Thanks to visit codestin.com
Credit goes to www.scribd.com

0% found this document useful (0 votes)
3 views2 pages

Assignment Unit-3 (FODE) NDK

This document is an assignment for a Calculus course focusing on First Order Differential Equations, including various problems and their solutions. It covers topics such as initial value problems, homogeneous equations, linear differential equations, Bernoulli's equations, and exact differential equations. Students are required to complete and submit the assignment as part of their internal evaluation before a specified deadline.

Uploaded by

spatel182007
Copyright
© © All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
0% found this document useful (0 votes)
3 views2 pages

Assignment Unit-3 (FODE) NDK

This document is an assignment for a Calculus course focusing on First Order Differential Equations, including various problems and their solutions. It covers topics such as initial value problems, homogeneous equations, linear differential equations, Bernoulli's equations, and exact differential equations. Students are required to complete and submit the assignment as part of their internal evaluation before a specified deadline.

Uploaded by

spatel182007
Copyright
© © All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
You are on page 1/ 2

Assignment - 3

Page : 01 of 02
Department: Science and Humanities
RNGPIT, Bardoli
Subject: CALCULUS
Chapter 3: FIRST ORDER D.E. Subject Code: 2SH103
Semester / Year: 1st/1st Co: 3

Q-1: Examples related to FIRST ORDER DIFFERENTIAL EQUATION


1 A
1. Solve the following I.V.P: (a)e x y'=2 ( x+1) y2 ;y(0)= (b)xy'=y+3x 4cos 2 (y/x);y(1)=0
6
1
Ans: : (a) (b) x tan −1( x3 − 1)
2 + (4 + 2 x)e− x
(a)3 y 2dx + xdy = 0; y (1) = 0.5 A
2. Solve the following equation: y y
(b) ( x + 1)e x − e  dx = xe dy; y (1) = 0

Ans: (a)
1
3ln x +2
y
(
(b) e x -e x=e-1 )
3. Define homogeneous differential equation and solve A
 y 2 y 2 y y
 x tan − y sec dx + x sec dy = 0 Ans: x tan = c
 x x x x
4. Solve the equation ( x + 2 y − 2)dx + (2 x − y + 3)dy = 0 A
Ans: (5 y − 7) 2 + 4(5x + 4)(5 y − 7) − (5x + 4) 2 = 25c 2

5. Define linear differential equations and solve the following: A


dy
i. (1 + x 2 ) + 2 xy = cos x Ans: y(1 + x 2 ) = sin x + c
dx
ii. ydx − xdy + (log x)dx = 0 Ans: y = −(log x + 1) + cx
dy
Ans: y = e ( x + c)
cos x
iii. + y sin x = ecos x
dx
6. Define Bernoulli’s equation and solve the following: A
2 2
x x
𝑑𝑦
𝑠𝑒𝑐 2 𝑦 𝑑𝑥 + 𝑥𝑡𝑎𝑛𝑦 = 𝑥 3 Ans: e 2
tan y = e ( x 2 − 2) + c
2

7. Define exact differential equations and solve the following: A


I) ( x 3 + 3xy 2 )dx + (3x 2 y + y 3 )dy = 0
II) (cos x  cos y − cot x)dx − (sin x  sin y)dy = 0
2 2
III) ( y 2 e xy + 4 x 3 )dx + (2 xye xy − 3 y 2 )dy = 0

8. Solve the following IVP: A


1
i. 3 y 2 dx + xdy = 0, y (1) =
2
ii. 2 xydy = ( x + y )dx, y(1) = 2
2 2

9. Solve following
dy
I) + x sin 2 y = x3 cos 2 y
dx
dy
II) − cot y + x cot y = 0
dx
10. Solve following
I) ( 3x2 y 4 + 2 xy )dx + ( 2 x3 y3 − x 2 )dy = 0
II) ( xy + y )dx + 2 ( x y + x + y )dy = 0
3 2 2 4

III) y ( xy + 2 x y )dx + x ( xy − x y )dy = 0


2 2 2 2

dy x3 + y 3
IV) =
dx xy 2

Students are hereby informed that they have to complete and submit this Assignment on or
before _______________as a part of internal evaluation and preparation for FINAL exam
from this assignment.

Prepared By: Approved By:

Mr. U. C. Prajapati Dr. M. H. Mangrola


Mr N. D. Khatri Head,
Assistant professor SHD
SHD

You might also like