝑧2

12𝑧 2 12𝑧 2
= 𝑧 −1 [(3𝑧−1)(4𝑧−1)] = 𝑧 −1 [ 1 1 ]
3(𝑧− )4(𝑧− )
3 4

𝑧2 𝑧 𝑧
= 𝑧 −1 [ 1 1 ] = 𝑧 −1 [ 1 ] ∗ 𝑧 −1 [ 1 ]
(𝑧− )(𝑧− ) 𝑧− 𝑧−
3 4 3 4
1 𝑛 1 𝑛
= (3) ∗ (4)
1 𝑘 1 𝑛−𝑘
= ∑𝑛𝑘=0 (3) (4)
1 𝑘 1 −𝑘 1 𝑛
= ∑𝑛𝑘=0 (3) (4) (4)
1 𝑛 1 𝑘 1 −𝑘 4 𝑘
= (4) ∑𝑛𝑘=0 (3) 4𝑘 [∴ (4) = (1) = 4𝑘 ]

DEPARTMENT OF MATHEMATICS SRM TRP ENGINEERING COLLEGE, TRICHY 621 105 page 15
1 𝑛 4 𝑘
= (4) ∑𝑛𝑘=0 (3)
1 𝑛 4 4 2 4 𝑛
= (4) [1 + 3 + (3) + ⋯ + (3) ]
4 𝑛+1 1 𝑛
1 𝑛 ( ) −1 ( ) 3[4𝑛+1 −3𝑛+1 ]
= (4) [ 34 ] = 4
− 1 3𝑛 .3(1)
3
1 𝑛 1 𝑛
= (4) . (3) [4𝑛+1 − 3𝑛+1 ]
1 𝑛
= (12) [4𝑛+1 − 3𝑛+1 ]
4𝑛 .4 3𝑛 .3
= −
12𝑛 12𝑛

−1
12 1 𝑛 1 𝑛
∴ 𝑧 [ ] = 4( ) − 3( )
(3 − 𝑧 −1 )(4 − 𝑧 −1 ) 3 4

𝒛𝟐
Problem 5: Find 𝒛−𝟏 [(𝒛+𝒂)𝟐 ] using convolution theorem.
𝑧2 𝑧 𝑧
Solution: 𝑧 −1 [(𝑧+𝑎)2 ] = 𝑧 −1 [𝑧+𝑎 . 𝑧+𝑎]
𝑧 𝑧
= 𝑧 −1 [𝑧+𝑎] ∗ 𝑧 −1 [𝑧+𝑎]
= (−𝑎)𝑛 ∗ (−𝑎)𝑛 = ∑𝑛𝑘=0(−𝑎)𝑘 (−𝑎)𝑛−𝑘 = ∑𝑛𝑘=0(−𝑎)𝑘 (−𝑎)𝑛 (−𝑎)−𝑘
= (−𝑎)𝑛 ∑𝑛𝑘=0(−𝑎)𝑘 (−𝑎)−𝑘
= (−𝑎)𝑛 ∑𝑛𝑘=0(−𝑎)𝑘−𝑘 = (−𝑎)𝑛 ∑𝑛𝑘=0(−𝑎)0
= (−𝑎)𝑛 ∑𝑛𝑘=0(1) = (−𝑎)𝑛 (1 + 1 + ⋯ + 1)
= (−𝑎)𝑛 (𝑛 + 1)
𝑧2
∴ 𝑧 −1 [ ] = (𝑛 + 1)(−𝑎)𝑛 , 𝑛 = 0,1,2,3, …
(𝑧 + 𝑎)2

𝒛 𝟐
Problem 5: Find the inverse z-transform of [𝒛−𝒂] using convolution theorem. [AU 2009]
𝑧 2 𝑧2
Solution: 𝑧 −1 [(𝑧−𝑎) ] = 𝑧 −1 [(𝑧−𝑎)2 ]
𝑧2 𝑧 𝑧
𝑧 −1 [(𝑧−𝑎)2 ] = 𝑧 −1 [(𝑧−𝑎) (𝑧−𝑎)]
𝑧 𝑧
= 𝑧 −1 [𝑧−𝑎] ∗ 𝑧 −1 [𝑧−𝑎]
= 𝑎𝑘 ∗ 𝑎𝑛
= ∑𝑛𝑘=0 𝑎𝑘 𝑎𝑛−𝑘 = 𝑎𝑛 ∑𝑛𝑘=0 𝑎𝑘−𝑘
= 𝑎𝑛 ∑𝑛𝑘=0 𝑎0
= 𝑎𝑛 ∑𝑛𝑘=0(1)
= 𝑎𝑛 (1 + 1 + ⋯ + 1)(𝑛 + 1)times
= 𝑎𝑛 (𝑛 + 1)
−1
𝑧2
∴𝑧 [ ] = (𝑛 + 1)𝑎𝑛 , 𝑛 = 0,1,2, …
(𝑧 − 𝑎)2
TRY YOURSELF:
𝒛𝟐
1. Find the inverse z-transform of 𝟏 𝟏 using convolution theorem.
(𝒛− )(𝒛− )
𝟐 𝟒

𝑧2 1 𝑛−1 1 2𝑛
Ans: 𝑧 −1 [ 1 1 ] = (2) − (2)
(𝑧− )(𝑧− )
2 4
𝒛𝟐
2. Find the inverse z-transform of(𝒛−𝟏)𝟐 by convolution theorem.
𝑧2
Ans: 𝑧 −1 [(𝑧−1)2 ] = (𝑛 + 1)
𝟏
3. Find the inverse z-transform of 𝒛−𝟏 𝒛−𝟏
(𝟏− )(𝟏− )
𝟐 𝟒

1 𝑛−1 1 2𝑛
Ans: (2) − (2)

DEPARTMENT OF MATHEMATICS SRM TRP ENGINEERING COLLEGE, TRICHY 621 105 page 16
𝒛 𝟑
4. 𝒛−𝟏 [(𝒛−𝟒) ] [AU 2010].
𝟒𝒏 (𝒏+𝟏)(𝒏+𝟐)
Ans: , 𝒏 = 𝟎, 𝟏, 𝟐, …
𝟐

Inverse z-Transform by Using Long Division Method:


Long Division Method (or) power series method:
If F(z) is the ratio of two polynomials which cannot be factorized, we simply divide the
−𝒏
numerators by the denominator by long division method and expressed it as F(z)=∑∞
𝒏=𝟎 𝒂𝒏 𝒛 .
Comparing the two series we get,
𝒇 (𝒏) = 𝒂𝒏
Hence 𝒛−𝟏 [𝑭(𝒛)] = 𝒂𝒏

𝒛𝟐 +𝒛
Problem 1: Find 𝒛−𝟏 [(𝒛−𝟏)𝟑 ] by long division method. [AU 2009]
Solution:
1
𝑧 2 +𝑧 𝑧 2 (1+ )
𝑧
Given 𝑓(𝑥) = (𝑧−1)3
= 𝑧 3 +3𝑧 2 +3𝑧−1
1
𝑧 2 (1+ )
𝑧
= 3 3 1
𝑧 3 (1− + 2 − 3 )
𝑧 𝑧 𝑧
1
1 1+
= 𝑧 [(1−3𝑧 −1 +3𝑧 −2 −𝑧 −3 )]
𝑧

𝑧 −1 [1+𝑧 −1 ] 𝑧 −1 [1+𝑧 −1 ] 𝑧 −1 +𝑧 −2
= 1−3𝑧 −1 +3𝑧 −2 −𝑧 −3 = 1−3𝑧 −1 +3𝑧 −2 −𝑧 −3 = 1−3𝑧 −1 +3𝑧 −2 −𝑧 −3
By actual division,
𝑧 −1 + 4𝑧 −2 + 9𝑧 −3 + 16𝑧 −4 + ⋯.
1 − 3𝑧 −1 + 3𝑧 −2 − 𝑧 −3 𝑧 −1 + 𝑧 −2
𝑧 −1 − 3𝑧 −2 + 3𝑧 −3 − 𝑧 −4
(-) (+) (-) (+)
4𝑧 − 3𝑧 + 𝑧 −4
−2 −3

4𝑧 −2 − 12𝑧 −3 + 12𝑧 −4 − 4𝑧 −5
(-) (+) (-) (+)
9𝑧 −3 − 11𝑧 −4 + 4𝑧 −5
9𝑧 −3 − 27𝑧 −4 + 27𝑧 −5 − 9𝑧 −6
(-) (+) (-) (+)
16𝑧 − 23𝑧 −5 + 9𝑧 −6
−4

∴ 𝐹(𝑧) = 𝑧 −1 + 4𝑧 −2 + 9𝑧 −3 + 16𝑧 −4 + ⋯

⇒ ∑ 𝑓(𝑛) 𝑧 −𝑛 = 𝑧 −1 + 4𝑧 −2 + 9𝑧 −3 + 16𝑧 −4
𝑛=0
Equating like coefficients we get ,
𝑓(0) + 𝑓(1)𝑧 −1 + 𝑓(2)𝑧 −2 + 𝑓(3)𝑧 −3 + 𝑓(4)𝑧 −4 + ⋯ = 𝑧 −1 + 4𝑧 −2 + 9𝑧 −3 + 16𝑧 −4 + ⋯
𝑓(0) = 0 , 𝑓(1) = 1 , 𝑓(2) = 4 , 𝑓(3) = 9 , 𝑓(4) = 16. . . . . ..
𝟎 𝒊𝒇 𝒏=𝟎
∴ 𝒇(𝒏) = {𝒏𝟐 𝒊𝒇 𝒏=𝟏,𝟐,𝟑

𝒛
Problem 2: Using power series techniques, find the inverse z-transform 𝑭(𝒛) = 𝟐𝒛𝟐 −𝟑𝒛+𝟏 , |𝒛| > 1
𝑧 𝑧 𝑧 −1
Solution: Given 𝐹(𝑧) = 2𝑧 2 −3𝑧+1 = 3 1 = 2−3𝑧 −1 +𝑧 −2
𝑧 2 [2− + 2 ]
𝑧 𝑧

