Thanks to visit codestin.com
Credit goes to www.scribd.com

0% found this document useful (0 votes)
5 views13 pages

Chapt 6A

The document provides solutions to various problems based on quadratic equations, including finding consecutive integers, natural numbers, and fractions. Each problem is presented with a clear mathematical approach, leading to the final answers. The solutions demonstrate the application of quadratic equations in solving real-world mathematical problems.

Uploaded by

Anup Shah
Copyright
© © All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
0% found this document useful (0 votes)
5 views13 pages

Chapt 6A

The document provides solutions to various problems based on quadratic equations, including finding consecutive integers, natural numbers, and fractions. Each problem is presented with a clear mathematical approach, leading to the final answers. The solutions demonstrate the application of quadratic equations in solving real-world mathematical problems.

Uploaded by

Anup Shah
Copyright
© © All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
You are on page 1/ 13

CHAPTER NAME- SOLVING (SIMPLE) PROBLEMS (BASED ON

QUADRATIC EQUATIONS)
Concise Mathematics Class 10 ICSE Solutions
Solutions of chapter 6 Exercise. 6(A)
Question 1.The product of two consecutive integers is 56. Find the
integers.

Solution:

Let the two consecutive integers be x and x + 1.

From the given information,

x(x + 1) = 56

x2 + x - 56 = 0

(x + 8) (x - 7) = 0

x = -8 or 7

Thus, the required integers are - 8 and -7; 7 and 8.

Question 2.The sum of the squares of two consecutive natural


numbers is 41. Find the numbers.

Solution:

Let the numbers be x and x + 1.

From the given information,

x2 + (x + 1)2 = 41

2x2 + 2x + 1 - 41 = 0

x2 + x - 20 = 0
(x + 5) (x - 4) = 0

x = -5, 4

But, -5 is not a natural number. So, x = 4.

Thus, the numbers are 4 and 5.

Question 3.Find the two natural numbers which differ by 5 and the
sum of whose squares is 97.

Solution:

Let the two numbers be x and x + 5.

From the given information,

x2 + (x + 5)2 = 97

2x2 + 10x + 25 - 97 = 0

2x2 + 10x - 72 = 0

x2 + 5x - 36 = 0

(x + 9) (x - 4) = 0

x = -9 or 4

Since, -9 is not a natural number. So, x = 4.

Thus, the numbers are 4 and 9.

Question 4.The sum of a number and its reciprocal is 4.25. Find the
number.

Solution:

2
Let the numbers be x and

From the given information,

x=4

x= x=4

Thus, the numbers are 4 and

Question 5.Two natural numbers differ by 3. Find the numbers, if the


sum of their reciprocals is 7/10.

Solution:

Let the numbers be x and x + 3.

From the given information,

3
Since, x is a natural number, so x = 2.

Thus, the numbers are 2 and 5.

Question 6.Divide 15 into two parts such that the sum of their
reciprocals is 3/10.

Solution:

Let the two parts be x and x - 15.

x=5 One part = 5 and other part = 10


4
x = 10 One part = 10 and other part = 5

Thus, the required two parts are 5 and 10.

Question 7.The sum of the square of two positive integers is 208. If


the square of larger number is 18 times the smaller number, find the
numbers.

Solution:

Let the two numbers be x and y, y being the bigger number. From the
given information,

x2 + y2 = 208 ..... (i)

y2 = 18x ..... (ii)

From (i), we get y2=208 - x2. Putting this in (ii), we get,

208 - x2 = 18x

x2 + 18x - 208 = 0
x2 + 26X - 8X - 208 = 0
x(x + 26) - 8(x + 26) = 0
(x - 8)(x + 26) = 0
x can't be a negative number , hence x = 8
Putting x = 8 in (ii), we get y2 = 18 x 8=144
y = 12, since y is a positive integer
Hence, the two numbers are 8 and 12.

Question 8.The sum of the squares of two consecutive positive even


numbers is 52. Find the numbers.

Solution:

Let the consecutive positive even numbers be x and x + 2.

5
From the given information,

x2 + (x + 2)2 = 52

2x2 + 4x + 4 = 52

2x2 + 4x - 48 = 0

x2 + 2x - 24 = 0

(x + 6) (x - 4) = 0

x = -6, 4

Since, the numbers are positive, so x = 4.

Thus, the numbers are 4 and 6.

Question 9.Find two consecutive positive odd numbers, the sum of


whose squares is 74.

Solution:

Let the consecutive positive odd numbers be x and x + 2.

