CHAPTER NAME- SOLVING (SIMPLE) PROBLEMS (BASED ON
QUADRATIC EQUATIONS)
Concise Mathematics Class 10 ICSE Solutions
Solutions of chapter 6 Exercise. 6(D)
Question 1.The sum S of n successive odd numbers starting from 3
is given by the relation: S = n(n + 2). Determine n, if the sum is 168.
Solution:
From the given information, we have:
n(n + 2) = 168
n2 + 2n - 168 = 0
n2 + 14n - 12n - 168 = 0
n(n + 14) - 12(n + 14) = 0
(n + 14) (n - 12) = 0
n = -14, 12
But, n cannot be negative.
Therefore, n = 12.
Question 2.A stone is thrown vertically downwards and the formula
d = 16t2 + 4t gives the distance, d metres, that it falls in t seconds.
How long does it take to fall 420 metres?
Solution:
From the given information,
16t2 + 4t = 420
4t2 + t - 105 = 0
4t2 - 20t + 21t - 105 = 0
4t(t - 5) + 21(t - 5) = 0
(4t + 21)(t - 5) = 0
t= ,5
But, time cannot be negative.
Thus, the required time taken is 5 seconds.
Question 3.The product of the digits of a two digit number is 24. If its
unit's digit exceeds twice its ten's digit by 2; find the number.
Solution:
Let ten’s digit = x
then unit’s digit = 2x + 2
According to the condition,
x (2x + 2) = 24
⇒ 2x² + 2x – 24 = 0
⇒ x² + x – 12 = 0 (Dividing by 2)
⇒ x² + 4x – 3x – 12 = 0
⇒ x (x + 4) – 3 (x + 4) = 0
⇒ (x + 4) (x – 3) = 0
Either x + 4 = 0, then x = – 4, which is not possible.
x – 3 = 0, then x = 3.
Ten’s digit = 3
and unit’s digit = 3 x 2 + 2 = 6 + 2 = 8
Number = 8 + 10 x 3 = 8 + 30 = 38
2
Question 4.The ages of two sisters are 11 years and 14 years. In how
many years time will the product of their ages be 304?
Solution:
Let the number of years = x
Age of first sister = 11 + x
and of second sister = 14 + x
Now according to the condition,
(11 + x) ( 14 + x) = 304
⇒ 154 + 11x + 14x + x² = 304
⇒ x² + 25x – 150 = 0
⇒ x² + 30x – 5x – 150 = 0
⇒ x (x + 30) – 5 (x + 30 ) = 0
⇒ (x + 30) (x – 5) = 0
Either x + 30 = 0 , then x = -30 But it is not possible as can’t be in
negative
or x – 5 = 0 , then x = 5
Number of years = 5
Question 5.One year ago, a man was 8 times as old as his son. Now
his age is equal to the square of his son's age. Find their present
ages.
Solution:
Let the present age of the son be x years.
Present age of man = x2 years
One year ago,
Son's age = (x - 1) years
3
Man's age = (x2 - 1) years
It is given that one year ago; a man was 8 times as old as his son.
(x2 - 1) = 8(x - 1)
x2 - 8x - 1 + 8 = 0
x2 - 8x + 7 = 0
(x - 7) (x - 1) = 0
x = 7, 1
If x = 1, then x2 = 1, which is not possible as father's age cannot be equal
to son's age.
So, x = 7.
Present age of son = x years = 7 years
Present age of man = x2 years = 49 years
Question 6.The age of the father is twice the square of the age of his
son. Eight years hence, the age of the father will be 4 years more
than three times the age of the son. Find their present ages.
Solution:
Let the present age of the son be x years.
Present age of father = 2x2 years
Eight years hence,
Son's age = (x + 8) years
Father's age = (2x2 + 8) years
4
It is given that eight years hence, the age of the father will be 4 years
more than three times the age of the son.
2x2 + 8 = 3(x + 8) +4
2x2 + 8 = 3x + 24 +4
2x2 - 3x - 20 = 0
2x2 - 8x + 5x - 20 = 0
2x(x - 4) + 5(x - 4) = 0
(x - 4) (2x + 5) = 0
x = 4,
But, the age cannot be negative, so, x = 4.
