Physics Capsule1
Physics Capsule1
https://www.youtube.com/watch?v=-
myQ1zGbqiY&list=PLxUpg2BzfqwsQihWGqT4-ajCGp3YpkAAX
General Science
WITH EXPLANATION
One linerQuestions&Answers(Part-01)
(3)
Pascal's Law of Pressure Transverse Waves
• Hydraulic lift, hydraulic press and hydraulic brakes are In this wave, the particles of the medium vibrate
based on the Pascal's law of pressure. perpendicular to the direction of propagation of wave.
Waves on strings under tension, waves on the surface
of water are the examples of transverse waves.
Archimedes Principle
When a body is immersed partly or wholly in a liquid, Electromagnetic Waves
there is an apparent loss in the weight of the body, The waves, which do not require medium for their
which is equal to the weight of liquid displaced by the propagation i.e., which can propagate even through
body. the vacuum are called electromagnetic waves.
• The weight of water displaced by an iron ball is less Light radio waves, X-rays etc are the examples of
electromagnetic wave. These waves propagate with
than its own weight. Whereas water displaced by the
the velocity of light in vacuum.
immersed portion of a ship is equal to its weight. So,
small ball of iron ball sink in water, but large ship float.
Sound Waves
• A fat person will quickly learn the swimming as
Sound waves are longitudinal mechanical waves. Eased on
compared to a slim person because he will displace
their frequency range sound waves are divided into
more water. So, it will be more balanced.
following categories.
Hydrogen filled balloon float in air because hydrogen The sound waves which lie in the frequency range 20
is lighter than air. A person can lift more weight in Hz to 20000 Hz are called audible waves.
water. The sound waves having frequencies less than 20 Hz
are called infrasonic
WAVE The sound waves having frequencies greater than
20000 Hz are called ultrasonic waves.
Ultrasonic waves are used for sending signals,
A wave is a disturbance, which propagates energy from
measuring the depth of see, cleaning clothes and
one place to the other without the transportation of
machinery parts, remaining lamp short from chimney
matter.
of factories and in ultrasonography.
Waves are broadly of two types:
Mechanical wave (longitudinal wave and transverse Speed of Sound
wave) Speed of sound is maximum in solids minimum in
Electromagnetic wave gases.
Following are the electromagnetic (Non-mechanical) When sound goes from one medium to another
waves- medium, its speed and wave length changes, but
a. Gama rayas (Highest frequency) frequency remain unchanged. The speed of sound
remains unchanged by the increase or decrease of
b. X-rays pressure.
c. UV rays The speed of sound increases with the increase of
d. Visible radiation temperature of the medium.
e. infra-red rays The speed of sound is more in humid air than in dry
f. short radio waves air because the density of humid air is less than the
density.
g. Long radio waves (Lowest frequency)
All are in decreasing order of the frequency Echo: The repetition of sound due to reflection of sound
Following waves are not electromagnetic. waves is called an echo.
a. Cathode rays Intensity: It is defined as amount of energy passing
normally per unit area held around that point per source
b. Canal rays
unit time.
c. alpha rays
Pitch: The sensation of a frequency is commonly referred
d. beta rays to as the pitch of a sound.
e. sound wave Sonar: It stands for sound navigation and ranging. It is
f. ultrasonic wave used to measure the depth of a sea, to locate the enemy
submarines and shipwrecks.
Longitudinal Waves
Doppler's Effect
In this wave the particles of the medium vibrate in the
direction of propagation of wave. If there is a relative motion between source of sound and
observer, the apparent frequency of sound heard by the
Waves on springs or sound waves in air are examples
observer is different from the actual frequency of sound
of longitudinal waves.
emitted by the source. 1 his phenomenon is called
Doppler's Effect.
(4)
LIGHT Uses of Convex Mirror
Light is a form of energy, which is propagated as
(i) As a rear-view mirror in vehicle because it provides
electromagnetic wave.
the maximum rear field of view and image formed is
It is the radiation which make our eyes able to 'see always erect.
the object. Its speed is 3 x 108 m/s. It is the form (ii) In sodium reflector lamp.
of energy. It is a transverse wave.
It takes 8 min 19s to reach on the earth from the
sun and the light reflected from moon takes 1.28s to Refraction of Light
reach earth. The bending of the ray of light passing from one
Primary Colours- Blue, Red, Green medium to other medium is called refraction. When a
ray of light enters from one medium to other medium,
Secondary Colours- The coloured produced my
its frequency and phase do not change, but
mixing any two primary colors
wavelength and velocity change. Due to refraction
Complementary Colours- Any two colours when form Earth's atmosphere, the stars appear to twinkle.
added produce white light.
Blue colour of sky is due to scattering of light. Critical Angle
The brilliant red colour of rising and setting sun is due The angle of incidence in a denser medium for which
to scattering of light. the angle of refraction in rarer medium becomes 90°,
Human Eye is called the critical angle.