1 −1 3 7
𝑧 + 4 𝑧 −2 + 8 𝑧 −3 + ⋯
2
2 − 3𝑧 −1 + 𝑧 −2 −1
𝑧
3 𝑧 −3
𝑧 −1 − 2 𝑧 −2 + 2
DEPARTMENT OF MATHEMATICS SRM TRP ENGINEERING COLLEGE, TRICHY 621 105 page 17
(-) (+) (-)

3 −2 𝑧 −3
𝑧 −
2 2
3 −2 9 3
𝑧 − 4 𝑧 −3 + 4 𝑧 −4
2
(-) (+) (-)

7 −3 3
𝑧 − 4 𝑧 −4
4
7 −3 21 −4 7
𝑧 − 𝑧 + 8 𝑧 −5
4 8
(-) (+) (-)

6 −4 7
𝑧 − 8 𝑧 −5
8

1 3 7
F(z)= 2 𝑧 −1 + 4 𝑧 −2 + 8 𝑧 −3 + ⋯ (1)

1 3 7
∑ 𝑓(𝑛) 𝑧 −𝑛 = 𝑧 −1 + 𝑧 −2 + 𝑧 −3 + ⋯
2 4 8
𝑛=0
1 3 7
𝑓(0) + 𝑓(1)𝑧 −1 + 𝑓(2)𝑧 −2 + 𝑓(3)𝑧 −3 + ⋯ = 𝑧 −1 + 𝑧 −2 + 𝑧 −3 + ⋯
2 4 8
comparing like coefficients,
1 3 7
𝑓(0) = 0 , 𝑓(1) = , 𝑓(2) = , 𝑓(3) =
2 4 8
1 3 7
Sequence is 𝑓(𝑛) = {𝑜, 2 , 4 , 8 , … . }
Note that for this sequence it is difficult to write the general term.

𝟏
Problem 3: Find 𝒛−𝟏 [𝑭(𝒛)] if F(z )= 𝟏−𝒂𝒛−𝟏 , ROC = |𝒛| < 𝒂
1
Solution: Given F(z)= 1−𝑎𝑧 −1
By actual division,
1+a𝑧 −1 + 𝑎2 𝑧 −2 + 𝑎3 𝑧 −3 + ⋯
1-a𝑧 −1 1
1-𝑎𝑧 −1
(-) (+)
𝑎𝑧 −1
𝑎𝑧 −1 − 𝑎2 𝑧 −2
(-) (+)
𝑎2 𝑧 −2
𝑎2 𝑧 −2 − 𝑎3 𝑧 −3
(-) (+)
𝑎3 𝑧 −3
𝑎3 𝑧 −3 − 𝑎4 𝑧 −4
(-) (+)
𝑎4 𝑧 −4

𝐹(𝑧) = 1 + 𝑎𝑧 −1 + 𝑎2 𝑧 −2 + 𝑎3 𝑧 −3 + ⋯

∑ 𝑓(𝑛) 𝑧 −𝑛 = 1 + 𝑎𝑧 −1 + 𝑎2 𝑧 −2 + 𝑎3 𝑧 −3 + ⋯
𝑛=0
𝑓(0) + 𝑓(1)𝑧 −1 + 𝑓(2)𝑧 −2 + 𝑓(3)𝑧 −3 + ⋯ = 1 + 𝑎𝑧 −1 + 𝑎2 𝑧 −2 + 𝑎3 𝑧 −3 + ⋯
Comparing like coefficients,
𝑓(0) = 1 , 𝑓(1) = 𝑎 , 𝑓(2) = 𝑎2 , 𝑓(3) = 𝑎3 ; Sequence is 𝑓(𝑛) = {1, 𝑎, 𝑎2 , 𝑎3 }

TRY YOURSELF:
DEPARTMENT OF MATHEMATICS SRM TRP ENGINEERING COLLEGE, TRICHY 621 105 page 18
𝒛𝟐 +𝟐𝒛
1. Find the inverse z-transform 𝑭(𝒛) = 𝒛𝟐 +𝟐𝒛+𝟒, ANS: 𝑓(𝑛) = {1,0, −4,8, −32,64}
𝟒𝒛
2. Find 𝒛−𝟏 [𝑭(𝒛)] 𝒘𝒉𝒆𝒓𝒆 𝑭(𝒛) = (𝒛−𝟏)𝟑 , ANS: 𝑓(𝑛) = {0,0,4,12,24}
𝒛
3. Find 𝒛−𝟏 [(𝒛+𝟏)𝟐 ] by division method. ANS: 𝑓(𝑛) = {−1}𝑛−1 ; 𝑛 = 0,1,2 …

INVERSE Z-TRANSFORM BY PARTIAL FRACTION:


This method is similar to the method of inverse Laplace transform by partial
𝐅(𝐳)
fractions. Here generally we express into partial fractions and multiply each partial term
𝐳
by z and then apply inverse transform 𝐳 −𝟏 to each term.

𝒛(𝒛+𝟏)
Problem 1: Find the inverse z-transform of [𝑨𝑼 𝟐𝟎𝟎𝟕, 𝟎𝟗]
(𝒛−𝟏)𝟑
𝑧(𝑧+1)
Solution: Given 𝐹(𝑧) = (𝑧−1)3
𝐹(𝑧) 𝑧+1
=
𝑧 (𝑧 − 1)3
𝑧−1+2
= [∴ 1 = 2 − 1]
(𝑧 − 1)3
(𝑧 − 1) 2
= +
(𝑧 − 1) 3 (𝑧 − 1)3
𝐹(𝑧) 1 2
= +
𝑧 (𝑧 − 1) 3 (𝑧 − 1)3
𝑧 2𝑧
𝐹(𝑧) = +
(𝑧 − 1)3 (𝑧 − 1)3
𝑧 2𝑧
𝑍[𝑓(𝑛)] = +
(𝑧 − 1)3 (𝑧 − 1)3
𝑧 2𝑧
𝑓(𝑛) = 𝑧 −1 [ ] + 𝑧 −1 [ ]
(𝑧 − 1) 3 (𝑧 − 1)3
𝑓(𝑛) = 𝑛 + 𝑛(𝑛 − 1)
2
𝑧 −𝑧+2 𝐴(𝑧 − 1)2 + 𝐵(𝑧 + 1)(𝑧 − 1) + 𝐶(𝑧 + 1)
⇒ =
(𝑧 + 1)(𝑧 − 1)2 (𝑧 + 1)(𝑧 − 1)2
⇒ 𝑧 2 − 𝑧 + 2 = 𝐴(𝑧 − 1)2 + 𝐵(𝑧 + 1)(𝑧 − 1) + 𝐶(𝑧 + 1)
Put 𝑧 = 1 , 2 = 2𝑐 , ⇒ 𝐶 = 1
Put 𝑧 = −1 , (−1)2 — 1 + 2 = 𝐴(−2)2
⇒ A=1
Equating the coefficient of z 2 , 1=A+B
∴B=1−A= 1−1= 0⇒B= 0
∴ (1) becomes ,
𝑧 2𝑧
= 𝑛 + 𝑛2 − 𝑛 = 𝑛 [∴ 𝑧 −1 [(𝑧−1)2 ] = 𝑛; 𝑧 −1 [(𝑧−1)3 ] = 𝑛(𝑛 − 1)]
𝑓(𝑛) = 𝑛2 , 𝑛 = 0,1,2,3 … … ..

𝒛(𝒛𝟐 −𝒛+𝟐)
Problem 2: Find 𝒛−𝟏 [(𝒛+𝟏)(𝒛−𝟏)𝟐 ] by partial fractions [AU 2006,2010,2011]
𝑧(𝑧 2 −𝑧+2)
Solution: Given 𝐹(𝑧) = (𝑧+1)(𝑧−1)2
F(z) z2 −z+2
⇒ = (z+1)(z−1)2
z
z2 −z+2 A B C
Let = z+1 + z−1 + (z−1)2 ①
(z+1)(z−1)2
z2 −z+2 A(z−1)2 +B(z+1)(z−1)+C(z+1)
⇒ (z+1)(z−1)2 = (z+1)(z−1)2
⇒ z 2 − z + 2 = A(z − 1)2 + B(z + 1)(z − 1) + C(z + 1)
Put 𝑧 = 1 , 2 = 2𝑐 , ⇒ 𝐶 = 1
Put 𝑧 = −1 , (−1)2 — 1 + 2 = 𝐴(−2)2 ⇒ A = 1
DEPARTMENT OF MATHEMATICS SRM TRP ENGINEERING COLLEGE, TRICHY 621 105 page 19
Equating the coefficient of z 2 , 1 = 𝐴 + 𝐵
∴B=1−A= 1−1= 0⇒B= 0
∴ (1) becomes ,
𝑧 2−𝑧+2 1 1
= +
(𝑧 + 1)(𝑧 − 1) 2 𝑧 + 1 (𝑧 − 1)2
𝐹(𝑧) 1 1
= +
𝑧 𝑧 + 1 (𝑧 − 1)2
𝑧 𝑧
𝐹(𝑧) = +
𝑧 + 1 (𝑧 − 1)2
𝑧 𝑧
𝑍[𝑓(𝑛)] = +
𝑧 + 1 (𝑧 − 1)2
𝑧 𝑧
𝑓(𝑛) = 𝑧 −1 [ ] + 𝑧 −1 [ ]
𝑧+1 (𝑧 − 1)2
z(z2 −z+2)
z −1 [(z+1)(z−1)2 ] = (−1)n + n, n = 0,1,2 … …

