Thanks to visit codestin.com
Credit goes to www.scribd.com

0% found this document useful (0 votes)
14 views5 pages

STD 3 Term 3 Evs

The document is a lesson plan for Std. III covering topics in Environmental Science, including measurements, light, sound, force, air, water, weather, and the solar system. It defines key concepts such as measurement, mass, temperature, and pollution, and discusses the importance of protecting the environment. The lessons include both short and detailed answers to questions, along with explanations of various scientific phenomena.

Uploaded by

STEPHEN G
Copyright
© © All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
0% found this document useful (0 votes)
14 views5 pages

STD 3 Term 3 Evs

The document is a lesson plan for Std. III covering topics in Environmental Science, including measurements, light, sound, force, air, water, weather, and the solar system. It defines key concepts such as measurement, mass, temperature, and pollution, and discusses the importance of protecting the environment. The lessons include both short and detailed answers to questions, along with explanations of various scientific phenomena.

Uploaded by

STEPHEN G
Copyright
© © All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
You are on page 1/ 5

Spartan Exclusive School

Std. III 3rd term EVS


Lesson 10. Measurements
I. Answer in Short:
Q1. What is measurement?
Ans: The way of finding the length, size or quantity of an object is called measurement.
Q2.What is a unit?
Ans: A fixed quantity that is used as a standard of measurement is called a Unit.
Q3. Define length:
Ans: The extent of something from one end to another is called length.
Q4. Define capacity?
Ans: The amount of liquid a container can hold is known as capacity. The unit for measuring
capacity is litre.
Q5. Which unit will you use to measure the distance between two villages?
Ans: Kilometers is the unit used to measure the distance between two villages.
II. Answer in detail:
1. How is the mass of an object measured?
How are the units of mass related to each other?
i. Mass is measured using a weighing balance
ii. Different objects vary in mass
iii. The standard unit of mass is Kilogram
iv. Very light masses are measured in milligrams
v. Light masses such as that of an apple are measured in grams.
1 kilograms (kg) = 1000 grams (g)
1gram = 1000milligrams (mg)

2. Define temperature. What are the different units of temperature?


i. Temperature is the measure of how hot or cold an object is
ii. It is measured in units called Celsius or Fahrenheit
iii. Celsius is denoted by the symbol °𝑐
iv. Fahrenheit is denoted by the symbol °𝐹
v. Temperature is measured using a thermometer

************************************************************************************
Lesson11. Light, Sound and Force

I. Answer the following:

Q1. What are luminous objects? Give two examples.


Ans: Objects that emit light are called luminous objects. A luminous object can be natural or
man-made. Example: Sun, light bulbs and Stars.
Q2. What are non- luminous objects? Give two examples?
Ans: Objects that do not emit light are called non-luminous objects. Example: paper, pencils.

Q3. Define friction.


Ans: The force that slows down the motion of an object when object rubs or slides against
another object is called Friction.
Q4. What are translucent objects? Give two examples.
Ans: Objects that allow light to pass through them partially are called translucent objects.
Examples: Wax paper, sunglasses.
Q5. How is a shadow formed?
Ans: A shadow is formed when an object blocks the passage of light. It is always formed on the
opposite side to a source of light.

II Answer in detail:

Q1. What is noise? How can we protect our ears from noise?
Ans: A loud and unpleasant sound is called a noise. Noise is not good for our ears. Our ears should
be protected by following these rules:
o Talk softly
o Listen to music at low volume
o Do not unnecessarily blow the horn
o Play the television at low volume

Q2. What is the difference between opaque objects and transparent objects?
Opaque object:
• Objects that do not allow light to pass through them are called opaque objects.
• Opaque objects cast a dark shadow.
• Example: Wooden tables, bricks.
Transparent object:
• Objects that allow light to pass through them are called transparent objects.
• Transparent objects do not cast a shadow.
• Example: Clear glass tumblers and clear plastic rulers.

