Thanks to visit codestin.com
Credit goes to www.scribd.com

0% found this document useful (0 votes)
5 views3 pages

Assignment Week 5

Uploaded by

THEEVANAN. T
Copyright
© © All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
0% found this document useful (0 votes)
5 views3 pages

Assignment Week 5

Uploaded by

THEEVANAN. T
Copyright
© © All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
You are on page 1/ 3

NPTEL Online Certification Course

Indian Institute of Technology Roorkee


Course Name: Digital Protection of Power System
Instructor: Prof. Bhaveshkumar R. Bhalja

WEEK 5: ASSIGNMENT 5

Question 1:
What are the key benefits of incorporating an auto-reclosing feature in a power system?

a) It reduces supply interruption and enhances operational reliability.


b) It reduces supply interruption, enhances operational reliability, and improves continuity
of service.
c) It improves continuity of service.
d) None of the above.
Answer: (b)
Question 2:
Dead time of auto-reclosing must be always ________ dead time of circuit breaker?

a) greater than
b) smaller than
c) same as
d) depends on the system configuration.
Answer: (a)
Question 3:
What are the major disadvantages of the Over-reach Transfer Tripping scheme?
a) High speed tripping in the overreach transfer tripping scheme is entirely dependent on
the pilot channel.
b) If Power Line Carrier (PLC) is used as a pilot channel, then it is difficult to send a signal
in case of a fault.
c) Both (a) and (b).
d) None of these.
Answer: (c)
Question 4:
Which of the following are key limitations associated with wire pilot relaying schemes?

1. Applicable primarily to short transmission lines due to high installation costs.


2. Reduced sensitivity due to pilot wire charging currents.
3. Requires special tuning for optimal signal transmission.
4. Susceptible to induced voltages from nearby power lines.
5. Faces connection issues due to ground potential differences at line terminals.

a) 1, 2, and 3 only
b) 1, 3, and 5 only
c) 2, 4, and 5 only
d) All of the above
Answer: (d)
Question 5:
In an electrical protection scheme, which device is expected to operate first to clear transient
faults, and what should be the sequence if the fault is permanent?

1. Fuse should operate first, and if the fault is permanent, then the recloser should operate.
1|Page
2. Recloser should operate first to clear transient faults, and if the fault is permanent, the fuse
can blow.
3. Recloser should operate first and stay in the lookout condition, then fuse should blow if
the fault persists.

a) 1 only
b) 2 only
c) 1 and 2 only
d) 1, 2 and 3 only
Answer: (b)
Question 6:
As per IEC standards, the circuit breaker must be capable of withstanding the__________
operating cycle with full rated breaking current.

a) O + 0.3 s + CO + 3 min + CO
b) CO + 3 min + CO + 0.3 sec + O
c) O + 3 min+ CO + 0.3 sec + CO
d) CO + 0.3 s + CO + 3 min + O
Answer: (a)
Question 7:
A single busbar arrangement can be used for

a) small and medium-sized substations where shutdowns can be permitted.


b) large sub-stations.
c) Both (a) and (b)
d) None of the above
Answer: (a)
Question 8:
When a carrier signal is used to initiate tripping of the relay, the scheme is known as

a) carrier blocking scheme.


b) carrier tripping scheme.
c) directional comparison scheme.
d) None of the above
Answer: (b)
Question 9:
Operating time of Permissive under-reach transfer trip scheme is ____ compared to direct
under-reach transfer trip scheme.

a) low
b) high
c) depends on the fault type
d) depends on the location of fault
Answer: (b)
Question 10:
The main disadvantage of the Direct Underreach Transfer Trip scheme is
a) its higher cost.
b) its longer operating time.
c) mal-operation due to switching noise.
d) inability to trip both ends simultaneously.
2|Page
Answer: (c)

***END****

3|Page

You might also like