Thanks to visit codestin.com
Credit goes to www.scribd.com

0% found this document useful (0 votes)
623 views5 pages

Unit#1 The Human Body

This document contains questions and answers about the human body, health and safety, living on earth, the life cycles of animals and plants, and materials. It appears to be from a science textbook for a first semester course at the Alpine School of Sciences in Khanpur. The questions cover topics like the five senses, a balanced diet, the life cycle of frogs, parts of plants like seeds and leaves, and different types of materials like metals, paper, and plastic.

Uploaded by

Jahanzab Abbasi
Copyright
© © All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
0% found this document useful (0 votes)
623 views5 pages

Unit#1 The Human Body

This document contains questions and answers about the human body, health and safety, living on earth, the life cycles of animals and plants, and materials. It appears to be from a science textbook for a first semester course at the Alpine School of Sciences in Khanpur. The questions cover topics like the five senses, a balanced diet, the life cycle of frogs, parts of plants like seeds and leaves, and different types of materials like metals, paper, and plastic.

Uploaded by

Jahanzab Abbasi
Copyright
© © All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
You are on page 1/ 5

Science 1st

Three Alpine School of Sciences Khanpur Semester

Unit#1
The Human Body
Q#1: What corrects the image of an object seen by the eye?
Ans: Brain corrects the image of an object seen by the eye.
Q#2: What two important functions do the ears perform?
Ans: Our ears help us to hear and to keep our body in balance.
Q#3: Do all things give off a smell?
Ans: Yes, everything has smell because of its odour particles.
Q#4: In what ways is the sense of smell useful?
Ans: Sense of smell is useful in many ways.
i) It tells about danger like burning.
ii) It tells about fresh and stale.
Q#5:What are the different kinds of taste?
Ans: Different kinds of taste are:
1. Sweet
2. Salty
3. Sour
4. Bitter
Q#6: Which organs make up the respiratory system?
Ans: The nose, windpipe and lungs make up the respiratory system.
Q#7: Which organ pumps blood to all parts of the body?
Ans: The heart pumps blood to all parts of the body.
Q#8: How does the framework of bones and muscles help us?
Ans: The bones and muscles help us to stand and more. They also
support and protect.
Q#9: Does blood flow to all parts of the body? How can one prove this?
Ans: Yes, we can tell by feeling the pulse around the body. Also, if we
get a cut on the body, we bleed.
Q#10: Do all people have all five senses?
Ans: Most people have all five sense organs, but some people may
have one or more sense that does not function. E.g 1)Deaf 2)Blind

1|Page
Unit#2
“Health and safety”
Q#1: What makes a balanced diet?
Ans: A balanced diet is eating a wide variety of foods in the sight
amounts.
Q#2: Which types of foods are healthy?
Ans: Grains, fruits and vegetables are very good for the body.
Fats should be consumed in smaller quantities.
Q#3: Why should we eat a balanced diet?
Ans: We need to eat a balanced diet to stay healthy.
Q#4: How much sleep should an eight year old have every night.
Ans: An eight years old usually needs about ten hours of sleep every
night.
Q#5: Why do we need to exercise regularly?
Ans: Exercise makes the bones and muscles strong.

Unit#3
“Living on Earth”
Q#1: What do animals use their sense organs for?
Ans: Animals use their sense organs to search for food and to sense
danger.
Q#2: What will happen to an animal if it does not eat or drink?
Ans: If an animals does not eat or drink, it will die.
Q#3: Which organs helps a fish to breathe?
Ans: Gills enable a fish to breathe?
Q#4: Which flowers show us that plants move? How do they move?
Ans: Sunflowers show us that plants move by turning to the Sun. The
petals of the morning glory plant open every morning.
Q#5: What happened to the dinosaurs and the dodo?
Ans: The dinosaurs and the dodo became extint.
Q#6: What is an ecosystem?

2|Page
Ans: An ecosystem is the living things in a particular place interacting
with each other and with non-living components. (weather, Sun, Soil,
Climate, Atmosphere)
Unit#4:
“Life cycle of Animals”
Q#1: What does a life cycle show?
Ans: The life cycle of a animals shows all the stages in its life.
Q#2: Where do birds build their nests?
Ans: Birds builds their nests high up in trees, in walls, on cliffs and even
on the ground.
Q#3: How many stages has the life cycle of a frog?
Ans: A frog has three following stages.
1) Egg
2) Tadepole
3) Adult
Q#4: How frogs breathe in water?
Ans: Frogs breathe in water through their skin.
Q#5: What is meant by cycle?
Ans: A cycle is something that happens over and over again.
Q#6: Where do frogs live?
Ans: Frogs live near ponds. They live on land but often go into the
water.

Unit#5
“Life cycle of plants”
Q#1: Name some parts of a plants?
Ans: Parts of plants are
i)Flower ii)stems iii)Roots iv) leaves
Q#2: What are the different ways in which seeds can be dispersed?
Ans: Seeds are dispersed in many ways:
 By wind or water
 By explosion of seed
 By animals
Q#3: In which part of a plant do seeds grow?

3|Page
Ans: Fruits contain seeds.
Q#3: In which part of a plant do seeds grow?
Ans: Fruits contain seeds.
Q#4: What does a seed need to grow into a plant?
Ans: Seeds need soil, enough water, sunlight and air to grow into a
plant.
Q#5: What is germination?
Ans: The process in which seed grow into a new plant is called
germination.
Q#6: What kind of vegetables are peas?
Ans: Peas are seeds that grow in pods.
Q#7: Write an example for each of the following
1 Leaf bud Cabbage
2 Leaf Spinach
3 Root Carrot
4 Stem Sugar cane
5 Tuber Potato
6 Flower bud Cauliflower
7 Seed Beans and peas
8 Fruit chilli, tomato
9 Bulb onion
Q#8: What are tubers?
Ans: The tubers are stems which grow underground e.g potato, ginger
and yams.
Q#9: Why are the tomato and chilli both considered to be fruits?
Ans: Because both have seeds in them like fruits.
Q#10: What functions leaves perform?
Ans: Leaves make food for plants.
Q#11: How do some animals help plants?
Ans: Animals help in spreading seeds of plants.

4|Page
Unit#6
“Materials”
Q#1: Give name of some minerals you use in your daily life?
Ans: Some materials that we use in our daily lives are:
i) Wood ii)Metals iii)Paper iv)Fabric v)Plastic
Q#2:Difference between transparent and opaque materials?
Transparent materials Opaque materials
Transparent materials allow light Opaque materials do not allow
to pass through them. any light to pass through them.

Q#3: What are flexible materials?


Ans: Flexible materials are easy to bend e.g cloth and paper.
Q#4: From where do we get metals?
Ans: We get metals from ores.
Q#5: What are fibres?
Ans: Fibres are long, thin threads of materials.
Q#6: How is glass made?
Ans: Glass is made by melting sand.
Q#7: Give some qualities of plastic?
Ans: Plastics are strong waterproof and bad conductors.
Q#8: Name some hard metals.
Ans: Iron and steel are hard metals.

5|Page

You might also like