𝟐𝒛𝟐 +𝟑𝒛
Problem 3: Find the inverse z-transform of (𝒛+𝟐)(𝒛−𝟒)
2𝑧 2 +3𝑧
Solution: Let 𝐹(𝑧) = (𝑧+2)(𝑧−4) where F(z) = z(f(n))
𝐹(𝑧) 2𝑧+3
= (𝑧+2)(𝑧−4)
𝑧
2z+3 A B
(z+2)(z−4)
= z+2 + z−4
⟹ 2z + 3 = A(z + 4) + B(z + 2)
11
Put z = 4 , 2(4) + 3 = 𝐵(4 + 2) ⟹ 6𝐵 = 11 ⟹𝐵=
6
1
Put z = −2 , −4 + 3 = 𝐴(−2 − 4) ⟹ −6𝐴 = −1 ⟹𝐴=
6
(1) Becomes,
1 11
2z+3
(z+2)(z−4)
= 6
+ 6
z+2 z−4
F(z) 1 11
= 6(z+2) + 6(z−4)
z
1 z 11 −1 z
f(n)=6 z −1 [z+2] + z [z−4]
6
1 z 11 −1 z
= 6 z −1 [z−(−2)] + z [z−4]
6
2z2 +3z (−2)n 11(4)n
z −1 [(z+2)(z−4)] = + , n = 0,1,2,3 … …
6 6

𝟏𝟎𝒛
Problem 4: Find the inverse of z -transform of 𝒛𝟐 −𝟑𝒛+𝟐
10𝑧
Solution: Let 𝐹(𝑧) = 𝑧 2−3𝑧+2
𝐹(𝑧) 10
= 𝑧 2 −3𝑧+2
𝑧
10 A B
(z−1)(z−2)
= z−1 + z−2 ①
10 = A(z − 2) + B(z − 1)
Put z = 1 , 10 = 𝐴(𝑧 − 2) ⟹ −𝐴 = 10 ⟹ 𝐴 = −10
Put z = 2 , 10 = 𝐵(2 − 1) ⟹ 𝐵 = 10
(1) Becomes...,
10 −10 10
= +
(𝑧 − 1)(𝑧 − 2) 𝑧 − 1 𝑧 − 2
𝐹(𝑧) −10 10
= +
𝑧 𝑧−1 𝑧−2
−10𝑧 10𝑧
𝐹(𝑧) = +
𝑧−1 𝑧−2
−10𝑧 10𝑧
𝑍[𝑓(𝑛)] = +
𝑧−1 𝑧−2
DEPARTMENT OF MATHEMATICS SRM TRP ENGINEERING COLLEGE, TRICHY 621 105 page 20
𝑧 𝑧
𝑓(𝑛) = −10𝑧 −1 [ ] + 10𝑧 −1 [ ]
𝑧−1 𝑧−2
= 101𝑛 + 102𝑛
10z
z −1 [ ] = 10(2n − 1n ) = 10(2n − 1) , n = 0,1,2, … … …
z2 −3z+2

𝒛𝟐
Problem 5: Find 𝒛−𝟏 [(𝒛+𝟐)(𝒛𝟐 +𝟒)] by the partial fraction

𝑧2 𝑓(𝑧) 𝑧
Solution: Let 𝑓(𝑧) = [(𝑧+2)(𝑧 2 +4)] ⇒ = [(𝑧+2)(𝑧 2 +4)]
𝑧

𝑧 𝐴 𝐵𝑍+𝐶
[(𝑧+2)(𝑧 2 +4)]=[(𝑧+2)]+[(𝑧 2 +4)]

∴ 𝑍 = 𝐴(𝑧 2 + 4) + (𝐵𝑍 + 𝐶)(𝑧 + 2)


−1
Put 𝑍 = −2 ⇒ −2 = 𝐴( (−2)2 + 4) + 0 ⇒ −2 = 8𝐴 ⇒ 𝐴 = 4

Equating co-efficient of 𝑧 2 , 𝑍 = 𝐴𝑧 2 + 4𝐴 + 𝐵𝑧 2 + 𝐶𝑍 + 2𝐵𝑍 + 2𝐶


⇒0= 𝐴+𝐵
1 1
⇒ 𝐵 = −𝐴 = − (− 4) = 4 ⇒ 𝐵 = 1/4
−1 1
Put 𝑍 = 0, 0 = 4𝐴 + 2𝐶, ∴ 2𝐶 = −4𝐴 ⇒ 𝐶 = 2 × ⇒𝐶=2
4
(1) Becomes,
−1 1 1
𝑧 𝑍+
[(𝑧+2)(𝑧 2 +4)] = [ (𝑧+2) ]+[
4 4 2
(𝑧 2 +4)
]
𝑓(𝑧) 1−1 1 𝑍 1 1
= + 4 (𝑧 2 +4) + 2 (𝑧 2 +4)
𝑧 4 (𝑧+2)
−1 1 1 𝑧2 1 𝑧
𝑓(𝑧) = (𝑧+2) + (𝑧 2 + (𝑧 2
4 4 +4) 2 +4)
−1 1 1 𝑧2 1 𝑧
𝑧(𝑓(𝑛)) = 4 (𝑧+2) + 4 (𝑧 2 +4) + 2 (𝑧 2 +4)
−1 −1 𝑧 1 𝑧2 1 𝑧
𝑓(𝑛) = 𝑧 [ (𝑧+2)
] + 4 𝑧 −1 [(𝑧 2 +4)] + 2 𝑧 −1 [(𝑧 2 +4)]
4
−1 −1 𝑧 1 𝑧2 1 2𝑧
= 𝑧 [𝑧−(−2)] + 4 𝑧 −1 [(𝑧 2+22 )] + 2 𝑧 −1 [(𝑧 2 +22 )]
4

−1 1 𝑛𝜋 1 𝑛𝜋
𝑓(𝑛) = (−2)𝑛 + 2𝑛 𝑐𝑜𝑠 + 4 2𝑛 𝑠𝑖𝑛 , 𝑛 = 0,1,2 … . .
4 4 2 2

−1
𝑧 𝑛 −1
𝑧2 𝑛𝜋 −1 𝑎𝑧 𝑛𝜋
[∵ 𝑧 [ ] = (−𝑎) , 𝑧 [ 2 2
] = 𝑎𝑛 cos ,𝑧 [ 2 2
] = 𝑎𝑛 sin ]
𝑧−𝑎 𝑧 +𝑎 2 𝑧 +𝑎 2

𝒛
Problem 6: Evaluate 𝒛−𝟏 [𝒛𝟐 +𝟕𝒛+𝟏𝟎] [𝑨𝑼 𝟐𝟎𝟎𝟕, 𝟐𝟎𝟏𝟎]
𝑓(𝑧) 1 𝑧 𝐴 𝐵
Solution: = [𝑧 2 +7𝑧+10] = (𝑧+2)(𝑧+5) = (𝑧+2) + (𝑧+5)
𝑧
1 −1
We get 𝐴 = 3 𝑎𝑛𝑑 𝐵 = 3
1 1
𝑓(𝑧) 1 𝑧 1 𝑧
= 3
− 3
⇒ 𝑓(𝑧) = 3 (𝑧+2) − 3 (𝑧+5)
𝑧 (𝑧+2) (𝑧+5)
1 −1 𝑧 1 𝑧
𝑓(𝑛) = 3 𝑧 − 3 𝑧 −1 (𝑧−(−5))
(𝑧−(−2))
𝑧 1 1
𝑧 −1 [ ] = (−2)𝑛 − (−5)𝑛 , 𝑛 = 0,1,2 … ..
𝑧2 + 7𝑧 + 10 3 3

𝒛
Problem 7: Find the inverse z-transform of (𝒛+𝟏)(𝒛−𝟏)𝟐 [𝑨𝑼 𝟐𝟎𝟏𝟎]

Solution:

DEPARTMENT OF MATHEMATICS SRM TRP ENGINEERING COLLEGE, TRICHY 621 105 page 21
𝑓(𝑧) 𝑧 𝐴 𝐵 𝐶
= = + +
𝑧 (𝑧 + 1)(𝑧 − 1) 2 (𝑧 − 1) (𝑧 − 1) 2 (𝑧 + 1)
1
Put 𝑧 = 1 ⇒ 𝐵 = 2
1
𝑧 = −1 ⇒ 𝐶 = 4
2 −1
Equating coefficient of 𝑧 ⇒ A = 4
−1 1 1
𝑓(𝑧)
= (𝑧−1) + (𝑧−1)2 + (𝑧+1)
4 2 4
𝑧
−1 𝑧 1 𝑧 1 𝑧
𝑓(𝑧) = + 2 [(𝑧−1)2 ] + 4 (𝑧+1)
4 (𝑧−1)
−1 𝑧 1 𝑧 1 𝑧
(𝑓(𝑛)) = 4 𝑧 −1 [(𝑧−1)] + 2 𝑧 −1 [(𝑧−1)2 ] + [ ]
4 (𝑧 2 +4)
𝑧 −1 1 1
𝑧 −1 [ ]= (1)𝑛 + (𝑛) + (−1)𝑛 , 𝑛 = 0,1,2 …
(𝑧 + 1)(𝑧 − 1) 2 4 2 4