************************************************************************************
29.1.’21 Lesson12
Air, Water and Weather

I Answer in short:

Q1. What does air contain?


Ans: Air contains Oxygen, carbon-dioxide, water vapour and dust.
Q2. Define weather.
Ans: The day-to-day condition of air at any place at a particular time is called weather.
Q3. List the factors that affect the weather of a place.
Ans: The factors that affect the weather of a place are sun, wind, clouds, air and water vapour.
Q4. Name the seasons in India.
Ans: Summer, monsoon, winter and autumn are the main seasons in India.
Q5. What type of clothes do you wear in the summer season?
Ans: We wear light cotton clothes during summer season to keep us cool.
Q6. Define water cycle.
Ans: Water cycle is the continuous process by which water on the surface of the earth evaporates
and rises up into air, where it condenses and then precipitates back to the earth.
II Answer in detail:

Q1. Explain water cycle with diagram.


• The sun heats up the water in the water bodies
• This water evaporates and turns into the water vapour
• Water vapour rises up into the air and cools
• The water vapour in the air condenses to form tiny droplets of water
• The droplets of water in the clouds join to form big drops of water
• When the water drops in the clouds become heavy, they fall down as rain.
5.2.’21 Lesson 13 - The Sun, Moon and Stars
I . Answer in short:
Q1. What does the solar system consist of?
Ans: The Solar system consists of the Sun and all the bodies that move around the Sun.
Q2. What are planets? Name them.
Ans: Planets do not have their own light and reflect the light of the sun. The eight planets are
mercury, Venus, Earth, Mars, Jupiter, Saturn, Uranus and Neptune.
Q3. What is a satellite?
Ans: A satellite is an object that moves around a planet.
Q4. What is a telescope?
Ans: Telescope is an instrument used to see the distant objects such as planets, moons and stars
in the sky.
Q5. Define a constellation.
Ans: Groups of stars forming a pattern in the sky are called constellations.
II Answer in detail:
1. Describe the phases of the moon.
• The different shapes of the moon that appear in the night sky are called phases of the
moon.
• When the moon appears as a circle, it is called Full moon.
• When the moon cannot be seen even on a clear night it is called New moon.
• When the moon appears to look like a semi-circle it is called Half moon.
2. What are stars? Why do the stars appear tiny even though some of them are bigger
than the sun?
• A star is a big ball of gas of mostly hydrogen and helium, held together by its own
gravity.
• So the stars have their own light.
• Some stars are bigger and brighter than the sun.
• But they appear small and dim because they are very far away from the earth.
3. Draw and colour the Solar System.
Lesson – 14 - Our Earth
I Answer in short:
Q1. What do you understand by the axis of the Earth?
Ans: An imaginary line that passes through the middle of the Earth on which the Earth spins is
known as the axis of the Earth.
Q2. Define rotation.
Ans: The spinning movement of the Earth on its own axis is called rotation.
Q3. Define revolution.
Ans: The movement of the earth around the sun in its orbit is called revolution.
Q4. What is environment?
Ans: Environment is everything around us. It includes living things such as plants and animals and
non-living things such as air, water and land.
Q5.What is a pollutant?
Ans: A pollutant is any unwanted and harmful thing that mixes into our environment making it dirty
and unsafe.
II. Answer in detail:
Q1. How does air become polluted? Write the ways to keep it clean.
• Vehicles and factories release smoke which mix in the air and pollute it.
• Harmful gases released by burning of wood, plastic and garbage also contribute to air
pollution.
Few ways to keep our air clean are:
• Avoid using cars for short distances
• Avoid burning of garbage as it produces harmful gases.
• Plant more trees as they help to keep the air clean.
Q2. Write ways to keep the environment clean.
• Garbage should always be collected in bins.
• Paper, plastic, glass and metal should be separated from other garbage. These can be
recycled and made into useful products.
• We must try to re-use things to reduce waste
• We should reduce the consumption of paper
• This will save many trees from being cut.

*********************************************************

You might also like