Least distance of distinct vision is 25 cm.
Myopia or short sightedness- far objects cannot see Total Internal Reflection
clear Sparkling of diamond, mirage and looming, shinning
Hyperopia or hypermetropia or Long-sightedness- of air bubble in water and optical Fiber are examples
Near objects cannot see clear of total internal reflection.
Presbyopia- in elder person, both far and near Power of a lens
cannot see clear Power of a lens is its capacity to deviate a ray. It
is measured as the reciprocal of the focal length
Reflection of Light in meters.
SI Unit of Power is diopter.
When a ray of light falls on a boundary separating two
media comes back into the same media, then this
phenomenon is called reflection of light.
ELECTRICITY AND MAGNETISM
(6)
SOME IMPORTANT SCIENTIFIC INSTRUMENTS
(8)
10. A boy is standing in front of a plane mirror at 15. The wire having a green plastic covering is a
a distance of 3 m from it. What is the distance .
between the boy and his image? A. Line wire B. Neutral wire
A. 3 m B. 6 m C. Earth wire D. None of these
C. 4.5 m D. None of these Ans. C
Ans. B The earth wire is a crucial part of the home electrical
The image formed by a plane mirror is always system and is designed to protect against electric
virtual upright, and of the same shape and size as shock.
the object it is reflecting. A virtual image is a copy 16. The working principle of a Washing Machine is
of an object formed at the location from which the .
light rays appear to come A. Centrifugation B. Dialysis
11. Energy is continuously generated in the sun C. Reverse osmosis D. Diffusion
due to . Ans. A
A. Nuclear fusion B. Nuclear fission Washing machine works on the principle of
C. Radioactivity D. Artificial radioactivity centrifugal force.
Ans. A 17. Sound and light waves both .
Nuclear fusion is a nuclear reaction in which two or A. have similar wavelength
more atomic nuclei come very close and then collide B. obey the laws of reflection
at a very high speed and join to form a new type of C. travel as longitudinal waves
atomic nucleus. During this process, matter is not D. travel through vacuum
conserved because some of the matter of the fusing Ans. B
nuclei is converted to photons. The two laws of reflection of light are applicable to
12. Hydrogen bomb is based upon the principle of sound waves as well. The incident wave, the normal
. to the reflecting surface and the reflected wave at
A. Nuclear fission the point of incidence lie in the same plane. The
B. Nuclear fusion angle of incidence is equal to the angle of reflection
C. Controller nuclear reaction ∠ r.
D. None of these 18. In an electric motor, the energy
Ans. B transformation is from .
The hydrogen bomb eventually relies upon atomic A. electrical to chemical
fusion (adding to the atomic nucleus) to release B. chemical to light
energy. Nuclear fusion is a nuclear reaction in which C. mechanical to electrical
two or more atomic nuclei come very close and then D. electrical to mechanical
collide at a very high speed and join to form a new Ans. D
type of atomic nucleus. During this process, matter An electric motor is an electrical machine that
is not conserved because some of the matter of the converts electrical energy into mechanical energy.
fusing nuclei is converted to photons The reverse of this would be the conversion of
13. The south pole of the earth’s magnet is near mechanical energy into electrical energy and is
the geographical . done by an electric generator.
A. south B. east 19. The focal length of a plane mirror is .
C. west D. north A. Positive B. Negative
Ans. D C. Zero D. Infinity
The South Pole of the Earth's magnet is in the Ans. D
geographical North because it attracts the North A plane mirror is a mirror with a flat reflective
Pole of the suspended magnet and vice versa. Thus, surface. The focal length of a plane mirror is infinity.
there is a magnetic S-pole near the geographical Its optical power is zero.
North, and a magnetic N-pole near the geographical 20. A dynamo converts .
South A. Mechanical energy into sound energy
14. Number of basic SI unit is . B. Mechanical energy into electrical energy
A. 4 B. 7 C. Electrical energy into mechanical energy
C. 6 D. 5 D. None of these
Ans. B Ans. B
International System of Units (SI) is the modern The dynamo, by attaching it in between the two
metric system of measurement and the dominant tires, converts the mechanical energy (which of
system of international commerce and trade. It has course, is produced by paddling) into electrical
seven base units. energy, and by connecting the wires going out of
the dynamo to light, it glows without any flaw.