𝒛𝟐 +𝟑𝒛
Problem 8: Find 𝒛−𝟏 [(𝒛−𝟏)𝟐 (𝒛𝟐 +𝟏)] by partial fraction [𝑨𝑼 𝟐𝟎𝟎𝟖]
Solution:
𝑓(𝑧) 𝑧 2 + 3𝑧 𝐴 𝐵 𝐶𝑍 + 𝐷
= 𝑧 −1 [ ]= + +[ 2 ]
𝑧 (𝑧 − 1) (𝑧 + 1)
2 2 (𝑧 − 1) (𝑧 − 1) 2 (𝑧 + 1)
𝑧 2 + 3𝑧 = 𝐴(𝑧 − 1)(𝑧 − 1)2 + 𝐵(𝑧 2 + 1)+( 𝐶𝑍 + 𝐷)(𝑧 − 1)2
Put 𝑧 = 1 ⇒ 𝐵 = 2
Put 𝑧 = 0 ⇒ 3 = −𝐴 + 𝐵 + 𝐷 ⇒ −𝐴 + 𝐷 = 3 − 𝐵 = 3 − 2 = 1
⇒ 𝐷 − 𝐴 = 1 (1)
Equating coeff of 𝑧 3 𝐴 + 𝐶 = 0 (2)
Equating coeff of z 𝐴 + 𝐶 − 2𝐷 = 0 (3)
−2𝐷 = 0 ( by using (2))
𝐷=0 ∵ (1) ⇒ 𝐴 = −1 𝑎𝑛𝑑 (2) ⇒ 𝐶 = 1
𝑓(𝑧) 1 2 𝑍
=− + + 2
𝑧 (𝑧 − 1) (𝑧 − 1) 2 (𝑧 + 1)
𝑧 2𝑧 𝑍2
𝑓(𝑧) = − + +
(𝑧 − 1) (𝑧 − 1)2 (𝑧 2 + 1)
−1
𝑧 −1
𝑧 −1
𝑍2
𝑓(𝑛) = −𝑧 [ ] + 2𝑧 [ ]+𝑧 [ 2 ]
(𝑧 − 1) (𝑧 − 1)2 (𝑧 + 1)
𝑧 2 + 3𝑧 𝑛𝜋
𝑧 −1 [ ] = −1 + 2𝑛 + 𝑐𝑜𝑠 , 𝑛 = 0,1,2, … ..
(𝑧 − 1) (𝑧 + 1)
2 2 2

TRY YOURSELF:
𝒛𝟐 +𝟑𝒛 −𝟏 𝟏 𝟐
Problem 9: 𝒛−𝟏 [(𝒛+𝟐)(𝒛−𝟏)(𝒛−𝟓)] Ans: 𝟐! (−𝟐)𝒏 − 𝟑 𝟏𝒏 + 𝟕 𝟓𝒏

Inverse z-transform by the method of residues or inverse integral method


If 𝒛[𝒇(𝒏)] = 𝑭(𝒛) then the inverse z-transform of 𝑭(𝒙) is given by the 𝒇(𝒏) =
𝟏
∫ 𝑭(𝒛) 𝒛𝒏−𝟏 𝒅𝒛 where c is the circle whose centre is origin and radius is sufficiently large, which
𝟐𝝅𝒊 𝒄
contains all the poles of 𝑭(𝒛).
𝒇(𝒏) = ∑ 𝑹 Where ∑ 𝑹=sum of residues of 𝑭(𝒛)𝒛𝒏−𝟏 at its poles.
Formula:
Simple pole residues 𝑹 = 𝒍𝒊𝒎(𝒛 − 𝒂) 𝑭(𝒛)𝒛𝒏−𝟏
𝒛→𝒂

DEPARTMENT OF MATHEMATICS SRM TRP ENGINEERING COLLEGE, TRICHY 621 105 page 22
(Or)
𝟏 𝒅𝒎−𝟏
{𝒓𝒆𝒔 𝑭(𝒛). 𝒛𝒏−𝟏 }𝒛=𝒂 = 𝐥𝐢𝐦 𝒎−𝟏 [(𝒛 − 𝒂)𝒎 𝑭(𝒛)𝒛𝒏−𝟏 ]
(𝒎 − 𝟏)! 𝒛→𝒂 𝒅𝒛

𝒛+𝟑
Problem 1: Find the inverse z-transforms using inversion integral (𝒛+𝟏)(𝒛−𝟐)
𝑧+3
Solution: let 𝐹(𝑧) = (𝑧+1)(𝑧−2)

𝑛−1
𝑧 𝑛−1 (𝑧 + 3) 𝑧 𝑛 + 3𝑧 𝑛−1
𝐹(𝑧)𝑧 = =
(𝑧 + 1)(𝑧 − 2) (𝑧 + 1)(𝑧 − 2)
𝑛−1
The poles of 𝐹(𝑧)𝑧 𝑎𝑟𝑒 𝑔𝑖𝑣𝑒𝑛 𝑏𝑦(𝑧 + 1)(𝑧 − 2)=0
⇒ 𝑧 = −1,2 Which are simple poles.
𝑛−1
𝑅 = 𝑙𝑖𝑚(𝑧 − 𝑎) 𝐹(𝑧)𝑧
𝑧→𝑎
𝑧 𝑛−1 (𝑧+3)
𝑅(−1) = 𝑅1 = lim (𝑧 + 1) (𝑧+1)(𝑧−2)
𝑧→−1
𝑧 𝑛−1 (𝑧+3) (−1)𝑛−1 (−1+3)
= lim (𝑧 + 1) =
𝑧→−1 (𝑧−2) (−1−2)
(−1)𝑛−1 (2) (2) 𝑛−1 (2)
= = (3) (−1)(−1) = (3) (−1)𝑛−1+1
(−3)
2
𝑅1 = (−1)𝑛
3
𝑧 𝑛−1 (𝑧+3)
𝑅(2) = 𝑅2 = 𝑙𝑖𝑚(𝑧 − 2) (𝑧+1)(𝑧−2)
𝑧→2
𝑧 𝑛−1 (𝑧+3) (2)𝑛−1 (2+3) 2𝑛−1 (5)
= lim (𝑧+1)
= =
𝑧→2 (2+3) 3
5
𝑅2 = (2)𝑛
6
By inverse integral method,
2 5
𝑓(𝑛) = ∑ 𝑅 = 𝑅1 + 𝑅2 = (−1)𝑛 + (2)𝑛 , 𝑛 = 0,1,2 …
3 6

𝒛𝟐 −𝟑𝒛
Problem 2: Find 𝒛−𝟏 [(𝒛+𝟐)(𝒛−𝟓)] using residue theorem [𝑨𝑼 𝟐𝟎𝟎𝟖, 𝟐𝟎𝟏𝟎]
𝑧 2 −3𝑧
Solution: let 𝐹(𝑧) = 𝑧 −1 [(𝑧+2)(𝑧−5)]

𝑛−1
𝑧 2 − 3𝑧
𝑛−1
𝑧 𝑛 (𝑧 − 3)
𝐹(𝑧)𝑧 =𝑧 =
(𝑧 + 2)(𝑧 − 5) (𝑧 + 2)(𝑧 − 5)
The poles of 𝐹(𝑧)𝑧 𝑛−1 are given by(𝑧 + 2)(𝑧 − 5)=0
⇒ 𝑧 = −2,5 Which are simple poles
𝑧 𝑛 (𝑧−3)
𝑅(−2) = 𝑅1 = 𝑙𝑖𝑚 (𝑧 + 2) (𝑧+2)(𝑧−5)
𝑧→−2
𝑧 𝑛 (𝑧 − 3) (−2 − 3)(−2)𝑛 −5
= lim = = (−2)𝑛
𝑧→−2 (𝑧 − 5) (−2 − 5) 7
−5
𝑅1 = (−2)𝑛
7
𝑧 𝑛 (𝑧−3)
𝑅(5) = 𝑅2 = 𝑙𝑖𝑚(𝑧 + 5) (𝑧+2)(𝑧−5)
𝑧→5
𝑧 𝑛 (𝑧 − 3) (5 − 3)(5)𝑛 2
= lim = = (5)𝑛
𝑧→5 (𝑧 + 2) (5 + 2) 7
2
𝑅2 = (5)𝑛
7
By inverse integral method,
5 2
𝑓(𝑛) = ∑ 𝑅 = 𝑅1 + 𝑅2 = (−2)𝑛 + (5)𝑛 , 𝑛 = 0,1,2 … ..
7 7

𝒛(𝒁+𝟏)
Problem 3: Find 𝒛−𝟏 [ (𝒛−𝟏)𝟑 ] [𝑨𝑼 𝟐𝟎𝟎𝟕, 𝟐𝟎𝟎𝟗, 𝟐𝟎𝟏𝟎]
𝑧(𝑍+1)
Solution: let 𝐹(𝑧) = 𝑧 −1 [ (𝑧−1)3 ]

DEPARTMENT OF MATHEMATICS SRM TRP ENGINEERING COLLEGE, TRICHY 621 105 page 23
𝑧(𝑍 + 1) (𝑍 + 1)𝑧 𝑛 𝑧 −1 (𝑍 + 1)𝑧 𝑛
𝐹(𝑧)𝑧 𝑛−1 = 𝑧 𝑛−1 [ ] = [ ] =
(𝑧 − 1)3 (𝑧 − 1)3 (𝑧 − 1)3
The poles of 𝑎𝑟𝑒 𝑔𝑖𝑣𝑒𝑛 𝑏𝑦(𝑧 − 1)3=0 then Z=1 which is a pole of order 3
1 𝑑 𝑚−1
∴𝑅= lim 𝑚−1 [(𝑧 − 𝑎)𝑚 𝐹(𝑧)𝑧 𝑛−1 ]
(𝑚 − 1)! 𝑧→𝑎 𝑑𝑧
Here 𝑚 = 3, 𝑎 = 1
1 𝑑 3−1 (𝑍 + 1)𝑧 𝑛
𝑅(1) = lim 3−1 [(𝑧 − 1)3 ]
(3 − 1)! 𝑧→1 𝑑𝑧 (𝑧 − 1)3
1 𝑑2
= 2! lim 𝑑𝑧 2 [(𝑍 + 1)𝑧 𝑛 ]
𝑧→1
1 𝑑2
= 2! lim 𝑑𝑧 2 [𝑧 𝑛+1 + 𝑧 𝑛 ]
𝑧→1
1 𝑑
= 2! lim 𝑑𝑧 [(𝑛 + 1)𝑧 𝑛 + 𝑛𝑧 𝑛−1 ]
𝑧→1
1
= 2! lim[(𝑛 + 1)𝑛𝑧 𝑛−1 + 𝑛(𝑛 − 1)𝑧 𝑛−2 ]
𝑧→1
1 1
= 2! [(𝑛 + 1)𝑛1𝑛−1 + 𝑛(𝑛 − 1)1𝑛−2 ] = 2! [𝑛3 + 𝑛 + 𝑛2 − 𝑛]
∵[1𝑛−1 = 1 𝑎𝑛𝑑1𝑛−2 = 1 ]
2𝑛2
= = 𝑛2
2