From the given information,

x2 + (x + 2)2 = 74

2x2 + 4x + 4 = 74

2x2 + 4x - 70 = 0

x2 + 2x - 35 = 0

(x + 7)(x - 5) = 0

x = -7, 5

Since, the numbers are positive, so, x = 5.

6
Thus, the numbers are 5 and 7.

Question 10.The denominator of a positive fraction is one more than


twice the numerator. If the sum of the fraction and its reciprocal is
2.9; find the fraction.

Solution:

Let the required fraction be .

From the given information,

Thus, the required fraction is .

Question 11.Three positive numbers are in the ratio ½,1/3.1/4. Find


the numbers if the sum of their squares is 244.

Solution:

7
Given, three positive numbers are in the ratio

Let the numbers be 6x, 4x and 3x.

From the given information,

(6x)2 + (4x)2 + (3x)2 = 244

36x2 + 16x2 + 9x2 = 244

61x2 = 244

x2 = 4

x=

Since, the numbers are positive, so x = 2.

Thus, the numbers are 12, 8 and 6.

Question 12.Divide 20 into two parts such that three times the
square of one part exceeds the other part by 10.

Solution:

Let the two parts be x and y.

From the given information,

x + y = 20

3x2 = (20 - x) + 10

3x2 = 30 - x

3x2 + x - 30 = 0

3x2 - 9x + 10x - 30 = 0

8
3x(x - 3) + 10(x - 3) = 0

(x - 3) (3x + 10) = 0

x = 3,

Since, x cannot be equal to , so, x = 3.

Thus, one part is 3 and other part is 20 - 3 = 17.

Question 13.Three consecutive natural numbers are such that the


square of the middle number exceeds the difference of the squares
of the other two by 60.

Assume the middle number to be x and form a quadratic equation


satisfying the above statement. Hence; find the three numbers.

Solution:

Let the numbers be x - 1, x and x + 1.

From the given information,

x2 = (x + 1)2 - (x - 1)2 + 60

x2 = x2 + 1 + 2x - x2 - 1 + 2x + 60

x2 = 4x + 60

x2 - 4x - 60 = 0

(x - 10) (x + 6) = 0

x = 10, -6

Since, x is a natural number, so x = 10.

9
Thus, the three numbers are 9, 10 and 11.

Question 14.Out of three consecutive positive integers, the middle


number is p. If three times the square of the largest is greater than
the sum of the squares of the other two numbers by 67; calculate the
value of p.

Solution:

Let the numbers be p - 1, p and p + 1.

From the given information,

3(p + 1)2 = (p - 1)2 + p2 + 67

3p2 + 6p + 3 = p2 + 1 - 2p + p2 + 67

p2 + 8p - 65 = 0

(p + 13)(p - 5) = 0

p = -13, 5

Since, the numbers are positive so p cannot be equal to -13.

Thus, p = 5.

Question 15.A can do a piece of work in 'x' days and B can do the
same work in (x + 16) days. If both working together can do it in 15
days; calculate 'x'.

Solution:

Work done by A in one day =

Work done by B in one day =

10
Together A and B can do the work in 15 days. Therefore, we have:

Since, x cannot be negative.

Thus, x = 24.

Question 16.One pipe can fill a cistern in 3 hours less than the other.
The two pipes together can fill the cistern in 6 hours 40 minutes.
Find the time that each pipe will take to fill the cistern.

Solution:

Let one pipe fill the cistern in x hours and the other fills it in (x - 3) hours.

Given that the two pipes together can fill the cistern in 6 hours 40

minutes, i.e.,

11
If x = , then x - 3 = , which is not possible.

So, x = 15.

Thus, one pipe fill the cistern in 15 hours and the other fills in (x - 3) = 15
- 3 = 12 hours.

Question 17.A positive number is divided into two parts such that
the sum of the squares of the two parts is 20. The square of the
larger part is 8 times the smaller part. Taking x as the smaller part of
the two parts, find the number.

Solution:

Let larger part = y


and smaller part = x
x² + y² = 20 ….(i)
and y² = 8x ….(ii)
Substituting the value of y² in „
x² + 8x = 20

12
⇒ x² + 8x – 20 = 0
⇒ x² + 10x – 1x – 20 = 0 {-20 = 10 x (-2), 8 = 10 – 2}
⇒ x (x + 10) – 2(x + 10) = 0
⇒ (x + 10) (x – 2) = 0
Either x + 10 = 0, then x = – 10 which is not possible because it is
negative
or x – 2 = 0, then x = 2
Smaller number = 2
and larger number = y² = 8x = 8 x 2 = 16
⇒ y² = 16 = (4)²
⇒y=4
Number = x + y = 2 + 4 = 6

13

You might also like