Thanks to visit codestin.com
Credit goes to www.scribd.com

0% found this document useful (0 votes)
3 views20 pages

Chapt 5D

Selina Chapter 5 Math Solutions Excercise D

Uploaded by

Anup Shah
Copyright
© © All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
0% found this document useful (0 votes)
3 views20 pages

Chapt 5D

Selina Chapter 5 Math Solutions Excercise D

Uploaded by

Anup Shah
Copyright
© © All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
You are on page 1/ 20

CHAPTER NAME- QUADRATIC EQUATIONS

Concise Mathematics Class 10 ICSE Solutions


Solutions of chapter 5 Exercise. 5(D)
Question 1.Solve each of the following equations using the formula :

(i)x2 - 6x =27 (ii)x2 - 10x +21=0

(iii)x2 +6x - 10 =0 (iv)x2 +2x - 6=0

(v)3x2+ 2x - 1=0 (vi)2x2 + 7x +5 =0

(vii) (viii)

(ix) (x)

(xi) (xii)

(xiii) (xiv)

Solution:
2
3
4
5
6
Question 2.Solve each of the following equations for x and give, in
each case, your answer correct to one decimal place :
(i)x2 - 8x+5=0
(ii)5x2 +10x - 3 =0

Solution:

7
Question 3.x2 - 5x - 10 = 0

Solution:

8
Question 4.Solve each of the following equations for x and give, in
each case, your answer correct to two decimal places :
x2 - 3x - 9 =0

Solution:

9
Question 5.Solve each of the following equations for x and give, in
each case, your answer correct to two decimal places :

Solution:

Question 6.Solve each of the following equations for x and give, in


each case, your answer correct to two decimal places :
(i)2x2 - 10x +5=0

Solution:

10
Question 7.Solve each of the following equations for x and give, in
each case, your answer correct to 3 decimal places :
(i)3x2 - 12x - 1 =0
(ii)x2 - 16 x +6= 0
(iii)2x2 + 11x + 4= 0

Solution:

11
Question 8.Solve:
(i)x4 - 2x2 - 3 =0
(ii)x4 - 10x2 +9 =0

Solution:

12
Question 9.Solve :
(i)(x2 - x)2 + 5(x2 - x)+ 4=0
(ii)(x2 - 3x)2 - 16(x2 - 3x) - 36 =0

Solution:

13
Question 10.Solve :

(i)

(ii)

(iii)

Solution:

14
15
16
Question 11.Solve the equation . Write your answer correct
to two decimal places.

Solution:

17
Question 12.Solve the following equation and give your answer correct to
3 significant figures: 5x2 – 3x -4 =0

Solution:

Consider the given equation:

Question 13.Solve for x using the quadratic formula. Write your


answer correct to two significant figures.

18
(x - 1)2 - 3x + 4 = 0

Solution:

Question 14.Solve the quadratic equation x2 - 3(x + 3) = 0; Give your


answer correct to two significant figures.
Solution 14
x2 - 3(x + 3) = 0

19
20

You might also like