𝑓(𝑛) = ∑ 𝑅 = 𝑅1 + 𝑅2 = (𝑛)2 , 𝑛 = 0,1,2 …

𝟐𝒛𝟐 +𝟓𝒛+𝟏𝟒
Problem 4: 𝑰𝒇 𝒖(𝒛) = evaluate 𝒖𝟐 𝒂𝒏𝒅 𝒖𝟑 [𝑨𝑼 𝟐𝟎𝟏𝟏]
(𝒛−𝟏)𝟒
2𝑧 2 +5𝑧+14
Solution: Given 𝑢(𝑧) = where 𝑍(𝑢𝑛 ) = 𝑢(𝑍)
(𝑧−1)4
2
2𝑧 + 5𝑧 + 14 𝑛−1
𝑈(𝑧)𝑧 𝑛−1 = 𝑧
(𝑧 − 1)4
The poles of 𝑎𝑟𝑒 𝑔𝑖𝑣𝑒𝑛 𝑏𝑦(𝑧 − 1)4=0 then Z=1 which is a pole of order 4
Here 𝑚 = 4, 𝑎 = 1
1 𝑑3 2𝑧 2 +5𝑧+14 𝑛−1
𝑅(1) = (4−1)! lim 𝑑𝑧 3 [(𝑧 − 1)4 𝑧 ]
𝑧→1 (𝑧−1)4
1 𝑑3
= 3! lim 𝑑𝑧 3 [(2𝑧 2 + 5𝑧 + 14)𝑧 𝑛−1 ]
𝑧→1
1 𝑑3
= 3! lim 𝑑𝑧 3 [2𝑧 𝑛+1 + 5𝑧 𝑛 + 14𝑧 𝑛−1 ]
𝑧→1
1 𝑑2
= 3! lim 𝑑𝑧 2 [2(𝑛 + 1)𝑧 𝑛 + 5𝑛𝑧 𝑛−1 + 14𝑧(𝑛 − 1)𝑛−2 ]
𝑧→1
1 𝑑
= 3! lim 𝑑𝑧 [2(𝑛 + 1)𝑛𝑧 𝑛−1 + 5𝑛(𝑛 − 1)𝑧 𝑛−2 + 14(𝑛 − 1)(𝑛 − 2)𝑧 𝑛−3 ]
𝑧→1
1
= 3! lim[2𝑛(𝑛 + 1)(𝑛 − 1)𝑧 𝑛−1 + 5𝑛(𝑛 − 1)(𝑛 − 2)𝑧 𝑛−3 + 14(𝑛 − 1)(𝑛 − 2)(𝑛 − 3)𝑧 𝑛−4 ]
𝑧→1
1
= 6 [2𝑛(𝑛 + 1)(𝑛 − 1) + 5𝑛(𝑛 − 1)(𝑛 − 2) + 14(𝑛 − 1)(𝑛 − 2)(𝑛 − 3)]
Put 𝑛 = 2
1
∴ 𝑢2 =6 [2(2)(3)(1) + 5(2)(1)(0) + 14(1)(0)(−1)]
1
𝑢2 = (12) = 2 ⇒ 𝑢2 = 2
6
1
∴ 𝑢3 = [2(3)(3)(1) + 5(3)(1)(0) + 14(0)]
6
1 78
𝑢3 = (48 + 90) = = 13 ⇒ 𝑢3 = 13
6 6

𝒛𝟐 +𝒛 𝒏𝝅
Problem 5: Show that 𝒛−𝟏 [(𝒛−𝟏)(𝒛𝟐 +𝟏)] = 𝟏 − 𝒄𝒐𝒔 using residue method
𝟐
𝑧 2 +𝑧
Solution: let 𝐹(𝑧) = [(𝑧−1)((𝑧 2 +1))]
𝑧2 + 𝑧 𝑧 𝑛+1 + 𝑧 𝑛
𝐹(𝑧)𝑧 𝑛−1 = 𝑧 𝑛−1 [ ] =
(𝑧 − 1)((𝑧 2 + 1)) (𝑧 − 1)((𝑧 2 + 1))

DEPARTMENT OF MATHEMATICS SRM TRP ENGINEERING COLLEGE, TRICHY 621 105 page 24
The poles of 𝐹(𝑧)𝑧 𝑛−1 𝑎𝑟𝑒 𝑔𝑖𝑣𝑒𝑛 𝑏𝑦(𝑧 − 1)(𝑧 2 + 1)=0
𝑍 = 1(simple pole); 𝑧 2 = −1 ⇒ 𝑧 = ±𝑖 (simple pole)
𝑧 𝑛+1 +𝑧 𝑛
𝑅(1) = lim(𝑧 − 1) (𝑧−1)(𝑧 2 +1)
𝑧→1
𝑧 𝑛+1 +𝑧 𝑛 1+1 2
= 𝑙𝑖𝑚 = (1+1) = 2 = 1 ⇒ 𝑅(1) = 1
𝑧→1 (𝑧 2 +1)
𝑧 𝑛+1 +𝑧 𝑛
𝑅(𝑖) = lim(𝑧 − 𝑖) (𝑧−1)(𝑧+𝑖)(𝑧−𝑖)
𝑧→𝑖
𝑖 𝑛+1 +𝑖 𝑛 𝑖 𝑛+1 +𝑖 𝑛 −1 𝑖 𝑛 (𝑖+1) −1 𝑛 −1 𝑛
= (𝑖−1)(2𝑖)
= (−2)(2𝑖) = = 𝑖 ⇒ 𝑅(2) = 𝑖
2 (𝑖+1) 2 2
𝑧 𝑛+1 +𝑧 𝑛
𝑅(−𝑖) = lim (𝑧 + 𝑖) (𝑧−1)(𝑧+𝑖)(𝑧−𝑖)
𝑧→−𝑖
(−𝑖)𝑛+1 +(𝑖)𝑛 (−𝑖)𝑛 (−𝑖+1)
= =
(−𝑖−1)(−𝑖−1) 2𝑖 2 +2𝑖
(−𝑖)𝑛 +(1−𝑖) (−𝑖)𝑛 +(1−𝑖) −1
= = ⇒ 𝑅(3) = (−1)𝑛
−2+2𝑖 −2(1−𝑖) 2
(𝑖)𝑛 (−𝑖)𝑛
𝑓(𝑛) = ∑ 𝑅 = 𝑅1 + 𝑅2 + 𝑅3 = 1 − −
2 2
1
𝑓(𝑛) = 1 − 2 [(𝑖)𝑛 + (−𝑖)𝑛 ] (1)
𝑛𝜋 𝑛𝜋
w.k.t 𝑖 𝑛 = cos 2 + 𝑖 sin 2
𝑛𝜋 𝑛𝜋
(−𝑖 𝑛 ) = cos − 𝑖 sin
2 2
1 𝑛𝜋 𝑛𝜋 𝑛𝜋 𝑛𝜋 1 𝑛𝜋
(1)becomes, 𝑓(𝑛) = 1 − 2 [ cos 2 + 𝑖 sin 2 + cos 2 − 𝑖 sin 2 ] = 1 − 2 [ 2cos 2 ]
𝑛𝜋
𝑓(𝑛) = 1 − cos
2
TRY YOURSELF
2𝑧 2 +𝑧 3 𝑛
1. Find 𝑧 −1 [(𝑧−2)3 ] Ans : 𝑅(2) = [8 𝑛2 + 8] 2𝑛 𝑜𝑟𝑑𝑒𝑟: 𝑚 = 3, 𝑧 = 2
2𝑧 2 +4𝑧
2. Find 𝑧 −1 [ (𝑧−2)2 ] [AU 2008] Ans: 𝑅(2) = (2𝑛 + 1)2𝑛+1 , 𝑛 = 0,1,2. , 𝑚 = 2, 𝑧 = 2
2𝑧 2
3. Find 𝑧 −1 [(𝑧−𝑎)2 ] by contour integration Ans: 𝑅(𝑎) = (𝑛 + 1)2𝑛 . , 𝑚 = 2, 𝑧 = 9
2𝑧 2 +3𝑧+14
4. If 𝑢(𝑧) = find the value of 𝑢2 𝑎𝑛𝑑 𝑢3 [AU 2004]
(𝑧−1)4
(𝑛−1)
Ans: 𝑅(𝑛) = [2(𝑛 + 1)𝑛 + 3𝑛(𝑛 − 2) + 14(𝑛 − 2)(𝑛 − 3)], 𝑛 = 0,1,2 ….
6
𝑃𝑢𝑡 𝑛 = 2 ⇒ 𝑢2 = −2
𝑃𝑢𝑡 𝑛 = 3 ⇒ 𝑢3 = 11

Application of z-transform to solve linear difference equations:


The general form of a linear difference equation of 𝒓𝒕𝒉 order in the sequence 𝒚𝒏 is
𝒂𝟎 𝒚𝒏+𝒓 + 𝒂𝟏 𝒚𝒏+𝒓−𝟏 + 𝒂𝟐 𝒚𝒏+𝒓−𝟐 + ⋯ + 𝒂𝒏 𝒚𝒏 = 𝒇(𝒏) ----------------->(1)
When 𝒏 = 𝟎, 𝟏, 𝟐 … …. and 𝒂𝟎 , 𝒂𝟏,…………. 𝒂𝒓 are constants

To solve the difference equations applying z-transform on both sides:


Formula:

𝑍[𝑦𝑛+1 ] = 𝑍[𝐹(𝑧) − 𝑦0 ] where 𝑍[𝑦𝑛 ]= 𝐹(𝑧) 𝑍[𝑦𝑛+1 ] = 𝑍𝐹(𝑧) − 𝑍𝑦(0)