(9)
21. Which of the following is used in oven? 27. The technique used by bats to find their way
A. X-rays B. UV-rays or to locate food is .
C. Microwaves D. Radio waves A. SONAR B. RADAR
C. Echolocation D. Flapping
Ans. C
Ans. C
An oven is a thermally insulated chamber used for
Bats use echolocation to navigate and find food in
the heating, baking or drying of a substance and
the dark. To echolocate, bats send out sound waves
most commonly used for cooking.
from their mouth or nose. When the sound waves
22. Decibel is the unit of . hit an object they produce echoes
A. Speed of light B. Intensity of sound 28. Radian per second is unit of .
C. Intensity of heat D. None of these A. Momentum B. Moment of Inertia
Ans. B C. Frequency D. Angle Velocity
Decibel (dB) unit is used for expressing the ratio Ans. D
between two amounts of electric or acoustic power The SI unit of angular velocity is radians per second.
for measuring the relative loudness of sounds. 29. Which law states, "The rate of loss of heat by
23. The ozone layer in the atmosphere is at a a body is directly proportional to the
height of about . difference in temperature between the body
and the surroundings"?
A. 25 km B. 50 km
A. Doppler's Effect
C. 100 km D. 200 km
B. Newton's law of cooling
Ans. B C. Kirchhoff's Law
Ozone is mainly found in two regions of the Earth's D. Stefan's Law
atmosphere. Most ozone (about 90%) resides in a Ans. B
layer that begins between 10 to 17 kilometers Newton's Law of Cooling states that the rate of
above the Earth's surface and extends up to about
change of the temperature of an object is
50 kilometers proportional to the difference between its own
24. A camera uses a to form an temperature and the ambient temperature.
image on a piece of film at the back. 30. The loudness of sound depends upon .
A. convex lens B. concave lens A. Velocity B. Pitch
C. diverging lens D. none of these C. Amplitude D. Wavelength
Ans. A Ans. C
A camera consists of three main parts. Loudness is the characteristic of a sound that is
primarily a psychological correlate of physical
The body which is light tight and contains all the
strength (amplitude).
mechanical parts.
31. SI Unit of Time is .
The lens which is a convex lens.
A. Second B. Meter
The film or a charged couple device in the case C. Kilogram D. Angstrom
of a digital camera.
Ans. A
25. Newton is used to measure . The SI unit of time is second, symbol is (s).
A. Speed B. Volume 32. SI unit for the surface tension is .
C. Force D. Area A. kg/m2 B. kg/m3
Ans. C C. N/m D. kg/m
The newton (N) is the International System of Units Ans. C
(SI) derived unit of force. It is named after Isaac Surface tension is measured in force per unit length.
Newton in recognition of his work on classical Its SI unit is newton per meter.
mechanics, specifically Newton's second law of 33. A player making a long jump is an example of
motion. .
26. X- rays are waves. A. Projectile motion B. Rotatory motion
A. Longitudinal B. Transverse C. Spinning motion D. Horizontal motion
C. Electromagnetic D. Elastic Ans. A
Projectile motion is a form of motion in which an
Ans. C
object or particle is thrown near the earth's surface
X-rays are a form of electromagnetic radiation as and it moves along a curved path under the action
are radio waves. of gravity only.
(10)
34. The angular velocity depends upon the rate of A rocket works by expelling gases from one end at
change of the . a very high velocity. The escaping gases have a
A. Angular Distance very high speed and this with their mass translates
B. Angular acceleration to a very large momentum. Due to the principle of
conservation f momentum the body of the rocket is
C. Angular Displacement
pushed forward. If both the momentum of the gases
D. torque as well as that of the rocket are added the sum is
Ans. C zero.
The angular velocity is defined as the rate of change 37. Sound waves in air are .
of angular displacement and is a vector quantity A. transverse B. longitudinal
which specifies the angular speed of an object and
C. electromagnetic D. polarised
the axis about which the object is rotating.
Ans. B
35. Radio waves, microwaves, infra-red spectrum,
ultraviolet rays, X-rays and gamma rays are Sound can propagate through compressible media
classified as . such as air, water and solids as longitudinal waves
and also as a transverse wave in solids.
A. light waves
38. Who among the following is the scalar
B. electromagnetic waves
quantity .
C. electric waves
A. force B. pressure
D. magnetic waves
C. velocity D. acceleration
Ans. B
Ans. B
Electromagnetic radiation is the radiant energy
Pressure is a scalar quantity. It relates the vector
released by certain electromagnetic processes. It
surface element with the normal force acting on it.
consists of electromagnetic waves which are
synchronized oscillations of electric and magnetic 39. Sound of frequency below 20 Hz is called
fields that propagate at the speed of light through .
a vacuum. A. audio sounds B. infrasonic
36. A rocket works on the principle of C. ultrasonic D. supersonics
conservation of . Ans. B
A. mass B. linear momentum The term "infrasonic" applied to sound refers to
C. energy D. angular momentum sound waves below the frequencies of audible
Ans. B sound and nominally includes anything under 20
Hz.
***
(11)
DREAM JOB
ONLINE CLASES
Learn Tricks & Quick Learning
General Science
WITH EXPLANATION
One linerQuestions&Answers(Part-01)