Thanks to visit codestin.com
Credit goes to www.scribd.com

0% found this document useful (0 votes)
6 views2 pages

Assignment Week 1

Uploaded by

THEEVANAN. T
Copyright
© © All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
0% found this document useful (0 votes)
6 views2 pages

Assignment Week 1

Uploaded by

THEEVANAN. T
Copyright
© © All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
You are on page 1/ 2

NPTEL Online Certification Course

Indian Institute of Technology Roorkee


Course Name: Digital Protection of Power System
Instructor: Prof. Bhaveshkumar R. Bhalja

WEEK 1: ASSIGNMENT 1

Question 1:
Which of the following is not used for sensing a fault?

a) Fuse
b) Circuit breaker
c) Relay
d) MCB
Answer: (b)
Question 2:
Find the number of 11 kV suspension insulator discs, required for a 400 kV power
transmission line, with the safety factor of 1.5?

a) 21
b) 37
c) 32
d) 55
Answer: (c)
Solution:
Line voltage (VL) = 400 kV
Phase voltage (VP) = 400/√3 kV
Voltage rating of each insulator disc (Vr) = 11 kV
Safety factor (Sf) = 1.5
𝑉𝑃 400/√3
Required number of 11 kV insulator discs = × 𝑆𝑓 = × 1.5 = 31.49 ≈ 32
𝑉𝑟 11
Question 3:
What are the advantages of the quick operation of the protection system?

a) It reduces outage duration.


b) It improves power system stability.
c) It minimizes damage of faulty elements.
d) All the above
Answer: (d)
Question 4:
Which of the following protection schemes is best suitable for unit protection?

a) Differential protection
b) Distance protection
c) Overcurrent protection
d) None of the above
Answer: (a)
Question 5:
Which of the following is a single-input relay?

a) Differential relay
1|Page
b) Distance relay
c) Overcurrent relay
d) None of the above
Answer: (c)
Question 6:
What is the function of the protection relay?

a) Break the fault current


b) Sense the inception of fault
c) Give the trip signal to the circuit breaker
d) Both (b) and (c)
Answer: (d)
Question 7:
Which of the following statements is/are true?
(i) Overload situation occurs many times during the operation of electrical
equipment.
(ii) Any electrical equipment could withstand the overload condition for a definite
period, depending on the severity of the overload.

a) (i)
b) (ii)
c) Neither (i) nor (ii)
d) Both (i) & (ii)
Answer: (d)
Question 8:
The temperature withstand value of insulation is inversely proportional to ________.

a) Overvoltage
b) Overload
c) Rated voltage
d) Rated current
Answer: (b)
Question 9:
Which of the following relays is more efficient as far as torque is concerned?

a) Induction cup relay


b) Induction disc relay
c) Both (a) & (b)
d) None of the above
Answer: (a)
Question 10:
At the time of fault, the operating torque of balanced beam relay is _______.

a) equal to the restraining torque


b) greater than the restraining torque
c) lower than the restraining torque
d) all the above are possible depending on the situation
Answer: (b)
****END****

2|Page

You might also like