(or)
EXAMPLES: 2
𝑦1 𝑍[𝑦𝑛+2 ] = 𝑍 2 𝐹(𝑧) − 𝑍 2 𝑦(0) − 𝑍𝑦(1)
𝑍[𝑦𝑛+2 ] = 𝑍 [𝐹(𝑍) − 𝑦0 − ]
𝑧
𝑍[𝑦𝑛+3 ] = 𝑍 3 𝐹(𝑧) − 𝑍 3 𝑦(0) − 𝑍 2 𝑦(1) − 𝑍𝑦(2)
𝑦1 𝑦2
𝑍[𝑦𝑛+3 ] = 𝑍 3 [𝐹(𝑍) − 𝑦0 − − 2 ]
𝑧 𝑧

Problem 1: Solve 𝒚𝒏+𝟐 + 𝟔𝒚𝒏+𝟏 + 𝟗𝒚𝒏 = 𝟐𝒏 with 𝒚𝟎 = 𝒚𝟏 = 𝟎 using z-transform


[𝐴𝑈 2008,2009,2010,2011]
DEPARTMENT OF MATHEMATICS SRM TRP ENGINEERING COLLEGE, TRICHY 621 105 page 25
Solution:
Given 𝑦𝑛+2 + 6𝑦𝑛+1 + 9𝑦𝑛 = 2𝑛
Taking z-transform on both sides
𝑍[𝑦𝑛+2 ] + 6𝑍[𝑦𝑛+1 ] + 9𝑍[𝑦𝑛 ] = Z[2𝑛 ]
𝑍 𝑍
𝑍 2 𝐹(𝑧) − 𝑍 2 𝑦(0) − 𝑍𝑦(1)+ 6[𝑍𝐹(𝑧) − 𝑍𝑦(0)] + 9[𝐹(𝑧)] = 𝑧−2 ∵𝑍(𝑎)𝑛 = 𝑧−𝑎
Given, 𝑦0 = 𝑦(0) = 𝑦1 = 𝑦(1) = 0
𝑍
𝑍 2 𝐹(𝑧) + 6 𝑍𝐹(𝑧) + 9 𝐹(𝑧) =
𝑧−2
𝑍
(𝑍 2 + 6 𝑍 + 9)𝐹(𝑍) =
𝑧−2
𝑍 𝑍
𝐹(𝑍) = (𝑧−2)(𝑍 2 +6 𝑍+9) = (𝑧−2)(𝑍+3)2
𝑓(𝑧) 1
= (𝑧−2)(𝑍+3)2 -----------------> (1)
𝑧
1 𝐴 𝐵 𝐶
Let (𝑧−2)(𝑍+3)2
= (𝑧−2) + (𝑧+3) + (𝑧+3)2
1 = 𝐴(𝑧 + 3)2 + 𝐵(𝑧 + 3)(𝑧 − 2) + 𝐶(𝑧 − 2)
Put 𝑧 = −3 ⇒ 1 = 𝐴(−3 + 3)2 + 𝐵(−3 + 3)(−3 − 2) + 𝐶(−3 − 2)
1 = −5𝐶 ⇒ 𝐶 = −1⁄5
Put 𝑧 = 2 ⇒ 1 = 𝐴(2 + 3)2 + 𝐵(0) + 𝐶(0)
1 = 25𝐴 ⇒ 𝐴 = 1⁄25
Equating coefficients of 𝑍 2 , 𝐵 = −1⁄25
(1) Becomes
𝑓(𝑧) 1 1 1
= 25(𝑧−2) − 25(𝑧+3) − 5(𝑧+3)2
𝑧
𝑍 𝑍 𝑍
𝑓(𝑧) = 25(𝑧−2) − 25(𝑧+3) − 5(𝑧+3)2
1 𝑍 1 𝑍 1 𝑍
𝑍[𝑦𝑛 ] = 25 (𝑧−2) − 25 (𝑧+3) − 5 (𝑧+3)2
1 𝑍 1 𝑍 𝑧 −1 𝑍
𝑦𝑛 = 25 𝑧 −1 [(𝑧−2)] − 25 𝑧 −1 [(𝑧+3)] − [(𝑧−(−3))2 ]
5
1 1 1 1 −3𝑍
= 25 2𝑛 − 25 (−3)𝑛 − 5 (−3) 𝑧 −1 [(𝑧−(−3))2 ]
−3𝑍
∵ 𝑧 −1 [(𝑧−(−3))2 ] = 𝑛(−3)𝑛
1 1 1
= 25 2𝑛 − 25 (−3)𝑛 + (15) 𝑛(−3)𝑛 [ 𝑎𝑧
]
𝑧 −1 [(𝑧−𝑎)2 ] = 𝑛(𝑎)𝑛
2𝑛 (−3)𝑛 𝑛(−3)𝑛
𝑦𝑛 = − +( )
25 25 15

Problem 2: Solve the difference equation 𝒚𝒏+𝟑 -𝟑𝒚𝒏+𝟏+𝟐𝒚𝒏 =0 given that 𝒚(𝟎) = 𝟒,
𝒚(𝟏) = 𝟎 𝒂𝒏𝒅 𝒚(𝟐) = 𝟖 [𝑨𝑼 𝟐𝟎𝟎𝟕, 𝟐𝟎𝟏𝟏]
Solution:
Given that 𝑦𝑛+3 -3𝑦𝑛+1 +2𝑦𝑛 =0
Apply z-transform on both sides, we get
𝑍[𝑦(𝑛+3) − 3𝑦(𝑛+1) + 2𝑦(𝑛) ] = 0
𝑍[[𝑦(𝑛+3) ] − 3𝑍[𝑦(𝑛+1) ] + 2𝑍[𝑦(𝑛) ]] = 0
𝑍 𝐹 (𝑧) − 𝑍 3 𝑦(0) − 𝑍 2 𝑦(1) − 𝑍𝑦(2) − 3𝑍[𝐹 (𝑧) − 𝑦(0)] + 2𝐹 (𝑍) = 0
3

Given that 𝑦(0) = 4, 𝑦(1) = 0 𝑎𝑛𝑑 𝑦(2) = 8


𝑍 3 [𝐹(𝑧)] − 4𝑍 3 − 𝑍 2 (0) − 8𝑍 − 3𝑍𝐹(𝑧) + 12𝑍 + 2𝐹(𝑍) = 0
𝑍 3 [𝐹(𝑧)] − 3𝑍𝐹(𝑧) + 2𝐹(𝑍) = 4𝑍 3 + 8𝑍 − 12𝑍 = 4𝑍 3 − 4𝑍
(𝑧 3 − 3𝑧 + 2) 𝐹(𝑧) = 4𝑍 3 − 4𝑍
4𝑧 (𝑧 2 − 1)
𝐹(𝑧) = 3 1 1 0 -3 -2
𝑧 − 3𝑧 + 2
0 1 1 -2
𝐹(𝑧) 4𝑧 (𝑧 2 − 1)
= 3 1 1 1 -2 0
𝑧 𝑧 − 3𝑧 + 2
DEPARTMENT OF MATHEMATICS SRM TRP ENGINEERING COLLEGE, TRICHY 621 105 page 26
4(𝑧 2 − 1) 0 1 2
=
(𝑧 − 1)2 (𝑧 + 2)
1 2 0
4(𝑧 + 1)(𝑧 − 1)
= (𝑧 − 1)2 (𝑧 + 2)
(𝑧 − 1)2 (𝑧 + 2)

𝐹(𝑧) 4(𝑧 + 1)
= … … (1)
𝑧 (𝑧 − 1)(𝑧 + 2)

4(𝑧+1) 𝐴 𝐵
Let (𝑧−1)(𝑧+2) = +
𝑧−1 𝑧+2

4(𝑧 + 1) = 𝐴(𝑧 + 2) + 𝐵(𝑧 − 1)


Put 𝑧 = 1 ⇒ 4 (1 + 1) = 𝐴(1 + 2) + 𝐵(0)
8
⇒ 8 = 𝐴. 3 ⇒ 𝐴 = 3

Put 𝑧 = −2 ⇒ 4 (−2 + 1) = 𝐴(0) + 𝐵(−2 − 1)


4
⇒ −4 = −3𝐵 ⇒ 𝐴 = 3

∴ (1) becomes
𝐹(𝑧) 8 1 4 1
= +
𝑧 3 𝑧−1 3 𝑧+2
8 𝑧 4 𝑧
⇒ 𝐹(𝑧) = +
3 𝑧−1 3 𝑧+2
8 𝑧 4 𝑧
⇒ 𝐹(𝑧) = +
3 𝑧−1 3 𝑧+2
8 𝑧 4 𝑧
∴ 𝑧[𝑦(𝑛)] = +
3 𝑧 − 1 3 𝑧 − (−2)
8 −1 𝑧 4 𝑧
⇒ [𝑦(𝑛)] = 𝑧 [ ] + 𝑧 −1 [ ]
3 𝑧−1 3 𝑧+2
8 𝑛 4
𝑦(𝑛) = (1 ) + (−2)𝑛 ; 𝑛 = 0,1,2, …
3 3

Problem 3: Solve using z- transform 𝒖𝒏+𝟐+ 𝟑𝒖𝒏 + 𝟐𝒖𝒏 = 0 given 𝒖𝟎 = 𝟏, 𝒖𝟏 = 𝟐 [𝑨𝑼 𝟏𝟗𝟗𝟗, 𝟐𝟎𝟏𝟏]
Solution: Given 𝑢𝑛+2 + 3𝑢𝑛+1+ 2𝑢𝑛 = 0 𝑎𝑛𝑑 𝑢0 = 1, 𝑢1 = 2

Applying z –transform on both sides,


𝑧 [𝑢𝑛+2 + 3𝑢𝑛+1 + 2𝑢𝑛 ] = 0
⇒ 𝑧 [𝑢𝑛+2 ] + 3𝑧[𝑢𝑛+1 ] + 2𝑧[𝑢𝑛 ] = 0
⇒ 𝑧 2 𝐹(𝑧) – 𝑧 2 𝑢𝑜 – 𝑧𝑢1 + 3𝑧𝐹(𝑧) − 3𝑧𝑢0 + 2𝐹(𝑧) = 0
Given 𝑢𝑜 = 1 , 𝑢𝑜 = 2
⇒ 𝑧 2 𝐹(𝑧) – 𝑧 2 𝑢𝑜 – 𝑧𝑢1 + 3𝑧𝐹(𝑧) − 3𝑧𝑢0 + 2𝐹(𝑧) = 0
⇒ 𝑧 2 𝐹(𝑧)– 3𝑧𝐹(𝑧) + 2𝐹(𝑧) – 𝑧 2 − 5𝑧 = 0
⇒ (𝑧 2 + 3𝑧 + 2)𝐹(𝑧) = 𝑧 2 + 5𝑧
𝑧(𝑧+5)
∴ 𝐹(𝑧) = 𝑧 2 +3𝑧+2

