CHAPTER NAME- MATRICES
Concise Mathematics Class 10 ICSE Solutions
Solutions of chapter 9 Exercise. 9(B)
Question 1.Evaluate:
Solution:
Question 2.Find x and y if:
Solution:
Comparing the corresponding elements, we get,
12 + 2y = 10 and 3x - 6 = 0
Simplifying, we get, y = -1 and x = 2.
Comparing corresponding the elements, we get,
-x + 8 = 7 and 2x - 4y = -8
Simplifying, we get,
x = 1 and y = = 2.5
Question 3.
Given ; find:
(i) 2A - 3B + C
(ii) A + 2C - B
Solution:
(i) 2A - 3B + C
2
(ii) A + 2C - B
Question 4.
Solution:
3
Question 5.Given
(i) find the matrix 2A + B
(ii) find the matrix C such that:
C+B=
Solution:
(i)
(ii) C + B =
C= -B=
Question 6.If ; find the values of x, y and z.
Solution:
4
Comparing the corresponding elements, we get,
2x + 9 = -7 2x = -16 x = -8
3y = 15 y=5
z=9
Question 7.Given A = and At is its transpose matrix. Find:
(i) 2A + 3At (ii) 2At - 3A
(iii) (iv)
Solution:
(i) 2A + 3At
5
(ii) 2At - 3A
(iii)
(iv)
6
Question 8.Given
Solve for matrix X:
(i) X + 2A = B
(ii) 3X + B + 2A = O
(iii) 3A - 2X = X - 2B.
Solution:
(i) X + 2A = B
X = B - 2A
(ii) 3X + B + 2A = O
3X = -2A - B
7
(iii) 3A - 2X = X - 2B
3A + 2B = X + 2X
3X = 3A + 2B
Question 9.
If , show that:
3M + 5N =
Solution:
8
3M + 5N
Question 10.If I is the unit matrix of order 2 x 2; find the matrix M,
such that:
(i) M - 2I =
(ii) 5M + 3I =
Solution:
(i) M - 2I =
(ii) 5M + 3I =
9
Question 11.
If
Solution:
2M =
M=
10