🔬 SCIENCE
PT 1 paper
Section – PHYSICS
A (0.5 mark each)
1. A person standing in front of a mirror finds his image larger than himself. This implies that the
mirror is:
a) Concave
b) Cylindrical with bulging side outwards
c) Plane
d) Convex
Answer: a) Concave
2. The refractive index of dense flint glass is 1.65 and for alcohol, it is 1.36 with respect to air, then the
refractive index of the dense flint glass with respect to alcohol is:
a) 1.31
b) 1.21
c) 1.11
d) 1.01
Answer: a) 1.31
Explanation:
\mu_{\text{glass w.r.t alcohol}} = \frac{\mu_{\text{glass}}}{\mu_{\text{alcohol}}} = \frac{1.65}{1.36} \
Section B (2 marks each)
approx 1.31
3.
a) Can a concave mirror form a virtual image of same size as the object? Why?
Answer: No, a concave mirror cannot form a virtual image of the same size. Virtual images formed by
concave mirrors are always larger when the object is placed between the pole and focus.
b) Show that the mirror formula for spherical mirrors holds good for a plane mirror too.
Answer: Yes, because for a plane mirror, the focal length .
Mirror formula:
\frac{1}{f} = \frac{1}{v} + \frac{1}{u} \frac{1}{v} = -\frac{1}{u} \Rightarrow v = -u
4. A concave mirror produces four times magnified real image of an object placed at 10 cm in front of
it. Where is the image located?
Answer:
Given: , cm
Section C (3 marks each)
m = \frac{-v}{u} \Rightarrow -4 = \frac{-v}{-10} \Rightarrow v = -40 \, \text{cm}
5. A converging mirror forms a real image of height 4 cm, of an object of height 1 cm placed 20 cm
away from the mirror.
a) Find the position of image formed.
b) Calculate the focal length of mirror.
c) Write the nature of image formed.
Answer:
Given: , (real → negative),
So, magnification
a)
m = \frac{-v}{u} \Rightarrow -4 = \frac{-v}{-20} \Rightarrow v = -80 \, \text{cm}
b)
\frac{1}{f} = \frac{1}{v} + \frac{1}{u} = \frac{1}{-80} + \frac{1}{-20} = -\frac{1 + 4}{80} = -\frac{5}{80} = -\
🧪 CHEMISTRY
frac{1}{16} \Rightarrow f = -16 \, \text{cm}
c) Image is real, inverted and magnified.
Section A (0.5 mark each)
1. The insoluble product formed when barium chloride is mixed with sodium sulphate solution is:
a) Barium
b) Barium sulphate
c) Sodium chloride
d) Barium sulphide
Answer: b) Barium sulphate
Equation:
\text{BaCl}_2 + \text{Na}_2\text{SO}_4 \rightarrow \text{BaSO}_4 \downarrow + 2\text{NaCl}
2. To show that iron is more reactive than copper, the correct procedure is to:
a) Prepare ferrous sulphate solution and dip copper strip in it.
b) Prepare copper sulphate solution and dip iron strip in it.
c) Add dil. Nitric acid on both strips.
d) Heat iron and copper strips both.
Answer: b) Prepare copper sulphate solution and dip iron strip in it.
Section B (2 marks each)
Iron will displace copper as it is more reactive.
3. Write one equation each for decomposition reaction where energy is supplied in the form of heat.
Answer:
\text{CaCO}_3 \xrightarrow{\text{heat}} \text{CaO} + \text{CO}_2
4. A shiny brown-coloured element ‘X’ on heating in air becomes black in colour. Name the element
and the black coloured compound formed. Write the balanced chemical equation also.
Answer:
Element = Copper (Cu)
Compound = Copper(II) oxide (CuO)
Equation:
Section C (3 marks each)
2\text{Cu} + \text{O}_2 \rightarrow 2\text{CuO}
5. What is meant by a skeletal chemical equation? What does it represent? Using the equation for
electrolytic decomposition of water, differentiate between a skeletal chemical equation and a
balanced chemical equation.
Answer:
Skeletal chemical equation shows the unbalanced form of a chemical reaction using only symbols and
formulas.
Example of skeletal:
🌿 BIOLOGY
Balanced:
It ensures the law of conservation of mass is followed.
Section A (0.5 mark each)
1. In which form food is transported in plants:
a) Sucrose
b) Fructose
c) Glucose
d) Lactose
Answer: a) Sucrose
2. Dark reaction of photosynthesis:
a) Takes place in dim light.
b) Takes place both in light and dark.
c) Is termed as dark reaction because it is inhibited by light.
d) Utilizes the assimilatory power formed in light reaction.
Answer: d) Utilizes the assimilatory power formed in light reaction.
3. Organelle responsible for anabolic process of food production in plant:
a) Mitochondria
b) Peroxisome
c) Ribosomes
d) Plastids
Answer: d) Plastids
4. A man respires about:
a) 40 times per minute
b) 72 times per minute
c) 100 times per minute
d) 16-20 times per minute
Section B (2 marks each)
Answer: d) 16–20 times per minute
5. What are the different ways in which glucose is oxidized to provide energy in various organisms?
How are fats digested in our bodies? Where does this process take place?
Answer:
Glucose is oxidized by: Aerobic respiration (with oxygen)
Anaerobic respiration (without oxygen)
Section C (3 marks each)
Fats are digested in small intestine using bile and lipase enzyme.
6. What is meant by double circulation? Give functions of all four chambers of heart.
Answer:
Double circulation means blood passes through the heart twice in one complete cycle: Pulmonary
circulation (heart → lungs → heart)
Systemic circulation (heart → body → heart)
Functions of heart chambers:
Right Atrium: Receives deoxygenated blood
Right Ventricle: Sends it to lungs
Left Atrium: Receives oxygenated blood
Left Ventricle: Pumps it to the body
Let me know when you want the Math paper explained and solved too!