𝐹(𝑧) 𝑧(𝑧 + 5) (𝑧 + 5)
= 2 =
𝑧 𝑧 + 3𝑧 + 2 (𝑧 + 1)(𝑧 + 2)
(𝑧+5) 𝐴 𝐵
Let (𝑧+1)(𝑧+2)
= +
𝑧+1 𝑧+2

𝑍 + 5 = 𝐴(𝑧 + 2) + 𝐵(𝑧 + 1)
DEPARTMENT OF MATHEMATICS SRM TRP ENGINEERING COLLEGE, TRICHY 621 105 page 27
A=4
𝑃𝑢𝑡 𝑧 = −1 ⇒ 4 = 𝐴(−2 + 1) + 𝐵(0) ⇒
𝑃𝑢𝑡 𝑧 = −2 ⇒ 3 = 𝐴(0) + 𝐵(−2 + 1) ⇒
B =-3
𝐹(𝑧) 4 3
= −
𝑧 𝑧+1 𝑧+2
4𝑧 3𝑧
𝐹(𝑧) = −
𝑧+1 𝑧+2
𝑧 𝑧
∴ 𝑧[𝑢𝑛 ] = 4 −3
𝑧 − (−1) 𝑧 − (−2)
𝑧 𝑧
𝑢𝑛 = 4𝑧 −1 [ ] − 3𝑧 −1 [ ]
𝑧— 1 𝑧— 2
𝑢𝑛 = 4(−1)𝑛 − 3(−2)𝑛 , 𝑛 = 0,1,2 … ..

Problem 4: Using z-transform solve 𝒖𝒏+𝟐 + 𝟒𝒖𝒏+𝟏 + 𝟑𝒖𝒏 = 𝟑𝒏 with 𝒖𝟎 = 𝟎, 𝒖𝟏 = 𝟏[AU 2010,2011]
Solution: Given 𝑢𝑛+2 + 4𝑢𝑛+1 + 3𝑢𝑛 = 3𝑛
Applying z – transform on both sides, 𝑧[𝑢𝑛+2] + 4𝑧[𝑢𝑛+1 ] + 3𝑧[𝑢𝑛 ] = [3𝑛 ]
𝑧
𝑧 2 [𝐹(𝑧)] − 𝑧 2 𝑢0 – z𝑢1 + 4[𝑧𝑓(𝑧) − 𝑧𝑢0 ] + 3𝐹(𝑧) =
𝑧−3
2 2 𝑧
𝑧 𝐹(𝑧) + 4𝑧𝐹(𝑧) + 3𝐹(𝑧) − 𝑧 𝑢0 – z𝑢1 + 4𝑧𝑢0 = 𝑧−3
Given 𝑢0 = 0, 𝑢1 = 1
𝑧
(𝑧 2 + 4𝑧 + 3) 𝐹(𝑧) − 𝑧 2 (0) − 𝑧(1) − 4(0) = 𝑧−3
𝑧
(𝑧 2 + 4𝑧 + 3) 𝐹(𝑧) − 𝑧 = 𝑧−3
𝑧 𝑧+𝑧 2 −3𝑧
(𝑧 2 + 4z + 3) F(z) = + 𝑧=
𝑧−3 𝑧−3
2 𝑧+𝑧 2 −3𝑧
(𝑧 + 4z + 3) F(z) = 𝑧−3
𝐹(𝑧) 𝑧−2
= − −→ (1)
𝑧 (𝑧 − 3)(𝑧 2 + 4z + 3)
𝑧−2 𝑧−2
Let =
(𝑧 − 3)(𝑧 + 4z + 3)
2 (𝑧 − 3)(𝑧 + 3)(𝑧 + 1)
𝐴 𝐵 𝐶
= + + → (2)
𝑧+1 𝑧+3 𝑧−3
𝑧 − 2 = 𝐴(𝑧 + 3) (𝑧 − 3) + 𝐵 (𝑧 + 1) (𝑧 − 3) + 𝐶 (𝑧 + 1) (𝑧 + 3)
Put 𝑧 = −1 .: −1 − 2 = 𝐴(−1 + 3) (−1 − 3)
 −8𝐴 = −3 ⇒ A = 3/8

Put 𝑧 = −3 .: −3 − 2 = 𝐵(−3 + 1) (−3 − 3)


 −5 = 12𝐵 ⇒
Put 𝑧 = 3 B=-5/12
 24𝑐 = 1 ⇒
C =-1/24
z-2 3 1 5 1 1 1
= . + . + .
(z-3)(z 2 + 4z = 3) 8 z + 1 12 z + 3 24 z-3

(1) becomes
𝐹(𝑥) 3 1 5 1 1 1
= . − . +
𝑧 8 𝑧 + 1 12 𝑧 + 3 24 𝑧 − 3
3 𝑧 5 𝑧 1 𝑧
𝐹(𝑥) = . − . +
8 𝑧 + 1 12 𝑧 + 3 24 𝑧 − 3
3 𝑧 5 1 1 𝑧
𝑧[𝑢𝑛 ] = . − . +
8 𝑧 + 1 12 𝑧 + 3 24 𝑧 − 3
3 −1 𝑧 5 𝑧 1 𝑧
𝑢𝑛 = 𝑧 [ ] − 𝑧 −1 [ ] + 𝑧 −1 [ ]
8 𝑧+1 12 𝑧+3 24 𝑥−3
3 𝑧 5 𝑧 1 𝑧
= 𝑧 −1 [ ] − 𝑧 −1 [ ] + 𝑧 −1 [ ]
8 𝑧 − (−1) 12 𝑧 − (−3) 24 𝑥−3
DEPARTMENT OF MATHEMATICS SRM TRP ENGINEERING COLLEGE, TRICHY 621 105 page 28
3 5 1
∴ 𝑢𝑛 = (−1)𝑛 − (−3)𝑛 + 3𝑛 , 𝑛 = 0,1,2 …
8 12 24

Problem 5: Solve 𝒚(𝒌 + 𝟐) + 𝒚(𝒌), 𝒚(𝟎) = 𝒚(𝟏) = 𝟎 [AU 2000, 2012]


Solution: Given 𝑦(𝑘 + 2) + 𝑦(𝑘) = 1
Applying z – transform
𝑍[𝑦(𝐾 + 2) + 2 [𝑦(𝑘)] = 𝑧[1]
𝑧
𝑧 2 = 𝑓(𝑧) = 𝑧 2 (0) − 𝑧𝑦(1) + 𝐹(𝑧) =
𝑧−1
Given 𝑦(0) = 𝑦(1) = 0
𝑍2 = (𝑧) − 𝑧2(0) − 𝑧(0) + 𝑓(𝑧) = 𝑧/𝑧 − 1 where 𝑓(𝑧) = 𝑧[𝑦(𝐾)]
(𝑧 2 + 1)𝐹(𝑥) = 𝑧/𝑧 − 1
𝐹(𝑧) 1
=
𝑧 (𝑧 − 1)(𝑧 2 + 1)
1 𝐴 𝐵𝑧 + 𝑐
= +
(𝑧 − 1)(𝑧 2 + 1) 𝑧 − 1 𝑧 2 + 1
=> 1 = 𝐴(𝑧 2 + 1) + (𝐵𝑧 + 𝑐(𝑧 − 1)
Put 𝑧 = 1 ⇒ 1 𝐴(1 + 1) + 0
⇒2A = 1 ⇒ A = 1/2
Equation coefficients of 𝑧 2 ⇒ 0 = 𝐴 + 𝐵 ⇒ 𝐵 = −𝐴 ⇒ 𝑐 = −1/2

1 −1 1
1 𝑧−2
∴ = 2 2
+ 2
(𝑧 − 1)(𝑧 2 + 1) 𝑧−1 𝑧 +1

𝐹(𝑧) 1 1 1 𝑧 1 1
= . − . 2 − . 2
𝑧 2 𝑧−1 2 𝑧 +1 2 𝑧 +1

𝐹(𝑧) 1 1 1 𝑧 1 1
= . − . 2 − . 2
𝑧 2 𝑧−1 2 𝑧 +1 2 𝑧 +1

𝐹(𝑧) 1 1 1 𝑧2 1 1
= . − . 2 − . 2
𝑧 2 𝑧−1 2 𝑧 +1 2 𝑧 +1

1 1 1 𝑧2 1 1
𝑧{𝑦(𝑘)] = . − . 2 − . 2
2 𝑧−1 2 𝑧 +1 2 𝑧 +1

1 −1 𝑧 1 𝑧2 1 𝑧
𝑌(𝑘) = 𝑧 [ ] − 𝑧 −1 [ 2 ] − 𝑧 −1 [ 2 ]
2 𝑧−1 2 𝑧 +1 2 𝑧 +1

1 1 𝑘𝜋 1 𝑘𝜋
∴ 𝑌(𝑘) = (1)𝑘 − 𝑐𝑜𝑠 − 𝑠𝑖𝑛
2 2 2 2 2

TRY YOURSELF
Problem 6: Using z – transform solve 𝒖𝒏+𝟐 − 𝟓𝒖𝒏+𝟏 + 𝟔𝒖𝒏 = 𝟒𝒏 given that 𝒖(𝟎) = 𝟎 ; 𝒖(𝟏) = 𝟏
[AU = 2001, 2008, 09,10]
𝑛
Solution: Given 𝑢𝑛+2 − 5𝑢𝑛+1 + 6𝑢𝑛 = 4
Apply z – transform on both sides we get
𝑍[𝑢𝑛 + 2] = 5𝑧[𝑢𝑛 + 1] + 6𝑧[𝑢𝑛 ] = 𝑧 [4𝑛]
𝑧
𝑍 2 𝐹(𝑧) = 𝑍 2 𝑢0 – 𝑧𝑢1 − 5[𝑧𝐹(𝑧) – 𝑢0 ] + 6𝐹(𝑧) =
𝑧−4
Given 𝑢(0) = 0 ; 𝑢(1) = 1