Present age of son = 4 years
Present age of father = 2(4)2 years = 32 years
Question 7.The speed of a boat in still water is 15 km/hr. It can go 30
km upstream and return downstream to the original point in 4 hours
30 minutes. Find the speed of the stream.
Solution:
Let the speed of the stream be x km/hr.
Speed of the boat downstream = (15 + x) km/hr
Speed of the boat upstream = (15 - x) km/hr
Time taken to go 30 km downstream =
5
Time taken to come back =
From the given information,
But, x cannot be negative, so, x = 5.
Thus, the speed of the stream is 5 km/hr.
Question 8.Mr. Mehra sends his servant to the market to buy
oranges worth Rs 15. The servant having eaten three oranges on the
way. Mr. Mehra pays Rs 25 paise per orange more than the market
price.
Taking x to be the number of oranges which Mr. Mehra receives,
form a quadratic equation in x. Hence, find the value of x.
Solution:
Number of oranges = y
Cost of one orange =
6
The servant ate 3 oranges, so Mr. Mehra received (y - 3) oranges.
So, x = y - 3 y = x + 3 ...(1)
Cost of one orange paid by Mr. Mehra =
=
Now, Mr. Mehra pays a total of Rs 15.
But, the number of oranges cannot be negative. So, x = 12.
Question 9.Rs 250 is divided equally among a certain number of
children. If there were 25 children more, each would have received
50 paise less. Find the number of children.
Solution:
Let the number of children be x.
It is given that Rs 250 is divided amongst x students.
So, money received by each child = Rs
If there were 25 children more, then
7
Money received by each child = Rs
From the given information,
Since, the number of students cannot be negative, so, x = 100.
Hence, the number of students is 100.
Question 10.An employer finds that if he increased the weekly
wages of each worker by Rs 5 and employs five workers less, he
increases his weekly wage bill from Rs 3,150 to Rs 3,250. Taking the
original weekly wage of each worker as Rs x; obtain an equation in x
and then solve it to find the weekly wages of each worker.
Solution:
Original weekly wage of each worker = Rs x
Original weekly wage bill of employer = Rs 3150
Number of workers =
New weekly wage of each worker = Rs (x + 5)
New weekly wage bill of employer = Rs 3250
8
Number of workers =
From the given condition,
Since, wage cannot be negative, x = 45.
Thus, the original weekly wage of each worker is Rs 45.
Question 11.A trader bought a number of articles for Rs 1,200. Ten
were damaged and he sold each of the remaining articles at Rs 2
more than what he paid for it, thus getting a profit of Rs 60 on whole
transaction.
Taking the number of articles he bought as x, form an equation in x
and solve it.
Solution:
Number of articles bought by the trader = x
It is given that the trader bought the articles for Rs 1200.
So, cost of one article = Rs
9
Ten articles were damaged. So, number of articles left = x - 10
Selling price of each of (x - 10) articles = Rs
Selling price of (x - 10) articles = Rs (x - 10)
Profit = Rs 60
Number of articles cannot be negative. So, x = 100.
Question 12.The total cost price of a certain number of identical
articles is Rs 4800. By selling the articles at Rs 100 each, a profit
equal to the cost price of 15 articles is made. Find the number of
articles bought.
Solution:
Let the number of articles bought be x.
Total cost price of x articles = Rs 4800
Cost price of one article = Rs 4800/x
10
Selling price of each article = Rs 100
Selling price of x articles = Rs 100x
Given, Profit = C.P. of 15 articles
100x - 4800 = 15 x 4800/x
100x2 - 4800x = 15 4800
x2 - 48x - 720 = 0
x2 - 60x + 12x - 720 = 0
x(x - 60) + 12(x - 60) = 0
(x - 60) (x + 12) = 0
x = 60, -12
Since, number of articles cannot be negative. So, x = 60.
Thus, the number of articles bought is 60.
11