Science 1st
Three Alpine School of Sciences Khanpur Semester
Unit#1
The Human Body
Q#1: What corrects the image of an object seen by the eye?
Ans: Brain corrects the image of an object seen by the eye.
Q#2: What two important functions do the ears perform?
Ans: Our ears help us to hear and to keep our body in balance.
Q#3: Do all things give off a smell?
Ans: Yes, everything has smell because of its odour particles.
Q#4: In what ways is the sense of smell useful?
Ans: Sense of smell is useful in many ways.
i) It tells about danger like burning.
ii) It tells about fresh and stale.
Q#5:What are the different kinds of taste?
Ans: Different kinds of taste are:
1. Sweet
2. Salty
3. Sour
4. Bitter
Q#6: Which organs make up the respiratory system?
Ans: The nose, windpipe and lungs make up the respiratory system.
Q#7: Which organ pumps blood to all parts of the body?
Ans: The heart pumps blood to all parts of the body.
Q#8: How does the framework of bones and muscles help us?
Ans: The bones and muscles help us to stand and more. They also
support and protect.
Q#9: Does blood flow to all parts of the body? How can one prove this?
Ans: Yes, we can tell by feeling the pulse around the body. Also, if we
get a cut on the body, we bleed.
Q#10: Do all people have all five senses?
Ans: Most people have all five sense organs, but some people may
have one or more sense that does not function. E.g 1)Deaf 2)Blind
1|Page
Unit#2
“Health and safety”
Q#1: What makes a balanced diet?
Ans: A balanced diet is eating a wide variety of foods in the sight
amounts.
Q#2: Which types of foods are healthy?
Ans: Grains, fruits and vegetables are very good for the body.
Fats should be consumed in smaller quantities.
Q#3: Why should we eat a balanced diet?
Ans: We need to eat a balanced diet to stay healthy.
Q#4: How much sleep should an eight year old have every night.
Ans: An eight years old usually needs about ten hours of sleep every
night.
Q#5: Why do we need to exercise regularly?
Ans: Exercise makes the bones and muscles strong.
Unit#3
“Living on Earth”
Q#1: What do animals use their sense organs for?
Ans: Animals use their sense organs to search for food and to sense
danger.
Q#2: What will happen to an animal if it does not eat or drink?
Ans: If an animals does not eat or drink, it will die.
Q#3: Which organs helps a fish to breathe?
Ans: Gills enable a fish to breathe?
Q#4: Which flowers show us that plants move? How do they move?
Ans: Sunflowers show us that plants move by turning to the Sun. The
petals of the morning glory plant open every morning.
Q#5: What happened to the dinosaurs and the dodo?
Ans: The dinosaurs and the dodo became extint.
Q#6: What is an ecosystem?
2|Page
Ans: An ecosystem is the living things in a particular place interacting
with each other and with non-living components. (weather, Sun, Soil,
Climate, Atmosphere)
Unit#4:
“Life cycle of Animals”
Q#1: What does a life cycle show?
Ans: The life cycle of a animals shows all the stages in its life.
Q#2: Where do birds build their nests?
Ans: Birds builds their nests high up in trees, in walls, on cliffs and even
on the ground.
Q#3: How many stages has the life cycle of a frog?
Ans: A frog has three following stages.
1) Egg
2) Tadepole
3) Adult
Q#4: How frogs breathe in water?
Ans: Frogs breathe in water through their skin.
Q#5: What is meant by cycle?
Ans: A cycle is something that happens over and over again.
Q#6: Where do frogs live?
Ans: Frogs live near ponds. They live on land but often go into the
water.
Unit#5
“Life cycle of plants”
Q#1: Name some parts of a plants?
Ans: Parts of plants are
i)Flower ii)stems iii)Roots iv) leaves
Q#2: What are the different ways in which seeds can be dispersed?
Ans: Seeds are dispersed in many ways:
By wind or water
By explosion of seed
By animals
Q#3: In which part of a plant do seeds grow?
3|Page
Ans: Fruits contain seeds.
Q#3: In which part of a plant do seeds grow?
Ans: Fruits contain seeds.
Q#4: What does a seed need to grow into a plant?
Ans: Seeds need soil, enough water, sunlight and air to grow into a
plant.
Q#5: What is germination?
Ans: The process in which seed grow into a new plant is called
germination.
Q#6: What kind of vegetables are peas?
Ans: Peas are seeds that grow in pods.
Q#7: Write an example for each of the following
1 Leaf bud Cabbage
2 Leaf Spinach
3 Root Carrot
4 Stem Sugar cane
5 Tuber Potato
6 Flower bud Cauliflower
7 Seed Beans and peas
8 Fruit chilli, tomato
9 Bulb onion
Q#8: What are tubers?
Ans: The tubers are stems which grow underground e.g potato, ginger
and yams.
Q#9: Why are the tomato and chilli both considered to be fruits?
Ans: Because both have seeds in them like fruits.
Q#10: What functions leaves perform?
Ans: Leaves make food for plants.
Q#11: How do some animals help plants?
Ans: Animals help in spreading seeds of plants.
4|Page
Unit#6
“Materials”
Q#1: Give name of some minerals you use in your daily life?
Ans: Some materials that we use in our daily lives are:
i) Wood ii)Metals iii)Paper iv)Fabric v)Plastic
Q#2:Difference between transparent and opaque materials?
Transparent materials Opaque materials
Transparent materials allow light Opaque materials do not allow
to pass through them. any light to pass through them.
Q#3: What are flexible materials?
Ans: Flexible materials are easy to bend e.g cloth and paper.
Q#4: From where do we get metals?
Ans: We get metals from ores.
Q#5: What are fibres?
Ans: Fibres are long, thin threads of materials.
Q#6: How is glass made?
Ans: Glass is made by melting sand.
Q#7: Give some qualities of plastic?
Ans: Plastics are strong waterproof and bad conductors.
Q#8: Name some hard metals.
Ans: Iron and steel are hard metals.
5|Page