DEPARTMENT OF MATHEMATICS SRM TRP ENGINEERING COLLEGE, TRICHY 621 105 page 29
𝑧
(z2-5z+6) = F(z).z0(0) - z(1) - 5(0) = 𝑧−4
𝑧
(z2-5z+6) F(z) = 𝑧−4
𝑧
(z2-5z+6) F(z) = 𝑧−4 + 𝑧
𝑧+𝑧 2 −4𝑧
(z2-5z+6)F(z) = 𝑧−4
𝑧 2 −3𝑧
F(z) = (𝑧−4)(𝑧 2 −5𝑧+6)
𝑧(𝑧−3)
F(z) = (𝑧−4)(𝑧−3)(𝑧−2)
𝐹(𝑧) 1 𝐴 𝐵
= = +
𝑧 (𝑧 − 4)(𝑧 − 2) 𝑧−4 𝑧−2
⇒ 1 = 𝑎(𝑧 − 2) + (𝑧 − 4)
Put 𝑧 = 2 ⇒ −2𝐵 ⇒ 𝐵 = −1/2
Put 𝑧 = 4 ⇒ 2𝐴 = 1 ⇒ 𝐴 = 1/2
𝐹(𝑧) 1 1 1 1
= . − .
𝑧 2 𝑧−4 2 𝑧−2
𝑧 𝑧
⇒ 𝐹(𝑧) = −
2(𝑧 − 4) 2(𝑧 − 2)
𝑧 𝑧
𝑍𝑢𝑛 = −
2(𝑧 − 4) 2(𝑧 − 2)
1 −1 𝑧 1 𝑧
∴ 𝑢𝑛 = 𝑧 ( ) − 𝑧 −1 ( )
2 𝑧−4 2 𝑧−2
1 1
∴ 𝑢𝑛 = 4𝑛 − 2𝑛
2 2

Problem 7: Using z- transform solve 𝒚𝒏+𝟐 + 4𝒚𝒏+𝟏 + 𝟑𝒚𝒏 = 𝟐𝒏 ;𝒚𝟎 = 𝟎 , 𝒚𝟏 = 𝟏 [𝑨𝑼 𝟐𝟎𝟏𝟎]
Hint : 𝑧[𝑦𝑛+2 ] + 4z[𝑦𝑛+1 ] + 3𝑧[𝑦𝑛 ] = [2𝑛 ]
Solution: Apply the formula and 𝑦0 = 0 , 𝑦1 = 1
𝑧
𝐹(𝑧) (𝑧 2 + 4𝑧 + 3) − 𝑧 =
𝑧−2
𝑧 𝑧 + 𝑧 2 − 2𝑧 𝑧(𝑧 − 1)
(𝑧 2 + 4𝑧 + 3)𝐹(𝑧) = + 𝑧 = =
𝑧−2 𝑧−2 𝑧−2
𝑧(𝑧 − 1)
(𝑧 + 3 ) (𝑧 + 1) 𝐹(𝑧) =
𝑧−2
𝐹(𝑧) (𝑧 − 1) (𝑧 − 1)
= =
𝑧 (𝑧 − 2)(𝑧 + 1)(𝑧 + 3) (𝑧 + 1)(𝑧 + 3)(𝑧 − 2)
𝐹(𝑧) 𝐴 𝐵 𝐶
= + +
𝑧 𝑧+3 𝑧+1 𝑧−2
Solving we get A = -2/5, B= 1/3, C = 1/15
2 𝑧 1 𝑧 1 𝑧
∴ 𝐹(𝑧) = − + +
5 𝑧 + 3 3 𝑧 + 1 15 𝑧 − 2
−2 𝑧 1 𝑧 1 𝑧
𝑍[𝑦𝑛 ] = + +
5 𝑧— 3 3 𝑧— 1 15 𝑧 − 2
−2 −1 𝑧 1 𝑧 1 −1 𝑧
𝑦𝑛 = 𝑧 ( ) + 𝑧 −1 ( )+ 𝑧 ( )
5 𝑧— 3 3 𝑧— 1 15 𝑧−2
−2 1 1
∴ 𝑦𝑛 = (−3)𝑛 + (−1)𝑛 + (2)𝑛
5 3 15

Problem 8: Solve the difference equation 𝒚(𝒏) + 𝟑𝒚(𝒏 − 𝟏) − 𝟒𝒚(𝒏 − 𝟐) = 𝟎; n ≥ 2 given that
𝒚(𝟎) = 𝟑 𝒂𝒏𝒅 𝒚(𝟏) = −𝟐 (AU2006)
Solution:
Hint: changing n to n+2 we get the usual form
𝑦(𝑛 + 2) + 3𝑦(𝑛 + 1) − 4𝑦(𝑛) = 0, 𝑛 ≥ 0 [𝑛 + 2 ≥ 2, 𝑛 ≥ 0]
Apply z-transform and given y(0) = 3 & y(1) = -2
(𝑧 2 + 3𝑧 + 4) 𝐹(𝑧) − 3𝑧 2 + 2𝑧 + 9𝑧 = 0

DEPARTMENT OF MATHEMATICS SRM TRP ENGINEERING COLLEGE, TRICHY 621 105 page 30
3𝑧 2 + 7𝑧
𝐹(𝑧) =
𝑧 2 + 3𝑧 − 4
𝑧 2𝑧
𝑧[𝑦(𝑛)] = +
𝑧+4 𝑧−1
𝑧 𝑧
𝑦(𝑛) = 𝑧 −1 [ ] + 2 𝑧 −1 [ ]
𝑧 − (−4) 𝑧−1
𝑦(𝑛) = (−4)𝑛 + 2(1𝑛 ) = (−4)𝑛 + 2, 𝑛 = 0, 1, 2, … …

Problem 9: Solve by z-transform 𝒖𝒏+𝟐 − 𝟐𝒖𝒏+𝟏 + 𝒖𝒏 = 𝟐𝒏 with 𝒖𝟎 = 𝟎 , 𝒖𝟏 = 𝟏 [𝑨𝑼 𝟐𝟎𝟏𝟎]


Ans: 𝑢𝑛 = 2𝑛 + 1𝑛 − 2𝑛

Problem 10: Solve by z-transform 𝒚𝒏+𝟐 − 𝒚𝒏 = 𝟐𝒏 ; 𝒚𝟎 = 𝒚𝟏 = 𝟎 [AU2008]


1 1 1
Ans : 𝑦𝑛 = (−1)𝑛 − + 2𝑛
2 2 3

Formation of Difference Equation:


1. Form the difference equation by eliminating arbitrary constants from U n   2 n 1
Solution:
Given U n  a.2 n 1 .......... (1)
U n 1  a.2 n  2
U n 1  a.2 n 1.2 ........ (2)
U n1  2U n [Using (1)]

2. Form the difference equation from yn = A.3n


Solution:
Given yn = A.3n ….(1)
yn+1 = A.3 n+1

yn+1 = A.3n.3 ( by 1)
yn+1 = 3 yn
yn+1 - 3 yn = 0

3.Form the difference equation from y n  a  b3 n


Solution:
y n  a  b3 n
y n 1  a  b3 n 1
y n  2  a  b3 n  2
Eliminating ‘a’ and ‘b’ from the above equations, we get
1 (3)𝑛 𝑦𝑛
𝑛+1
|1 (3) 𝑦𝑛+1 | = 0
𝑛+2
1 (3) 𝑦𝑛+2
DEPARTMENT OF MATHEMATICS SRM TRP ENGINEERING COLLEGE, TRICHY 621 105 page 31
1 1 𝑦𝑛
(3)𝑛 |1 3 𝑦𝑛+1 | = 0
1 9 𝑦𝑛+2
Expanding by column (C3),we get
yn(9 - 3) - yn+1 (9 - 1)+ yn+2(3 - 1) = 0
6 yn – 8 yn+1+2 yn+2 = 0
yn+2 – 4yn+1+3 yn = 0

4. From yn = A.2n + B(-2)n , form the difference equation by eliminating the constant.
Solution:
Given
yn = A.2n + B (-2)n ………..(1)
yn+1 = A.2n+1 + B(-2)n+1 …..(2)
yn+2 = A.2n+2+ B (-2)n+2… ..(3)
Eliminating A and B from (1), (2) and (3) we get
2𝑛 (−2)𝑛 𝑦𝑛
𝑛+1 𝑛+1
|2 (−2) 𝑦𝑛+1 | = 0
𝑛+2 𝑛+2
2 (−2) 𝑦𝑛+2
1 1 𝑦𝑛
Do it your Self
2𝑛 (−2)𝑛 |2 −2 𝑦𝑛+1 |=0
4 4 𝑦𝑛+2 5. Derive the difference equation by yn = A.2n + B.5n
1 1 𝑦𝑛 Ans: yn+2 – 8yn+1 + 15 yn = 0
 |2 −2 𝑦𝑛+1 |=0 6. Form the difference equation by eliminating the
4 4 𝑦𝑛+2 Constant Yx = ax + b(2)x
Expanding by column (C3),we get Ans: (x-1) yx+2 - (3x-2) yx+1 +2x yx = 0
yn(8+8) - yn+1 (4-4)+ yn+2(-2-2 ) = 0
16 yn – 4 yn+2 = 0  yn+2 – 4 yn = 0

DEPARTMENT OF MATHEMATICS SRM TRP ENGINEERING COLLEGE, TRICHY 621 105 page 32

You might also like